Review slaapmat Exped Synmat UL

Voor mijn meerdaagse kano kampeertrektocht in de Weerribben-Wieden zocht ik nog een lichtgewicht slaapmat die makkelijk in mijn rugzak past en waar ik ook nog lekker op kan slapen. Van meerdere kanten hoorde ik goede verhalen over de Exped Synmat UL. Exped stuurde mij deze mat toe zodat ik hem kon uitproberen. Na de kanotrektocht en een gewone kampeerervaring deel ik nu mijn ervaringen in deze review over de slaapmat Exped Synmat UL.

Review slaapmat Exped Synmat UL

Pakket

De slaapmat ontvang ik per post, netjes verpakt in een doos. De Expad Synmat UL zit opgeborgen in een oranje hoes en is te sluiten met een trektouwtje. In totaal is het pakketje ongeveer 24 x ∅ 10 cm en weegt 475 gram. Erg compact en licht dus. Dat zie je vooral goed als je het naast andere spullen legt zoals hieronder op de foto. Het past prima in de lengte in mijn rugzak. En ik heb dan nog voldoende plek voor mijn lichtgewicht slaapzak, kussen en kleding. Qua afmeting en gewicht voldoet de mat dus prima voor mijn actieve kampeertochten.

Review slaapmat Exped Synmat UL
Review slaapmat Exped Synmat UL
Bovenin het Exped Synmat. Zo zie je goed hoe compact het totale pakket is

Oppompen

Het pakket bestaat uit de mat, een pomp (schnozzel pompzak) en een reparatiesetje. Ik zie direct dat de mat uit twee verschillende materialen bestaat. De ene kant is grijs en glad en de andere kant is zacht en heeft meer grip. Er is GripSkin op aangebracht zodat je niet met je slaapzak van de mat glijdt, slim. Aan de onderkant zitten twee Flatvalves aansluitingen, eentje om de mat op te pompen en eentje om hem leeg te laten lopen. Op de pompzak zit ook een ventiel, die past op de ventiel van de mat. Je pakt lucht in de zak, houdt ‘m van boven dicht en pompt zo in enkele keren de mat op. Het kost mij even wat moeite om de juiste slag te pakken te krijgen. Maar als je het eenmaal door hebt dan is het een heel handig systeem. Je komt zo niet met je mond aan het ventiel en er komt geen vocht in de mat die op lange termijn schimmel kan veroorzaken.

Review slaapmat Exped Synmat UL
Review slaapmat Exped Synmat UL
Review slaapmat Exped Synmat UL
De pompzak klik je op het ventiel van de mat en met de lucht in de zak pomp je de mat op.

Leeg laten lopen en opbergen

Voor het leeg laten lopen van de mat is er een ander ventiel dan voor het oppompen. De mat is erg snel weer leeg en is binnen korte tijd terug te stoppen in de hoes. Dat vergt nog wel even wat aandacht, want die hoes is vrij krap om alles er netjes terug in te krijgen. Ik stopte eerst de mat erin en bovenop is er dan nog net plaats voor de pompzak, behoorlijk opgefrommeld. Eigenlijk past de pompzak er niet helemaal in, maar met het trekkoord kan ik alles net bij elkaar houden. Het stiksel van de hoes staat hierdoor wel behoorlijk onder spanning, maar heeft het nog wel gehouden.

Na de tip van de leverancier heb ik de pompzak opgevouwen in de mat en dat scheelt een hoop, je houdt dan meer ruimte over.

Review slaapmat Exped Synmat UL
Een ventiel voor oppompen en een voor leeg laten lopen. In het donker in de tent slecht te lezen, maar er hangt een hangertje aan het opblaasventiel.

Ligcomfort

De slaapmat is klein, licht en (na even oefenen) snel op te pompen. Maar de vraag is natuurlijk, ligt de mat ook lekker. Ik ben zelf een vrij slechte slaper en heb al ervaringen met lichtgewicht luchtbedden waar ik niet blij van werd. Maar ik voelde direct aan deze mat dat ik lekker lag. De warme bovenkant voelde fijn en ik gleed er niet af. Ook als ik op mijn zij lag raakte ik de grond niet en dat is fijn voor een zij slaper. Ik voelde ook geen kou vanaf de grond omhoog komen. Maar ik heb nog niet in extreme omstandigheden gekampeerd. De binnenkant van de mat is geïsoleerd door middel van kamers gevuld met microvezel. Zo ontstaan er geen koude plekken in de slaapmat en is de mat geschikt voor koude temperaturen tot -3°C. Ik heb er prima een hele week op geslapen. Toen ik gewoon ging kamperen met een auto en lichtgewicht er niet toe deed nam ik toch deze mat mee. Gewoon omdat hij lekker slaapt. Dat zegt voor mij genoeg. Meer dan deze heb ik niet nodig!

Review slaapmat Exped Synmat UL

Specificaties Exped Synmat UL M

  • afmetingen slaapmat: 183 x 52 x 7 cm
  • gewicht: 475 gram
  • afmetingen pakket: 24 x ∅ 10 cm
  • materiaal bovenkant: 20D Polyester, TPU filmlaag, Hydrolyse bestendig, Honingraad motief, GripSkin
  • materiaal onderkant: 20D Polyester, TPU filmlaag, Hydrolyse bestendig, PU Flatvalve aansluiting
  • vulling: Texpedloft Microfiber
  • vulgewicht: 60 g/m2
  • temperatuur: tot -3°C

Conclusie

Zodra ik het pakket in mijn handen kreeg had ik al meteen een goed gevoel over het formaat en het gewicht. Erg compact, ideaal voor in de rugzak. Het materiaal van de Exped Synmat UL voelde heel dun aan en ik was dan ook bang dat deze snel lek zou raken, maar tot nu toe geen problemen mee gehad. Het is sterker dan ik dacht. Het oppompen vond ik in het begin wel lastig. Ik was langer bezig dan mijn vriend, die een inflatable had en deze zo neerlegde. Maar al doende leert men en het oppompen gaat steeds sneller. Nu krijg ik de mat met ongeveer 3-4 keer vullen opgepompt. Het ligcomfort is echt heel erg goed, ik heb er heerlijk op geslapen. Nu heb ik de mat nog niet bij koude nachten uitgeprobeerd, dus daar kan ik nog niks over zeggen. Maar voor mij is het echt een ideale slaapmat voor in mijn rugzak tijdens trektochten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Exped

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.