Fietsen in Wallonië: rondje Les lacs de l’eau d’heure

Zoals ik al in eerdere blogs schreef, fietsen in Wallonië is echt voor iedereen. Of je nu van uitdagende tochten houdt of met je gezin op pad gaat. Eerder beschreef ik al de route van Namen naar Dinant, die 30 km lang over vlak terrein gaat langs de Maas. Is deze tocht je te lang of wil je graag met (kleine) kinderen een fietstocht doen, dan is de route in deze blogpost een aanrader.

IMG_1539

Les Lacs de l’eau d’heure, grootste watergebied van België

We worden met de bus naar Les Lacs de l’eau d’heure gebracht, het grootste watergebied van België. Het bestaat uit kunstmatig aangelegde (stuw)  meren, op het stroomverloop van de rivier Eau d’heure. De meren liggen deels in Namen en  deels in Henegouwen. Tegenwoordig zijn er verschillende bungalowparken rondom de meren gebouwd en kun je hier tal van watersporten uitoefenen. Van kanovaren tot windsurfen, maar ook golven op het water. Eerlijk gezegd, is het voor mij iets te druk en kunstmatig allemaal. Ik kan me wel voorstellen, dat je je hier met je gezin (en tieners) goed kunt vermaken. Hoewel de eerste indruk dus wat twijfelachtig is, stap ik toch vol goede moed op mijn fiets om een rondje rond een van de meren te maken: Lac de la platte Taille.

Carolien

Foto: J. Visscher

274A7417

Rondje Lac de Platte Taille

We starten bij het ‘onthaal’centrum van het meer, niet ver van de stuwdam. Hier staan de fietsen voor ons klaar. Dit keer geen e-bikes, maar gewoon normale fietsen met een paar versnellingen. Ik hoop maar dat de hoogteverschillen niet al te groot zijn. We rijden niet over de stuwdam maar fietsen de andere kant op en volgen route nr 90. We fietsen over redelijk vlakke route langs het meer, met goed uitzicht op de watersporten die er plaatsvinden. We komen veel gezinnen tegen, die hier fietsen of wandelen. Ik maak zo af en toe een stop om een paar foto’s van het meer te maken. De route loopt makkelijk en is zeer goed te doen.

274A7415

Groene omgeving

We verlaten het uitzicht op het meer enigszins, doordat we nu door een bosrijk gebied fietsen. Wat is het hier heerlijk fietsen. Ik kom maar weinig andere mensen tegen en even waan ik mij alleen. Dit is meer op mijn ‘buik’ geschreven, dan de drukte direct aan het meer. Heerlijk! Ik hoor de vogels fluiten en de wind waaien. Ik zie ook donkere wolken boven mij samenpakken. De route wordt ook iets uitdagender. Er zitten een paar flinke klims in. Ik red er eentje bijna niet met mijn drie versnellingen, ik val bijna stil, maar gelukkig gaat het net tot de top. De berg op lopen met je fiets in de hand – zoals ik enkelen zie doen- is tegen mijn principes. Ik moet en zal die heuvels fietsend opgaan 🙂

IMG_1530IMG_1536 IMG_1538

La Dame des Lacs

Voordeel van de heuvel is dat je een heel mooi uitzicht hebt op de omgeving. Ik puf even uit, terwijl ik foto’s neem van de meren, de planten en de mensen die aan komen fietsen (of lopen). De wolken pakken zich nog iets meer samen dus ik stap snel op mijn fiets voor de laatste kilometers. Wij fietsen niet de hele route rondom het meer, maar slechts de helft (zo’n 8 km). We zitten dan ook net voor de bui weer in de bus. Het is gelukkig een klein buitje dus we kunnen teruggebracht bij het begin punt weer genieten van een streekbier op het terras: la dame des lacs. Hmm. Dat smaakt na zo’n fietstocht.

IMG_1542

Afgezien van de laatste behoorlijke klim is deze route goed te doen voor gezinnen met kinderen. Ook is het een leuke plek om te overnachten als je van watersport houdt. Je kunt hier bijvoorbeeld een huisje huren via Landal. Voor mij is het aan de meren net iets te druk, maar tijdens de fietstocht vergat ik deze omgeving op verschillende plekken, omdat ik door een bosrijke omgeving fietste en mooie uitzichten had, ver van de drukte.

Zelf op pad? Kijk dan eens in de lijst van Fietsverhuurbedrijven Wallonie .

Dit blog is in samenwerking met België Toerisme tot stand gekomen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.