Menu
Inspiratie & Reistips / Kamperen

Tent kopen | waar op letten?

Ga je voor het eerst kamperen? Wil je een tent kopen maar weet je niet waar je op moet letten. Weet je niet welke soort tent je nodig hebt? Tenten zijn er in vele soorten en maten. Na tientallen jaren kampeerervaring geef ik je tips waar je op moet letten als je een tent gaat kopen. Een gezin dat 3 weken op een camping staat, heeft een heel andere tent nodig dan een trekker. En door alle ervaringen van afgelopen jaren weet ik inmiddels wat ik zelf fijn en handig vind. Dit deel ik graag met je.

Tent kopen, waar let je op

Twee verschillende soorten en formaat tenten, beiden van synthetisch materiaal

Materiaal van de tent

Je hebt grofweg 3 soorten materiaal waar het tentdoek van gemaakt kan zijn: natuurlijk materiaal (katoen), synthetisch (nylon / polyester) en een combinatie tussen deze twee (polyester-katoen). Alle materialen hebben zo hun voor- en nadelen.

Natuurlijk materiaal (katoen):

Van oudsher worden tenten al van dit materiaal gemaakt. Het zijn degelijke tenten en ze gaan zeer lang mee. Toch heeft deze tent ook wat nadelen.

voordelen:

  • stevig materiaal, gaat lang mee
  • zeer waterdicht
  • ademt goed, geen condensvorming
  • warm in koude weertypen en koeler in warmer weertypen
  • uv-bestendig

nadelen:

  • groot en zwaar pakket
  • een natte tent droogt zeer langzaam
  • kan niet nat opgeborgen worden (schimmels)
  • duur in aanschaf

Synthetisch (nylon / polyester)

Dit materiaal is dun en oogt glad. Je hebt verschillende soorten sythetische materialen met elk weer hun eigen voor- en nadelen. Grootste voordeel is dat deze tent licht is én zeer betaalbaar. Nadeel is dat het minder prettig is om in te verblijven en minder stevig is. Dit laatste geldt niet bij het toepassen van ripstop. Bij ripstop is er horizontaal en verticaal een dikkere draad door het doek geweven, waardoor het doek extra stevig wordt.

voordelen:

  • lichte en compact pakket
  • droogt snel
  • kan ook nat opgeborgen worden
  • betaalbaar

nadelen:

  • ademt minder goed, meer condensvorming
  • sneller warm in de zon
  • brandbaar
  • minder stevig, gaat minder lang mee
  • goedkopere tenten kunnen niet goed tegen uv-straling (verkleuring, krimpen)

Polyester – katoen

Tenten van dit materiaal combineren de voordelen van zowel katoen als polyester en beperken de nadelen.

voordelen:

  • relatief goede leefklimaat (beter dan polyester, minder dan katoen)
  • stevig materiaal
  • droogt sneller dan katoen
  • uv bestendig

nadelen:

  • nog steeds vrij zwaar en groot pakket
  • bij mindere kwaliteit nog last van condensvorming

Voor welk tentdoek kies je?

Welke tent voor jou geschikt is hangt af van hoe jij wilt gaan kamperen en welk budget je tot je beschikking hebt. Ga je met de auto, blijf je lange tijd op één plek staan, wil je ook bij slecht weer een fijne leefruimte, weet je nu al dat je meerdere jaren gebruik gaat maken van de tent? Dan is een tent van katoen een van de beste oplossingen. Heb je minder te besteden of wil je op meer dan één camping staan, dan is polyester-katoen een uitstekend alternatief. Tegenwoordig zijn heel veel familietenten van dit materiaal gemaakt. Ga je met het openbaar vervoer, heb je weinig ruimte in je auto of ga je een lange afstandswandeling maken? Dan kies je voor een tent van synthetisch materiaal. Deze is goedkoop, zeer snel op- en af te breken en neemt weinig ruimte in beslag. Zeker als een tent in een rugzak moet en elke kilo telt dan is de synthetische tent de enige keuze. Dit geldt ook als je je tent wilt meenemen in het vliegtuig om in het buitenland te kamperen.

Een familietent van synthetisch materiaal

Een familietent van polyester-katoen en een kleine tent van synthetisch materiaal

Leefruimte tent

Let bij de aanschaf van de tent goed op hoe groot de binnenruimte is. Meestal wordt dit zeer krap gemeten en blijkt een 4 persoonstent in de praktijk meer een 2 persoonstent te zijn. Zeker als je grote luchtbedden hebt, moet je meer ruimte rekenen. Je zult niet de eerste zijn waar het luchtbed niet past in de slaapruimte. Ga je langer op één plek staan en kan het wel eens slecht weer worden op de kampeerbestemmingen? Neem de leefruimte dan zeker niet te klein. Slecht weer op vakantie is nooit fijn, maar een te krappe tent met kinderen helemaal niet. Ga je rondtrekken of slaap je alleen in je tent, dan is dit natuurlijk niet belangrijk. Dan geldt hoe kleiner hoe beter.

Als je je tent meeneemt in het vliegtuig en deze in een flightbag moet, geldt hoe compacter hoe beter en dus kies je voor een tent van synthetisch materiaal

Met onze eigen tent naar Australië.

Indeling tent

De indeling van de tent is ook belangrijk. Zeker als je er wat langer in wilt verblijven met een gezin. Wat ik persoonlijk voor iedere tent fijn vind, hoe klein ook, is een kleine luifel of overkapping. Nog beter is een kleine afsluitbare entree voordat je je (slaap) tent in stapt. Zo kan je jouw tas, vieze schoenen, paraplu en andere kleine spullen uit de slaaptent houden. Zo heb je meer leefruimte binnen. Ga je als gezin op kamperen met de tent? Neem dan een tent met meerdere slaapcabines. Een tent die je aan de voorkant binnenstapt en waarbij de slaapcabines achterin de tent liggen zijn het meest praktisch. Zo kan je twee hele zijruimten gebruiken om je spullen neer te zetten. Kom je een tent aan de zijkant binnen dan heb je 3 kanten waar je geen spullen neer kunt zetten; niet bij de entree en niet bij beide slaapcabines die zowel links als rechts liggen. Zo hou je weinig leefruimte over.

Tent kopen

Meest praktische indeling wat mij betreft: entree aan de voorkant en slaapcabines aan de achterkant

Grondzeil en kuipzeil

Als je met de tent gaat kamperen, wil je zeker zijn dat je droge voeten houdt. Ook bij slecht weer. Wij hadden eens een tent waar het grondzeil los van de zijkant lag, met als gevolg natte voeten bij een grote regenbui. Kies dus altijd een tent met kuipzuil. Je grondzeil en tent vormen dan één stuk. Zo kan het water niet in de tent komen, maar stroomt het er onderdoor. Wel handig is het meenemen van een extra grondzeil voor onder de tent. Dan blijft jouw tent schoner, scheelt weer schoonmaakwerk bij het opruimen.

Kamperen in Australië met onze eigen lichtgewicht tent

Opzetgemak

Hoe kleiner en lichter de tent hoe makkelijker deze op te zetten is. Je hebt ook tenten die je kunt oppompen. Hier heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Of tenten die je kunt opgooien. Een pop-up-tent lijkt misschien wel heel makkelijk. En wat opzetten betreft is dat het ook wel. Alleen het weer terug opvouwen is nog even een dingetje. Ook is zo’n rond pakket onhandiger dan een gewone zak waar je je tent in opbergt en meeneemt. Geef ons maar gewoon een ‘ouderwetse’ tent met stokken en haringen die je zelf moet opzetten.

tip: sommige tentenmerken hebben ook een forum waar je vragen kunt stellen over de tenten.

En, welke tent past het beste bij jou?

 

Geen reacties

    Laat een reactie achter

    NIEUWSBRIEF

    Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

     

    Nieuwsbrief

    Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

    This function has been disabled for Dream the world.