Foz de Lumbier in Spanje – kloof vol gieren

Tijdens onze dag roadtrip door Baskenland is Foz de Lumbier onze eindbestemming. We beginnen de dagroadtrip in Frankrijk, in Salies-de-Béarn en rijden via de vele mooie vergezichten van Port de Larrau, uiteindelijk Spaans Baskenland in. Na een stop in Ochagavía begint onze laatste etappe naar Foz de Lumbier.

Lees meer over het eerste gedeelte van deze dagroadtrip in Port de Larrau en Ochagavía

IMG_0319Foz de Lumbier in Spanje kloof vol gieren

Foz de Lumbier

De kloof van Lumbier ligt bij het plaatsje Lumbier, in de Spaanse streek Navarra. Er is een grote parkeerplaats waar je bij een kantoortje een plattegrond kunt halen. Er is een makkelijke wandeling die door de kloof leidt. De rondwandeling is ruim 2,5 km lang. De kloof zelf is 1300 meter lang en is gevormd door de kracht van de rivier Irati. Je wandelt voor een groot gedeelte langs de rivier. De wanden gaan wel tot 150 meter de hoogte in. En overal in de rotsen nestelen vale gieren. Ze vliegen boven onze hoofden. Stom, ben ik net mijn telelens vergeten mee te nemen op deze wandeling. Ik krijg ze dus niet zo dichtbij op de foto als ik zou willen. Ondertussen is het behoorlijk puffen tijdens de wandeling, want de zon staat hoog en heeft veel kracht. Gelukkig worden we beloond met hele mooie uitzichten. Wat een mooie, aparte plek is dit!

Foz de Lumbier in Spanje kloof vol gierenFoz de Lumbier in Spanje kloof vol gierenIMG_0652

Bramen én vijgen

Terwijl we de rivier horen ruisen, lopen we langs geelgekleurde rotsen, waar bomen en planten proberen te overleven. Het levert een apart beeld op, dat groen tegen die gekleurde rotsen. We komen bramen tegen en vijgenbomen groeien hier gewoon in het wild langs de kant van de weg.

IMG_0326

Spannende treintunnels

Nadat we een tijd langs het water lopen, buigt het pad af en zien we ineens een donkere tunnel opdoemen. Het is hier helemaal donker, dus een zaklamp tijdens deze wandeling is wel handig. Gelukkig heb ik altijd een lampje op mijn smartphone zitten, dus we konden onze weg wel vinden. We lezen dat deze tunnel vroeger gebruikt is door een trein. De eerste elektrische trein van Spanje, de Irati, reed hier tussen 1911 en 1955 en verbond Pamplona met Sangüesa.

IMG_0343IMG_0644

Gieren, gieren en nog eens gieren

De grootste trekpleister is toch wel de gieren die we onderweg zien. We lopen meer met onze hoofden in onze nek, turend naar boven. Je hoeft niet te zoeken, want het zijn er behoorlijk veel en ze vliegen af en aan. Als je een verrekijker meeneemt én een camera met telelens, kun je jezelf hier prima vermaken. We hadden nog nooit van deze kloof gehoord, maar we vonden hem de lange rit, meer dan waard.  Houdt er wel rekening mee dat het in de zomer erg warm kan zijn. Neem voldoende drinken mee. Vergeet ook geen lampje, verrekijker én je telelens.

Foz de Lumbier in Spanje kloof vol gierenFoz de Lumbier in Spanje kloof vol gieren

Bekijk de route op de kaart

Heb jij wel eens van deze kloof gehoord?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 26 maart 2016 at 17:29

  Erg mooie foto’s en die gieren zijn erg gaaf! Ik had nog nooit van deze kloof gehoord maar het lijkt me geweldig om te zien 🙂

  • Reply Carolien 28 maart 2016 at 15:21

   Echt een aanrader. Europa is zó mooi!

 • Reply Stephanie - touristexclusive.com 28 maart 2016 at 15:29

  Ik had nog nooit over deze streek gehoord en ik heb best al veel gedaan in Spanje. Dus heel tof dat ik dit even tegenkwam. Die gieren zien er best wel eng uit, maar natuurlijk wil je dat ooit van dichtbij gezien hebben. Ik ga dit zeker eens bekijken!

  • Reply Carolien 28 maart 2016 at 17:55

   Graag gedaan en echt een aanrader. De gieren zijn niet de mooiste vogels om te zien, maar ze komen niet zo dichtbij dat je er last van hebt hoor, ze vliegen vooral (hoog) boven je hoofd heen en weer. Wel bijzonder!

   • Reply Helmie Kanters 4 april 2021 at 17:06

    Hallo Carolien, prachtig gebied, wij gaan fietsen naar Santiago en willen deze route nemen alleen…ik heb tunnelvrees en ik kan nergens vinden hoe lang deze tunnel is. Kun jij me helpen? Kan ik al snel de andere kant zien, er zit zo te zien een aardige bocht in.

    • Reply Carolien 5 april 2021 at 07:28

     Helmie, ik heb geen idee meer hoe lang deze tunnel is, niet heel erg lang, maar ik heb wel een zaklamp (op telefoon) gebruikt, dus je loopt er wel even in het donker.

 • Reply Aniek 28 maart 2016 at 19:00

  Ik had er eerlijk gezegd nog nooit over gehoord, maar het ziet er geweldig uit!

  • Reply Carolien 31 maart 2016 at 20:29

   Ik wil ook nog meer zien van Spanje, ken het nog niet heel erg goed, maar dit gebied was erg mooi én nog weinig toeristen

 • Reply Yvonne 28 maart 2016 at 19:26

  Prachtige natuur, zowel de gieren als de landschappen. Ik wil Navarra graag eens bezoeken, ik heb er al vaker hele gave foto’s van gezien. Deze plek kende ik nog niet, leuk!

  • Reply Carolien 31 maart 2016 at 20:29

   Ja is bezoek meer dan waard, ik wil ook nog meer zien, we hadden alleen tijd voor een dagtrip helaas.

 • Reply Jenny - ikreis.net 31 maart 2016 at 18:52

  Wat een gaaf verslag hier! Rondreizen tussen gieren lijkt me zo bijzonder.

  • Reply Carolien 31 maart 2016 at 20:22

   Thanks! En ja, bijzondere plek is dit!

 • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 1 april 2016 at 12:23

  Ziet er super mooi uit en ook heel erg rustig?! Lijkt me tof om eens van die gieren te zien!

  • Reply Carolien 15 september 2016 at 18:55

   Ja het was echt rustig! Een ‘off the beaten path’ locatie. Toen wij er waren was het ook een warme dag, scheelt misschien ook.

 • Reply Leonardo 15 september 2016 at 16:56

  Hoi, Carolien>> Dank voor je tip over de kloof. We ‘duiken er overmorgen in’.

  • Reply Carolien 15 september 2016 at 18:48

   Hi Leonardo, ik vond het echt de moeite waard! Veel plezier!

 • Reply Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl 17 januari 2017 at 19:45

  Ziet er mooi uit zeg! Ik kende hem nog niet, dus mag op mijn lijstje voor de volgende keer 🙂

  • Reply Carolien 18 januari 2017 at 13:29

   Ik denk niet dat veel mensen deze kennen, daarom was het er ook zo rustig, heel fijn. Ik vond het echt de moeite waard!

 • Reply Frans 25 januari 2017 at 16:52

  Kende deze kloof niet. In Spanje heb ik op de C. France wel gieren gezien. Indrukwekkende vogels.

  • Reply Carolien 25 januari 2017 at 17:02

   Indrukwekkend groot zijn ze inderdaad!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.