Pamplona in een dag

Pamplona, een stad waar haast iedereen van gehoord heeft. Het is de stad waar één keer per jaar stieren los door de straten rennen uitgedaagd door met name jonge mannen. Ik was dus toch wel benieuwd naar deze stad, hoewel ik niks van stierenvechten moet hebben (dierenmishandeling!). Gelukkig geen rennende stieren toen wij er waren. Wel overal bordjes zodat je kan zien waar de stieren door de straten rennen. Je kunt er in Pamplona niet omheen. Gelukkig heeft Pamplona nog meer te bieden. Zoals een mooie oude stadsmuur waar we langs zijn gelopen. Het is een stad vol historie. Overigens is Pamplona de hoofdstad van Navarre en ligt het in Baskenland aan de rivier Agra. De stad heet in het Baskisch Iruña.

Bergpas Puerto de Ibañeta

De route van onze camping naar Pamplona gaat door de mooie (lage) bergen van de Pyreneeën. We komen langs de bergpas Puerto de Ibañeta (of op z’n frans Col de Roncevaux) 1057m hoog, vlakbij de grens tussen Frankrijk en Spanje. Helaas bij ons veel bewolking dus geen mooi uitzicht vanaf de bergpas. Onderweg kwamen we allemaal bordjes tegen over Santiago de Compostella en we zagen ook allemaal wandelaars. Je moet dus op deze route erg uitkijken, want er lopen allemaal mensen op de weg. Het maakt de route wel speciaal.

De weg naar Pamplona De weg naar Pamplona De weg naar Pamplona De weg naar Pamplona

Plaza de Toros

Als je eenmaal Pamplona nadert, moet je de P-borden Plaza de Toros volgen. Bij de arena kan je namelijk goed parkeren in een parkeergarage. Een goede plek vlakbij het centrum. Als je van de arena richting de VVV (informatie) loopt kom je langs het monument van de Encierro (stierenren). De route die de stieren volgen staat met bordjes aangegeven, dus je kunt dezelfde route lopen. Overal zie je onderweg foto’s, bordjes en aandenken aan dit stierenrennen. Het is gek om op deze plek te staan, die je vaak zo op tv ziet. Toch is het met een dubbelgevoel. Ik heb zo’n hekel aan stierenvechten en dierenmishandeling, dat ik liever had dat dit er niet was.

Pamplona  Pamplona
PamplonaPamplona

 Pleinen & mooie gebouwen

Pamplona kent verschillende pleinen en opvallende gebouwen. Het is een stad vol historie. Pamplona is al 75 voor Christus gesticht door de Romeinen, maar het groeide vooral in de Middeleeuwen. Het oudste gebouw in de stad is de Cámara de comptors, voormalige rekenkamer. Het is gebouwd in de 13e eeuw in Gotische stijl. Het gemeentehuis heeft een rijk versierde façade in Barok stijl gecombineerd met Neoclassisme. Plaza del Castillo is het belangrijkste plein van de stad, hier worden belangrijke festiviteiten gevierd en vroeger, voordat de arena er was, werden hier ook stierengevechten gehouden. In Pamplona zijn ook een aantal kerken waarbij de kathedraal of Santa Maria een van de grootste is.

PamplonaPamplona
PamplonaPamplona
Pamplona
PamplonaPamplona

Oude stadsmuur

Om indringers tegen te gaan is in de Middeleeuwen een hele verdedigingsmuur rond de stad gebouwd. De muur is 5 kilometer lang en het is een leuke manier om zo rond de stad te wandelen. Toen wij in Pamplona waren was het erg warm, de bomen gaven lekker wat schaduw. Het lopen over de stadsmuur is echt een must do.

PamplonaPamplona

We zijn maar kort in Pamplona geweest dus we hebben lang niet alles gezien. Wil je langer blijven? Bekijk dan de hotels in Pamplona.

Ben jij wel eens in deze stad geweest en wat vond je ervan?

Meer lezen over Baskenland?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Denise - Follow my footprints 17 juni 2016 at 19:59

  Volgens mij is Pamplona niet echt het Baskenland, toch?

  • Reply Carolien 17 juni 2016 at 20:28

   Pamplona is de hoofdstad van Navarre en dat is een regio van Baskenland. Baskenland kent regio’s inFrankrijk en Spanje. De (Spaanse) bestuurlijke eenheid Baskenland omvat een kleiner gebied in Spanje. Dus het is wel echt Baskenland, maar hoort niet tot de bestuurlijke eenheid. Lekker verwarrend hé 😉

 • Reply Denise - Follow my footprints 17 juni 2016 at 21:53

  Ik dacht bij Baskenland puur aan het País Vasco en ik wist zeker dat het daar niet lag, en dat klopt inderdaad, maar dus wel in het ‘overkoepelende’ Baskenland zie ik ja. Best verwarrend ja. 😉

 • Reply Yvonne 19 juni 2016 at 20:05

  Bijzonder, dat bord naar Santiago en dan die nonnetjes, die dus blijkbaar nog bijna 800 km gaan lopen. Stoer! Leuk om te zien dat Pamplona zo’n mooie, historische stad is en dus meer is dan alleen die toestand met die stieren. Dat vind ik altijd zo naar om te zien, die dolle stieren door de straten heen.

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 21:18

   inderdaad, die stieren vind ik ook niks, daarom nu ook eens een andere kant van de stad in beeld

 • Reply Sanne 21 juni 2016 at 20:07

  Hmm, ik bedenk me net dat ik nog nooit in Bakeland geweest ben. Mooi om te zien dat Pamplona dus eigenlijk best een leuke stad is! Door de stierengevechten kleeft er naar mijn idee toch een beetje een raar gevoel aan deze stad. Dat is dus onterecht!

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 21:01

   Ja, ik moet ook niks van stierenraces hebben, maar gelukkig is er meer te zien en doen in Pamplona.

 • Reply Jenny - ikreis.net 24 juni 2016 at 07:33

  Best een leuke stad!

  De landschappen in de mist zien er bijzonder uit. Ik vraag me altijd af wat er achter die witte deken te vinden is 🙂

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 20:57

   Ja mist is ook altijd mooi voor foto’s.

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 24 juni 2016 at 09:29

  Jaa!! Ik ga er doorheen lopen in september!! Leuk dat je ze zag lopen!!

  • Reply Carolien 24 juni 2016 at 20:57

   Ja leuk joh! Een leuke uitdaging. Het is daar heel mooi om te wandelen.

  • Reply Jan 22 april 2019 at 19:25

   Ik vraag me af of er gratis parkeerplaatsen zijn in de stad. Ik ben een keer een week in het centrum geweest en kon alleen maar parkeren in een garage.

   • Reply Carolien 23 april 2019 at 08:03

    Ik zou het niet weten eigenlijk. Waarschijnlijk niet in het centrum. Wij waren er maar een dag en dan is het juist fijn om dichtbij het centrum te parkeren. Een garage is dan fijn.

 • Reply Denise - Follow my footprints 25 juni 2016 at 12:22

  Ik denk dat ik daar ook nog wel eens naartoe ga. Spanje heeft zoveel mooie steden!

  • Reply Carolien 27 juni 2016 at 21:04

   Ja, ik heb ook nog veel te weinig van Spanje gezien! Maar Barcelona, Madrid, San Sebastian en Pamplona zijn de moeite waard.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.