7x de leukste tips voor jouw vakantie in het Teutoburger Wald in Duitsland

Tijdens de herfst Duitsland bezoeken is een echte must. Als er ergens veel bossen te vinden zijn is het in ons buurland. En laten deze bossen nu prachtig verkleuren in de herfst. Eerder verkende ik al het gebied rond Füssen in de herfst. Dit keer ben ik een paar dagen in het Teutoburger Wald (Teutoburgerwoud in het Nederlands). De herfst is hier al verder dan in Nederland en zelfs met minder goed weer blijven de kleuren overal goed zichtbaar. Ik geef je 7x de leukste tips voor jouw vakantie in het Teutoburger Wald in Duitsland.

Tips voor Teutoburger Wald in Duitsland de Externsteine

Waar ligt het Teutoburger Wald?
Het Teutoburger Wald is een bergrug in Duitsland en loopt van Bevergern naar Horn-Bad Meinberg door de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De bergrug ligt grofweg tussen Dortmund en Hannover in. Het is een paar uur rijden vanaf Nederland, afhankelijk waar je vandaan vertrekt, doe je er tussen de 2 en 5 uur over.

Wat is er te doen in het Teutoburger Wald in Duitsland?

7 tips voor het Teutoburger Wald in Duitsland:

1. Detmold: studentenstad vol met vakwerkhuizen

Begin je verkenning van het gebied vanuit Detmold. Deze leuke studentenstad heeft 73.000 inwoners en een levendig centrum met restaurants, café’s en evenementen. Het is een fijne stad om te verblijven tijdens een korte vakantie in Teutoburger Wald. Vanaf hier ben je zo bij de hier genoemde bezienswaardigheden en ’s avonds heb je genoeg keuze uit restaurants. De stad heeft een levendige geschiedenis. Dit zie je ook in het straatbeeld terug: het centrum staat vol sfeervolle vakwerkhuizen. Bezoek een van de musea of ga net als ik op pad met een stadsgids, die je meer kan vertellen over de stad en je ook de verborgen plekken laat zien.

Doen:

 • Ga op pad met een lokale gids en leer ook de verborgen plekken kennen.
 • Drink een lokaal gebrouwen Detmolder bier, deze wordt gebrouwen door 3 vrouwen: een moeder en haar 2 dochters.
 • Eet staande aan een tafeltje bratwurst samen met de lokale inwoners
 • Bezoek de leuke (interieur)winkeltjes in Detmold, eind oktober is het al een beetje in kerstsfeer
 • Bezoek het Detmold Castle (zie hieronder)

Restaurant tip Detmold: Restaurant „The Cobbler“ in the Hotel Lippischer Hof. Een mooi en modern ingericht restaurant met een goede bediening en fijne wijnkeuze. De gestoofde varkenswang met aardappeltruffelpuree was heerlijk, ik hou van de truffelsmaak (wel beetje aan de zoute kant). Het dessert, crème brulée taart met bessencompote en ijs was om je vingers bij af te likken. Op de menukaart staan ook vis, vegetarische en vegan gerechten.

2. Schloss Detmold: verre familie van Prins Bernhard

Het Schloss in Detmold van vorstendom Lippe-Biesterfeld is een van de grootste bezienswaardigheden in Detmold, die door heel wat Nederlanders bezocht wordt. Er is namelijk een link met onze koninklijke familie. Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld stamt af van het vorstendom Lippe. Zijn oom was vorst in het kasteel. Ieder uur wordt er een rondleiding gegeven. Deze is in het Duits, er zijn wel informatiebladen in verschillende talen. Met beschermende sloffen aan, schuifel je van de ene ruimte naar de andere en hoor je verhalen over het kasteel en de familie die hier gewoond heeft. De rondleiding is ook leuk voor kinderen. Het kasteel heeft een ommuurde tuin, waar je heerlijk even je benen kunt strekken. Bij de entree van het park vind je een fijn terras van Café Extrablatt, een fijne plek voor een koffie met apfelstrudel.

Tips voor Teutoburger Wald in Duitsland Schloss Detmold

Doen:

 • Boek een van de rondleidingen in het kasteel
 • Wandel door de kasteeltuin en langs het water rondom het kasteel, spot hier de zwarte zwanen
 • Geniet van een koffie met apfelstrudel op het terras aan het begin van de kasteeltuin

3. Uitkijkpunt: Hermannsdenkmal

Een van mijn tips en belangrijkste bezienswaardigheid in het Teutoburger Wald in Duitsland is het monument Hermannsdenkmal. Dit hoogste standbeeld van Duitsland stamt uit 1875 en is gebouwd ter herdenking van de Slag bij het Teutoburger Wald. Tijdens deze veldslag in het jaar 9 na Chr. versloeg de Germaanse aanvoerder Hermann de aanval van Romeinse legioenen. Nu kan je het monument beklimmen en met Hermann boven je heb je een geweldig uitzicht over het bos van Teutoburger Wald. Zeker in de herfst een aanrader als alle bladeren verkleuren. Het monument beklimmen kost je een paar euro (4,00 euro, prijspeil 2021, ook geldt er betaald parkeren)

Doen:

 • Beklim het Hermannsdenkmal en bewonder het uitzicht op het bos (tegen betaling)
 • Bezoek het informatiecentrum voor tips over het gebied en wandelroutes
 • Zin in actie? Klim in de touwen bij het naastgelegen Kletterpark Detmold
 • Wandel een kort rondje door de bossen rond het monument of wandel (een deel van) de langeafstandswandelroute de Hermannshöhen die hier langskomt (zie ook punt 7)
 • Eet een curry- of bratwurst bij het kraampje voor het informatiecentrum

4. Freilichtmuseum Detmold: openluchtmuseum

Net buiten Detmold ligt het openluchtmuseum: Freilichtmuseum Detmold. Op een groot terrein zie je hier hoe de inwoners vroeger leefden. Er staan niet alleen heel veel oude vakwerkhuizen, maar er lopen ook dieren rond en op verschillende plekken zijn tuinen ingericht zoals het vroeger was. In het hoogseizoen worden er demonstraties gegeven, dan zie je de smid en bakker aan het werk. Met kinderen kan je hier dan een hele dag vermaken. Het is een groot terrein en het is hier ook heel fijn om te wandelen.

5. Externsteine: bizarre rotsformaties van miljoen jaren oud

Een van de mooiste tips en meest unieke natuurverschijnselen in het Teutoburger Wald in Duitsland is de Externsteine. Deze bizarre rotsformaties zijn 120 miljoen jaar geleden ontstaan. Er zijn sporen gevonden dat mensen er gewoond hebben. Er zijn grotten gemaakt in de rotsen en op één van de rotsen zie je een religieus schilderij uitgehouwen. Of het ook een cultusplaats is geweest is onduidelijk. Nu kan je de 40 meter hoge rotsen beklimmen en heb je een waanzinnig uitzicht op de verkleurde bossen. Niet alleen het uitzicht op de bossen is geweldig, ook de rotsen zelf maken indruk. Als je vanaf de zuidoostkant komt aangelopen, langs het water, rijzen de rotsen plotseling voor je op. Om de rotsen te beklimmen betaal je een paar euro bij een wachthokje (4,00 euro prijspeil 2021).

Doen:

 • Beklim de Externsteine, je betaalt 4 euro en kan 2 rotsen beklimmen.
 • Wandel in de omgeving van de Externsteine.

6. Eggeturm en Lippische Velmerstot

Velmerstot is het hoogste punt van het Eggegebergte, onderdeel van het natuurpark Teutoburger Wald. Het heeft 2 toppen: de Lippische Velmerstot (441m.) en de Preussische Velmerstot (464m.). Wandel vanaf de parkeerplaats bij Leopold (Silbergrund) eerst naar de Lippische Velmerstot. De wandeling gaat door bos en hoe hoger je komt hoe meer rotsblokken je tegenkomt. Wandel hierna door naar de Preussische Velmerstot waar de Eggeturm staat. Vanaf hier heb je een 360 graden uitzicht op de omgeving. In dit gedeelte graast ook een schaapskudde, ik heb ze gezien, maar ze stonden erg ver weg, verstopt tussen het groen.

7. Wandelen en fietsen

Duitsland is een uitstekend land om te wandelen en te fietsen. Dat geldt ook voor het Teutoburger Wald. De bekendste lange afstandswandelroute is de Hermannshöhen. Deze LAW combineert de Eggeweg en de Hermannsweg en is goed voor 226 kilometer wandelplezier. De route behoort tot de Top Trails van Duitsland. Je wandelt hier in het middelgebergte, dus af en toe moet er wel geklommen worden, maar de route is voor iedereen te doen. De route wordt aangegeven met een H. Wil je korte wandelroutes volgen, dan is dat geen probleem, er zijn op veel plekken ook korte routes aangegeven, zoals rondom de Externsteine en de Hermannsdenkmal. Liever fietsen? Er liggen meerdere langeafstand fietsroutes in het Teutoburger Wald. Zoals bijvoorbeeld de Römer-Lippe route die vertrekt vanaf het Hermannsdenkmal en de rivier de Lippe volgt. Meer informatie over wandelen en fietsen in het Teutoburgerwald vind je op deze website.

Hotels in het Teutoburger Wald

Tijdens je bezoek aan het Teutoburger Wald heb je ruime keuze uit fijne hotels. Je kunt kiezen voor een hotel in een stad of eentje midden in de natuur. Ik sliep in onderstaande hotels tijdens mijn verblijf in het Teutoburger Woud. Als je de Hermannshöhen wilt gaan wandelen, kijk dan eens op deze pagina van het Teutoburger Wald Tourismus voor wandelarrangementen inclusief overnachting inclusief mogelijkheden om bagage te laten vervoeren.

1. Elisabeth Hotel in Detmold

Het Elisabeth hotel is een fijn hotel om Detmold en omgeving te verkennen. Het ligt midden in het centrum en er zijn gratis parkeerplaatsen. De kamer is modern ingericht, met heerlijke bedden. Het ontbijtbuffet is heel uitgebreid en het personeel helpt je graag op weg met toeristische informatie. Detmold is een leuke stad om als uitvalsbasis te gebruiken voor het verkennen van bezienswaardigheden in de omgeving.

2. Ringhotel Waldhotel Bärenstein

Het Waldhotel Bärenstein hoort tot de keten Ringhotels. Het hotel ligt dichtbij de bossen en als je geluk hebt, zoals wij, heb je een kamer met uitzicht op de heuvels. Onze kamer had een ruim balkon en een fijn bed. Het ligt op wandelafstand van de Externsteine en verschillende wandelroutes. Bij terugkomst kan je gratis ontspannen in de sauna of gebruikmaken van wellness aanbod. Het diner en ontbijtbuffet zijn prima op orde.

3. Ringhotel Germanenhof

Hotel Germanenhof behoort ook tot de keten Ringhotels. De kamer is modern ingericht met een luxe badkamer en heerlijke bedden. Het restaurant is erg goed, een aanrader, ook om alleen te eten. Er is ook een wellnessgedeelte, maar die was voor renovatie gesloten toen wij er waren. Je zit vanaf dit hotel niet ver van Velmerstot en Eggeturm. In het dorp Steinheim-Sandebeck zelf is weinig te beleven, maar er is wel een treinstation, dus prima stop als je bijvoorbeeld een deel van de Hermannshöhen wil wandelen.

Praktische informatie

 • Locatie: het Teutoburger Wald (of in Nederlands Teutoburger Woud) ligt in de deelstaten Nordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Vanaf Utrecht is het ongeveer 300 km (3,5 uur rijden). Met de trein doe je er ongeveer 4,5 uur over en reis je via Duisburg naar Bielefeld. Ik bezocht het gebied rondom Detmold.
 • Bezienswaardigheden & activiteiten: fietsen en wandelen in het Teutoburger Wald, zowel korte dagtochten als lange afstandsroutes, de 120 miljoen jaren oude Externsteine, uitzichtspunt en monument Hermannsdenkmal, hoogste top Velmerstot en uitkijktoren Eggeturm, de leuke studentenplaats Detmold met zijn vakwerkhuizen, openluchtmuseum Freilichtmuseum.
 • Accommodaties: Elisabeth Hotel (Detmold), Ringhotel Bärenstein, Ringhotel Germanenhof.
 • Informatie: meer informatie over deze regio vind je op deze website

Pinterest

Bewaar deze tips voor het Teutoburger Wald in Duitsland op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Teutoburger Wald Tourismus

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.