Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Als je naar West Australië gaat, dan wil je natuurlijk vooral het échte Australië beleven. Het liefst met een 4×4 op ontdekkingstocht, met zo min mogelijk anderen in je omgeving én al zeker geen buitenlandse toeristen in campers. Er zijn een aantal hoogtepunten, zoals Shark Bay en the Pinnacles die iedereen bezoekt en die ook echt wel de moeite waard zijn, maar ik vind het veel leuker om naar gebieden te gaan, waar nog weinig toeristen zijn geweest. Veel hoogtepunten van onze reizen liggen tot nu toe in gebieden die nog niet door iedereen ontdekt zijn. Ik kan op die manier mijn eigen verhaal schrijven en word niet beïnvloed door wat anderen al hebben ervaren. Zo kwam ik in West Australië al speurend op de kaart wat nationale parken tegen, die ik niet echt in de reisboeken of op blogs had zien staan. Tijd om een bezoekje te brengen aan de onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Lesueur National Park

Lesueur National Park ligt ten noorden van Jurien Bay iets landinwaarts. Wij hebben overnacht op een camping bij Jurien Bay, dit is een prima uitvalsbasis. We vertrekken vroeg en we zijn een van de weinigen op de weg. Eenmaal op de zijweg naar het nationale park, zien we helemaal niemand meer. Yeah, het is gelukt, we zijn even alleen op de wereld! Eerst rijden we nog over een geasfalteerde weg. Met mijn camera in mijn handen, tuur ik vol verwachting in de verte om te zien of ik nog dieren spot. Ik zie nog niet zoveel, helaas. Even ben ik wat teleurgesteld, maar dan maakt de geasfalteerde weg plaats voor zandwegen. En plots zien we verschillende kopjes tussen de bosjes zien zitten: kangoeroes! Zo leuk! Ze zijn erg moeilijk te fotograferen tussen al dat groen (zie jij ze zitten op de foto hieronder?).

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Zie jij ze zitten?

We stoppen een paar keer om de bijzondere planten te bekijken én fotograferen. Het park staat bekend als een van de belangrijkste parken waar wilde bloemen voorkomen én in het voorjaar zou het hele park vol felgekleurde bloemen staan. Helaas zijn we daarvoor net iets te vroeg. Wel zien we Mount Lesueur, een afgeplatte berg (313m) en een hoop aparte grasvormige planten. De berg is genoemd naar de Franse kunstenaar die aan boord was van het schip Naturaliste (1801). Dit schip was bezig met het in kaart brengen van Australië. Vooral dat deel wat nog niet door Captain James Cook was ontdekt. We zijn tijdens ons bezoek helemaal niemand tegengekomen, dat is zó heerlijk. Nou helemaal niemand? Wel oppassen voor overstekende kangoeroes. Ze zitten niet alleen in de bosjes hebben we gemerkt. Voor je het weet springt er ineens eentje de weg over, je schrikt je dood! Wel heel leuk om ze voor je auto over de weg te zien hupsen. Ik kan weer wat van mijn bucketlist afvinken.

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Skippy gaat ons voor 😉

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NPOnbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Stockyard Gully NP

Dit nationaal park ligt bijna tegen Lesueur Natioanl Park aan. Het park staat bekend om verschillende grotten, die ontstaan zijn door een ondergrondse rivier. Vroeger werden de grotten gebruikt door veedrijvers, die het vee van de outback naar Perth moesten brengen. Vandaar ook de naam. Wij zijn geen vee tegengekomen, maar wel een hoop ruige wegen vol stenen en kuilen. Je kunt hier echt niet komen zonder 4WD auto. Hier komen we wel wat mensen tegen, maar alleen Australiërs zelf. Het bordje dat we tegenkomen aan het begin van de weg is heel bemoedigend. Oef, dit gaat ruig worden. En dat werd het ook! We werden helemaal door elkaar geschud.

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Grotten

Uiteindelijk komen we bij een parkeerplaatsje en we zien daar wat informatieborden staan. Wauw, één heel bord over veiligheid bij het bezoeken van de grotten. Je moet dus wel goed uitkijken, het is niet geheel zonder risico’s. Zo kan de zandvloer drijfzand worden als het veel heeft geregend. De grot die wij bezoeken is 300 meter lang. Het pad ernaartoe is erg groen en loopt langs een klein watertje. Bij de entree van de grot worden we gewaarschuwd voor bijen. Er komen veel bijen in dit gebied voor en we zien ook allerlei bijenkorven in de rotsen zitten. Ik kijk nog wat bedenkelijk en zie al scenario’s voor me dat ik aangevallen wordt door boze bijen, maar gelukkig zijn ze nergens te bekennen. We lopen de grot in en constateren dat we niet wegzakken in drijfzand, wel zo fijn. De zaklamp moet al snel aan, want het kleine beetje licht wat door de ingang schijnt dooft al snel. We lopen een heel stuk, dan zetten we de zaklamp uit. Het is echt pikkedonker. Je ziet echt geen hand voor ogen. Best wel eng eigenlijk hoe gedesoriënteerd je dan bent. We concluderen dat we echt niet zonder zaklamp kunnen en dat één zaklamp eigenlijk te weinig is, want we hebben geen idee hoe lang de batterijen nog meegaan. Om geen onnodige risico’s te lopen besluiten we toch maar terug te lopen. Wel gaaf om in deze grot rondgelopen te hebben.

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Bijenkorven aan het begin van de grot

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NPOnbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Het is weer tijd om verder te hobbelen over de zandwegen. We rijden nog even naar Lake Indoon, een camping waar je gratis mag overnachten (maximaal drie nachten). We klappen hier onze stoeltjes uit en genieten van onze lunch. Wij willen nog een stuk je noordelijker overnachten, dus wij rijden na de lunch weer verder. Zoek je een camping in de buurt van de parken dan is dit een goede en voordelige keuze! Op weg naar de camping worden we ook nog getrakteerd op emoes. We zien er meerdere langs de kant van de weg, helaas nog wel wat ver weg, dus de foto is niet van beste kwaliteit, maar we hebben ze weer gezien.

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Gratis kamperen op camping Lake Indoon

Onbekende nationale parken in West Australië: Lesueur NP en Stockyard Gully NP

Kijk je nog even mee hoe we door elkaar hobbelden?

Praktische informatie

Wil je ook naar deze nationale parken? Dan heb ik hier een paar praktische tips:

 • Een 4wd auto is verplicht voor beide parken. Vooral bij Stockyard Gully Reserve is het hobbelen geblazen.
 • Neem meerdere zaklampen mee als je de grotten bij Stockyard Gully wilt bekijken
 • Rijd voorzicht in Lesueur NP, de kangoeroes steken zomaar de weg over
 • Jurien Bay is een prima vertrekbasis voor deze twee parken. Vanuit Jurien Bay volg je de Jurien Road en daarna de Cockshell Gully Road. Het eerste stukje is nog geasfalteerd, daarna verandert de weg in zandpaden en erger
 • Neem zelf iets te eten en drinken mee, want er is geen plaats te bekennen en er valt nergens iets te kopen
 • Je kunt gratis overnachten bij camping Lake Indoon.
 • Kijk ook eens naar de film Australia, hier draait alles om veebaronnen en zie je ook hoe vee naar steden gedreven werden. Leuk als achtergrond voor een bezoek aan Stockyard Gully.
 • Meer informatie over deze nationale parken maar ook over anderen vind je op parks.dpaw.wa.gov.au

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 16 januari 2017 at 02:10

  Had ik dit maar iet eerder gelezen. Wij beginnen deze week aan een korte roadtrip door WA, maar dit krijg ik echt niet meer op de planning haha. We gaan wel naar de Pinaccles en daarna langs het zuiden..

  • Reply Carolien 16 januari 2017 at 08:19

   Oh gaaf! Ik zou zo weer terug willen. Het Zuiden was voor ons te koud in de winter. We zullen nog eens terug moeten in de Australische zomer.

 • Reply Sanne 16 januari 2017 at 22:41

  Ziet er echt fantastisch uit. Ik wil echt eens naar Australie toe!

  • Reply Carolien 18 januari 2017 at 13:28

   Yes, het is niet naast de deur, maar dan heb je wel wat 😉

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 18 januari 2017 at 10:56

  Geweldig! Ik hoop echt een keer naar Australië te gaan…. En dan maak ik zeker een 4wd tocht langs de mooiste parken. <3

  • Reply Carolien 18 januari 2017 at 13:29

   Ja vooral dat laatste maakt een bezoek aan Australië echt top! Alleen op de wereld, lekker avontuurlijk. Verder vind ik het snorkelen ook echt supertof om te doen.

 • Reply Gabrielle ~ GlobeGirl 18 januari 2017 at 11:51

  Gaaf! Ik heb nog nooit van deze parken gehoord, maar zeker de moeite waard om deze parken te bezoeken. Ik hoop ooit nog eens naar Australië af te reizen, dan staan deze parken in ieder geval op de planning!

  • Reply Carolien 18 januari 2017 at 13:30

   Yess, was gaaf om een rondreis door Australië te maken met onze 4WD. Het kost wat, maar dan heb je ook wat 😉

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 18 januari 2017 at 21:16

  Australië lijkt me echt prachtig! Uiteindelijk zijn het vaak de onbekende plekjes die het allermooiste zijn.. Hier dus ook. Tof om te zien!

 • Reply Jenny - IkReis 19 januari 2017 at 08:25

  Mooi park! Het spotten van die kopjes in het gras is echt niet te doen vanaf de telefoon. Maar ik ben sowieso geen ster in het spotten van wild.

 • Reply Jessica 19 januari 2017 at 15:56

  Haha net als Jenny ben ik ook geen held in het spotten van dieren. Een luiaard moet praktisch om m’n nek hangen wil ik het in de gaten hebben haha! Mooie foto’s hoor Carolien, klinkt als een leuke plek om te bezoeken tijdens een reis door Australië!

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 19 januari 2017 at 19:26

  Ik heb ook nog nooit van deze parken gehoord. Australië is zo ontzettend mooi en ik zou zo graag nog een keer gaan. Helaas kan ik maar drie weken vrij krijgen en vliegtickets zijn ook niet bepaald goedkoop.

 • Reply anto 22 januari 2017 at 09:31

  Wat gaaf! Eén van mijn nieuwe bestemmingen als product manager voor Askja Reizen wordt Australië en ik moet nog zoveel leren over het westen, dat is namelijk de enige staat waar ik nog niet ben geweest. Kom zeker nog een keer terug op je blog om het allemaal nog eens rustig door te lezen!

 • Reply Yvonne 22 januari 2017 at 19:00

  Wij gaan zelf ook het liefste naar gebieden waar niet veel andere toeristen komen. Lekker zelf op ontdekking! Ziet er heel gaaf uit, ik zou hier zeker een kijkje willen nemen als we naar Australië zouden gaan.

 • Reply Marcella 22 januari 2017 at 22:19

  Leuke tips Carolien! Er is nog zóveeeel voor ons te ontdekken in Australië. Ik weet amper waar te beginnen 😉

 • Reply Mirre 25 januari 2017 at 14:03

  Die parken heb ik inderdaad nog nóóit van gehoord, maar ik heb ze gespot hoor, de kangoeroes 😉
  Wij hebben een aantal parken in noordoost Australië bezocht en zijn er ook nauwelijks mensen tegengekomen. Dan ben je toch blij dat je een reismaatje hebt! Wel erg mooi trouwens.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.