Wandelschoenen kopen | Review Berghen

Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt tijdens je wandeltochten zijn wandelschoenen. Als je slechts korte afstanden loopt, heb je misschien in het begin nog genoeg aan je sneakers. Maar ga je langer of meer de bergen in dan komt er een moment dat deze sneakers niet meer voldoen. Je hebt dan behoefte aan goede stevige wandelschoenen. Ik geef je wat tips bij het kopen van nieuwe schoenen én een review van mijn nieuwe Berghen wandelschoen.

Wandelschoenen kopen | Review Berghen

Waar let je op bij aankoop wandelschoenen?

Je hebt de keuze tussen lage en (half) hoge wandelschoenen. Lage wandelschoenen zijn fijn voor lichtere wandelingen op vlak terrein. En ook met warm weer zijn lage wandelschoenen net wat luchtiger en vaak minder zwaar dan hogere schoenen. Hoge wandelschoenen geven meer steun aan je enkels en je hebt minder snel natte voeten als je door nat en modderig terrein wandelt of eens een riviertje moet oversteken. Je hebt wandelschoenen in verschillende categorieën:

 • A categorie: soepele schoen, meestal laag, geschikt voor wandelingen op verhard terrein. Bijvoorbeeld voor de wandelvierdaagse.
 • A/B categorie: geschikt voor vlak en licht bergachtig terrein. Bijvoorbeeld voor dagwandelingen zonder zware bepaking.
 • C /D categorie: een hoge meer stugge schoen, geschikt voor gebruik in alpine gebied en bij het dragen van zware bepakking. Bijvoorbeeld voor meerdaagse trektochten in berggebied waarbij je stijgijzers nodig hebt.

Naast de categorie en de hoogte van je schoen is het ook belangrijk dat je schoen waterdicht is als je in nat weer of op nat terrein geen natte voeten wilt hebben. Voor de rest is het vooral ook een kwestie van passen en proberen. Iedere voet is anders dus welke schoen voor jou het beste is, is zeer persoonlijk. Een schoen moet direct fijn zitten. Dus als je een schoen past moet je hem nergens voelen. Een goed passende wandelschoen hoef je niet in te lopen, maar is direct goed.

tip: meestal heb je bij wandelschoenen een maat groter nodig dan bij normale schoenen.

Zelf zweer ik al jaren bij hoge waterdichte categorie A/B schoenen (van verschillende merken). In deze categorie zijn de schoenen nog redelijk soepel en licht, maar geven ze me voldoende steun bij wandelen over onverhard terrein en in bergachtig gebieden tijdens wandelingen met een lichte (dag) bepakking.

Berghen wandelschoen

Mijn wandelschoenen zijn aan vervanging toe. Na jarenlange trouwe dienst beginnen ze her en der slijtage te vertonen. Van Berghen mocht ik een van hun wandelschoenen uitproberen. Berghen is een Belgisch merk en heeft verschillende winkels in België en eentje in Nederland, in Den Haag. Naast wandelschoenen hebben ze ook laarzen en kleding in hun assortiment. Aangezien de winkels niet in de buurt liggen, bestel ik de wandelschoenen in de webshop. Dat doe ik niet zo vaak bij wandelschoenen. Maar als de schoenen niet lekker zitten mag je ze kosteloos terugsturen, dus zo kan je de schoen op je gemak thuis testen. Online bestellen is zo geen enkel risico of probleem. De eerste schoenen die ik bestel zitten helaas niet lekker, dus niet getwijfeld en ze teruggestuurd. Een wandelschoen moet direct lekker zitten. Het tweede paar schoenen dat ik kies zijn de Berghen Villars III Anthracite/Blue en deze zitten direct goed. Een schoen die bij mijn voet past.

De wandelschoen is er eentje uit categorie A/B en heeft een hoge schacht. Ze zijn geschikt voor zowel verhard als onverhard terrein en lichte hikes. Ze voelen lekker licht aan. Wat ik zelf belangrijk vind is dat ze ademend en waterdicht zijn. Zo kan ik zonder problemen in plassen stappen en riviertjes over steken. En met de blauwe accenten zien ze er ook nog vrolijk uit.

Wandelschoenen kopen | Review Berghen

Getest tijdens wandelingen

Het is tijd om de schoenen tijdens verschillende wandelingen en op verschillende terreinen te testen. Ik begin met een rondje in mijn eigen omgeving, over redelijk verhard terrein. Ik hou het rondje nog even klein, omdat ik niet weet hoe mijn voeten op de schoenen reageren. Dit blijkt overbodig. Mijn voeten zijn niet vermoeid en geen enkel spoor van blaren. Tijd voor langere wandelingen over onverhard terrein, ook nu  houden mijn voeten het droog en heb ik geen enkele blaar, zelfs niet na een wandeling van 20 kilometer. In Finland probeer ik ook of de schoenen bevallen bij lichte hikes. De heuvels op. En ook dan geen centje pijn. Ik heb veel steun aan mijn hiel, ik glijd niet weg en heb geen enkele blaar. De schoenen zijn de test goed doorgekomen en ik kan je deze dan ook zeker aanbevelen.

Wandelschoenen kopen | Review Berghen

De technische details Berghen Villars III Anthracite/Blue

 • Wandelschoenen, level A-B
 • Wandelschoenen met hoge schacht, geschikt voor vlakke of heuvelachtige terreinen.
 • Specifieke snit aan de achillespees beter aangepast aan vrouwen
 • De bovenschoen in Suede en Nylon Cordura®
 • Heel goede steun van de enkel
 • Ademend en waterdicht membraan Berghen®-Tex
 • Uitneembare binnenzool
 • Geprofileerde buitenzool Vibram® (uitzonderlijk grip op ruw en nat terrein en een goede demping op het asfalt)
 • 450 gr (M37)
 • Made in Europe

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Berghen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.