Handig voor jou: checklist verre reizen

En dan heb je je ticket geboekt! Yeah gefeliciteerd, je gaat een (eerste) verre reis maken. Dan slaat de paniek toe, want wat moet er allemaal geregeld worden, welke spullen zijn handig om te hebben en wanneer begin je met wat? Ik geef je hier mijn ervaringen met de voorbereidingen. Uiteraard zijn de voorbereidingen per land en per reis anders, het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of je alles van te voren wilt vastleggen of juist op de bonnefooi gaat. Ik geef je daarom tips voor zaken waar je altijd over na moet denken. En een checklist zodat je weet wat je moet regelen voor je reis en deze heerlijk kunt afvinken!

Handig voor jou: download de Checklist Verre reis! Zo vergeet jij niks te regelen voor je eerste verre reis. Jihaa!

De route, het vervoer en de accommodatie

Het maakt nogal een verschil of je op de bonnefooi gaat backpacken of dat je een vastgelegde reis boekt. Kies vooral datgene wat bij je past én wat bij een land past. Zo vinden wij het erg leuk om zelf onze reis uit te stippelen en ter plekke een route te bedenken, zeker als we ons eigen vervoer hebben en onze eigen tent. Maar soms is het ook gewoon fijn als je accommodaties al vast staan en je daar geen tijd aan kwijt bent, bijvoorbeeld als je reist met (kleine) kinderen of als je niet zoveel tijd hebt. Zelf boek ik eigenlijk nooit een standaard pakketreis, want ik wil (ook) op zoek naar de gebieden die niet standaard zijn, van de gebaande paden af. Ik steek dus erg veel tijd in de voorbereidingen en lees zoveel mogelijk over een land. Ik begin vaak op pinterest, daar vind ik de mooiste afbeeldingen van een land. Dan zoek ik uit waar deze foto’s genomen zijn en of dat gebied de moeite waard is om te bezoeken. vanuit de bibliotheek leen ik reisgidsen, zoals Capitool (voor de afbeeldingen) en de Lonely Planet voor de praktische informatie. Natuurlijk struin ik ook heel veel op internet, op zoek naar reiservaringen van anderen. Als je besluit met het openbaar vervoer te reizen dan is het handig om al wat uit te zoeken over de mogelijkheden. Ter plekke kan je het vervoer zelf regelen. Een auto huren is weer handiger om vanuit Nederland te regelen. Denk aan het afkopen van de verzekeringen, je wilt niet geconfronteerd worden met hoge kosten na een ongeluk. Verder is een credit card een vereiste voor het betalen van de borg.

Handig voor jou: checklist verre reizen

voorbereiding reisroute

Inpaktips/ koffer versus rugzak

Check bij je vliegmaatschappij hoeveel bagage je mee mag nemen, dat scheelt per maatschappij. Of je kiest voor een koffer, een rugzak of iets daar tussenin, dat is persoonlijk. Een harde koffer houdt de spullen het beste netjes, maar zo’n koffer is vaak ontzettend onhandig als je veel rondreist. Zelf kies ik vaak voor een rugzak of een tussenvorm: een rugzak op wieltjes. Het onhandige van een rugzak is dat je vaak moet zoeken naar je spullen en dat het na een dag al een complete bende is in je tas. Gelukkig heb je daar ook weer oplossingen voor, zoals packing cubes of gewoon losse tassen waar je je spullen in verpakt. Mijn rugzak heeft een rits onderaan en over de gehele voorkant. Dat vind ik reuze handig, want zo hoef ik niet van bovenaf te graaien naar mijn spullen. Heb je nog niks in huis, kijk dan eens rond in een outdoorwinkel om je te oriënteren op de mogelijkheden. Bedenk dat alle vloeistof die je in je handbagage wilt meenemen niet meer dan 100ml mag bevatten en dat alles in een klein doorzicht zakje moet passen (twee zakjes of een grote zak kunnen ze moeilijk over doen, weet ik uit ervaring, dat is jammer want dan moet je zonder pardon alles in de prullenbak gooien).

Tip: neem een leeg drinkflesje, zoals een dopper mee en vul deze na de douane met water in de wc. Vaak zijn er in vliegtuigen op lange vluchten watertappunten. Zo kan je zelf tijdens je vlucht voor voldoende water zorgen.

_MG_6327

Onze rugzakken en travellerbags met kampeeruitrusting

Visa en reistoestemming (USA en Canada)

Voor heel veel landen heb je een visum nodig om het land binnen te komen. Als je boekt via een reisbureau, verzorgen zij het visum voor je. Boek je alles zelf dan zal je zelf het visum moeten regelen.
Reis je via USA of Canada dan moet je ook nog een Esta en Eta invullen. Dit kan digitaal. Voor Canada geldt dit pas per eind september 2016. Ook als je alleen overstapt in deze landen heb je een Esta / Eta nodig. USA: website Esta  Canada: Website Eta

Inentingen

Voor veel verre landen heb je inentingen nodig. Vraag bij de plaatselijke GGD na welke inentingen nodig zijn. Zij kunnen je ook vertellen wanneer jij jouw laatste inenting hebt gehad. Als ik mijn informatie voor Costa Rica aan het uitzoeken ben, zie ik op onze GGD site dat ze ook bereikbaar zijn via social media via @GGDreistmee.  Ik krijg een mailadres en heb via één mailtje alle informatie die ik nodig heb voor mijn reis. Houd je BSN nummer bij de hand als je wilt opvragen welke inentingen je al hebt gehad. Zie ook: GGD. Je vindt ook veel informatie op www.vaccinatiesopreis.nl  Hier vind je per land wat je aan vaccinaties nodig hebt en ook wat de ziektes precies inhouden. Altijd handig om te weten.

Tip: Ga je vaak op reis? Dan kan je ook kiezen voor drie inentingen voor Hepetitas A+ B dan ben je 25 jaar beschermd.

Handige spullen

Er zijn heel veel handige spullen die het rondreizen makkelijker maken. Zo is het handig om travellerbags aan te schaffen om je kampeerspullen en/of outdoorspullen in te vervoeren. Een pacsafe zorgt ervoor dat je altijd je eigen kluis bij je hebt, dat is vooral handig als je lowbudget gaat reizen. Een klamboe zorgt voor het weghouden van allerlei nare insecten. Verder is een lakenzak handig om mee te nemen bij lowbudget reizen. Zo heb je altijd je eigen frisse beddengoed bij en bijkomend voordeel een lakenzak weegt helemaal niks. Investeren in lichtgewicht spullen is ook echt heel handig. Wij hebben bijvoorbeeld heel veel lichtgewicht kampeerspullen en kunnen zo redelijk makkelijk deze spullen meenemen op reis. Een lampje die je moet opwinden is ook erg handig als je geen elektriciteit hebt. Handig voor jou: een paklijst voor als je gaat backpacken (van Chantal van Alleen op reis).

Checklist voor je (eerste) verre reis!

Handig voor jou, een complete checklist voor jouw eerste verre reis, inclusief tips! Zo vergeet je niks voordat je het vliegtuig instapt. Download hem snel en kijk wat je nog moet regelen.

Download nu de Checklist Verre reis (pdf)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Yvonne 29 mei 2016 at 09:39

  Wat een handige checklist! De vaccinatie-instanties adviseren om een aantal maanden voor vertrek al te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en heb dit nu ook gedaan (vorige keer in het geheel vergeten te controleren of alles nog up-to-date was, oeps). Binnenkort onze eerste ervaring met thuisvaccinatie, lijkt me erg handig.

  • Reply Carolien 29 mei 2016 at 11:36

   Yvonne, ja die vaccinaties is handig om zo’n twee maanden van te voren te doen, hoewel het ook nog zin heeft als je het een dag voor vertrek doet (kreeg ik te horen), maar omdat enkele weken wat vaag is heb ik de checklist even aangepast met twee maanden tot enkele weken voorafgaand aan je reis, dank! Overigens heb ik ook nog een stukje over verzekeringen toegevoegd, want die was ik ook nog vergeten.. En ja, vaccinaties blijven wel een dingetje, wij waren nog compleet beschermd van vorige keren, dus wij hoeven dit keer niks, ook wel eens fijn! Enne, mocht je mensen kennen die voor de eerste keer op reis gaan, checklist delen = lief 😉

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 29 mei 2016 at 21:26

  Hele handige checklist! Ik ben dol op lijstjes 😉 Maak ze zelf ook altijd als ik op reis ga. Inpaklijst, to-do lijst, ik heb ze allemaal haha

  • Reply Carolien 3 juni 2016 at 07:07

   Ja lijstjes zijn handig. Deze is speciaal voor mensen die niet zo vaak (verre) reizen maken..

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 1 juni 2016 at 19:39

  Altijd handig zo’n lijst! Ik heb gelukkig voor mijn reis naar Thailand een beperkte checklist. Visum aanvragen is niet nodig en vaccinaties zijn nog geldig…lekker makkelijk.

  • Reply Carolien 3 juni 2016 at 07:06

   zelfde geldt voor mij, Costa Rica, geen visum en inentingen nog geldig. Wel moet ik nog een Esta, omdat we via USA vliegen

 • Reply Sanne 2 juni 2016 at 10:10

  Super handig, zo’n backpack met een rits van voren. Vind het zelf ook helemaal niks om vanaf bovenaf steeds je spullen uit je tas te moeten halen. Ik heb eigenlijk nog geen check list, maar het is inderdaad wel super handig. Een pacsafe kende ik nog niet, maar daar ga ik me meteen in verdiepen!

  • Reply Carolien 3 juni 2016 at 07:03

   hoi Sanne, voor mezelf heb ik ook geen checklist, maar vrienden van ons gaan voor het eerst een verre reis maken en die hadden veel vragen voor ons. Toen kreeg ik het idee van de checklist, vooral dus voor diegenen die voor het eerst ver reizen of voor als je niet vaak reist en denkt wat moet ik ook alweer allemaal regelen..

 • Reply Marcella 5 juni 2016 at 10:41

  Slimme lijst Carolien! Daar hebben veel van je lezeres ongetwijfeld veel baat bij!

  • Reply Carolien 9 juli 2016 at 08:55

   Ik denk het ook. Als je voor het eerst ver weg gaat komt er best veel op je af!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.