De leukste steden en dorpen in de Dordogne

De Dordogne in Frankrijk is een heel geliefde streek bij de Nederlanders om te bezoeken. En dat is niet voor niks. Het heeft veel te bieden! Wij zijn inmiddels meerdere keren in de Dordogne op vakantie geweest. Hoewel de streek mooie natuur kent en veel historie heeft (Neanderthalers en kastelen!), ben ik toch vooral ook gevallen voor de leuke steden en dorpen. Plaatsen gebouwd tegen rotsen aan, met een mooi kasteel op de top van de berg. Oude huizen met mooie luiken, een beetje verweerd, want dat hoort erbij. En leuke pleintjes met terrasjes, waar je lekker kunt genieten van je bakje koffie of een ‘plat du jour’. Ik zet de mooiste steden en dorpen voor je op een rij, zowel bekende als minder bekende.

Voor andere activiteiten en bezienswaardigheden in de Dordogne lees je mijn artikel → Activiteiten en bezienswaardigheden in de Dordogne

Sarlat

Sarlat is één van de bekendere plaatsen in de Dordogne. Officieel heet het plaatsje Sarlat le Caneda. Het is één van de meest bezochte plaatsen en daardoor ook meteen het drukste. Toch is het een bezoek waard, want het is ook één van de charmantste plaatsen. Oorspronkelijk een Romeinse nederzetting, waar in de 9e eeuw een klooster werd gebouwd. Vanuit dit klooster heeft de stad zich ontwikkeld tot een welvarende stad in de Middeleeuwen en dat is te zien aan de huizen. Het is heerlijk om te struinen door de vele smalle straatjes, zolang het niet al te druk is. Place de la Liberté is het centrale plein. Hier vinden vaak ook festiviteiten plaats. Ook de kathedraal vindt je hier. In Sarlat waan je je voor even in de Middeleeuwen!

Sarlat DordogneSarlat Dordogne (1)Sarlat Dordogne (3) Sarlat Dordogne (4)Sarlat Dordogne (2)

Monpazier

Monpazier is de uitvalbasis van een van onze verblijven in de Dordogne. We verbleven op camping Lac de Veronne niet ver er vandaan, we konden er zelfs lopend naar toe. Het is een leuke Middeleeuwse plaats, een bastide, gesticht in 1284 onder gezag van de Engelse Koning Edward I, waarvan er nog meer in de omgeving zijn. Een bastide is een versterkte stad met verdedigingsmuren. Op het centrale plein is altijd wel iets te beleven, zeker in de zomermaanden. Ook kan je er heerlijk eten, bijvoorbeeld bij Chez Minou en Bistro 2. Monpazier kent een paar leuke markten, waar je heerlijk kunt rondstruinen. Toen wij er waren was het de oogsttijd van het eekhoorntjesbrood (Cèpes in het Frans). Inwoners plukken deze in de omgeving en bieden ze te koop aan op het centrale plein. Eekhoorntjesbrood is een gewilde paddestoel, die vrij veel in deze streek voorkomt. Zeker na een buitje poppen ze als ‘paddestoelen uit de grond’. En ja, buitjes hadden we er genoeg helaas. Maar ik weet nu wel waar de uitdrukking vandaan komt, want ik zag op de camping de paddestoelen inderdaad, letterlijk uit de grond omhoog komen. Zo heb je geen paddestoel en zo staat er eentje voor je neus.

Monpazier Dordogne (4)Monpazier Dordogne (1)Monpazier Dordogne (3) Monpazier Dordogne (6)Monpazier Dordogne (5)

Beaumont du Périgord

Beaumont is, net als Monpazier, een bastide gesticht onder Engels gezag en wel in 1272. Het is één van de grootste bastides. Gelukkig is het er nog niet heel erg toeristisch. Het heeft een leuk plein waar wij lekker even wat drinken. Verder is het ook hier leuk om door de kleine straatjes te struinen. Je komt altijd wel weer bij het centrale plein uit. Overal in de Dordogne zie je trouwens dat de dorpen versierd zijn met crêpepapier. Dat ziet er heel erg leuk uit.

De leukste steden en dorpen in de Dordogne Beaumont Dordogne (2)Beaumont Dordogne (4)Beaumont Dordogne (3)

Bergerac

Bergerac is een van de wat grotere plaatsen in de Dordogne. Waarschijnlijk ken je deze stad van de wijn. Het is het kleinere broertje van Bordeaux. Er wordt hier zowel witte, rosé als rode wijn gemaakt. Bergerac, gelegen aan de rivier de Dordogne is een echte handelsstad. Het is ook een mooie oude stad. Er zijn een aantal hele oude huizen en er is een klooster, waar nu een wijnhuis in zit. Je kunt je prima een dag in deze stad vermaken.

Bergerac Dordogne (2)Bergerac Dordogne (1) De leukste steden en dorpen in de DordogneBergerac Dordogne (3)

Belves

Belves is weer zo’n mooi oud bastide stadje. Er waren in de 13e eeuw al grotwoningen hier, deze kun je nog steeds bezoeken. Verder is Belves gewoon een mooie plaats om doorheen te wandelen. Ik krijg geen genoeg van de mooie, smalle straten met de oude huizen. Ik zie stalletjes met verse groenten en een echte slager. Op het centrale plein kan je genieten van een lekker ijsje of een kop koffie met mooi uitzicht. En ook hier zie je weer overal de versieringen ophangen. Het maakt de stad echt vrolijk.

Belves Dordogne (1) De leukste steden en dorpen in de DordogneDe leukste steden en dorpen in de Dordogne

Beynac et Cazenac

Deze oude plaats ligt direct aan de rivier de Dordogne, tegen de rotsen aangebouwd. Wij kwamen er met onze kano langs en hier eindigde ook onze kanotrip. Het plaatsje heeft hele smalle straatjes en de klim naar het kasteel is pittig bergje op, maar de moeite waard. Er is verder niet zo heel veel te zien in deze plaats, maar het is leuk om door de smalle straatjes te lopen en je te bedenken hoe oud het hier allemaal is. Zie jij al ridders door de straten lopen als je even je ogen dicht doet en je fantasie het werk laat doen?

Beynac et Cazenac Dordogne (1) Beynac et Cazenac Dordogne (2)

La Roque Cageac

Een ander leuk plaatsje tegen de rotsen aangebouwd is La Roque Cageac. Ook dit plaatsje ligt direct aan de rivier de Dordogne. We hebben dit plaatsje zelf niet bezocht, we vaarden er alleen langs met de kano. Het ziet er in ieder geval net zo leuk uit als Beynac.

Les Eyzies

Les Eyzies is dé plek om meer te leren over de prehistorie. Deze stad wordt wel eens de hoofdstad van de prehistorie genoemd. In deze streek is veel gevonden uit de tijd van de Neanderthalers en Cro Magnons, zoals rotstekeningen in oa. Lascaux, skeletten in de grotten van Le Moustier en op veel plaatsen werd ook gereedschap gevonden. In Les Eyzies is een heel museum gewijd aan de prehistorie. Jaren geleden was ik hier al eens met mijn ouders en broer en toen hebben we het uitgebreid bezocht, inmiddels is het wel een stukje moderner (en commerciëler) geworden. Omdat we al op andere plekken in de Dordogne meer over de prehistorie hebben geleerd, slaan wij dit nieuwe museum nu even over. Maar dat beeld stond er vroeger ook al en sprak al tot de verbeelding toen ik een tiener was. Wij mochten altijd om de beurt ‘bepalen’ wat we die dag gingen doen / bezoeken en ik had een folder met dat beeld gevonden, dus Les Eyzies werd toen ‘mijn’ dag. Het is zeker de moeite waard om de vondsten te bekijken en meer te leren over de prehistorie als je in de Dordogne bent.

Les Eyzies Dordogne

Naast deze plaatsen zijn er nog meer bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Tips nodig? Kijk dan eens bij:

Op zoek naar een leuke camping in de Dordogne?

Winkeltip: gids met autoroutes door deze mooie streek (online te bestellen)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Maud 8 juli 2016 at 18:59

  Oh wauw! Vroeger gingen wij altijd naar Toscane op vakantie, slechts één keer zijn wij in Frankrijk geweest. Die ene keer was het echt helemaal niks aan. Ik was een jaar of 10, dus zo heel veel weet ik er niet meer van. Ik weet alleen nog dat we het allemaal totaal niet leuk vonden daar. Sindsdien hoef ik niet per se naar Frankrijk, haha! Maar als ik dit zo zie.. Moet ik dat misschien toch maar eens heroverwegen. Volgend jaar is Fenne (nu net 1 jaar) iets ouder en dan gaan we misschien wel een autovakantie doen, wie weet gaan we dan wél naar Frankrijk. En dan lijkt de Dordogne me toch wel heel erg leuk! Jeetje, wat een geweldige foto’s heb je er gemaakt! Ja, ik wil! 😉

  • Reply Carolien 8 juli 2016 at 20:58

   Hihi, grappig. Wij gingen altijd al naar Frankrijk en ik hou er echt van. Vooral ook omdat je er zo leuk en goed kunt kamperen in de natuur en toch Zuidelijke charme heeft met leuke dorpjes. Maar Toscane klinkt zeker niet verkeerd.

 • Reply Jenny - ikreis.net 8 juli 2016 at 19:40

  Wauw, die versieringen zijn echt leuk! Is dat het hele jaar of alleen in de zomermaanden?

  • Reply Carolien 8 juli 2016 at 20:59

   Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk alleen in de zomer. Wij waren er steeds in de zomervakantie.

 • Reply Jessica 10 juli 2016 at 19:50

  Ik ben fan van die Middelleeuwse dorpjes in Frankrijk! Een aantal jaar geleden heb ik een roadtrip van 3 weken door Frankrijk gemaakt, ook naar Sarlat geweest (inderdaad erg leuk dorp). Als je van dit soort plekken houdt vind je Carcassonne denk ik ook heel leuk!

  • Reply Carolien 10 juli 2016 at 20:28

   Carcassonne ben ik ook geweest, hoewel zeker mooi, vond ik het daar net iets te druk en toeristisch.

 • Reply Yvonne 10 juli 2016 at 21:52

  Als kind ben ik heel wat jaren naar Frankrijk op vakantie geweest, mijn ouders waren echt fan! Maar nog nooit ben ik in de Dordogne geweest. Zo te zien moet dat nodig veranderen. Leuke campings en sfeervolle stadjes die o.a. zo mooi tegen de rotsen liggen, ziet er goed uit.

  • Reply Carolien 15 juli 2016 at 19:27

   Ja, ik ben een paar keer naar de Dordogne geweest en ik vind het een mooie streek, waar veel te doen is.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 12 juli 2016 at 19:37

  Ik ben als kind zijnde helaas niet verder gekomen dan de camping in Frankrijk en op negentien jarige leeftijd ging ik met een foute jongerenreis naar Zuid-Frankrijk dus ook toen zag ik niet veel van de omgeving 😉 . Om een of andere reden trekt Frankrijk mij minder maar zo te zien mis ik toch veel want ik hoor en lees altijd positieve verhalen over Frankrijk.

  • Reply Carolien 15 juli 2016 at 19:25

   Tja er zijn natuurlijk ook gewoon heel veel mooie plekken op de wereld. Ik ben van jongs af aan opgegroeid met Frankrijk als vakantieland en ik ben er gek op. Komt ook omdat ze in Frankrijk nu eenmaal de leukste campings en die zuidelijke sfeer hebben. Die combi heb ik nog niet echt ergens anders gevonden.

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 14 juli 2016 at 18:04

  Prachtige foto’s! Ik heb 15 jaar geleden een keer met mijn ouders gekampeerd in de Dordogne, maar kan me alleen nog het zwembad op de camping herinneren ;). Ziet er wel prachtig uit, dus ik sluit niet uit er ooit nog eens te komen!

  • Reply Carolien 15 juli 2016 at 19:23

   haha, het zwembad op de camping. Ook heel belangrijk op een vakantie hoor! Maar de Dordogne is het wel waard om verder verkend te worden 🙂

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.