Fietsen in Wallonië geschikt voor iedereen

Wallonië is het Franstalig deel van België. Een gebied dat tot voor kort eigenlijk niet zo bekend was bij mij. Natuurlijk, ik ben wel eens in de Ardennen geweest onder andere om te kanoën en om Dinant te bezoeken, maar verder wist ik eigenlijk vrij weinig van dit gebied, meestal rijd ik hier alleen maar doorheen op weg naar buurland Frankrijk. En dat is zonde, want er is genoeg te beleven. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je hier heel goed kunt fietsen, ook als je niet erg getraind bent. Toen ik de uitnodiging van Bureau voor Toerisme van Wallonië kreeg om te komen fietsen, twijfelde ik eerlijk gezegd wel of ik als niet getrainde fietser hier wel geschikt voor was. Natuurlijk, ik fiets als echte Hollander wel elke dag, maar dat is allemaal op vlak terrein. Hoe zou dat in Wallonië zijn? Heb je daar niet heel veel heuvels? Ik ging de uitdaging aan en het viel me 100% mee. Fietsen in Wallonië is echt voor iedereen geschikt!

Fietsen in Wallonië geschikt voor iedereen

De RAVel en andere fietsroutes staan goed aangegeven

Fietsen in Wallonië: een netwerk van vele fietspaden

Natuurlijk, je kunt uitdagende routes rijden in Wallonië en de Ardennen. Er zijn verschillende mountainbikeroutes en in bikeparks kun je jouw off the road kunsten uitproberen. Maar ook als je geen doorgewinterde fietser bent, valt er veel te ontdekken op de fiets. Via de knooppuntennetwerken kan je je eigen route samenstellen en de tocht zo lang maken als je wilt. Ideaal zijn ook de RAVel netwerken, met meer dan 1300 km aan routes. De RAVel zijn oude spoorlijnen en jaagpaden die zijn aangelegd voor fietsers. Ze zijn niet toegankelijk voor autoverkeer en dat maakt het fietsen wel zo relaxed. Er komen geen razende auto’s langs je heen en je kunt daarom rustig genieten van de natuur om je heen. En twijfel je echt of je het aankunt? Er zijn gelukkig tegenwoordig ook elektrische fietsen te huur, even de turbo erop en je zit zo bovenop de heuvel → www.fietseninwallonie.nl

Fietsen in Wallonië

Fietsen met het gezin

fietsen in Wallonië

RAVel fietspad van Namen naar Dinant

Onderweg: kastelen, abdijen en trappistenbier

Naast mooie natuur kun je in Wallonië ook veel cultureels ontdekken. Al fietsend kom ik langs mooie oude dorpen, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Koeien kijken me rustig grazend aan als ik een dorpje binnen fiets. Verder is hier weinig verkeer te vinden, naast een enkele trekker die me tegemoet rijdt. Wat een rust. Haast elke plaats, hoe klein dan ook, heeft wel een kerk, een plein en een café. En in die cafés worden de heerlijkste streekbieren geserveerd. Altijd een reden om even van je fiets te stappen. Zo proefde ik tijdens mijn fietstochten onder andere de Blanche de Namur, Chimay, Tournay en Moinette. Ik leer dat Chimay een echte trappistenbier is. Er zijn wereldwijd maar 11 brouwerijen die trappistenbier brouwen. De voorwaarden om de naam “trappist” en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen zijn streng. Belangrijk is in ieder geval dat het in de abdij en door de kloostergemeenschap geproduceerd wordt. Er zijn maar liefst 6 brouwerijen in België die de naam trappist mogen dragen. Zie →website trappistenbier voor meer informatie of bezoek het museum bij → Espace Chimay, waar je ook heerlijk de kazen kunt proeven. Naast de abdijen en streekbieren, zie je ook veel kastelen onderweg. Ik bezoek tijdens mijn fietstochten het kasteel van Chimay en van Beloeil. Ook deze zijn een bezoek meer dan waard.

Fietsen in Wallonië

Chimay heeft het keurmerk en is officieel trappistenbier. In de hele wereld zijn maar elf brouwerijen die trappistbier maken

IMG_1571

In Wallonië kun je heerlijk eten! Zoals dit gerecht bij Taverne Saint Géry

274A7279

Kastelen en landhuizen vind je overal in Wallonië. Hier op de route tussen Namen en Dinant

Les plus beaux villages de Wallonie

Misschien ken je ze al van Frankrijk, de bordjes die je aan het begin van een plaats ziet staan: les plus beaux villages, oftewel de mooiste dorpen. Je vindt ze ook in Wallonië. Op dit moment heeft 24 dorpen zo’n bordje bij binnenkomst staan. Het betekent dat het dorpje authentiek is en goed onderhouden wordt en dat er cultureel erfgoed te vinden is. Lompret is zo’n dorpje waar ik langsfiets. De dorpskern is een overblijfsel van een oud feodaals kasteel. Nu is het vooral een lekkere plek langs de rivier Eau Blanche voor een stop tijdens de fietstocht. Ook Aubechies breng ik een bezoek (zie foto’s hieronder).

Website Les plus beaux vilages de Wallonië

274A7521274A7532

Naast deze mooie dorpen zijn er natuurlijk ook grotere plaatsen te bezoeken in Wallonië, zoals onder andere Doornik (Tournai) en Namen.

Handig: drie kant en klare routes inclusief bezienswaardigheden en leuke stops voor onderweg

Ik heb zelf drie leuke routes in Wallonië uitgeprobeerd, die alledrie heel verschillend waren. Probeer ze zelf ook eens uit of gebruik ze als inspiratie voor je eigen samengestelde route.

De routes:

 1. Namen – Dinant over het jaagpad langs de Maas (30 km) → ga naar de routebeschrijving en lees het blog
 2. Rondrit Chimay – Lompret – Chimay (15 km) → ga naar de routebeschrijving en lees het blog
 3. Rondrit Les Lacs de l’eau d’heure (8 km, gehele rondrit 15 km ) → ga naar de routebeschrijving en lees het blog
274A7319

Dinant

foto 2

It’s me!

 

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met België Toerisme

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Yvonne 16 juli 2016 at 20:38

  Ziet er erg leuk uit. Ik wil al tijden een weekend naar deze regio doen, vooral Namen en Dinant zien. Nooit gedacht aan fietsen, maar ziet eruit als een prima mogelijkheid. Ik zou dan wel voor de kortere opties kiezen denk ik, is het voor onze dochter van nog geen 4 (met pauze) ook haalbaar. 🙂

  • Reply Carolien 17 juli 2016 at 10:46

   Er zijn heel veel mogelijkheden. Overal staan fietsbordjes en op http://www.belgie-toerisme.nl vind je ook veel info! Ik heb allemaal fietskaarten in huis, dus ik ga nog eens een route uitstippelen. Op mijn homepage bij Downloads voor jou, staat een lijst met fietsverhuurders in Wallonië, superhandig!

 • Reply Jenny - ikreis.net 19 juli 2016 at 03:28

  Wat een mooi en afwisselend gebied om te fietsen. Wallonië is niet de eerste plek waar ik aan denk voor een fietsvakantie.

  • Reply Carolien 22 juli 2016 at 14:21

   Nee hé, ik had er zelf ook niet aan gedacht. Ik dacht ook dat het er pittig was om te fietsen maar dat viel dus reuze mee.

 • Reply Sanne 20 juli 2016 at 10:58

  Wat een goede bestemming om met de fiets te verkennen. Het sfeervolle van de streek spat echt van de foto’s af!

  • Reply Carolien 22 juli 2016 at 14:20

   Ja, genoeg te zien en je kunt er ook lekker eten, is zeer bourgondisch (zeker als je ook van bier houdt)

 • Reply Stéphanie 20 juli 2016 at 20:07

  Van je vorige artikel werd ik al enthousiast maar nu nog meer. Ik zie mezelf daar al fietsen. Vooral de rust en de prachtige natuurlijke omgeving spreken mij aan maar dat er onderweg genoeg te zien is maakt het des te leuker. Ik kan in Frankrijk ook altijd onwijs genieten van een bezoek aan de “Plus beaux villages”, dus waarom niet in Wallonie!

  • Reply Carolien 22 juli 2016 at 14:19

   Ja, zeker doen, is echt een gebied waar je heerlijk landelijk kan fietsen. Een beetje heuvelachtig, dus soms even fysieke inspanning, maar daarna weer lekker naar beneden sjezen. Door die inspanning geniet je eigenlijk nog meer.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 21 juli 2016 at 11:56

  Fietsen is altijd leuk op vakantie! Ik heb in Thailand ook veel gefietst maar ik weet zeker dat het in Frankrijk zeker iets prettiger fietsen is qua temperatuur. Mooie foto’s ook.

  • Reply Carolien 22 juli 2016 at 14:18

   Dit was in Wallonië, België dus, en ja de temperatuur was aangenaam, alleen de laatste dag kwam het met de bakken uit de hemel, toen heb ik de fiets maar even laten staan 😉

 • Reply Mirre 23 juli 2016 at 13:48

  Wat leuk om te zien. Ik ken dat deel van België helemaal niet en dacht inderdaad ook dat het heel heuvelachtig zou zijn. Zo te zien zijn de fietspaden vrij vlak en goed te doen. En zo’n Belgisch biertje achteraf is altijd een goed idee 😉

  • Reply Carolien 31 augustus 2016 at 08:34

   ja, tijdens het fietsen niet teveel biertjes, maar eentje na afloop smaakt zeker goed! 😉

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.