Füssen Duitsland: wandelen in de Beierse Alpen

Eerlijk is eerlijk, als ik hoor dat ik ga wandelen bij Füssen in de Beierse Alpen in Duitsland moet ik even opzoeken waar dat precies ligt. Ik had er zelf nog nooit van gehoord en dat terwijl het echt een wereldberoemde plaats is. Massa’s toeristen komen naar Füssen, en wel voor een bezoek aan het sprookjeskasteel van Koning Ludwig II: Schloss Neuschwanstein. Het ziet er schitterend uit zo hooggelegen, met de bergen op de achtergrond. Ik heb zin om dit gebied te verkennen en om te ontdekken wat Füssen nog meer te bieden heeft, naast het beroemde kasteel. Ik ga daarom samen met mede outdoorblogger Wanda vier dagen lang wandelen in Duitsland in de omgeving van Füssen en kom zo langs de mooiste plekken.

Wandelen Füssen Duitsland Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein

Stadwandeling Füssen: levendige plaats met rijke geschiedenis

Füssen is van oudsher al een belangrijke plaats door zijn strategische ligging. In de Romeinse tijd lag het aan de handelsroute met Italië, de via Claudia Augusta. En ook lang na deze tijd bleef Füssen een belangrijke doorgangsplaats, mede doordat zij de brug beheerden over de Lech. Natuurlijk is het ook bekend geworden door de beroemde koninklijke kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau, die iets verderop liggen. Door dit alles is Füssen nu een levendige plaats met een mooi historisch centrum, gelegen aan de voet van de Alpen. Dat ontdek ik de eerste dag als ik een stadswandeling maak met stadsgids Erih. Gekleed in traditionele dracht, laat zij ons de belangrijkste bezienswaardigheden zien.

Wist je dat. Füssen is het eindpunt van de beroemde Romantische Strasse, een toeristische route die voor een deel de oude handelsroute volgt tussen Würzberg am Main Duitsland en Noord-Italië. De route kan ook per fiets of wandelend afgelegd worden.

We wandelen door het oude centrum met de vrolijk gekleurde huizen en leuke winkeltjes vol handgemaakte producten. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Van een Markthal tot een Weinstubbe. Je komt hier niks tekort.

Uitzicht vanaf het Hohe Schloss

Hohe Schloss

We zagen hem al een tijdje van een afstand: de toren van het Hohe Schloss. Tijd om deze te beklimmen voor een prachtig uitzicht over Füssen en de omliggende bergen. Het kasteel is van buiten rijkelijk versierd met fresco’s. Niks is wat het lijkt. Dit was niet uit armoede, het was juist een heel vernieuwende techniek voor die tijd. Erg bijzonder om te zien.

Benedictijnenklooster St. Mang & museum

Een bezoek aan het voormalige benedictijnenklooster St. Mang, waar nu het museum zit mag niet ontbreken bij je stadsbezoek. Het klooster staat aan de oorsprong van het ontstaan van de stad Füssen, eeuwen geleden. Nu kijk je je ogen uit. Vooral de weelderige kamers in barokstijl, de bibliotheek met eeuwenoude boeken en de tentoonstelling over de geschiedenis van de luit vond ik indrukwekkend om te zien. Zeker een bezoek waard.

Rivier de Lech

Tot slot wandelen we langs rivier de Lech. Vroeger was er maar één brug over de Lech en die was in het bezit van de stad Füssen, reden dat deze plaats zo belangrijk werd, want de handelsweg met Tirol liep hier langs. Zo kon het stadsbestuur heel wat tol innen van alle passanten. En zij waren ook de reden dat hier heel veel restaurants en hotels kwamen, want al die passanten moesten hier verplicht een nacht blijven (én daarvoor ook toeristenbelasting betalen). En natuurlijk hadden zij honger en dorst na een lange reis. Slim bekeken. Voor ons is het inmiddels tijd voor de lunch. Het weer werkt mee, want we kunnen nog lekker buiten zitten.

Tip: wandel de Lechweg, 125 km langs de rivier de Lech, van bron tot aan de Lechfall. Deze ziet er waanzinnig mooi uit en staat op mijn bucketlist!

Wandelen Füssen Duitsland
In het witte gebouw werd vroeger de tol geïnd om Füssen binnen te mogen

Wandelen rondom Füssen Duitsland

Füssen is niet alleen een leuke plaats om te verblijven. De omgeving nodigt echt uit om actief te zijn. Wij komen hier om te wandelen en dat kan hier volop en op elk niveau. De Wandertrilogie Allgäu heeft een lange afstandsroute op drie verschillende hoogteniveaus: vlak, heuvel- en bergachtig. De Wiesengänger-route loopt veelal in het dal, langs de vele meren. De Wasserläufer-route gaat al een stukje hoger, waarbij je mooi uitzichten hebt op de omgeving. En tot slot heb je voor de echte bergwandelaars de uitdagende Himmelsstürmer-route in de Alpen.

Wandeling rondom de Alpsee

Wij nemen na de lunch de bus naar Hohenschwangau, een dorp dat om het gelijknamige kasteel is ontstaan. In dit kasteel verbleef de koninklijke familie in de zomer. Meer hierover komen we te weten in het Museum Bayerische Könige, dat we als eerste bezoeken. Vooral Koning Ludwig II heeft een belangrijke rol gespeeld in deze regio. Zijn fantasie, geïnspireerd door de natuur, zorgde voor sprookjesachtige kastelen, waarvan Neuschwanstein de bekendste is. Wij bewaren dit kasteel voor later en kiezen ervoor om een stukje rondom de Alpsee te wandelen. Het bos is prachtig met de herfstkleuren. Wil je het hele meer rondwandelen? Dat kan in ongeveer 1,5 uur. Je kunt hier ook heel goed fietsen.

Bij de Alpsee is een botenhuis waar je roeiboten of waterfietsen kunt huren. Zo zie je de bergen vanaf het water.

Wandelen Füssen Duitsland Alpsee
Zicht op het boothuis bij de Alpsee
Wandelen Füssen Duitsland
Wauw, de herfst zorgt voor prachtige kleuren.

Wandeling Pfronten naar Füssen

De volgende dag staat de wandeling Pfronten naar Füssen op het programma. We starten iets voorbij Pfronten en willen naar Ruïne Falkenstein. Helaas is het pad versperd door boswerkzaamheden en kunnen we de normale route niet nemen. Dus nemen we het alternatieve pad: een steile klim recht omhoog. Rustig aan omhoog. Dat is het beste. En niet teveel naar beneden kijken. Bovenaan, bij de ruïne heb je normaal gesproken een prachtig uitzicht. Wij zien helaas alleen maar mist. In het Burghotel Falkenstein komen we even bij met een bakje koffie, voordat we de ruïne bekijken. Ooit had Koning Ludwig II hier het plan om een nieuw sprookjeskasteel te laten bouwen. De plannen waren er al, maar helaas overleed hij voordat de bouw van start ging. Ons pad gaat daarna weer naar beneden. En we lopen op de grens met Oostenrijk. Onze telefoons maken overuren met welkomstberichten. We komen aan bij Salober Alm, een leuke berghut waar we genieten van een stevige lunch. Daarna hebben we weer genoeg energie om verder te lopen naar de Alatsee. Mijn knie krijgt bij dalen wel wat kuren, maar gelukkig haal ik het eindpunt Füssen zonder echte problemen. Wat een prachtige dag was dit!

Wandelen Füssen Duitsland
Mooi uitkijkpunt
Zo’n mooi uitzicht onderweg op de Alatsee. De herfstkleuren maken het helemaal af.
Wandelen Füssen Duitsland Alatsee
Alatsee

Wandeling Pöllatschlucht

Na een heerlijke nachtrust is het tijd voor een nieuwe wandeldag. Vandaag starten we in Hohenschwangau, waar we onze tickets ophalen voor ons bezoek aan het kasteel. Natuurlijk kunnen wij gewoon via de ‘normale’ weg naar het kasteel wandelen, maar dat doen we niet. Wij kiezen een veel mooiere route. Namelijk via de Pöllatschlucht, een wandeling door een kloof langs de rivier de Pöllat. De wandeling start in een bosrijke omgeving. Daarna is het een flinke klim omhoog over trappen, langs het kletterende water. We stoppen regelmatig want wat is het uitzicht mooi. We komen bij de waterval en boven ons zien we de Marienbrücke aan de ene kant en het kasteel Neuschwanstein aan de andere kant.

Wandelen Füssen Duitsland

Kasteel Neuschwanstein

We wandelen naar de Marienbrücke voor een mooi uitzicht op het kasteel. Helaas staat de zon nog niet helemaal goed, dus een mooie foto maken lukt niet helemaal. Op afgesproken tijd mogen we dan kasteel Neuschwanstein in. Je gaat per groep naar binnen en mag geen minuut te laat zijn, alles is hier heel gestructureerd. Met een audiotour worden we door de verschillende ruimtes geloosd. Helaas is het heel erg druk en gaat de tour zo snel dat ik de helft niet gezien heb. Terwijl ik nog in één ruimte probeer alles te zien tussen de mensenmassa start de audiotour al over de volgende ruimte. Het kasteel is prachtig en heel mooi om te zien wat een fantasie Ludwig II had en hoe hij geïnspireerd werd door de natuur. Maar de manier waarop de rondleidingen worden gegeven is niet mijn ding, jammer. Het schijnt met een Engelstalige tour wel beter te zijn, want dan krijg je ‘live’ een toelichting van de gids en gaat het allemaal net wat langzamer. Hoe dan ook, ondanks de drukte en manier van rondleiding, is kasteel Neuschwanstein wél de moeite waard. Na de tour lopen we nog zelfstandig door enkele ruimtes (oa de keuken en een badhuis die nog niet af is) en daar geniet ik nog het meeste van.

Wandelen Füssen Duitsland Neuschwanstein
Uitzicht vanaf de Marienbrücke
Wandelen Füssen Duitsland Neuschwanstein
Iedereen wil een mooie foto van het kasteel vanaf de Marienbrücke

De Tegelberg kabelbaan

Na mijn bezoek aan het kasteel neem ik de shuttlebus terug naar Hohenschwangau. Daar wandel ik naar de Tegelberg kabelbaan. Onderweg heb ik nog mooi uitzicht op het kasteel van de andere kant. Ook vanuit de kabelbaan heb ik een prachtig uitzicht op het kasteel en de bergen. Eenmaal boven wandel ik naar het Panoramarestaurant, waar heerlijke ligstoelen staan. Even met een drankje genieten van het zonnetje op het terras. Ik kan gewoon in mijn t-shirt zitten. Wat een heerlijk weer! Daarna wandel ik rustig naar verschillende uitkijkpunten om te genieten van de bergen in de omgeving. Vooral de stilteplek is echt een plek waar je even moet gaan zitten. Met z’n allen nemen we de kabelbaan weer naar beneden en wandelen we terug naar het beginpunt. ’s Avonds genieten we na met de benen omhoog en een wijntje in de hand. Heerlijk voldaan.

Wandelen Füssen Duitsland Tegelberg
Wandelen Füssen Duitsland
Uitzicht op de vele bergen, prachtig!

Wandeling langs de Lechweg

De laatste dag alweer helaas. Vandaag wandelen we een deel van de Lechweg, een LAW die 125 kilometer langs de rivier de Lech loopt, van de bron tot de waterval. Wij starten bij de Lechfall, een kunstmatige waterval bij Füssen. We wandelen naar de Kalvarienberg. Een religieus pad, vol met herdenkingsplekken. Een priester bedacht dat buiten wandelen op deze plek je dichterbij God bracht dan binnen zitten in een kerk. Ik ben niet religieus, maar als ik me ergens meest verbonden voel met alles in de wereld, dan is het wel buiten in de natuur. Dus ik kan de gedachtengang zeker volgen. We klimmen naar boven en vanaf de berg hebben ik weer een prachtig uitzicht op de omgeving.

Wandelen Füssen Duitsland

We wandelen verder langs de Schwansee, waar mensen met hun voeten in het water zitten. In de zomer kan je hier heel goed zwemmen. Ook nu is het er druk, maar dan met wandelaars die op deze mooie zondag even hun benen strekken. Iets wat de Beierse koninklijke familie ook vaak deed. Wij wandelen verder naar Hohenschwangau, waar we de voetsporen van Ludwig II volgen en we kijken nog even bij een mooi uitzichtspunt, op de Alpsee. Hier kwamen Ludwig en zijn vader vaak om te lezen. Ik snap waarom! Eenmaal terug bij Hohenschwangau, moet ik weer even wennen aan de massale drukte hier. Groepen Chinezen die selfies maken en daardoor bijna omver gereden worden door een van de vele bussen. Gekkenhuis. Gelukkig heb ik ervaren dat als je een paar honderd meter verder loopt dat je dan midden in de natuur staat en de massa achter je laat. En de natuur is echt prachtig!

Wandelen Füssen Duitsland Alpsee
Uitzicht op de Alpsee vanaf de plek waar Ludwig II graag kwam om te lezen

Accommodatie Dreimäderlhaus

Wil jij ook de prachtige natuur in de omgeving van Füssen verkennen? Dan heb je heel wat keuze uit fijne hotels. Wij zaten in hotel Dreimäderlhaus aan de Weissensee, een prachtig Boutiquehotel helemaal gericht op wandelaars. Zo hangt er een wandelrugzak op je kamer en is er een matje voor je vieze wandelschoenen. De bedden slapen heerlijk en van het ontbijtbuffet word ik helemaal blij. Ook het uitzicht is super. Je hebt wel een auto nodig als je in dit hotel zit, want je zit niet overal dichtbij.

Praktische tips

De ligging van Füssen in Beieren (Duitsland), vlakbij de grens met Oostenrijk
  • Bereikbaarheid en OV. Füssen ligt in het Duitse Beieren op de grens met Oostenrijk. Het is ongeveer 800 kilometer rijden vanaf Utrecht. Ik vloog vanaf Amsterdam naar München. Vanaf München kan je met de trein naar Füssen. In Füssen is een busstation waar veel bussen vertrekken. Onder andere naar Hohenschwangau. Als je in Füssen verblijft heb je geen auto nodig.
  • Toeristische informatie. Bezoek de Toeristeninformatie in Füssen. Hier vind je heel veel informatie over de omgeving en activiteiten. Er zijn boekjes, kaarten en folders met verschillende wandelroutes te verkrijgen. Je start je bezoek aan Füssen en omgeving start het beste hier.
  • Kortingskaart. Bij veel accommodaties in Füssen krijg je bij boeking de Königscard, een kaart waarmee je veel kortingen krijgt op bijvoorbeeld kabelbanen, rondvaarten en musea.
  • Schloss Hohenschwangau. Reserveer je bezoek aan Schloss Neuschwanstein vooraf, anders is de kans groot dat er geen plek meer is.

Lees ook mijn andere blogs over wandelen in Duitsland voor nog meer inspiratie.


Pinterest

Bewaar deze wandeltips op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Füssen Tourismus

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.