Menu
Wales

Wat te zien en doen in Wye Valley in Wales

De regio de Wye Valley is nog redelijk onontdekt in Wales en een van de verrassingen tijdens onze roadtrip door Wales afgelopen zomer. De regio dankt zijn naam aan de rivier de Wye; deze rivier vormt grotendeels de grens met Engeland. De rivier loopt als een blauwe lint door een groene vallei, omringd door heuvels. Vanaf deze heuvels heb je een prachtig uitzicht op de rivier. Op sommige plekken vormen de heuvels een kloof, waar de rivier doorheen stroomt terwijl roofvogels hoog boven je hoofd vliegen. In dit artikel laat ik je zien wat er allemaal te zien en doen is in Wye Valley in Wales.

Bezienswaardigheden in Wye Valley

Wye Valley is een Area of Outstanding Natural Beauty (AONB), een beschermd natuurgebied. Je kunt hier heel goed wandelen en fietsen. Maar er zijn ook een paar leuke plaatsen en culturele bezienswaardigheden. Je hoeft je hier zeker niet te vervelen. Ik vond het een van de leukste gebieden van Wales, ook omdat het er nog niet zo heel erg toeristisch is.

1. Symonds Yat Rock Viewpoint + wandelen & fietsen

Op verschillende plekken heb je een mooi uitzicht op de rivier de Wye die door het landschap kronkelt. Een van deze plekken is Symonds Yat Rock Viewpoint. Er zijn hier veel wandel- en mountainbikeroutes uitgezet. We volgen de Symonds Yat Rock to Biblins Loop wandelroute. We zijn nog niet ver als ik ineens een eekhoorn uit de bosjes zie springen. Leuk! Even later horen we een een raar soort gegrom. Wilde zwijnen. We zien ze niet, maar horen ze een aantal keer. We komen wel bordjes tegen met het verzoek de zwijnen niet te voeren. Helaas lopen we al vrij snel tegen een obstakel op. We moeten met een ‘handferry’ de rivier over en die kan je alleen met contant geld betalen en dat hebben we niet bij ons. Voor ons zit er niks anders op om vanaf Symonds Yat East weer terug te wandelen, nou ja vooral klimmen, naar het beginpunt. Wil je hier wandelen, neem wat contant geld mee!

2. Chepstow: marktplaatsje inclusief kasteel

In het zuidoosten van Wales vind je de plaats Chepstow. Onze entree in Chepstow is indrukwekkend en veel belovend. Met de auto rijden we via de grote brug over de Wye River het plaatsje binnen. Het grote kasteel uit 1067 staat op de hoek en oogt immens groot. We zien een oude toegangspoort die naar het centrum leidt, waar wij met de auto aan voorbijgaan. Later bezoeken we Chepstow uitgebreid. Ik weet niet of het ligt aan de verwachtingen naar aanleiding van ons entree óf omdat we eerst naar Monmouth zijn geweest, maar Chepstow valt ons heel erg tegen. Het leeft niet, er zijn weinig leuke terrassen en we zoeken ons verloren naar een leuke plek om te eten, iets wat ons niet gelukt is. We slaan het kasteel ook over, aangezien we al veel kastelen hebben gezien. Je moet zelf maar kijken en beoordelen wat je er van vindt. Misschien hadden wij gewoon pech.

Wandelen in Wye Valley
* Chepstow is het begin- of eindpunt van de Wye Valley Walk (officiële wandelgids), een meerdaagse wandelroute van 219 km van Chepstow naar Plynlimon. Lees meer over deze wandelroute op de website.
* Ook een meerdaagse wandelroute is het Offa’s Dyke Path (officële wandelgids), een National Trail die grotendeels de grens tussen Wales en Engeland volgt. De wandelroute is 285 kilometer lang. Lees meer over deze trail op de website.
* Liever korte dagwandelroutes volgen in de Wye Valley? Bekijk dan de 30 gevarieerde routes in deze wandelgids.

3. Monmouth: de stad van Rolls

Monmouth ligt aan de rivier de Wye in het westen van de Wye Valley. Het is een leuke levendige plaats met een aantal winkeltjes, pubs, teahouses en terrassen. Fijn om hier een middag door te brengen en bijvoorbeeld vergeten kampeerspullen te halen (er is een kleine outdoorshop!) en lekker te genieten van een lager of cider op het terras. Monmouth heeft nog een paar oude gebouwen, zoals de toegangspoort “The 13th century Gatehouse”, het kasteel van Monmouth (1067) en de Shire Hall uit 1724, waar vroeger de rechtbank in zat en waar nu de toeristische informatiedienst in zit.

Weetje: Charles Stewart Rolls, van het automerk Rolls-Roys, is hier geboren, er staat nog een beeld van hem in het centrum.

3. Tintern Abbey: de eerste Cisterciënzer abdij van Wales

Tintern is een kleine plaats met zo’n 750 inwoners. Het is bekend geworden door de ruïnes van Tintern Abbey. Tintern Abbey was de tweede Cisterciënzer abdij in Groot-Brittannië en de eerste in Wales. De resten van de abdij geven aan hoe groot het vroeger geweest moet zijn. Hoewel nu veel verloren is gegaan, geven de muren die nog wel overeind staan de contouren weer van de abdij. Ik ben niet echt een cultuurliefhebber, maar vond het toch indrukwekkend om hier rond te lopen. Ik vond het ook wel gek dat je hier gewoon mag rondlopen, sommige delen van de abdij leken op instorten. Hoewel je van buitenaf de abdij ook kunt zien, raad ik je toch ook aan om de abdij van binnen te bekijken, zeker als je van cultuur en geschiedenis houdt.

Gothic masterpiece became a Romantic symbol of the sublim ~ Cadw over Tintern Abbey

Bekijk de openingstijden en toegangsprijzen.

4. Parva Vineyard: wijngaard op de grens met Engeland

Een andere reden om naar Tintern te gaan is Parva Vineyard. Op de grens met Engeland vind je deze wijngaard van Judith en Colin. Ze hebben verschillende ‘award winning’ wijnen, zowel witte als rode. Als je de ‘self guided tour’ volgt over de wijngaard, dan zie je zelf welke druiven ze allemaal kweken en met informatiebordjes krijg je uitleg over de wijngaard en de druiven. Tijdens onze wandeling zagen we herten én omdat je ook naar boven klimt, heb je sowieso een fantastisch uitzicht over de vallei. Na de wandeling kan je, net als ons, de verschillende wijnen proeven (en kopen indien ze je bevallen).

4. Raglan Castle

Raglan Castle zie je al van verre staan. Het is een imposant en groot kasteel, hoewel het niet meer helemaal intact is. Het is de moeite waard om er even naartoe te rijden. Je kunt het kasteel ook bezoeken. Wij zijn er alleen even naartoe gereden om het van dichterbij te bekijken. Als je bedenkt dat ze vroeger nog niet de middelen hadden zoals nu, dan is het een immens karwei geweest om dit te bouwen. Ik verbaas me daar altijd weer over. Raglan Castle vind je net buiten het gelijknamige plaatsje in Wales. Het ligt een beetje buiten de Wye Valley, maar het is prima aan te rijden vanuit deze streek in Wales.

zien en doen wye valley wales Raglan Castle

Reisgidsen

Mijn persoonlijke tips voor het plannen van jouw bezoek aan Wales. Zelf gebruikte ik de Ontdek Wales reisgids van de ANWB (laatste plaatje)


Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.