Venetië: de eilanden Murano en Burano

Venetië spreekt al een hele tijd tot mijn verbeelding. De romantische stad gebouwd op eilanden in een lagune. Waar gondels varen en sowieso veel vervoer over het water plaats vindt. Toch hoor ik wat minder goede geluiden over Venetië van anderen die er geweest zijn. Dat het tegenvalt, dat het er erg duur en druk is. Weinig lokale bevolking en overlopen door toeristen. Ik ben dan ook voorzichtig enthousiast als ik naar Venetië vertrek en laat het maar over me heen komen.

Venetië: de eilanden Murano en Burano

Venetië is inderdaad druk en op een aantal plekken erg toeristisch. Maar als je even van het gebaande pad gaat en de achteraf straatjes in loopt, is het ineens erg rustig. Ik vond Venetië erg leuk met al dat water. Ook fijn, de stad is autovrij. Wat ik je zeker kan aanraden is om een aantal andere eilanden te verkennen en niet alleen op het hoofdeiland te blijven. Maak kennis het het andere Venetië: de eilanden Murano en Burano. Je zult zien hoe leuk dit is.

Venetië

Met de Vaporetto naar Burano en Murano

Het is heel erg warm als wij in Venetië zijn en we besluiten dan ook dat we niet in het drukke gedeelte blijven. We gaan met de vaporetti twee eilanden voor de kust verkennen. Eerst Murano en dan Burano. De namen lijken erg op elkaar en ik haal ze dan ook steevast door elkaar, maar de eilanden zijn compleet verschillend in uitstraling.Wil je deze eilanden verkennen dan neem je vanaf halte San Marco het beste de vaporetto (of de duurdere taxi) met nummer 4.1/4.2. Deze gaat rechtstreeks naar Murano. Lijn 12 brengt je vanaf Murano verder naar Burano. Reis je meerdere keren met de vaporetto, in Venetië is die kans erg groot, koop dan een meerdaagse Tourist Travel Card, deze is uiteindelijk voordeliger.

Murano het glaseiland

Murano is het eerste eiland dat je tegenkomt – na San Michele- en dit eiland staat bekend als het glaseiland. In 1291 werden alle glasblazers uit Venetië gedwongen om te verhuizen naar Murano. Het glasblazen vormde een te groot brandrisico voor de stad, welke grotendeels uit houten huizen bestond. Maar ook moesten de glasblazers het geheim van de kunst niet doorvertellen. Het was verboden om van het eiland af te gaan en op het doorvertellen van hun geheim stond de doodstraf. Glasblazers leefden dus lange tijd als gevangenen op dit eiland. Nu zijn er nog steeds glasblazers actief, maar gelukkig gelden de strenge regels van toen niet meer. Als toerist kan je glasfabrieken bezoeken of een glaswinkel binnen stappen, vaak zie je daar ook glasblazers aan het werk. Dit laatsten wilden wij doen, we zagen nog net een laatste stukje van de glasblazer, maar die besloot er toen mee te stoppen. Helaas voor ons. Leuk detail, overal zie je gewoon kunstwerken van glas in de straten staan. Kijk dus ook gewoon op straat in het rond.

Venetië: de eilanden Murano en Burano
Venetië: de eilanden Murano en Burano
Venetië: de eilanden Murano en Burano
Venetië: de eilanden Murano en Burano
Venetië: de eilanden Murano en Burano

Burano eiland vol kleur

Als je op Murano uitgekeken bent, kan je met lijn 12 naar Burano. Burano kent geen grote attracties. Het eiland is vooral bekend van zijn kleurrijke huizen. Van deze huizen word ik erg vrolijk! Het is er ook helemaal niet druk, dus je kunt hier op je gemakje rondkijken. Wel is het populair bij bruidsparen, die zich hier graag op de gevoelige plaat laten vastleggen. Terwijl wij op de kade zaten te genieten van het uitzicht op het water en het zonnetje, keken we ook gezellig mee met een bruidsfotoreportage. Op Burano gaat je tempo een standje naar beneden en dat is genieten op zo’n korte afstand van het drukke Venetië.

Venetië: de eilanden Murano en Burano
Venetië: de eilanden Murano en Burano
Venetië: de eilanden Murano en Burano
Venetië: de eilanden Murano en Burano

Tips voor een bezoek aan Venetië: de eilanden Murano en Burano:

 • Ga met de vaporetto en koop hiervoor een meerdaagse kaart als je ook nog andere bezienswaardigheden per boot wilt bezoeken.
 • Neem lijn 4.2/4.1 vanaf de San Marco halte naar Murano en neem lijn 12 verder naar Burano
 • Zorg dat je vroeg in de ochtend naar Murano gaat, zodat je de glasblazers aan het werk kunt zien. Je kunt de blazers zien in fabrieken (die in de zomer gesloten zijn vanwege de hitte) maar ook in winkels, waar glas verkocht wordt. Wij hebben het gemist, maar het Glasmuseum schijnt een aanrader te zijn om te bezoeken.

Kooptip:

Online reisgids over Venetië e.o.

In deze blog vind je affiliatelinks en/of samenwerking met bedrijven

Previous Post Next Post

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Yvonne 3 mei 2016 at 20:47

  Ow heerlijk die kleuren van Burano! Ik vond dit ook echt zo’n leuk uitstapje vanuit Venetië. Met het glasblazen zelf heb ik dan weer niet zoveel, maar ook Murano vond ik een fijne plek om even rond te struinen!

  • Reply Carolien 4 mei 2016 at 22:29

   Ja fijne plekken hé. Ik heb niet veel met het glas, meestal te kitsch, maar glasblazen vind ik wel weer mooi om te zien. Ik hou van ‘ambachten’ en vind het altijd heel mooi hoe ze zoiets maken.

 • Reply ivonne 4 mei 2016 at 13:18

  Ik ben jaren geleden even snel een dagje in Venetië geweest vanuit een nabij gelegen camping aan de kust en wil zeker een keer terug. Murano en Burano lijken me leuke aanvullingen op het centrum en over het water er naartoe varen lijkt me altijd fijn!

  • Reply Carolien 4 mei 2016 at 22:32

   Ja 1 dagje is best kort, zeker als je nog wat van de ‘omliggende’ eilanden wilt meepakken. Gewoon nog eens een keertje gaan 😉

 • Reply Jenny - ikreis.net 6 mei 2016 at 08:56

  Wat een heerlijke kleuren! Niet het eerste waar ik aan denk bij Italië, maar echt heel mooi.

  Ik ben nog nooit in Venetië geweest,

  • Reply Carolien 9 mei 2016 at 18:44

   Ja, vond ik ook! Venetië vond ik echt leuk!

 • Reply Denise - Follow my footprints 30 september 2016 at 16:50

  Zowel Venetie als Burano vond ik echt zulke mooie bestemmingen! Over Venetie zou ik nóg wel meer willen schrijven dan ik al gedaan heb. Naar Murano ben ik niet geweest, maar Burano was supermooi.

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 08:11

   haha, ik moet altijd zo lachen om jouw comments, je wilt altijd overal nog meer over schrijven 😉 Ik vond beide eilanden de moeite waard en van Venetië heb ik ook genoten!

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 1 oktober 2016 at 06:57

  Wat een mooie plek, Burano! Al die kleurtjes ♡ Ik hoor idd ook niet altijd even positieve verhalen over Venetië, maar de foto’s die ik zie zien er altijd veelbelovend uit! Goed om te weten dat er in de omgeving ook veel moois te zien is!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 08:09

   Ja, gewoon van de hoofdattracties weg blijven en in de achterafstraatjes rondstruinen. Die zijn net zo mooi, maar veel minder druk!

 • Reply Sanne 2 oktober 2016 at 22:14

  Blijft een mooi plekje en ik kan ook iedereen aan raden die naar Venetië gaat de lagune in te gaan!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 08:12

   Ja zeker wel! Vind ik ook!

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 4 oktober 2016 at 12:24

  Super mooi daar! Ben ik ook jaren geleden geweest. Mijn moeder wilde echter graag georganiseerd naar deze eilanden. Wat hadden we daar spijt van zeg. Nooit doen…gewoon lekker zelf gaan.

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 08:13

   Oja, da’s minder, georganiseerd. Gewoon lekker je eigen gang gaan is veel leuker en ook gewoon zo makkelijk te regelen hier. Georganiseerd is hier echt niet nodig!

 • Reply anto 5 oktober 2016 at 17:59

  Ik zou graag nog een keer naar Venetië terug gaan. Was er ooit als tiener een paar uurtjes en dan boeit het je toch allemaal iets minder, vooral hartje zomer als je liever aan het strand wilt liggen 😉

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:57

   haha grappig, mijn dochter is nu (jonge) tiener en die geeft niks om strand, dus ik moet er wel om lachen, maar misschien gaat dat nog veranderen. Venetië vond ik echt leuk, zolang je de drukte van het San Marcoplein achter je laat.

 • Reply Jenny - ikreis.net 6 oktober 2016 at 21:26

  De eilanden om Venetië lijken me echt heel mooi, fijn om daar aan de drukte van de stad te kunnen ontsnappen.

  Ik ga volgend jaar met carnaval. Ik ben benieuwd wat voor een gekkenhuis ik dan aantref 😉

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:52

   Oh gaaf! Maar dan zal het helemaal wel een gekkenhuis zijn!

 • Reply Mirre 7 oktober 2016 at 17:32

  Zo prachtig dat burano met al die kleurtjes… En zo ben je gelijk even weg uit de drukte van Venetië!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:51

   Ja heerlijk! Varen over het water is ook erg fijn, hoewel de vaporetti wel erg druk kunnen zijn

 • Reply Maud 9 oktober 2016 at 12:09

  Normaal gesproken hou ik niet zo van plekken waar je struikelt over de toeristen. Venetië lijkt me dus ook zo’n plek. Maar als ik deze post lees en de prachtige foto’s zie, lijkt het me prachtig. Burano met al die kleurtjes, waauuuww!

  Ik kom vaak vliegtickets tegen voor een retourtje Venetië voor bijna niks, misschien toch maar eens gaan!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:50

   Zeker doen. Venetië is vooral druk op en nabij het San Marcoplein, loop je verder en dwaal je door de smalle straten dan kom je bijna niemand tegen. Ik vond het er heerlijk. Neem wel je portemonnee mee, want goedkoop is het er niet.

 • Reply Marcella 9 oktober 2016 at 19:36

  Ik heb de tip voor het bezoeken van Murano en Burano eerder gelezen. Als ik de volgende keer dat ik op Venetië vlieg wel in de stad blijf (en niet de Dolomieten bezoek) dan wil ik zéker graag naar deze eilanden. Vooral de kleuren van Burano vind ik super fotogeniek!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:48

   Ja het lijkt me ook echt iets voor jou Marcella! Net als jij ben ik ook graag in natuur of in ieder geval in een rustige omgeving. Dan zijn deze eilanden echt een must!

 • Reply Esther 16 januari 2017 at 09:48

  Superleuke eilanden hè! Zo kleurrijk en even weg uit de drukte. dat ‘voorzichtig enthousiast’ over Venetië snap ik op zich ook wel. Groetjes!

  • Reply Carolien 18 januari 2017 at 13:24

   Heerlijk vond ik het! Ook Venetië vond ik leuk, maar je moet wel van de hoofdpaden af, anders is het er supertoeristisch en superduur!

 • Reply Linda | travellersoftheworld 21 januari 2017 at 14:44

  Ik ga binnenkort naar Venetië, was er een paar jaar geleden en het viel tegen, maar het was ook hoogzomer en heeeeel druk. burano heb ik toen ook bezocht, dat vond ik wel echt heel leuk. Wil sowieso weer naar beide eilanden, mooie foto’s!

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:42

   Jammer dat het tegenviel. Ik kan me voorstellen dat het in hoogzomer niet echt fijn is. Wij waren er eind maart en toen was het goed te doen. Niet te lang op San Maroplein blijven hangen, vooral in de achterafstraatjes dwalen. En ja, de andere eilanden in de lagune zijn ook echt een aanrader.

 • Reply Laura | Travelvibe 19 september 2017 at 15:21

  Wat zou ik graag nog een keer terug gaan naar Burano! Er is in 20 jaar niets veranderd zo te zien 😉

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.