16x zien en doen op Sardinië: dit zijn de leukste bezienswaardigheden

Wat kan je doen op Sardinië? Welke bezienswaardigheden zijn er en wat zijn fijne hotels? Dat lees je in dit artikel: 16x zien en doen op Sardinië.

Het eiland Sardinië (Italië) is een heerlijk en afwisselend eiland voor een korte vliegvakantie in Europa. Van april t/m oktober kan je goed naar Sardinië reizen, maar de beste reistijd om Sardinië te bezoeken is in juni of september/oktober. Je hebt dan goed weer (+20 graden) en je vermijdt de drukte van de zomer. Wil je weten wat er te zien en te doen is op Sardinië? Lees dan mijn 16x zien en doen tips voor Sardinië en droom alvast weg naar dit mooie Italiaanse eiland. Inclusief suggesties voor dag invulling en routes met de auto.

16x zien en doen op Sardinië Italië

Op zoek naar meer bestemmingen in Europa weg van de massa? Lees dan ook mijn artikel over 7x verrassende autorondreizen in Europa, weg van de massa, met tips voor het noorden van Griekenland, Abruzzo in Italië en Zuid-Engeland.

Wat valt er te zien en te doen op Sardinië in Italië?

De bezienswaardigheden en activiteiten liggen vooral in het noorden en oosten van Sardinië. De eerste 8 tips en bezienswaardigheden verkenden wij vanuit het berghotel Su Lithu in Bitti. De andere 8 vanuit strandhotel Le Dune in Porto Pollo.

Hierbij mijn tips voor 16x zien en doen op Sardinië:

 1. Sorgenti Su Gologone (bron)
 2. Gola di Gorropu (Gorrupu kloof) en Nationaal park Gennargentu
 3. Lago del Cedrino
 4. De rotskust bij Cala Gonone
 5. Monte Albo, rijden door de witte bergen
 6. Posada en het kasteel van de tuinboon
 7. La Caletta: El Bario del Mar aan het surfstrand
 8. Orosei, oude plaats aan de kust
 9. Surfstrand Porto Pollo
 10. Roccia dell’orso: berenrots
 11.  Vuurtoren Faro Palau
 12. Castelsardo, vestingstadje op steile rots
 13. Capo Testa, verborgen baaien tussen de rotsen
 14. Capo Codo Cavallo, schiereiland ‘paardenstaart’
 15. Costa Smeralda & Porto Rotondo: de kust voor de rijken
 16. Arzachena Archeologica: Nuraghe La Prisiona en Tomba di giganti

Complete reisgids over Sardinië (pdf):


1. Sorgenti Su Gologone (bron) en korte panoramische wandeling

Su Gologone is een natuurreservaat in het oosten van Sardinië, niet ver van Cala Gonone. Hier vind je de bron van de rivier: Sorgenti di su Gologone. Een azuurblauwe poel waar de rivier uit ontspringt. Je ziet het niet goed, maar het water is heel erg diep en loopt door onder de rotsen. Het is een uitdagende plek voor duikers. Er zijn twee korte wandelroutes, waarbij je tijdens de panoramische route van ongeveer 20 minuten een mooie ronde wandelt met zicht op het gebergte en rotspartijen. De andere wandelroute gaat langs de rivier. Op de rivier kan je ook kanoën en in de bergen langere trekkings maken. Zie voor meer informatie de website over dit gebied, wel in het Italiaans.

2. Gola di Gorropu (Gorrupu kloof) en Nationaal park Gennargentu

Het binnenland van Sardinië bestaat uit bergachtig gebied. Een van de hoogtepunten van Sardinië op natuurgebied is de Gorrupu kloof (Gola di Gorropu), gelegen in Nationaal Park Gennargentu. Gola di Gorropu is een van de diepste kloven van Europa, met 400 meter hoge wanden. Je kunt deze kloof mooi vanaf de bovenkant bekijken vanaf de SS125. Op stoppunten kan je ver het gebergte én de kloof inkijken. Wil je actief de kloof beleven? Maak dan een wandeling in de kloof.

3. Lago del Cedrino: uitzichtpunt en kanoën

Stuwmeer in de buurt van Dorgali. Je komt er langs als je van Sorgenti di su Gologone naar Cala Gonone rijdt. Via een brug steek je het water over. Aan de kant zijn een paar uitkijkpunten vanwaar je een prachtig uitzicht op het water en de omliggende bergen hebt. Als je tijd hebt kun je hier kanoën, kano’s zijn te huur bij een van de agriturismo’s.

4. De rotskust bij Cala Gonone

Cala Gonone is een kleine kustplaats omringd door gebergte en grotten. Het water is azuurblauw, je kijkt zo op de bodem. In Cala Gonone kan je op verschillende plekken heerlijk eten. Er staat vooral veel vis op het menu. Wij genoten van risotto met zeevruchten en een heerlijk glas witte wijn met panna cotta als dessert bij Ristorante al Porto da Simone. Strek je benen en wandel een stukje door de plezierhaven langs de bootjes en geniet van de knalblauwe kleur van het water.

Tip: huur een boot of boek een boottocht en bezoek de grotten in de omgeving. Neem je snorkel en zwemspullen mee en verken de mooie kust op een andere manier.

Suggestie dagtrip: De bovenste 4 bezienswaardigheden kan je in een dag bezoeken als je een huurauto hebt. Als je net als ons overnacht bij Hotel Si Luthi rijd dan eerst naar Su Gologone. Hier vind je een koffietentje waar je ook broodjes kunt kopen. Wandel de korte panaromaroute en bezoek de bron van de rivier. Je kunt ook nog een stukje langs de rivier wandelen. Rijd hierna naar de kust. Je komt langs Lago del Cedrino met prachtige uitzichten op het meer en bergen. Stop even bij het eettentje (pizzeria) bovenaan de rotsen (net na de tunnel bij sp26) voor een prachtig uitzicht op de kust,. Daarna rijd je de weg naar beneden naar Cala Gonone. Hier kan je heerlijk lunchen, er zijn veel visrestaurants. Rijd daarna een stukje richting de kloof Gola di Gorropu. Vanaf boven heb je een weids uitzicht op de bergen én de kloof. Je kunt ook een wandeling maken door de kloof. Daarna rijd je weer terug naar het hotel.

5. Monte Albo, rijden door de witte bergen

Monte Albo, oftewel witte bergen, is een kalksteenmassief in het oosten van Sardinië. De hoogste toppen zijn Punta Catirina en Monte Turuddo, allebei 1127meter hoog. Via de SP3 rijd je parallel aan het bergmassief. Wij sloegen bij Casa cantoniera Janna ‘e Ruches af richting Lodè. Je rijdt dan over een hele smalle, kronkelige weg met waanzinnig mooie uitzichten. Of het echt officieel een weg is weet ik niet, maar we zagen geen borden staan dat je er niet mocht rijden. Gelukkig kwamen we nauwelijks ander verkeer tegen. Wel loslopend vee, zoals koeien, dus rustig rijden.

6. Posada en het kasteel van de tuinboon

Posada is een kleine oude plaats vlak aan de kust. Het is tegen de steile heuvel opgebouwd met bovenop de belangrijkste bezienswaardigheid van Posada: Castello della Fava. De kasteelruïne ligt bovenop een heuvel en de toren die nog overeind staat, steekt overal bovenuit. Deze is al van verre te zien. Wij vonden met onze auto een parkeerplaats vlak onder de kasteelruïne. Via smalle straatjes en trappen beklim je de heuvel tot je bij de ruïne bent. Na betalen van entree kan je de ruïne zelf bekijken. Beklim ook de toren, via de steile trap door een smal gat naar boven voor een prachtig weids uitzicht over de stad, de omringende moerassen en de zee.

De legende van Castello della Fava, het kasteel van de tuinboon
Rond 1300 belegerde een Turkse vloot (of Saraceense) Posada, in een poging het te veroveren door uitputting en honger. Om de belegeraars te misleiden, voerden de inwoners van het versterkte dorp – inmiddels uitgeput en niet in staat om de strijd te weerstaan ​​- alles wat er van hun voedsel (een handvol bonen) over was aan een duif. Voordat ze hem tijdens de vlucht bevrijdden, verwondden ze hem. De vogel viel met een volle maag het vijandelijke kamp binnen. De vreemde zwelling werd opgemerkt en dat gold ook voor de overvloedige maaltijd, waardoor de Arabieren de hulpbronnen van het kasteel overschatten, waardoor ze afzagen van het beleg. Bron: www.sardegnaturismo.it/en/explore/castello-della-fava

Bezienswaardigheden en tips voor Posada:

 • Castello della Fava: een kasteelruïne op de top van de heuvel, boven het plaatsje. Helaas staat er bij het kasteel verder geen informatie over het kasteel zelf. Alleen over wat je ziet in de omgeving
 • Terras met uitzicht. In het plaatsje vind je een paar leuke barretjes, waarvan eentje met panorama uitzicht. Bestel je kopje koffie aan de bar en klim naar het terras met uitzicht (Bar Antico Terrazzo)
 • Stranden. Ongeveer 2 kilometer van Posada vind je prachtige stranden, zoals Spiaggia di Sutt’e Riu. Er is een ruime parkeerplaats. Je wandelt via een plankenpad en brug over de rivier naar het strand. Op de rivier kun je kanoën. Iets verderop aan het strand zit Posada Surf, waar je watersportspullen kunt huren of lessen kunt nemen, je kunt hier onder andere terecht voor surfboards en kajaks.
 • Lago di Posada (ook wel Lago di Torpè genoemd) is een groot stuwmeer en bevindt zich ongeveer 10 kilometer ten westen van Posada. Toen wij er waren (okt ’21) stond er maar weinig water in.

7. La Caletta: El Bario del Mar aan het surfstrand

Aan de oostkust van Sardinië vind je heel veel zandstranden, van Posada tot aan de Golfo d’Orosei. De voorzieningen bij het strand zijn beperkt. Zo vind je er niet veel strandpaviljoens, zoals wij dat kennen. Café/ restaurants direct op het strand. Bij Spiaggia di Caletta vind je er wel eentje: El Bario del Mar. Een fijne, moderne strandtent direct op het strand met uitzicht op de zee die heel veel kitesurfers aantrekt. Er valt dus genoeg te zien tijdens je borrel of lunch.

8. Orosei, oude plaats aan de kust

Orosei dateert uit de Romeinse tijd, in de 2e eeuw na Christus werd hier de eerste nederzetting gesticht. Ook zijn er al overblijfselen gevonden van de stammen die over heel Sardinië nuraghes bouwden, waarvan nog steeds niet helemaal duidelijk is waar die stenen torens precies voor dienden. In het historisch centrum van Orosei vind je maar liefst 17 kerken waaronder de barokke parochiekerk van San Giacomo, de kerk van Le Anime en de kerk van Sant’Antonio. Wij wandelden wat door de oude smalle straten. We werden niet echt gecharmeerd van deze plaats, maar misschien zijn we er tekort geweest en hebben we het een en ander gemist.

Suggestie dagtrip: Bezienswaardigheden 5, 6, 7 en 8 kan je op een dag combineren als je een huurauto hebt. Rijd vanuit Si Lithu via de SP3 langs de Monte Albo. Sla linksaf ter hoogte van Guzzurra richting Lodè. Je rijdt nu via een smalle bergweg naar beneden, het dal in. Je slaat aan het eind rechtsaf en neemt de SP50 naar Posada. De SP50 komt langs Lago di Posada. In Posada parkeer je je auto. Vlak voor de klim naar de ruïne drink je nog even een bakje koffie op het terras met uitzicht, hopelijk in de zon. Beklim de heuvel naar Castello della Fava en geniet van de uitzichten op de omgeving. Rijd daarna met de auto naar het strand. Als je hier langer verblijft kan je hier kanoën en surfen. Even aan het strand een wandeling maken, relaxen of zwemmen. Rijd verder naar het zuiden, langs de kust en stop bij El Bario del Mar bij La Caletta voor de lunch. Eindig de dag in Orosei waar je het historisch centrum verkent en nog een drankje neemt voordat je weer terugrijdt naar Si Lithu via de SP25 en SP73.

9. Surfstrand Porto Pollo

In het noorden van Sardinië vind je hét surfstrand van het eiland: Porto Pollo. Zowel kite- als windsurfers komen hier helemaal aan hun trekken. Er zijn meerdere surfscholen die ook surfspullen verhuren en les geven. Daarnaast kan je hier SUPboards en kajaks huren. Op het strand vind je leuke beachclubs voor heerlijke lunches en borrels. En voor de niet surfers zijn er ligbedden te huur voor een lekker dagje aan het water. Boek mee, af en toe een duik in het water en genieten van al die surfers op het water. Er is genoeg te zien! Vanuit Porto Pollo zijn leuke uitstapjes te maken, zie de volgende tips hieronder.

10. Roccia dell’orso: berenrots

Op ongeveer .. km van Porto Pollo vind je Capo d’Orso.. Die naam komt van een van de rotsen hoog boven de kust in de vorm van jawel, een beer. Aan deze kust vind je veel vreemd gevormde rotsen, uitgesleten door de wind die miljoenen jaren vrij spel had. Zachte delen verdwenen en er bleven allemaal rotsen over in vreemde vormen. Een van die rots heeft de vorm van een beer, dit zie je alleen als je van een afstand ernaar kijkt. Je kunt er naartoe klimmen, voor het zicht op de beer hoef je dat niet te doen, maar voor het adembenemende uitzicht op de kust is het de klim zeker waard.

Let op: er geldt entree en parkeergeld. Er is een (chemisch) toilet bij de entree.

11. Vuurtoren Faro Palau

Sardinië is een eiland en er zijn daarom ook heel wat vuurtorens op Sardinië. Altijd leuk om er eentje van dichtbij te zien. Ik zag deze vuurtoren vanaf de berenrots (zie hierboven) en wilde er graag naartoe. Dat bleek nog niet eenvoudig, je moet via een appartementencomplex naar het ‘strand’ en eerlijk gezegd weet ik niet zeker of het gehele openbaar is of dat het een privéstrand is. Wij konden gewoon naar de vuurtoren wandelen langs de woningen. Er is een fijn strand en er was iemand aan het snorkelen dus ik denk dat onderwater ook genoeg te zien is. Wij genoten van de vuurtoren én het uitzicht.

12. Castelsardo, vestingstadje op steile rots

Casltelsardo is een oud vestingstadje uit 1102 hoog boven op een steile rots aan zee. Parkeer je auto ergens bij de haven en wandel vanaf daar naar het oude vestingstadje toe. Het is een hele klim via trappen naarboven. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn en omgeving van het plaatsje. Vanaf de Kathedraal heb je zelfs uitzicht tot aan Corsica bij helder weer. Boven vind je een wirwar aan straatjes die je alleen wandelend kunt verkennen en waar je zo de weg kwijt kunt raken. Gelukkig is het niet groot en zijn er een paar oriëntatiepunten. Bezienswaardigheden zijn het Castello dei Doria (kasteel) met vlechtmuseum, Palazzo Comunale (oude stadhuis), Palazzo di Nicolò Doria (paleis), Cattedrale Stan’Antonio Abate (met bisschoppelijk museum) en de Campanile, de toren die overal bovenuit steekt. In het najaar is het lekker rustig, maar verder ook weinig horeca of activiteiten. Je bent er dus vrij snel uitgekeken, tenzij je interesse hebt in één van de musea.

In de omgeving aan de SS134 ten zuidoosten van Castelsardo vind je de Roccia dell’Elefante, de olifantenrots. Naast de berenrots (zie hierboven), vind je ook een tafonirots in de vorm van een olifant. In de prehistorische tijd waren mensen al gefascineerd door de uitgeholde rotsen. Ze hebben in de rotsen grafkamers uitgehouden.

13. Capo Testa, verborgen baaien tussen de rotsen

Capo Testa is een schiereiland bij de plaats Santa Teresa di Gallura. De kust is vol granietrotsen, bizar gevormd en met de zon erop okergeel van kleur. Dit geeft een prachtig contrast met de azuurblauwe zee. Klim langs de rotsen naar beneden, waar je kleine strandjes vindt, die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn.

14. Capo Codo Cavallo, schiereiland ‘paardenstaart’

De kust onder Olbia is ongerept en net zo mooi als het noorden. Capo Coda Cavallo, betekent paardenstaart, de kust in de vorm van een paardenstaart. Ik heb dat niet zo gezien, maar het blijft hoe dan ook een mooi stukje kust met weeral azuurblauw water en zicht op een sneeuwwitte kalkrots die recht uit het water omhoog steekt. Dit is het eiland Tavolara. Een prachtige kleurencombinatie tussen de rode rotsen, azuurblauwe zee en witte kalkrots. Er zijn hier verder geen (horeca) voorzieningen, behalve een parkeerplaats.

15. Costa Smeralda & Porto Rotondo: de kust voor de rijken

Costa Smeralda is de kust voor de rijken. Grote dure resorts met zwembad en wellness. Dat wilden we met eigen ogen gaan bekijken. Helaas zijn bijna alle stranden privéstranden en dus afgesloten en alle resorts liggen achter hoge muren met poorten voorzien van een slagboom. Na doelloos rondrijden komen we tot de conclusie dat je hier niet naartoe moet komen om de kust te ontdekken. Toch heb ik deze in het rijtje opgenomen. Niet voor de kust maar voor het ontdekken van de luxe havens, bijvoorbeeld die van Porto Rotondo. Hier liggen de meest grote en luxe jachten, leuk om te bewonderen. Je kunt hier ook een hapje eten met zicht op al die boten, neem dan wel je portemonnee mee.

Leuk weetje: in deze haven wonen permanent een aantal poezen, er is een bord aan hen gewijd met foto’s en namen waarop staat dat ze hier horen. Met andere woorden: ze zijn niet verdwaald dus neem ze niet mee. Natuurlijk deden we even moeite om alle poezen te vinden. En dat is gelukt!

16. Arzachena Archeologica: Nuraghe La Prisiona en Tomba di giganti

In de buurt van het plaatsje Arzachena liggen verschillende archeologische sites. Overblijfselen van stammen uit de bronstijd, waarvan de nuraghi de bekendste zijn. Dit zijn torens waarvan de functie niet helemaal duidelijk is. Waarschijnlijk gebruikten mensen deze torens als toevluchtsoord bij gevaar. Later werden er ook andere gebouwen omheen gebouwd en werd het meer een dorp, waarbij nuraghi ook een plek werd waar leiders samen kwamen.

Je kunt een combinatieticket kopen waarmee je alle archeologische plekken kunt bezoeken, of je kiest er een paar uit. Wij zijn naar Nuraghe La Prisgiona geweest en vandaaruit gewandeld naar Tomba di giganti. Heen wandelden we door een bos, terug grotendeels via de weg.

Waar overnachten in Sardinië?

Er zijn heel wat leuke kleinschalige hotels, B&B’s en Agritourismo’s in Sardinië. Als je in het najaar reist is het goed om te weten dat het ’s avonds donker is en dat veel restaurants ook al gesloten zijn. Kies daarom een hotel met goed restaurant zodat je ’s avonds niet meer de straat op moet, of kies voor een hotel in een grote plaats. Wij verbleven op twee plekken tijdens ons bezoek aan Sardinië in het najaar. We kozen voor een hotel in de bergen en eentje aan de kust.

Hotel Si Lithu

Hotel le Dune

Pinterest

Bewaar deze 16x zien en doen op Sardinië tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.