Napels & Pompeii

Ik heb genoten in Napels, maar… ik moet eerlijk zeggen er zitten wat mij betreft twee kanten aan. Het eerste wat mij opviel was de chaos, de graffiti, vervallenheid, bergen afval en stank. Niet echt een stad voor liefde op het eerste gezicht. Maar eenmaal een tijdje in de stad, heb ik genoten van het heerlijke eten, de authenticiteit, weinig toeristen en dus veel van het gewone Italiaanse leven kunnen meepikken, de fotogenieke smalle straatjes met de was die buiten hangt, leuke winkels etc. Kijk zelf maar naar de foto’s en zie mijn tips hieronder.

Tip 1 Bezoek de oude stadswijk Spacca- Napoli en Decumano Maggiore

Hier vind je veel kerken, zoals de Duomo én je kunt hier heel voordelig en lekker eten. Voor 15 euro heb je al pasta, salade, wijn, toetje en cappuccino. Als je een wijntje bestelt op het terras krijg je er ‘gratis’ hapjes bij, zoals bruchetta’s… mjammie. Ook is dit het gedeelte met de kleine smalle straatjes met wapperende was erboven (en helaas ook de scheurende auto’s en brommertjes, waarvoor je opzij moet springen)

Tip 3 Bekijk Napels vanaf ‘onder’.

Er zijn verschillende opgravingen van de oude Grieks-Romeinse stad. Toegang bijvoorbeeld via San Lorenzo Maggiore (Via dei Tribunali). Heel bijzonder om hierin rond te lopen, als je bedenkt hoe oud het al is en dat daar dus jaren geleden mensen gewoond hebben.

Tip 4 Slenter door ‘Via Gregorio Armeno’

In deze smalle straat worden het hele jaar door kerststallen verkocht inclusief poppetjes etc. Het is heel erg kitsch (niet mijn smaak) maar wel erg leuk om doorheen te lopen, sfeervol, en je ziet soms de kunstenaars aan het werk.

Tip 5 Metrostation Toledo

Wow… nog nooit zoiets gezien (geen tijd gehad om foto’s te maken maar google maar op Metrostation Toledo voor mooie foto’s van dit schitterende Art station.

Tip 6 Ga met de Funiculaire naar Vomero

Neem één van de funiculaire (kabelbaan/treintje) naar de hoger gelegen wijk Vomero en bezoek het Castel Sant’Elmo. Het kasteel zelf stelt niet veel voor, maar je hebt een schitterend uitzicht op Napels en omgeving, oa de vulkaan de Vesuvius.

Tip 7 neem de trein naar Pompeii

Met de Circumvesuviana reis je in een half uurtje naar de oude stad. Verwacht geen mooie treinrit, want je reist door de buitenwijken van Napels. Wij hadden een bontgezelschap in de trein die muziek maakten op trommels en het was megadruk. Niet echt comfortabel maar wel apart. Let wel op je tas (kinderen lopen in de trein ook te bedelen).

Pompeii zelf is indrukwekkend en groot. Wel jammer dat er weinig bordjes zijn en dat er weinig te vinden is wat het allemaal precies geweest is. Dat was bijv. in Rome bij Forum Romanum anders. Daarom was het op een gegeven moment vooral een hoop ‘oude’ stenen. De afgietsels van de mensen maakten de meeste indruk. Ze hebben hiervoor de holtes die de mensen hadden gemaakt onder de versteende aslaag later gevuld met gips waardoor de menselijke vorm in gips eruit kwam. De meeste mensen stierven aan de dodelijke gassen, maar ook door bijv. instortende gebouwen en puimsteenregen.

Tip 8 Eet een pizza margharita (en ander lekkers!)

De pizza Margharita is hier uitgevonden… en smaakt echt heerlijk! Dit geldt ook voor de pasta’s, tapas en dolces. We hebben nergens slecht gegeten in Napels. Ook apart, tegenwoordig zie je heel veel patatzaken in Napels, wij hebben ook even een zakje gehaald met satéprikker als vorkje. Toch hoeft dit laatste voor mij niet echt, geef mij maar een lekkere pizza!

Meer informatie nodig? Kijk dan eens naar deze online gids:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Aniek - Italië Uitgelicht 16 januari 2016 at 10:19

  Complimenten voor je prachtige nieuwe website! En wat een leuk artikel over Napels 🙂

  • Reply Carolien 16 januari 2016 at 11:39

   Dank je Aniek!

 • Reply Aniek - Italië Uitgelicht 16 april 2016 at 08:01

  Napels staat op mijn wensenlijstje van 2016! “Napels, je houdt ervan of je haat het” hoor ik vaak. Maar dat bekijk ik graag met eigen ogen 🙂

  • Reply Carboo 16 april 2016 at 09:46

   Vooral gaan doen Aniek, zoals je ziet heb ik ook dubbele gevoelens erover, maar aangezien ik van lekker eten hou en de sfeer in de volkswijk erg leuk vond, neig ik toch naar ik hou er van!

 • Reply Mireille 1 maart 2017 at 17:11

  Leuk blog! Heb je ook tips waar te verblijven wanneer je van lekker eten houdt en voor ongeveer 3 dagen in Napels bent en o.a. Pompeii wil bezoeken.

  • Reply Carolien 1 maart 2017 at 23:08

   Dank! Wij sliepen in een b&b midden in het (oude) centrum: L’alloggio dei Vassalli & Wellness Centre. Prima accommodatie, alleen ontbijten kan je beter elders doen.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.