Menu
Activiteiten en bezienswaardigheden Australië / Praktische informatie Australië

Rondreizen door Australië: waar begin je?

Australië is een ideaal land om zelf in rond te reizen met eigen vervoer. Eventueel afgewisseld met een groepsreis of een mooi traject per trein, bijvoorbeeld The Ghan of the Gulflander. Het continent is groter dan Europa, dus je zult keuzes moeten maken. Wil je een rondreis door Australië maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ontdek dan de verschillende regio’s en mogelijkheden in dit artikel.

Rondreizen door West-Australië

Rondreizen door West-Australië is avontuurlijk. Hier vind je nog plekken waar weinig bebouwing is en kan je uren rijden zonder iemand tegen te komen. Dit betekent ook dat als je gaat reizen door West-Australië dat je jezelf wel enigszins moet voorbereiden. Wij maakten een rondreis met 4×4 auto en daktent en hadden een gps telefoon met noodbaken bij. Verder twee tanks, zodat we niet snel zonder benzine kwamen te zitten. Soms zit er wel 500 kilometer tussen de ene en de andere tankstation. Onze tip: zodra het kan direct tanken, ook als je tank nog niet helemaal leeg is. Bezienswaardigheden in West-Australië zijn onder andere Perth, Shark Bay, Karijini National Park en François Peron National Park.

Rondreizen door Zuid-Australië

Zuid-Australië is een van de koudste delen van Australië, waar het zelfs kan sneeuwen in onze zomer. Het binnenland in het zuidoosten van Australië heeft bergen, waar geskied wordt in de winter. Tussen Melbourne en Adelaide vind je de Great Ocean Road met bizarre rotsformaties en het binnenland bestaat uit regenwouden. Hoe verder je naar het westen rijdt, hoe leger én droger het landschap wordt. Hoogtepunten in deze regio van Australië naast de Great Ocean Road zijn Kangaroo Island, Flinders Ranges en Gawler Ranges (oa zwemmen met zeeleeuwen).

Rondreizen door Noord- Australië

Noord-Australië oftewel Northern Territory is grotendeels nog Aboriginal land. Dit betekent dat je hier niet overal zomaar mag rondreizen. Wel kan je hier deelnemen aan interessante tours om meer te weten te komen over de oorspronkelijke bewoners van Australië: de aboriginals. Het noorden van Australië kent twee seizoenen: een natte seizoen (december-mei) en droge seizoen (mei-november). Het is er altijd tropisch warm. Zwemmen in zee is gevaarlijk door de vele zoutwater krokodillen, het is dus zeker geen strandbestemming. Hoogtepunten zijn de Gib River Road (en bungle bungles), Darwin, Litchfield National Park, Kakadu National Park en de Katherine Gorge (waar je kunt kanoën).

Rondreizen door Oost-Australië

Oost-Australië is het drukste deel van Australië met de meeste inwoners, vooral in en rondom Sydney. Je vindt hier ook het grootste koraalrif ter wereld: Great Barrier Reef. Ideaal om te snorkelen in Australië. De onderwaterwereld is prachtig, hoewel dichtbij de kust je de invloed van de mens en klimaatveranderingen wel goed ziet (dood koraal). In het noorden van Oost-Australië vind je de regenwouden van Daintree National Park. Andere must see en do’s zijn walvissen spotten in Hervey Bay, bezoek aan North Stradbroke Island en Magnetic Island.

Rondreizen door de Outback

Als je Australië gaat ontdekken, dan mag de Outback zeker niet op je lijst ontbreken. Magisch plekken zoals Uluru/Ayers Rock, Kings Canyon en Palm Valley (Finke Gorge National Park) zijn extra mooi tijdens zonsopkomst of zonsondergang. De oranje aarde krijgt dan nog meer kleur. Uluru mag je niet meer beklimmen, toen wij er waren mocht dat nog wel, maar uit respect voor de lokale bevolking hebben we dat niet gedaan. Een rondwandeling is net zo mooi!

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.