Weekendje Venetië

Venetië als stedentrip. Je houdt er van of niet. Ik hoor veel negatieve geluiden. Maar, ik vond Venetië heel erg leuk! Ik zou zo weer terug willen. Een mooie stad en bijzondere stad met al die grachten. Het is er wel druk. Vooral op het San Marcoplein. Maar er zijn geen auto’s en als je zijstraatjes in slaat en meer door de stad gaat dwalen, ben je vaak genoeg alleen!

Venetië hotspots: de lekkerste adresjes

Als je naar Venetië gaat, hoef je geen honger te lijden. Zoals voor  heel Italië geldt: hier weten ze wat lekker eten is. Venetië is niet goedkoop, maar als je weet waar de leukste lokale restaurants zitten én je eet zoals de Italianen hoeft het niet duur te zijn. Vermijd in ieder geval de centrale pleinen zoals San Marco als je goedkoop wilt eten. Wat wel leuk is om te doen: koffie drinken bij het oudste koffiehuis ter wereld. In Caffè Florian ga je even terug naar de achttiende eeuw. Obers lopen in kostuum en serveren je koffie op een zilveren dienblad. Niet goedkoop, maar wel leuk om een keer te doen.

Voor de lekkerste adressen ga je naar Canal Grande. Je vermijdt de westkant van de Rialtobrug waar de toeristische restaurants zitten en zoekt de restaurants achter de brug. Wij hebben heerlijk gegeten bij Osteria Bancogiro. Superuitzicht en geen toeristensfeertje. Wil je kosten besparen? Koop dan je eten bij de toonbank en eet het net als de Italianen zelf staand op, op het plein achter het restaurant. Een ander goed restaurant vonden wij Osterio Enoteca San Marco. Ook hier hebben we heerlijk gegeten.

Vergeet niet om te genieten van het ijs van Da Nico op de Zatterekade. Het is er wel erg druk, maar dat is niet voor niks!

Venetië bezienswaardigheden

Venetië als stad is al een bezienswaardigheid op zich. Als je naar Venetië gaat, dan moet je op een gegeven moment de boot pakken. Venetië is alleen over water bereikbaar. Wij verbleven op het eiland Lido en gingen iedere dag met de Vaporetto naar Venetië. Vanaf het vliegveld Treviso neem je de bus en vervolgens de Vaporetto naar het centrum. Omdat wij op Lido verbleven namen wij de veerboot naar Lido. Deze maakt een mooie route langs Venetië. Een goed begin van ons bezoek aan Venetië.

Tip: wil je Venetië vanuit de hoogte zien, maar niet in de rij staan? Ga dan naar de toren San Giorgio Maggiore. Hier staan meestal geen rijen, dit in tegenstelling tot de toren op het San Marco plein

De belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië zijn het San Marcoplein met de Basiliek en het Dogenpaleis, vol pracht en praal. En natuurlijk de Rialtobrug, met daaronder de gondels. Wij vonden het leuk om Venetië vanaf bovenaf te bekijken. Dit kan vanaf de toren bij het San Marcoplein. Wij hadden geluk dat de rij even heel kort was, maar meestal staat hier een grote rij. Bereid je dus voor op een lange wachttijd.

Bezoek de eilanden Burano en Murano

Wat niet mag ontbreken tijdens een citytrip naar Venetië is een bezoek aan de buurteilanden Burano en Murano. Met de Vaporetto vaar je eerst naar Murano, het glaseiland. Alle glasblazers werden verbannen uit Venetië en gedwongen op Murano te leven. Nog steeds vind je hier veel glasblazers, glasfabrieken en het Glasmuseum. Het is leuk om hier rond te lopen en binnen te kijken bij glasblazers. Ook op straat vind je veel kunstwerken van glas. Murano is een heel ander eiland. Murano staat bekend om zijn gekleurde huizen. Van fel geel tot fel roze. Hier word je vrolijk! Lees meer over Burano en Murano en hoe je hier komt in mijn artikel Venetië: de eilanden Murano en Burano.

Tips:

 • Ga vooral lekker dwalen door de straatjes. We waren regelmatig verdwaald en vonden dat helemaal niet erg, achteraf zie je juist het ‘echte’ Venetië
 • Ook leuk, varen met de veerboot naar Lido, de wind in je haren, en mooi uitzicht op Venetië
 • Ga mee met de vaporetti, niet dat ik als haringen in een ton staan nou zo leuk vond, maar het varen op het water wel en de manier waarop de Italianen de haltes in Engels omroepen blijft je bij. Dagen na ons tripje zat nog de hele route in ons hoofd, vooral de manier waarop ze het uitspraken (Sante Angelo)
 • Met vaporetti naar een van de buurteilanden, zoals Murano en Burano. Murano staat bekend om de glasblazerij (deze mochten niet meer in het centrum van Venetië wegens brandgevaar en werden verbannen naar het eiland Murano). Burano staat vol gekleurde huizen. Ik werd hier erg vrolijk van! (hoezo welstandscommissie, gewoon je huis in de mooiste vrolijke kleuren schilderen).
 • Ga lunchen op een van de kleinere pleintjes en genieten van de ontspannen sfeer
 • Bekijk Venetië vanuit een toren. Bij San Giorgio Maggiore hoef je niet in de rij (dit in tegenstelling tot die op het San Marcoplein).

Lees nog meer tips over Venetië op de blog van Aniek.

En, lijkt Venetië jou mooi?

Online kooptip:

In deze blog vind je affiliatelinks en/of samenwerking met bedrijven

Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jessica 23 januari 2017 at 00:09

  Wat een fijne foto’s Carolien! Ik vind Venetië ook echt een heerlijke stad, al bezocht ik het wel tijdens het carnaval in februari. Ik kan me voorstellen dat ik er in de zomerperiode wat minder vrolijk rond wandel :p

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:28

   Nou tijdens carnaval lijkt het me ook erg druk, maar wel gaaf zeg! Je moet ook buiten het hoofdeiland kijken, Burano en Murano zijn ook erg leuk

 • Reply Sanne 23 januari 2017 at 05:26

  Ja Venetië had mij ook zo verrast! Ik heb er zelf ook een paar blogs over geschreven. Verder is mijn tip laat je koffer thuis en neem een backpack mee. Met al die bruggetjes en kiezels is hij niet te vervoeren

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:27

   haha, ja dat is een goede! Wij zaten trouwens in een hotel op Lido en gingen iedere dag met de vaporetti, beviel erg goed en scheelt veel in de hotelkosten.

 • Reply Yvon 23 januari 2017 at 07:36

  Mooie foto’s! Vooral die gekleurde huisjes zijn leuk.

  Ik was er toen ik in 4 HAVO zat, ik geloof dat ik toen 15 was. Heel lang geleden dus. Ik vond het toen niet zo heel leuk, maar misschien dat ik Venetië toen nog niet zo kon waarderen. Wie weet ga ik ooit eens terug.

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:26

   Ja leuk hé, je moet niet alleen op het hoofdeiland blijven, maar vooral ook andere eilanden in de Lagune verkennen, oa Burano en Murano

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 23 januari 2017 at 10:27

  Ja.. Venetie staat al een tijd hoog op mijn lijstje!! Geweldige foto’s! Ik wist niet dat er zoveel gekleurde huizen waren. Het mooie water is wat het kenmerkt natuurlijk maar die huizen!! Gaaf!

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:26

   Ja, die zijn op een van de eilanden te vinden, kijk ook maar eens bij de post over Murano en BuranoMurano en Burano

 • Reply Jenny - IkReis 26 januari 2017 at 07:29

  Leuke tips!

  Ik ga volgende maand met carnaval naar Venetië. Ik ben zo benieuwd….

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:36

   Oh dat lijkt me ook gaaf!! Wel extra druk denk ik…

 • Reply anto 31 januari 2017 at 07:51

  Wellicht heb ik het even gemist, maar welke maand was je hier? Het ziet er heerlijk uit! Ik was er ooit hartje zomer en vond het verschrikkelijk, al die toeristen en die hitte. Tijd om het nog eens over te doen dus!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.