Wandelen over Klompenpad Daatselaarsepad in provincie Utrecht (11 km)

Op een mooie nazomerdag vertrek ik met de auto naar Renswoude om te wandelen over Klompenpad Daatselaarsepad in de provincie Utrecht. Na zo’n 3 uur in de auto (ochtendspits en files), ben ik blij dat ik de afslag naar TOP De Dennen zie. Hier parkeer ik makkelijk en gratis mijn auto. Voor ik aan de wandeling begin, lees ik eerst de informatie op de zuil bij de parkeerplaats. Zo zie ik dat er meerdere wandelroutes hier starten, ook meerdere Klompenroutes. Vandaag ga ik wandelen op Klompenpad Daatselaarsepad en volg ik de blauwe klompbordjes.

Wandelen door bos op Klompenpad Daatselaarsepad

Bij de start loop ik voorbij de houten soldaat en stap zo het bos in. De zon schijnt door de bladeren en vogels vliegen over het pad. Wel even opletten, want het pad is ook een fietspad. Gelukkig is het een rustige doordeweekse dag en kom ik vrij weinig mensen tegen. Sommige zijpaden zien er zo leuk uit dat ik wel even een zijstap wil maken, maar ik blijf netjes de route volgen. Ik zie bordjes staan dat hier reeën voorkomen en dat honden aan de lijn moeten. Natuurlijk speur ik gelijk de kanten af, maar helaas geen ree gezien.

Wandelen langs de Grebbelinie

Op een bordje lees ik dat ik op de Groeperkade loop. Dit is één van de zes dwarskaden die deel uitmaken van de Grebbelinie. Ze moesten het water tegenhouden als ze ooit het gebied onder water zouden zetten, dit is echter nooit gebeurd. Nu wandel je over een dijk met doorkijkjes op weilanden vol koeien. Tijd om even te zitten en te lunchen op een van de bankjes. Als we weer verder lopen komen we al snel bij Fort Daatselaar. Hier zie je nog duidelijk de contouren in het landschap. Ook een houten soldaat en kanon geven aan dat hier vroeger een fort heeft gestaan. Verderop op de route kom ik langs nog meer vestingwerken, zoals Voorwerk aan de Engelaar.

Tip: Bezoek ook de Grebbeberg met de Militaire erebegraafplaats, in de 18e eeuw werd vanaf hier de Grebbelinie aangelegd. Wij bezochten dit gebied tijdens een weekendje weg in de herfst.

De Grebbelinie: De route volgt voor een voor een deel de Grebbelinie, een verdedigingsstelsel tussen Rhenen en Spakenburg uit de 18e eeuw. Met deze waterlinie konden hele delen onder water gezet worden, als verdediging tegen vijanden uit het oosten. De waterlinie is nooit gebruikt. Wel zal je de naam Grebbelinie kennen, dit komt doordat hier hevig gevochten is in de Tweede Wereldoorlog. De Grebbelinie maakte onder de naam Valleistelling deel uit van de Nederlandse hoofdverdediging aan het begin van de oorlog. Het grootste gedeelte van de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers is na de oorlog bedekt met grond. Je ziet er nu dus nog maar weinig van terug.

Grebbelinie Bezoekerscentrum Renswoude, Buursteeg 2

Wandelen over dijken met zicht op weilanden en vee

Tijdens de wandeling op het Klompenpad Daatselaarsepad loop ik over verschillende dijken, die onderdeel uitmaken van de Grebbelinie. Het eerste deel loop ik door bosrijk gebied, iets verderop verandert het landschap in meer open gebied met doorkijkjes op weilanden met boerderijen en vee. Af en toe steek ik met een bruggetje een beek over. Aan de kant groeit wilde kardinaalsmuts, waarvan de vorm zich laat raden. Ik vind het een mooi en kunstig bloemetje.

Wild spotten: Boommarters en eekhoorns

In de folder over het Klompenpad Daatselaarsepad lees ik dat op de Slaperdijk sporen van boommarters gevonden zijn en dat ze hier overdag schuilen in gaten van bomen. Hoe ik ook speur, ik zie geen boommarter. De kans dat je die overdag ziet is ook klein. Ik ben zo aan het turen naar boven dat ik bijna de beweging aan de onderkant van de boom over het hoofd zie: het is een eekhoorn met een nootje in zijn bek. Zo leuk! Later zien we nog een eekhoorn, op het einde van de wandelroute. Helaas zijn ze beiden te snel om mooi vast te leggen op beeld.

Boommarter | Bron: Pixabay

Kasteel Renswoude en het Grand Canal

Van de dijk kom ik ineens in een parkachtig deel met een grote vijver: het Grand Canal. Aan het einde vang ik een glimp op van Kasteel Renswoude (uit 1654). In het begin van de 18e eeuw liet de kasteelvrouwe het park aanleggen als verrassing voor haar echtgenoot en het gaf de inwoners van Renswoude ook weer het nodige werk. Al lange tijd is het kasteel in bezit van een familie die het gebouw in meerdere appartementen heeft onderverdeeld. Het kasteel is alleen te bezichtigen met een rondleiding. Het Klompenpad Daatselaarsepad loopt over het kasteelterrein, zo zie ik het kasteel van de voor- en de achterkant, inclusief de vijvers en de duiventil.

Kasteel Renswoude

Tussen boerderijen en over weilanden

De route is al op ongeveer tweederde als ik vooral over asfaltwegen loop, terwijl auto’s en tractoren mij passeren. Het is even een saai stukje dat ik gelukkig snel achter me laat. Via Minicamping en Zorboerderij De Kleine Weide sla ik weer een onverhard stuk in. Ik mag gaan klimmen. Het is op deze route het enige stuk door weiland zelf. De koeien liggen gelukkig ver weg, laat ze daar maar lekker liggen. Het laatste gedeelte loop ik weer over de Groeperkade langs Huize Engelaar en de vestingwerken. Ook zie ik hier nog een eekhoorn.

Conclusie Klompenpad Daatselaarsepad in Utrecht

Met 11 kilometer op de teller kijk ik terug op een erg leuke en afwisselende wandelroute. Wandelen op het Klompenpad Daatselaarsepad brengt je langs vestingwerken van de Grebbelinie, over dijken met doorkijkjes, langs Kasteel Renswoude, langs veel beekjes en vijvers en met een overstapje door een weiland. Je hebt kans op het spotten van vogels, reeën, boommarters en eekhoorns. Zelf heb ik nog niet veel Klompenpaden gewandeld, maar ik denk dat dit toch gaat veranderen. Mijn ‘angst’ voor ontmoeting met vee (en met name stieren) moet ik maar even opzij zetten denk ik. Dit Klompenpad kan je in ieder geval met een gerust hart wandelen.

Praktische informatie Klompenpad Daatselaarsepad

 • Locatie: De wandelroute gaat rondom het plaatsje Renswoude in de provincie Utrecht, vlak op de grens met Gelderland
 • Parkeren: De auto kan je gratis parkeren bij TOP De Dennen, bij restaurant De Dennen, Utrechtseweg 34 in Renswoude
 • Wandelroutes: Er vertrekken en passeren meerdere wandelroutes vanaf TOP De Dennen. Natuurlijk het Klompenpad Daatselaarsepad van 11 kilometer. Volg hiervoor de blauwe klompenbordjes.
  Andere routes zijn oa: De Grebbelinieroute (15km), Klompenpad Breeschoterpad (6 km, gele klompenbordjes), Klompenpad Jufferpad (16 km, roze klompenbordjes). Er zijn overstapmogelijkheden op Klompenpad Turfvelderpad (13km, rode klompenbordjes) en Nederwoudsepad (14km, gele klompenbordjes)
  Meer inspiratie voor wandel-, fiets- en vaarroutes in Utrecht vind je op www.routesinutrecht.nl
 • Toegankelijkheid: De route gaat voor een groot deel over onverhard terrein, maar is wel makkelijk te lopen.
 • Honden: Honden zijn op delen van deze route niet toegankelijk om verstoring van vee te voorkomen, staat aangegeven op borden bij begin van de betreffende terreinen.
 • Horeca: Bij startpunt zit restaurant De Dennen (beperkt geopend, zie website)
 • Bezienswaardigheden: Grebbelinie (oa Fort Daatselaar), Kasteel Renswoude, Grand Canal, Herenhuis en boerderij De Engelaar
 • Wildlife tip: Op de Slaperdijk worden wel eens sporen van de boommarter aangetroffen, wij zagen dit bijzondere dier niet tijdens onze wandeling. Wel zagen we eekhoorns bij de Slaperdijk en de Groeperkade!
Tijdens de wandeling over het klompenpad Daatselaarsepad is de kans groot dat je eekhoorns ziet als je goed kijkt (stockfoto Eekhoorn)

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Routebureau Utrecht

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.