Wandelen: challenge 1000km in 2017 hoe staat het ermee?

Ik hou van wandelen, vooral in de natuur. Toen ik hoorde van challenge om 1000 kilometer te wandelen in 2017 hoefde ik dan ook niet lang na te denken, daar ga ik aan meedoen. Overigens nog met een lage verwachting, want zo heel vaak wandelde ik nog niet en 1000 kilometer klinkt ook best veel. Ik gebruikte het vooral als stimulans om meer tijd vrij te maken voor het wandelen. We zijn nu bijna halverwege het jaar en ik blik graag terug op het eerste half jaar. Lig ik een beetje op schema? Waar heb ik zoal gewandeld? En viel het me mee of viel het me tegen? Je leest het hier.

Wandelen: challenge 1000km in 2017 hoe staat het ermee?

Opstarten met wandelen

Als je normaalgesproken niet vaak wandelt dan moet je het eerst opbouwen. Ik begon mijn wandelingen vanuit mijn huis. Gewoon kleine rondjes van zo’n vijf kilometer door het park en langs de rand van de wijk. Deze maakte ik steeds langer met extra lussen. Om wat meer variatie erin te brengen heb ik nieuwe wandelroutes uitgestippeld met behulp van de wandelkaart van het Zeeuws wandelnetwerk. Echt een aanrader om met behulp van knooppunten een eigen route samen te stellen. Mijn moeder wilde ook meer wandelen en we spraken steeds vaker samen af. Dat stimuleert nog meer om te gaan. Liep ik in januari alleen nog maar rondjes van 5 kilometer, werd dat in februari al snel richting rondjes van 10 en in maart soms zelfs 15 kilometer. We gingen door weer en wind, ja zelfs door sneeuw! Mijn schoenen hebben veel te lijden onder de verschillende weersomstandigheden en het wandelen door de polders. Binnenkort op zoek naar nieuwe.

Lees meer over→ wandelen langs het Zeeuwse wandelnetwerk

De wandelingen

De eerste wandelingen zijn kleine rondjes rondom mijn eigen huis. De meeste wandelingen start ik vanuit mijn huis. Ik wandel in eigen omgeving door b-wegen, langs parken en dwars door weilanden. Ik moet met pondjes het water oversteken en klim over de afrastering voor het vee. Ik kom ook genoeg vee tegen onderweg, maar ik spot ook veel vogels en een paar keer zelfs herten. Een aantal keer pak ik de fiets of de auto en start mijn wandelingen in iets verder gelegen dorpen. Ook maak ik een hele mooie kustwandeling van Oostkapelle naar Domburg. De stadswandelingen door Rome en Amsterdam leveren me ook nog flink wat kilometers op.

Tip voor wandelingen in Zeeland:

Wandelroute: van Middelburg naar Sint Laurens

Wandelroute: over de bolwerken van Middelburg 

Wandelroute: van Oostkapelle naar Domburg

De kilometerstand

En nu het moment van de waarheid, zit ik een beetje op schema? Het begin was echt veelbelovend. In maart zat het wandelen zo ingebakken in mijn schema dat ik minimaal twee keer per week op pad ging en per wandeling minstens 8km wandelde en maar meestal meer. Maart was dan ook een top wandelmaand. Helaas werd ik eind maart ziek (zie Flashbacktravel van Mei) en lukten de lange wandelingen me niet meer goed. Ik wandelde wel veel, maar steeds die korte wandelingen van januari (hooguit 5km). Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter met me, maar het ritme van het wandelen is een beetje weggevallen. Ik dacht dat het wandelen makkelijker zou gaan als het weer beter werd, maar niks is minder waar. Hoe warmer het wordt hoe moeilijker ik het vind om te gaan. In de winter is het een van de weinige mogelijkheden om buiten te zijn. Je gaat immers niet zomaar buiten zitten voor je lol. In de zomer ben je al veel meer buiten en met de warmte heb ik minder zin om te wandelen. Dan ga ik liever met mijn kano het water op of lekker wat drinken op een terras. Ik ben al met al redelijk goed op weg, maar loop nog wat achter op schema. Mijn teller tikt de 412 kilometer aan. Ik zal dus vaker mijn wandelschoenen moeten aantrekken.

Tweede helft van de challenge

Er ligt dus nog een goede uitdaging op me te wachten. Wil ik de 1000 kilometer halen zal ik toch nog 600 km lopen. Met dit in mijn achterhoofd ga ik maar weer een paar nieuwe wandelroutes uitstippelen hier op Walcheren en maar weer beginnen met iedere week in ieder geval een kort rondje. Tijdens mijn vakantie in Engeland hoop ik ook nog de nodige kilometers te maken. Vooral de routes langs de kliffen (south coast path) schijnen mooi te zijn. Er staan ook nog een paar citytrips op mijn planning. Altijd goed voor de nodige kilometers. Ik denk dat ik eind dit jaar nog maar een wandelvakantie inplan. Ik denk dat ik het nodig zal hebben.

En hoe gaat het met jou? Lig jij al goed op schema?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Esther 10 juni 2017 at 19:55

  Heel herkenbaar. Laatste maanden ook minder km. Het wandelen met de concurentie aan met fietsen, tuinieren en moestuin. Maar met circa 550 km zit ik goed op het schema.

  • Reply Carolien 11 juni 2017 at 09:01

   Ja hé met het warmere weer is er meer concurrentie van andere activiteiten. Maar dat geeft op zich ook niet toch? Jij zit heel mooi op schema!

 • Reply ellen 11 juni 2017 at 19:01

  Leuke en vooral herkenbare blog. In de zomer concureren bij mij ook wandelen en kanovaren met elkaar. In de zomer loop ik dus altijd minder dan in de winter heb ik ontdekt. In de zomervakantie plan ik vaker een twee- og driedaagse wandeloin langs een LAW pad. Dat compenseert weer. Het zal er weer om spannen of ik die fel begeerde 1000 km haal. Zeeland is voir mij trouwens nog een blinde vlek als het om wandelen gaat. Groet uit Den Haag.

  • Reply Carolien 13 juni 2017 at 12:36

   Hi Ellen, ik ben dan niet de enige zo te horen! Veel succes met de 1000km. Als je in Zld een keer gaat wandelen heb ik hier alvast een paar tips gegeven op m’n blog ?

 • Reply Marlieke 12 juni 2017 at 12:30

  Wow! 1000 kilometer wandelen in een jaar. Dat is best een hoop. Succes het komende half jaar!

  • Reply Carolien 13 juni 2017 at 12:38

   Als je het bekijkt per dag valt het wel mee (zo’n 3 km per dag) maar ik wil het echt uit wandelingen halen en niet uit dagelijkse loopjes naar supermarkt en op werk ed. En dan is het best veel! Weet ook niet of ik het ga halen, maar zo’n challenge werkt wel stimulerend ?

 • Reply Eva 12 juni 2017 at 15:20

  1000 kilometer in een jaar (b)lijkt best lastig, volgens mij. Een tijd lang liep ik elke avond 9 kilometer en afgelopen week in Ierland zette ik ontzettend veel stappen. Als ik dat nu eens vast kon houden…..

  • Reply Carolien 13 juni 2017 at 12:39

   Elke avond 9km, dat is veel! Als je 1000km echt uit bewuste wandelingen wilt halen dan valt het inderdaad nog niet mee, merk ik ?

 • Reply Niels 13 juni 2017 at 05:45

  Je hebt al best een aardig eindje gelopen. 1000 kilometer is ook best veel. Ik denk niet dat ik het ga halen. We gaan ook wel eens wandelen maar zijn niet zo fanatiek om ook daadwerkelijk dat aantal te halen. Hoe hou je het eigenlijk bij? Via een app op je telefoon?

  • Reply Carolien 13 juni 2017 at 12:41

   Ik hou het aantal bij via Health app van Samsung op m’n telefoon. Om het aantal niet te laten vermengen met de dagelijkse beweging noteer ik de afstanden ná iedere wandeling en tel ik ze per maand bij elkaar op.

 • Reply Kelly 13 juni 2017 at 18:39

  Knap dat je 1000 kilometer wilt wandelen. Ik doe het je niet na 😉 . Je bent al goed op weg dus dat komt vast goed.

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:08

   Op zich valt het mee hoor, als je het per dag berekend, maar ik wil het echt uit wandelingen halen en niet uit de dagelijkse bezigheden, dus tja dan moet je toch ruim 80 km per maand lopen. Soms moet je echt even motivatie vinden zeker als het zo warm is.

 • Reply Sanne 14 juni 2017 at 07:20

  Ik vind sowieso dat je al heel goed bezig bent hoor! Mooi doel, ik zou het super knap van je vinden als je de 1000 haalt, ik doe het je niet na.

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:09

   Dank je! Jij zou het ook kunnen hoor, gewoon beginnen, haha.

 • Reply Daphne 14 juni 2017 at 13:30

  Super goede doelstelling! 1000 km klinkt veel, maar je bent al bijna op de helft met je 412 kilometer! Super knap! En al een aantal mooie wandelingen gemaakt!

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:09

   Ja als je het omrekent per dag is het iets van 3 km. Maar ik wil het uit echte wandelingen halen en niet uit mijn dagelijkse ‘loopjes’ dus dan moet je toch wel aan de slag haha

 • Reply Yvonne 14 juni 2017 at 21:44

  Wat goed dat je de lengte van de wandelingen al steeds meer op kan bouwen. Zo schiet het op! Ik merk aan mezelf (ongetraind natuurlijk, haha) dat ik bij een wandeling van 7 of 8 km de laatste kilometers best pittig vind en dan vaak denk: nu zijn we er toch zeker bijna… Je ziet: ik ben een echte wandelaar. 🙂

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:11

   haha, nou het is echt een kwestie van opbouwen. De eerste dag keek ik haast iedere 5 minuten hoeveel stappen ik had gezet, nu kijk ik de eerste 5km al niet eens meer, dat is warm lopen. Hoewel met de warmte loop ik een stuk minder en dan merk ik wel weer dat 10 km voor mij ook wel weer even de max. is. Acht kwestie van opbouwen en gewoon doorgaan 🙂

 • Reply Aniek 15 juni 2017 at 10:41

  Wat goed! Ik heb amper gewandeld omdat ik ook een fietsdoel heb (12.000 kilometer dit jaar. Ik ben bijna op de helft), maar als ik ga dan wandel ik wel meteen zeker 15 kilometer. Maar ik ben nog niet aan de 100 geloof ik 🙂

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:13

   Wow 12.000 km dat klinkt echt mega ver. Dat vind ik nog eens een uitdaging 🙂 Ach, als je wilt kun je echt heel veel, kwestie van wilskracht en grenzen verleggen. Stoer van je hoor Aniek!

 • Reply Jessica 15 juni 2017 at 16:12

  Misschien lig je niet helemaal op schema, maar ik vind het toch knap dat je het doet hoor! En op die manier leer je wel veel nieuwe (wandel-) plekken in eigen land kennen of niet? 🙂

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:15

   Ja zeker, ik ben op plekken geweest heel dicht bij mijn huis, die zo mooi zijn. En het geeft je toch energie om actief te zijn en een doel motiveert. Ik wil eigenlijk ook vaker verder weg wandelingen maken, maar dat kost weer zoveel tijd, de meeste eerste kilometers liep ik in en om mijn eigen woonplaats.

 • Reply Marcel 16 juni 2017 at 09:05

  Een mooi doe voor dit jaar. Aanvankelijk vond ik 1.000 km veel klinken, maar als je het omrekent naar dagen valt dat heel erg mee. Wij lopen ook veel, maar of we de 1.000 km halen betwijfel ik. Nu het weer beter met je gaat, hoop ik dat je je doel gaat halen. Succes!

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:16

   Ja ssstttt… niet verklappen. Als je je dagelijkse beweging optelt, loop je waarschijnlijk al 1000 km, maar ik wil het echt uit wandelingen halen. Dus bovenop mijn gewone beweging.

 • Reply Judith 17 juni 2017 at 10:24

  Wat een mooi doel! Klinkt als iets wat ik ook wel eens zou willen doen. In 2018 misschien? Fijn om te lezen dat het weer wat beter met je gaat. Hopelijk ga je je doel halen!

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:17

   Ik hoop het ook! En het gaat inderdaad een stuk beter. Nu nog iets koeler weer, dan kan ik weer wat actiever worden 😉

 • Reply Diana 18 juni 2017 at 10:08

  Wat goed dat je dit doet. Ben zelf niet zo wandeltype maar hiken vind ik dan wel weer extreem leuk. 1000 km echt petje af hoor! Vind je foto’s erg leuk waar je verschillende ondergronden laat zien. Tof! Zelf heb ik een ander doel dit jaar. 600 km fietsen in 6 dagen. Daar train ik momenteel veel op. Succes met de laatste kilometers.

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:18

   Hiken = wandelen 😉 maar je bedoelt waarschijnlijk meer in de bergen (klimmen)? In ieder geval jouw doel is ook echt een uitdaging, daar hoef ik nu niet aan te beginnen, maar is natuurlijk ook een kwestie van trainen. Jij ook succes!

 • Reply anto 19 juni 2017 at 05:38

  Leuk! Ik lig redelijk op schema, heb gisteren de 495 aangetikt, dus die 500 voor het einde van de maand moet wel lukken denk ik. Ik probeer tegenwoordig iets meer gebieden op te zoeken die ik normaal gesproken niet zou bezoeken. Bijvoorbeeld gisteren gewandeld bij Heeze. Stukje rijden maar okee. Heerlijk. Succes in het tweede deel van het jaar, ik twijfel er niet over of het je gaat lukken!

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:20

   Ja dat maakt het wel leuker om ook andere gebieden te bezoeken. Dat wil ik voor de tweede helft van dit jaar ook meer gaan doen. Alleen kost dat inderdaad meer tijd maar die moet je er dan maar in investeren, prio’s stellen 🙂 Goed bezig Anto! Ik ga er wel voor ja, ik wil die 1000 nu wel halen. Al moet ik de laatste maand iedere dag lopen 😛

 • Reply Jenny 21 juni 2017 at 15:45

  Het jaar is bijna op de helft, en jij bent bijna op de helft. Knap, zeker gezien je tegenslagen.

  • Reply Carolien 22 juni 2017 at 15:21

   Dank je Jenny, jij weet als geen ander hoe het is, als je dingen wilt maar ze lukken (nog) niet. Hopelijk gaat het bij jou ook steeds beter. Hier wel in ieder geval, dus ik ben extra gemotiveerd voor de tweede helft 🙂

 • Reply Marcella 30 juni 2017 at 20:05

  Leuk om te lezen! Ik vind het alsnog knap dat je al zoveel gelopen hebt! Ik hou van lopen, maar was lang zover als jij nog niet geweest hoor. Ik fiets nu wel regelmatig, en zit daar bijna op de helft van mijn doel (1.250 km). Ik moet ook zeker nog mijn best doen om mijn doel te halen. Maar niks mis met wat uitdaging 😉

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.