Vélorail in Charente Limousin (Frankrijk), op de fiets over een oude spoorweg

Dat leek ons wel leuk, vélorail, oftewel fietsen op een oude spoorrail. We kijken in het informatieblaadje en zien dat vertrekken niet altijd kan, maar alleen om 10.00, 13.00 of 16.00 uur. Dat werd haasten want het is nog wel even rijden naar het beginstation én we moesten ook nog even wat halen bij de supermarkt als lunch. Je kunt kiezen uit twee vertrekpunten, Confolens en Roumazières. We sjezen naar de plaats die het dichtstbij is (Roumazières), eenmaal bij het plaatsje zelf is het nog zoeken naar het vertrekpunt, het staat nergens echt aangegeven. Ik had wel verwacht dat het groots aangekondigd zou staan als grote toeristische trekpleister. De klok tikt verder en het is nog maar 2 minuten voor 13.00 uur als we eindelijk een klein bordje zien met vélorail.

Vélorail in Roumazières

We zijn bij een klein station, met 4 parkeerplekken en we zien verder niemand. Ik baal al, want ik denk dat we te laat zijn, of nog erger, dat het vandaag helemaal niet open is. Ik spring uit de auto en kijk of er iemand binnen is. Allo? Ik zie niemand bij de balie, maar een meisje komt net van de wc. Of we nog kunnen fietsen vraag ik voorzichtig. Ja bien sure! Oké, we hebben het gehaald! Ik sprint weer terug naar buiten, om Alwin en Natalie het goede nieuws te vertellen en om de spullen te halen. Alwin heeft ondertussen een plekje voor de auto gevonden en ik betaal ondertussen de fiets. Het kost 28 euro. Je kunt met maximaal 5 personen op de fiets. We krijgen nog even een instructie voordat we vertrekken én dan is het zover, we gaan.

op de fiets over een oude spoorweg

Twee personen kunnen fietsen, de anderen mogen genieten van het uitzicht. Alwin en Natalie beginnen te fietsen, dus ik heb alle tijd om de broodjes te verdelen en foto’s te maken. Leuk zeg, dat fietsen door het groen. We wisselen na een tijdje van plek dus mag ik ook aan de slag… oei dat zit toch minder dan op je eigen fiets 😉 Na een poosje komen we een spoorwegovergang tegen. Iemand moet van de fiets om de spoorboom omhoog te doen. Even kijken of er geen auto’s aankomen en dan snel erover heen fietsen en de spoorboom weer naar beneden laten zakken.

IMG_0209 IMG_0207

Na een poosje best flink trappen gaat het spoor ineens dalen. Maar dat is leuk! Overal borden dat je niet te hard mag gaan en dat je moet remmen, maar wij vinden het leuk! Lekker over de rails sjezen, wind in de haren en gaan met die banaan. Heerlijk als je niet hoeft te trappen. Alleen even remmen als je een spoorboom omhoog moet doen of als je een andere fiets voor je hebt. Gelukkig zien we die niet (toch een voordeel dat we vrij laat zijn vertrokken), maar later blijken die er wel te zijn. Na zo’n 8 km fietsen komen we bij Manot, het tussenstation waar we van de fiets moeten. De fietsen worden hier gedraaid zodat we straks weer dezelfde weg terug kunnen. We rusten even uit en kopen een lekker ijsje. Zodra alle fietsen (drie in totaal) weer gedraaid zijn, mogen we weer vertrekken. Wij gaan als laatsten. De terugweg is een stuk zwaarder, want wat je naar beneden rijdt moet je ook weer bergop… pfffft… zweten, want het is ook nog eens 35 graden. Nee geef ons maar de heenweg, lekker hard! Na Ca. 16 km fietsen zien we het eindpunt.

IMG_0211 IMG_0214

We vonden het erg leuk om te doen. Bijzonder om over het spoor te fietsen en leuk om al die spoorbomen omhoog te moeten doen. Een heel leuk uitje van een paar uur voor gezinnen mét kinderen. Alleen als de kinderen heel klein zijn, dan zul je zelf de hele tijd moeten fietsen, succes! 😉

parcours_Roumazières_-_Manot_-_web

Meer informatie over actuele tijden en het parcours zie http://www.cf-charentelimousine.fr/velorail/decouvrir-le-

Op zoek naar een camping in deze streek? Kijk dan eens bij Les Georges du Chambon

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Denise - Follow my footprints 23 april 2016 at 17:29

  Leuk he? Ik heb het ook gedaan, ergens anders in Frankrijk. Ik wilde daar ook nog steeds eens ver posten. Alleen was het in ons geval twee richtingen op, waardoor je om de paar honderd meter dat hele gevaarte (of dat van de tegenligger) eraf moest tillen! Best een gedoe, zeker als je ook nog een maxicosi met baby bij je hebt. In m’n eentje had ik dat nooit kunnen doen.

  • Reply Carolien 25 april 2016 at 21:48

   Oh dat lijkt me niks om die hele kar op te moeten tillen. Misschien hebben ze het nu gemoderniseerd?

 • Reply Sanne 24 april 2016 at 13:45

  Wat een leuk idee! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat zoiets kon. Bijzonder “fietspad”! Leuk om het pad eens op een andere manier te bekijken. Grappig dat je zelf de spoorbomen omhoog moet doen, dat maakt het extra leuk!

  • Reply Carolien 25 april 2016 at 21:49

   Ja, was weer eens iets anders dan gewoon fietsen. Was bijzonder en leuk om te doen!

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 24 april 2016 at 14:13

  Wat leuk en wat een bijzondere activiteit! Jullie hebben zeker een geweldige dag gehad 🙂

  • Reply Carolien 25 april 2016 at 21:51

   Ja een leuke dag outdoor. Zeker ook leuk met kinderen

 • Reply Jenny - ikreis.net 24 april 2016 at 20:18

  Wat een grappige excursie! Ik heb zelf nog nooit over het spoor gefietst, maar het klinkt leuk.

  • Reply Carolien 25 april 2016 at 21:54

   Ja leuk om te doen. Je kunt het op verschillende plekken doen. Ik vond het echt grappig (maar soms ook nog best wel zwaar)

 • Reply Yvonne 24 april 2016 at 20:34

  Zo’n leuke excursie lijkt me dit! Wel wat warm bij 35 graden. 🙂 En erg stoer dat je zelf die spoorbomen mag bedienen, alleen ze staan wel andersom dan bij de normale trein. 😉

  • Reply Carolien 25 april 2016 at 21:56

   Ja het was erg warm en stiekem dus best nog wel zwaar. Oja daar heb je gelijk in, die spoorbomen, dat had ik nog nit eens zo bewust gezien, haha!

 • Reply Aniek 27 april 2016 at 08:30

  Haha, dit was een andere fiets dan ik verwachtte. 😀 Wel erg leuk!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.