De wolspinnerij in Bèlves Dordogne (Frankrijk)

Een heel leuk uitje in Dordogne is een bezoekje aan La filature de Belves, oftewel de Wolspinnerij van Bèlves. Deze wolspinnerij maakt onderdeel uit van de organisatie ‘Au Fil du Temps’. Doel van de organisatie is om het erfgoed van de streek Dordogne en Cantal te behouden en op een leuke manier over te brengen aan jong en oud, oa door middel van workshops. Het ecomuseum Moulin de la Rouzique maakt hier bijvoorbeeld ook deel van uit. Hier kan je meer leren over hoe vroeger papier gemaakt werd en je eigen papier maken. Meer hierover weten? Lees ons blog Moulin de la Rouzique, zelf je eigen papier maken.

 

De tuin bij de wolspinnerij

De wolspinnerij ligt vlakbij Bèlves, een leuk plaatsje in de Dordogne. Het is even zoeken, maar we vinden ‘m wel. Eerst kijken we in de mooie tuin die erbij ligt, want de rondleiding gaat nog niet van start. In de tuin zijn heel veel planten en insecten. Ik zie ook nog een ijsvogel, maar helaas is die te snel voor de foto. We maken wel foto’s van alle mooie bloemen en andere beestjes in de tuin.

_MG_8337 _MG_8354 _MG_8357

De rondleiding door de fabriek

Je kunt alleen met een rondleiding door de spinnerij. Helaas is deze alleen in het Frans en we volgen lang niet alles wat ze zeggen. We krijgen wel een A4-tje met wat uitleg. Aan de hand daarvan leggen we het proces uit aan Natalie. Grofweg is het proces als volgt: schapen scheren, wol wassen (vettigheid uit de wol wordt gebruikt in zeep etc), wol verder schoon ‘schudden’ en kammen, daarna uitrekken tot losse draden, draden draaien (opwinden) zodat het sterk wordt. Tijdens de rondleiding worden kinderen ook uitgenodigd om iets uit te proberen. Het is dus ook wel interactief.

_MG_8359_MG_8377_MG_8379

De workshops voor kinderen

Na de rondleiding kunnen kinderen meedoen aan de ‘workshop’. Eerst mogen ze verschillende ‘fase’ wol op een A4-tje plakken waarop uitleg staat, zodat ze er ook iets van leren (als je Frans spreekt 😉 ). Daarna mogen ze een bloem van wol maken. Hiervoor worden plukken wol om elkaar gedraaid/gevouwen en met behulp van zeep ‘geplakt’, totdat er een compact bolletje ontstaat. Hier wordt met de schaar twee knips in gemaakt en voilá je hebt een mooie bloem van wol. Natalie is er blij mee!

_MG_8380 _MG_8389 _MG_8392

Een erg leuk interactief uitje met kinderen, waar ze ook nog iets van leren. Enige nadeel, alles is in het Frans.

Meer informatie over openingstijden zie http://filaturedebelves.com/

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jempi 17 maart 2016 at 20:24

  Wat een prachtige foto’s! Nooit gedacht dat ik een artikel over een wolspinnerij interessant zou vinden. Toffe post!

  • Reply Carolien 21 maart 2016 at 19:12

   Ja hé, klinkt duf he wolspinnerij,,maar het was echt leuk!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.