Menu
Fietsen in Nederland / Noord-Brabant

Fietsen in De Peel in Brabant (42 km)

Op ontdekking in Zuidoost Brabant vanuit Nuenen

Het is heerlijk om een paar dagen weg te gaan in eigen land. Je ontdekt altijd weer nieuwe gebieden, fijne adressen en ook veel mooie verhalen. Dit keer ga ik op pad in Zuidoost-Brabant: ik ga fietsen in De Peel in Brabant, het gebied dat vroeger de brandstoffen leverden voor de steden én ik bezoek het Nuenen van Van Gogh waar ik onder andere het Van Gogh Village Museum bezoek. In De Peel ontdek ik de verhalen van lokale inwoners én zie hoe het landschap eruit ziet na de jarenlange turfindustrie die hier floreerde.

Fietsen in De Peel in Brabant

De turfindustrie heeft mede het landschap van De Peel gevormd. Je vindt hier veel water, vennen en kanalen, allemaal ontstaan door veen te graven, te drogen en om deze als turf te vervoeren naar andere plaatsen. Ook ontstonden er veenkoloniën, kleine plaatsen rondom de turfindustrie, zoals Helenaveen en Griendtsveen. Het water trekt ook heel veel vogels aan, zoals reigers én de ijsvogel. En natuurlijk zijn er verschillende plekken waar je kunt bijtanken. Kortom, heerlijk om een dag te fietsen in De Peel en te genieten van de smaak van Brabant.

Het Land van de Peel

Het Land van de Peel omvat het gebied tussen Eindhoven, Nijmegen en Weert en wordt gevormd door zes gemeenten (Helmond, Asten, Gemert-Bakel, Deurne, Laarbeek en Someren). Hier vind je de toegangspoort tot Nationaal Park de Groote Peel, maar naast dit Nationaal Park valt er nog meer moois te ontdekken. Zo ging ik eerder al fietsen en wandelen op de Strabrechtse Heide. En dit keer ontdek ik de Deurnese Peel en Mariapeel op de fiets. De route start in Deurne en komt langs de veenkolonies Griendtsveen en Helenaveen. Je ziet goed de overblijfselen van het jarenlange turfsteken in deze regio.

Deurne en omgeving

Op een regenachtige morgen stap ik op de fiets in Deurne. Ik ga op zoek naar het beginpunt van het rondje De Deurnese Peel (42km), de route die ik vandaag ga volgen (in omgekeerde volgorde). Als eerste kom ik langs De Wieger, een museum met de collectie van Hendrik Wiegersma, een markante inwoner die naast huisarts ook schilder was. Leuk detail, de tuin is verwerkt in het lied ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld door Friso, levenspartner van Wim en zoon van Hendrik Wiegersma. Helaas is het museum gesloten, als ik er ben. Ik fiets verder langs Holten’s molen en aan de rand van Deurne zie ik Kasteeldomein Haageind, twee kastelen met daarbij behorende gebouwen een een landschapstuin. Vooral de watermolen trekt mijn aandacht, het geluid van stromend water vind ik altijd heel rustgevend.

Toon Kortooms Park

Net voor ik het natuurgebied de Deurnese Peel in fiets, kom ik bij het Toon Kortooms Park. Een locatie helemaal gewijd aan de schrijver Toon Kortooms, bekend van onder andere de boeken Help de dokter verzuipt en Beekman & Beekman. De schrijver heeft tijdens zijn jeugd op deze plek gewoond, toen zijn vader directeur was van de Deurnese Turfstrooiselfabriek. Hij schrijft vaak over De Peel en zijn woonomgeving in zijn romans. De huidige bewoners van het pand, hebben het perceel omgedoopt tot Toon Kortooms Park. Er is een klein museum over Toon, je kunt er lunchen of borrelen en in het Proeflokaal brouw je je eigen bier. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen of samen met ouders over het blotevoetenpad lopen. Als ik er ben regent het, dus ik hou mijn schoenen aan. Wel bezoek ik het kleine museum en proef daarna hun zelfgemaakte broodjes ‘Toontjes’ en natuurlijk kies ik een Toontje Kortooms (ofwel een broodje gezond). Het smaakt me goed en ik kan er weer een tijdje tegenaan.

De Deurnese Peel en Mariapeel

Fietsen op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. De Deurnese Peel (N-B) en Mariapeel (L) liggen precies op de grens. De Peel bestaat uit waterrijke gebieden, die veel vogels trekken. Tot halverwege de 19e eeuw bestond dit gebied vooral uit levend hoogveenmos. Door het afgraven van veen, het ontwateren en ontginnen, is dit hoogveen verdwenen. Ik fiets langs kanalen waar het turf op afgevoerd werd naar de verschillende steden om als brandstof gebruikt te worden. Het hele gebied is bijzonder nat en waterrijk, er zijn ook verschillende vennen ontstaan door de vervening. Ik spot veel vogels, waaronder de blauwe reiger en de grote zilverreiger. En langs het kanaal zie ik zelfs tot drie keer toe ijsvogels vliegen. Helaas ben ik op de fiets niet snel genoeg om ze te kunnen fotograferen. Dat lukt me wel met de reeën die ik aan de overkant in het weiland zie staan. Mooie ontmoetingen in het Land van de Peel.

Tips horeca onderweg:
Zin in een ijsje, drankje, lunch of diner? Je passeert onderstaande horeca tijdens deze fietstocht.

Restaurant Veenderij bij Toon Kortooms Park
Hoeve Willem III, voor het zelfgemaakte ijs
Restaurant In d’Ouwe Peel in Helenaveen

Wandelen rond Mariaveen

Ik sla even af van de route om een rondje in de Mariapeel te wandelen. Ik volg de groene route Mariaveen (2,8km). Er starten nog meer korte wandelroutes vanaf dezelfde plek. Op waarneming.nl zag ik dat hier ook zwarte ooievaars zouden voorkomen. Deze heb ik niet gezien. Wel zag ik in de verte runderen grazen en loop ik langs een grote groep geiten, die de heide in dit gebied kort houden. Altijd leuk om dieren tegen te komen tijdens je wandeling, hoewel ik runderen liever altijd van een afstandje zie. De route komt ook langs het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan gesneuvelde piloten die hier zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier sta ik even stil om ze te herdenken.

Fijn om tijdens deze fietstocht ook even de benen te strekken. Voor langere wandelroutes moet ik nog maar een keertje terugkomen.

Weekendje weg tip: combineer het fietsen in De Peel in Brabant, met een verblijf in Nuenen. Ontdek hier het Van Gogh Village Museum, slaap in een Van Gogh cottage en diner bij de Watermolen van Opwetten, die Van Gogh op het doek vastlegde. En als het donker is kan je ook nog even fietsen over het Van Roosegaarde fietspad, geïnspireerd op De Sterrennacht Van Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh in Nuenen

In 1882 verhuist familie van Gogh naar Nuenen. Vincent verblijft hier van 1883-1885 en schildert hier vooral de arbeiders, zoals boeren en wevers. Hij gebruikt donkere kleuren om de armoedige situatie van deze mensen weer te geven. Hij besteedt veel tijd aan het oefenen en verbeteren van zijn techniek. Zo heeft hij moeite met perspectief en gebruikt hiervoor een speciaal raamwerk. Uiteindelijk schildert hij hier De Aardappeleters, wat hij beschouwt als zijn eerste meesterwerk. In het Van Gogh Village Museum leer je Vincent kennen in de tijd dat hij in Nuenen woonde en werkte, met natuurlijk ook veel aandacht voor zijn werk De Aardappeleters.

Tip: Bezoek eerst het Van Gogh Village Museum en wandel daarna samen met een gids door Nuenen en zie zelf de plekken waar Vincent heeft gewoond en gewerkt.

Meer leren over het leven en werk van Vincent van Gogh? Bezoek dan ook het Van GoghHuis in Zundert en treedt in zijn voetsporen tijdens de Van Gogh wandelingen in het Van Gogh Nationaal Park .

Restaurant het Tweede Thuis

Nagenoeg naast het Van Gogh Village museum vind je restaurant het Tweede Thuis. Een ideale plek voor een lunch voorafgaand aan je bezoek aan het museum om of je bezoek mee af te sluiten met een borrel of een diner. Ik doe het eerste en lunch er voordat ik naar het museum ga. Ik kies voor een lunchplank en geniet vooral van het desembrood met brie, vijgenjam en walnoten. Heerlijk brood! Er is voor de zomerse dagen ook een terras.

Restaurant de Watermolen van Opwetten

Na een wandel- of fietsdagje in de omgeving van Nuenen is een diner bij restaurant De Watermolen van Opwetten echt een aanrader. Deze prachtige locatie is door Vincent van Gogh geschilderd tijdens zijn verblijf in Nuenen. Dus zeker ook een leuke plek om je bezoek aan het Van Gogh Village Museum mee af te sluiten. Ik geniet vooraf van Labna met brood, als hoofd een rotolo stoofpotje met oa rund en pastinaak, een echt herfstgerecht en sluit af met koffie en lekkers. Hoewel ik graag ook die lekkere desserts had willen proeven, maar daar was geen plek meer voor. Op zomerse dagen kan je ook genieten op het sfeervolle terras.

Tip: In de buurt ligt het Van Roosegaarde fietspad, een fietspad dat in het donker oplicht en talloze lichten laat zien. Het is geïnspireerd op het werk De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Het moet wel mooi weer zijn, tijdens mijn bezoek regende het en zag ik het helaas niet.

B&B Van Gogh cottage

Midden in het centrum, maar verscholen in een groene tuin, ligt B&B Van Gogh Cottage. Een ideale plek om Nuenen en omgeving te verkennen. Lopend zit je zo bij verschillende restaurants (waaronder eentje met Michelinsterren), het dorpsplein en het Van Gogh Village Museum. Iets verderop vind je verschillende natuurgebieden in het Land van de Peel, waar je goed kunt wandelen en fietsen. Ik heb er heerlijk geslapen en in de ochtend staat Chloë met een mand vol lekkers klaar op het afgesproken tijdstip. Als het mooi weer is, kan je in de tuin ontbijten. Bij mij komt de regen met bakken uit de hemel, dus dat is helaas geen optie.

Boek zelf je verblijf bij B&B Van Gogh Cottage

Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VisitBrabant

Geen reacties

    Laat een reactie achter

    NIEUWSBRIEF

    Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

     

    Nieuwsbrief

    Ontvang reistips en updates over nieuwe bestemmingen

    This function has been disabled for Dream the world.