Aviarios de Caribe, opvanghuis voor luiaards (Costa Rica)

Als je aan de Caribische kust verblijft moet je zeker een bezoek brengen aan het Aviarios de Caribe, een opvanghuis voor luiaards. Je vindt dit opvanghuis niet ver van Cahuita, op de weg naar Limon. Wij maakten eerst een kanotour met gids voordat we de luiaardstour deden. Informeer ter plekke naar de actuele mogelijkheden.

Kanotocht

Eerst maken we een kanotocht met gids door prachtige natuur dat bij het opvangcentrum hoort. De kano gaat lekker langzaam en geluidloos door het water, hierdoor zien we veel dieren. De gids wijst ze aan op een kaart, om ons te laten zien welke dieren het precies zijn. We zien verschillende soorten vogels, eekhoorntjes, luiaards en leguanen /hagedissen. Het is wel erg warm op de boot en er zijn ook een heleboel muggen. We blijven antimuggen- en zonnebrandspul opdoen, maar het lijkt niet erg te helpen. Het is een mooie tocht door prachtige natuur, maar we zijn toch ook weer blij om in een ruimte met airco te komen, vooral Natalie.

Luiaardstour

Na de kanotocht zien we een film over luiaards en het opvangcentrum. Deze is erg leuk gemaakt en Natalie moest er vaak hard om lachen. Na de film gaan we dan eindelijk naar de luiaards toe. Deze luiaards mankeren allemaal iets (blind of verbrand door elektriciteitsdraad of moeder kwijt op jonge leeftijd) en worden in dit centrum opgevangen en verzorgd. Zo kunnen we de luiaards van heel dichtbij bekijken en aanraken. Natalie vindt de grote luiaards een beetje eng. Ze is wel erg gecharmeerd van de babyluiaards die er zijn. Sommige nog maar een paar maanden oud. Ze worden door de medewerkers gevoed m.b.v. een spuit. Tot slot zien we nog de huisluiaard, Buttercup. Met deze luiaard is het allemaal begonnen en hij is nu het icoon van het opvanghuis.

We maken nog een wandeling in de tuin, waar we nog een luiaard zien. We worden echter ook door de muggen opgegeten, dus we lopen zo hard we kunnen weer richting opvangcentrum. Daar drinken we nog even wat kouds en praten nog wat na met de eigenaren. Hele aardige mensen, met een (klein) zoon in Natalie d’r leeftijd. Terwijl we nog wat drinken worden ook net de babyluiaards gevoed. Dat is leuk om te zien.

Meer informatie vind je op www.slothsanctuary.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Yvonne 13 juni 2016 at 19:33

  Geweldige beesten! Leuke manier, zo’n opvang, om deze beesten eens echt van dichtbij te zien.

  • Reply Carolien 17 juni 2016 at 10:51

   Ja, liever natuurlijk dat de opvang niet nodig is. De meeste luiaards komen in de problemen door menselijk handelen, maar ja, is dat niet altijd het geval 😉

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 16 juni 2016 at 11:30

  Volgens mij heb ik ooit een documentaire gezien over dat opvanghuis want de naam ‘Buttercup’ komt mij bekend voor. Is daar ooit een documentaire gemaakt? Costa Rica lijkt me prachtig en luiaards zijn zo leuk 🙂 .

  • Reply Carolien 17 juni 2016 at 10:50

   Zou goed kunnen, ik ken de documentaire niet. Ik zie wel aan hun site dat het wat ‘commerciëler’ is geworden dan toen wij er waren. Costa Rica is prachtig, ik ben erg blij dat we binnenkort weer daarheen mogen 🙂

 • Reply Jenny - ikreis.net 17 juni 2016 at 06:52

  Wat een schattige beesten om te zien! De opgevangen dieren worden niet meer uitgezet in het wild?

  Zo’n kanotocht lijkt me heel bijzonder. Op de muggen na…

 • Reply Denise - Follow my footprints 17 juni 2016 at 23:43

  Ja, luiaards zijn zo grappig! Als ik aan Costa Rica denk denk ik inderdaad ook meteen aan luiaards! Ik heb ze daar ook veel gezien.

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 18 juni 2016 at 15:37

  Wat schattig, die babyluiaards. Moet een bijzondere reis zijn geweest, zeker voor Natalie. Ik reisde niet zoveel hoor, op die leeftijd. 😉

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.