Den Haag, Stedentrips & hotspots, Zuid Holland

Weekendje Den Haag

Oh Oh Den Haag, mooie stad achter de duinen…wie kent dit liedje niet? Maar wie kent Den Haag eigenlijk en is het leuk voor een stedentrip? Eerder bezocht ik Den Haag met mijn werk, waar we een bezoek brachten aan de Eerste en Tweede Kamer en het Binnenhof. We maakten ook een boottochtje door de grachten en daar zag ik dat Den Haag mogelijk meer te bieden heeft dan alleen de regeringsgebouwen. Tijd om deze stad wat langer te verkennen tijdens een (kort) weekendje weg. Wil je ook Den Haag ontdekken? Lees dan onze tips Weekendje Den Haag.

IMG_0298

Centrum

De eerste dag brengen we vooral door in het (oude) centrum van Den Haag. We bekijken het Binnenhof en de Hofvijver, bezoeken het Mauritshuis, lunchen bij ’t Achterommetje, bekijken Paleis Noordeinde, shoppen in de hoofdwinkelstraten, borrelen bij Rootz (beste bierrestaurant van 2014) en dineren bij Zebedeus bij de Grote Kerk.

Binnenhof

De grootste trekpleister van Den Haag is toch wel het binnenhof en de gebouwen erom heen. Ze spreken tot ieders verbeelding, want het komt elke dag in het nieuws. Omdat zowel onze dochter als ik de Eerste en Tweede Kamer al bezocht hebben en we juist ook de andere attracties van Den Haag willen verkennen, slaan we dit deze keer over. Maar als je de eerste keer naar Den Haag gaat moet je eigenlijk ook naar binnen. Wie weet welke politici je in het echt tegenkomt! Een rondleiding over het binnenhof is ook een aanrader.

IMG_0270IMG_0279
IMG_0276       IMG_0284

Op het binnenhof vind je ook (een deel van) de tentoonstelling 200 jaar Staten-Generaal, hier zie en lees je hoe de Eerste en Tweede Kamers zich in der loop der twee eeuwen hebben ontwikkeld.

IMG_0277

Zie voor meer informatie:

Wij vervolgen onze weg en lopen een rondje om de Hofvijver en genieten van het uitzicht op de oude gebouwen met daarachter de nieuwe wolkenkrabbers waarbij ‘de vulpen’ met z’n 142 meter het meeste opvalt. Hier zit het Ministerie van OCW in en de vorm laat zich raden.

Mauritshuis

We lezen in 100% Den Haag dat het Mauritshuis ooit het stadspaleis van Johan Maurits van Nassau was, vandaar de naam. Het gebouw valt direct op, het is groot en statig en er staat een wachter buiten. Binnen wacht ons een grote kunstcollectie. Niet echt iets waar onze tienerdochter warm voor loopt, maar met de Mauritsapp speciaal voor jongeren wordt het toch een leuk bezoekje! Met deze app moeten jongeren op zoek naar een aantal schilderijen, verspreid over het museum. Is het schilderij eenmaal gevonden dan komt er een filmpje met meer informatie over het schilderij en daarna volgen er allemaal vragen die het ‘oude schilderij’ koppelen aan de huidige tijd. Zo is de vraag bij het schilderij Fruitstilleven met schelpen en tulp van Balthasar van der Ast met welke auto deze te vergelijken is. En bij schilderijen van Jan Steen is een van de vragen met welk tv programma het thema te vergelijken is. Onze dochter vond het erg leuk om zo door het museum te struinen. Erg leuk gedaan die app! Wij vonden het wel een nadeel dat de schilderijen niet op volgorde van zaal behandeld werden. Omdat onze dochter graag wilde dat wij met haar meeliepen, gingen ook wij kriskras door het museum en moesten we daarna de zalen nog een keer af om de rest te bekijken. Een tip als je naar het Mauritshuis gaat, neem een koptelefoon / oortjes mee, want er wordt veel met geluid gewerkt. En vergeet je smartphone niet, want ook de audiotour voor volwassenen gaat via de app. Het is even wennen, al die mensen met hun smartphone in de hand en koptelefoons op. Voor jongere kinderen is er een familie-doe-pakket, waarmee je door middel van leuke spelletjes en opdrachten zelf de leukste schilderijen kunt ontdekken.
Zie voor meer informatie Activiteiten voor families in het Maurishuis

IMG_0286foto 3b
IMG_0287 IMG_0290
Vragen beantwoorden met de app

IMG_0436b  IMG_0437b
De Mauritsapp voor jongeren met leuke vragen gerelateerd aan het heden 

Paleis Noordeinde

Na het Mauritshuis lopen we naar het Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem Alexander. Als de vlag uithangt is de Koning aan het werk. Helaas vandaag is er geen vlag te zien. Verder valt er eigenlijk weinig te zien, want er is een groot hek voor het gebouw dat dicht zit. Voor het Paleis staat een standbeeld van Willem van Oranje, ruiter te paard. De straat Noordeinde is koninklijk aangekleed met lantaarnpalen met kroontjes bovenop en spandoeken boven de straat versierd met kronen.

IMG_0301IMG_0373
Wandelen in de paleistuin

IMG_0376
Ingang van de Koninklijke stallen, deze zijn niet te bezoeken, helaas

De tweede dag brengen we een bezoek aan de wijk(en) Duinoord en Sorgvliet, waar we een glimp hoopten op te vangen van premier Rutten die daar in het Catshuis verblijft, verder wandelden we langs het Vredespaleis, zagen het Omniversum en liepen we door het groen. We eindigden uiteindelijk bij het Zeeheldenkwartier waar we een bezoek brengen aan het Panorama Mesdag en genoten van koffie met gebak op een terras van het voormalige bankgebouw.

Zeeheldenkwartier

Een leuke wijk waar veel galeries en designwinkels zich bevinden en waar je lekker wat kunt eten en drinken op het gezellige Anna Paulownaplein. Er zijn ook een aantal attracties en belangrijke gebouwen, wij bekeken het Vredespaleis, gluurden bij communicatiemuseum even naar binnen (helaas nog gesloten) en bezochten Panorama Mesdag.

Vredespaleis

Het Vredespaleis huisvest een heleboel internationale gerechtelijke instanties, zoals het Internationaal Gerechtshof. Het is ontstaan uit de droom van wereldvrede die begin 20e eeuw ontstond. Het gebouw is tot stand gekomen in zes jaar tijd. Het opende zijn deuren in 1913. Wil je het gebouw van binnen bekijken? Dat kan enkele weekenden per jaar via een rondleiding. Er is ook een bezoekerscentrum die vrij toegankelijk is, waar je via een film meer informatie kunt krijgen over het gebouw. Helaas is dit bezoekerscentrum nog gesloten dus wij beperken ons tot het uitzicht op het gebouw vanachter het hekwerk, samen met een groep Chinezen.

IMG_0378 IMG_0379
Het bezoekerscentrum met de wensboom in de tuin
IMG_0382 IMG_0383        IMG_0380

Panorama Mesdag

Panorama Mesdag, wie heeft er niet van gehoord? Het staat op mijn lijstje met dingen die ik dit weekend wil zien, vooral omdat ik de naam wel ken, maar er verder eigenlijk weinig over weet. Nadat we het Mauritshuis al hadden bezocht de eerste dag, wist ik eigenlijk niet of ik nog wel zin had in nóg een kunstmuseum. Maar de nieuwsgierigheid overwint. Bij de kassa krijgt onze dochter een speurtocht, deze begint bij het Panorama, maar eerst lopen we door een gang met nog meer schilderijen van Mesdag. Prachtige zeegezichten met heel mooi lichtgebruik. Dan gaan we door een donkere tunnel… oe spannend! Later leren we door één van de medewerkers dat dit expres is gedaan om de pupillen te vergroten en daardoor de ‘hersenen’ in de war te schoppen. Net als de wenteltrap die we opgaan, die is met opzet zo gemaakt, nog meer verwarring voor de hersenen. Als je dan boven komt en je kijkt om je heen, dan weet je niet wat je ziet! En je hersenen blijkbaar ook niet. Ze hebben totaal niet door dat je naar een 2D doek zit te kijken. Het lijkt zo echt, WOW! Volgens de gids is dat omdat je hersenen erg in de war zijn als je na de donkere gang en wenteltrap boven komt, dat hij put uit eerdere ervaringen. De hersenen denken, hé een landschap, en creëren zo een 3D beeld en het lijkt zo levensecht! Het zand dat ervoor ligt en dat je iets schuin staat, alsof je op een duin staat, werkt ook nog eens mee. Het verbaast me echt hoe je hersenen dus blijkbaar zo voor de gek gehouden kunnen worden. Echt genieten. Het gekke is, als je het op de foto wilt vastleggen, is het 3D gevoel er niet, want ja, de camera registreert gewoon een vlak scherm. Heel raar. Er zit maar één ding op, je moet het zelf gewoon een keer in het echt bekijken!

IMG_0401 IMG_0403IMG_0416

Eenmaal weer beneden, ontdekken we ook nog een aparte tentoonstelling met haute couture japonnen ontworpen door d’Angelino Tap. Hij liet zich inspireren door de meesters Mesdag en Van Gogh. Ze zijn echt prachtig! Wow wat een creativiteit en wat een stofkeuze.

IMG_0421 IMG_0423

Zorgvliet

Twee wijken tegen Scheveningen aan. Zorgvliet bestaat vooral uit het park Zorgvliet met het Catshuis, waar de premier woont. Wij dachten in het park te kunnen wandelen maar het is zwaar bewaakt en je komt er maar op één plek in en dan moet je nog een kaart hebben. Wij wandelen daarom vanuit het Vredespaleis, een rondje rondom het park. We zien veel Ambassades en ook veel grote (kantoor) gebouwen en woningen. Bij sommigen staat ook zelfs een politiekeet op de stoep. Er zullen wel belangrijke personen wonen. In Zorgvliet vindt je ook het Omniversum en wat musea. Deze sloegen we dit keer over. Een reden om nog eens terug te komen. En ook de afslag naar Madurodam kwamen we tegen tijdens onze wandeling door Zorgvliet. Ook in deze wijk is dus voldoende te ondernemen. Wij houden het echter alleen bij een mooie zondagse wandeling.

IMG_0384

Rondvaart

Ook leuk, een rondvaart door de grachten van Den Haag met de Ooievaart. Ik deed het eerder tijdens een bedrijfsbezoek aan Den Haag. Een echte Hagenaar vertelt over de geschiedenis en het verschil tussen een Hagenaar en Hagenees. Zie voor meer informatie www.ooievaart.nl

Zie voor de leukste hotspots (eet- en winkeladresjes) de blogpost: Hotspots Den Haag

 

Wat zijn jouw highlights van Den Haag?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Yvonne 10 april 2016 at 15:19

  Gek genoeg ben ik nog maar 1 keer in Den Haag geweest, op tienertoer… wordt dus wel weer eens tijd 🙂 Het Panorama Mesdag staat hoog op het wensenlijstje, terecht dus als ik dit zo lees.

  • Reply Carolien 11 april 2016 at 07:08

   Ja echt een aanrader. Ik vond Den Haag een leuke citytrip bestemming!

 • Reply Sanne 2 mei 2016 at 21:27

  Jee, ik ben eigenlijk nog nooit in Den Haag geweest bedenk ik me nu, wat gek eigenlijk. 🙂 Ook bij mij staat het Panorama Mesdag op de lijst, lijkt me heel mooi!

  • Reply Carolien 4 mei 2016 at 22:36

   Ik ben er nu twee keer geweest. Een keer met een uitje van mijn werk en een keer met gezin een korte citytrip. Genoeg te ontdekken in Den Haag.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 3 mei 2016 at 11:51

  Ik kom eerlijk gezegd alleen maar in Den Haag als ik naar Scheveningen ga met de trein….heel erg, haha. Zal de volgende keer eens wat langer de tijd nemen voor Den Haag.

  • Reply Carolien 4 mei 2016 at 22:33

   Hihi en ik ben niet in Scheveningen geweest tijdens dit bezoekje aan Den Haag. Ach je kunt niet alles.

 • Reply ivonne 4 mei 2016 at 13:25

  Ik kom geregeld in Den Haag als ik mijn broer bezoek en ken de meeste plekjes wel. Leuk een stedentrip Den Haag! En niet te vergeten die combo met het strand “om de hoek” en de prachtige duinen. Het Panorama van Mesdag vond ik ook heel mooi.

  • Reply Carolien 4 mei 2016 at 22:27

   Ja die combi heb ik niet genoemd, komt omdat we zelf dichtbij het strand wonen, dan zien we dat niet meer als pré. Wij gingen echt voor een citytrip dit keer.

 • Reply Martin 19 september 2017 at 19:54

  Leuk om zo een blik op mijn geboortestad te krijgen….het wordt tijd dat ik hier ook weer eens een ouderwetse stedentrip ga doen….ben op de meeste plekken vroeger wel al geweest, maar als ik dit zie krijg ik wel weer zin in lekker toeristisch tripje naar mijn jeugd ?

  • Reply Carolien 20 september 2017 at 14:04

   Leuk dat je in Den Haag geboren bent! Ik vond het een leuke stad om rond te struinen. Het is veel meer dan het binnenhof.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.