De leukste steden en dorpen van Frans Baskenland

Dat Frans Baskenland een bezoek meer dan waard is, daar heb ik al eens over geschreven (zie Mijn top 5 Frans Baskenland). Je vindt er prachtige natuur en ook een heel eigen cultuur, met eigen taal, vlag en architectuur. Maar er zijn ook meer dan genoeg leuke plaatsjes om te bezoeken, van heel klein tot de bekendere steden als Biarritz en Bayonne. In deze post geef ik een overzicht van de leukste steden en dorpen van Frans Baskenland.

Sare & la Rhune

We waren niet van plan naar dit plaatsje te gaan, we wilden eigenlijk met het tandradbaantje naar La Rhune (900m berg). Maar het is er megadruk dus we rijden door naar Sare, benieuwd wat er daar te zien is. We gaan eerst lunchen in een cafeetje, broodjes kaas en worst en een stuk ‘gateaux de Basque’ met koffie na. We zitten nu echt in Baskenland, overal zijn teksten in het Baskisch, niet te lezen, want het is een heel eigen taaltje. Wel leuk want nu lijkt het net of je in een ander land bent. De huizen zijn ook bijna allemaal wit met bordeaux rode of groene luiken. Sare is klein, een typisch Baskische plaats met een plein en een Pelote speelplaats. Pelote is een typisch Baskische sport. Met de hand of een houten bat wordt een bal tegen een muur geslagen. Het is een soort van squash en het is er heel populair. Elke plaats hoe klein ook, heeft een Pelote speelplaats.

Frans Baskenland
Een geheel eigen taal in Baskenland

Bidart aan de kust

Bidart is een leuk klein plaatsje aan de Baskische kust, onder Biarritz. We zijn er een paar keer geweest en iedere keer was er een marktje op het plein. Je kunt leuk (en rustig) eten bij één van de restaurants op het centrale plein. Vlak in de buurt is een redelijk groot parkeerterrein waar je je auto meestal wel kwijt kunt. Wij nemen ook een kijkje bij een strandje dat we al vanaf de weg zagen liggen. Het is een mooi strand, maar ze waarschuwen wel voor de afbrokkelende rotskusten, dus daar moet je niet te dichtbij gaan liggen. En als wij er zijn, staat er een hoop wind en is het een grijze dag, dus helaas geen foto’s met mooie blauwe luchten.

IMG_0821

Historisch Bayonne

Bayonne is een leuke plaats met mooie oude huizen, het ligt aan de rivier de Nive en Adour. Als wij het bezoeken is er ook een Middeleeuwse markt waar we even een kijkje nemen. In de zomer viert Bayonne feest. Dan is iedereen in het rood wit gekleed en vinden er allerlei festiviteiten plaats. Het is heel erg warm als wij in Bayonne zijn, dus we houden het bij een kort bezoekje. Reden om nog eens een keer terug te keren en het beter te bekijken.

_MG_5192

Espelette

Espelette is een leuk klein plaatsje in Frans Baskenland waar je even een stop kan maken als je onderweg bent. Wat je meteen opvalt is dat de witte huizen met rode luiken vol hangen met rode pepertjes. Drink een drankje op het terras en koop wat peper voor thuis.

De rode peper Piment d’Espelette wordt in Espelette en 9 omliggende dorpjes gekweekt. Het verhaal gaat dat Columbus het plantje meenam uit Mexico, maar dat het nergens kon gedijen, behalve dan in de streek Aquitane, waar Espelette ligt. Hedendaags wordt streng gecontroleerd dat de peper enkel uit één van deze tien dorpjes komt. Piment d’Espelette heeft sinds 1999 dan ook een erkend AOC-label (appellation d’origine contrôlée).

Badplaats Biarritz

Dagje Biarritz, de rijke badplaats. Hmmm. beetje vergane glorie is het wel, maar er zijn nog wel verschillende mooie gebouwen die getuigen van betere tijden. Op het strand is het er megadruk. Wel is het leuk om over de stenen ‘muren’ bij de oude haven te wandelen. Van de hoge bruggen springen waaghalzen het water in. We bekijken ook nog even het Musée de la Mer (zeeaquarium). Wel een leuk museum, maar niet persé een must-see (maar misschien zijn we ook wel verwend met zoveel onderwaterwereld ervaring in andere landen, zoals Australië 😉 ) Het is ’s avonds een gezellige plaats en er zijn dan ook genoeg café’s en restaurants om uit te kiezen.

_MG_5350
Musée de la Mer
_MG_5357

Saint Jean Pied de Port

Dit leuke plaatsje ligt op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compastella en dat is aan alles te merken. Je komt hier zeer veel wandelaars tegen. Het heeft een Citadelle boven op een rots. Daar klimmen we naar toe. Dan zijn we ook gelijk in de oude stad. Vanaf de Citadelle hebben we een mooi uitzicht over de stad en de bergen. We lopen helemaal om de citadelle heen en genieten van de uitzichten. Terug lopen we via de Rue de la citadelle en rue d’Espagne. Dit zijn kleine oude straatjes met leuke winkeltjes. We kunnen de verleiding niet weerstaan en lopen een cocosmacarons winkeltje binnen, waar de lekkernijen met de hand gemaakt worden door de eigenaresse.

IMG_0797
IMG_0807

Volgens mij zijn deze plaatsjes alleen al reden genoeg om deze kant een keer uit te gaan.

Ben jij wel eens in deze plaatsen geweest? Of ken je nog andere leuke plaatsjes in Frans Baskenland?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply ivonne 31 januari 2016 at 18:02

  Ik ben best veel in Frankrijk geweest maar nog nooit in deze regio. (Wel iets meer landinwaarts bij Carcassonne) Het ziet er allemaal goed uit, een mooie mix van oude stadjes en de ligging aan de kust.

  • Reply Carolien 31 januari 2016 at 21:21

   Carcassone ligt aan de andere kant van Frankrijk, de Béarn ligt niet ver van de Atlantische kust 😉 In Carcassonne ben ik ook geweest, erg mooi, maar wel een toeristisch circus, daarom minder mijn ding

 • Reply Jenny - ikreis.net 1 februari 2016 at 17:45

  Frankrijk is nog altijd een grote witte vlek op mijn kaart… Ik ben er een paar keer (kort) geweest, maar ik heb er nog nooit over geblogd.

  Om de een of andere reden trekken andere plekken me meer. Toch zien deze stadjes er heel leuk uit.

  • Reply Carolien 2 februari 2016 at 11:06

   haha, bij mij is Frankrijk de meest bezette plek op mijn digitale kaart op dit blog geloof ik. We komen hier bijna ieder jaar wel een keer. Ben er mee opgegroeid en het blijft leuk. Maar tegenwoordig kijk ik wel verder dan alleen Frankrijk, want Europa heeft zoveel moois in huis!

 • Reply Lotte 1 februari 2016 at 18:00

  Wat veel plaatjes met de B! Ik ben alleen in Biarritz geweest en vond dat vooral leuk vanwege de hoge golven! Leuke lijst en genoeg te kiezen qua charmante plaatsjes in elk geval:-)

  • Reply Carolien 2 februari 2016 at 11:05

   Oja, haha, nu je het zegt…. B.. Biarritz vond ik overigens zeker niet de leukste, maar het heeft wel iets om daar een keer te zijn. Vooral het lopen over die stenen wallen bij de oude haven vond ik leuk.

 • Reply Yvonne 1 februari 2016 at 19:36

  Echt heerlijk dit soort plaatsjes, doet me beseffen hoeveel mazzel wij hebben om in Europa te wonen, wat is er hier veel moois te zien op korte afstand!

  • Reply Carolien 2 februari 2016 at 11:04

   Ja, ik ben ook gek op Europa! Voor historie en leuke stadjes moet je gewoon in Europa zijn, kan geen ander werelddeel tegenop vind ik 😉

 • Reply Marijke 3 februari 2016 at 08:22

  Aah, saint Jean Pied de Port lijkt me geweldig! In was ook al in Carcassonne, maar heb de kastelen van de katharen in de omgeving eigenlijk al allemaal gezien ? Ik vind Frans Baskenland een prachtige regio. In de stadjes die jij beschrijft ben ik dan weer niet geweest. Tijd om terug te gaan ?

  • Reply Carolien 3 februari 2016 at 12:28

   Even voor de duidelijkheid, Carcassone ligt helemaal aan de andere kant van Frankrijk hé, is geen Baskenland. Ik ben ook in Carcassone geweest, hoe mooi ook, voor mij veel te toeristisch 😉

 • Reply Eva - eighty7 3 februari 2016 at 08:54

  Fotogenieke plekjes zijn het! Er is nog een hoop te ontdekken in Europa 🙂

  • Reply Carolien 3 februari 2016 at 12:30

   Zeker weten!

 • Reply Simone 3 februari 2016 at 20:50

  Ik heb in Frankrijk alleen nog maar de Ardeche en Parijs gezien. Wat een mooie streek. Ik ben weg van de gebouwen! Wat bijzonder die pepers, mijn eerste gedachte was dat ze boze geesten wilden verdrijven haha! Wat is jouw dochter trouwens toch een mooi meisje!

  • Reply Carolien 3 februari 2016 at 21:00

   Dank je Simone! Toevallig las ik deze reactie samen met mijn dochter, dus de zit hier nu met een big smile en zegt dank je wel!

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 4 februari 2016 at 19:47

  Wat een leuk overzicht! Ik ben heel benieuwd naar Spaans Baskenland, maar Frans Baskenland is zo te te zien ook zeer de moeite waard!

  • Reply Carolien 5 februari 2016 at 08:51

   Ja, we hebben ook uitstapjes naar Spaans Baskenland gemaakt (oa San Sebastian) maar ook een mooie route langs een kloof. Die post komt nog!

 • Reply René Wennmacher 11 augustus 2019 at 13:40

  ooit geweest in de PERIGORD en omstreken ? zeker de moeite waard ! SARLAT is wel erg toeristisch maar de camping LE PECH CHARMANT met Nederlandse eigenaars kan ik je zeker aanbevelen. of de DROME aan de andere kant of het kasteel in aanbouw bij GUEDELON (Auxerre). er is zooooveel te beleven en zien in Frankrijk; het houdt niet op.

  • Reply Carolien 12 augustus 2019 at 07:04

   Hoi René,
   als je verder op deze website kijkt zie je dat ik op deze plekken ook geweest ben, ook gekampeerd bij Le Pech Charmant. Frankrijk is zeker groot, ik kom er al heel wat jaartjes.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.