Zelf papier maken bij ecomuseum Moulin de la Rouzique

De molen en ecomuseum Moulin de la Rouzique, is een van de dertien papiermolens aan de rivier de Couze, die van de vijftiende tot late negentiende eeuw werkzaam waren. De streek stond bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit papier. Helaas kwam er een einde aan de papiermolens bij de ontdekking van stoommachines (en later elektriciteit). De molens werden hiermee overbodig.

_MG_2135
In dit leuke doe-museum in de Dordogne leer je hoe papier gemaakt wordt van hennepvezels, vlas en katoen. In verschillende stappen wordt het proces uitgelegd en gedemonstreerd. Doordat er veel voorgedaan wordt is het ook heel leuk voor kinderen. De begeleide rondleiding is in het Frans maar er wordt af en toe ook toelichting in het Engels gegeven.

_MG_2130_MG_2139

Het laatste gedeelte is het leukste, want daar mag je je eigen papier scheppen. Van katoen wordt pulp gemaakt door het in water te koken. Daarna kan je met een persvorm het pulp scheppen. Het water wordt eruit gedrukt, even wachten en voilà je hebt papier! Nog wel even een dag laten drogen voordat je erop gaat schrijven.

_MG_2152_MG_2158_MG_2153 _MG_2156 _MG_2162

Het museum heeft ook een leuke winkel waar je natuurlijk papier kunt kopen maar ook allerlei andere spullen die iets met schrijven en papier te maken hebben.

Meer informatie: moulin-rouzique.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.