Het verhaal achter de foto #2 Aboriginal

IMG_7234 bewerkt

Voor het verhaal achter deze vurige foto moet ik terug naar de andere kant van de wereld. De foto is genomen in Australië en wel in Cairns in het Tjapukai Aboriginal Cultural Park. De eerste keer dat we hier waren, was in 2000. Negen jaar later, in 2009, kwamen we er weer en nam ik deze foto. Het Tjapukai Aboriginal Cultural Park laat je kennismaken met de geschiedenis, de leefwijze en de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Hoewel het inmiddels een beetje een pretpark is geworden, blijft het wel interessant om je te verdiepen in deze geschiedenis als je naar Australië gaat. Helaas is het geen happy story.

De leefwijze van de Aboriginals

Terug in de geschiedenis, leert ons dat Aboriginals waarschijnlijk vanuit Azië in Australië zijn aanbeland. De oorspronkelijke bewoners leven zowel in als van de natuur. Ze kennen de omgeving op hun duimpje en weten zelfs in de meest barre omstandigheden in de outback te overleven. Ze weten waar de waterholes zijn, waar ze vers water kunnen vinden. Ze zijn een met de natuur, nemen alleen wat nodig is om te overleven. De natuur vormt een belangrijk onderdeel van hun cultuur, die zeer spiritueel van aard is.

Dreamtime & Walkabout

Dreamtime staat voor de scheppingsmythologie. Aboriginals geloven dat hun voorouders als een reuzenslang uit het hart van de aarde tevoorschijn kwamen. Ze zwierven over de wereld en schiepen rivieren en bergen. Andere voorouders creëerden de regen en de zon, de mensen en de dieren. De plaatsen waar zij uit de aarde kropen zijn heilig en worden nog steeds gebruikt voor eeuwenoude Aboriginal tradities. De kennis wordt generaties lang aan elkaar overgeleverd door het vertellen van verhalen, door dansen en rituelen. Een belangrijk onderdeel van hun cultuur is de Walkabout. Aboriginals verlaten op willekeurige momenten hun land om weken, maanden, of zelfs jaren een weg te gaan die hun voorouders eerder gingen. Duizenden jaren was de walkabout dé manier waarop de diverse stammen elkaar hun verschillende gezangen over de schepping leerden en goederen ruilden.

De Westerlingen

Toen de Europeanen Australië ontdekten zagen ze een leeg land zonder bebouwing. Dat werd gezien als een rechtvaardiging om te doen met het land wat ze wilden. De Aboriginals werden van hun land verdrongen en het werd afgepakt door de blanke kolonisten. Velen stierven door de introductie van nieuwe ziekten, die onder hen tot dan toe onbekend waren. Ze werden verdrongen naar de slechte delen van het land, en op die manier beroofd van hun levenswijze. Hun jachtgebieden en drinkplaatsen waren nu van de blanken. De blanken zagen de Aboriginals als wild en onbeschaafd en ze probeerden hen te bekeren tot het christendom. Daarvoor werden gezinnen uit elkaar gehaald, de kinderen van de Aboriginals werden door de blanken meegenomen om ze zoals westerse kinderen op te voeden. Deze kinderen zouden vele jaren later bekend komen staan als de “stolen generation”. Daar waar de Aboriginals in opstand kwamen werden ze meestal vermoord.
Het heeft tot in de jaren zestig geduurd dat de Aboriginals werden beschouwd als tweederangsburgers. Zo kregen zij bijvoorbeeld pas in 1967 stemrecht. Het aantal aboriginals bedroeg rond 1970 ongeveer 300.000, dat aantal is terug gelopen tot nog maar circa 130.000. Gelukkig wordt inmiddels erkend dat de Westerlingen fout waren en dat de Aboriginals juist een rijke cultuur hebben die gehandhaafd moet blijven.

Wat ik er van vind

Hoewel de cultuur moeilijk te doorgronden is, spreekt me de eenvoud en het ‘leven met de natuur’ me erg aan. Ik denk dat wij Westerlingen veel kunnen leren van hun levenswijze. Gelukkig wordt de cultuur weer meer in ere hersteld, want tijdens mijn reizen zag ik regelmatig dronken aboriginals laveloos op straat hangen. Het zag er heel naar uit, wetende dat ze zo’n rijke en spirituele cultuur hadden, nu teniet gedaan door een stelletje blanken kolonisten  die vooral uit waren op eigen winst en bezit.. Triest verhaal. Laten we hopen dat de toekomst er beter uit ziet.

Meer weten? Lees dan eens Kinderen van het echte volk – Marlo Morgan, Australië op blote voeten – Marlo Morgan, De stem van de aarde – Elizabeth Fuller, Sporen in de woestijn – Robyn Davidson. Ik heb ze allemaal in mijn boekenkast staan. Of bekijk de film Australia en leer meer over de Aboriginal geschiedenis én geniet van de schitterende beelden. Natuurlijk hield ik het niet droog tijdens deze film.

Ben jij wel eens in Australië geweest? En wat wist jij van de Aboriginal cultuur?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 15 februari 2016 at 14:08

  Leuke foto! Ik was in 2007 ook in dit park. Is inderdaad meer een ‘pretpark’ maar ik vond het wel interessant!

  • Reply Carolien 15 februari 2016 at 19:58

   Ja ondanks het pretpark gevoel, vond ik het wel de moeite waard.

 • Reply Eva - eighty7 16 februari 2016 at 11:17

  Prachtige foto! Triest eigenlijk, de geschiedenis van de aboriginals. Triest wat de westerlingen daar gedaan hebben..

 • Reply Jenny - ikreis.net 16 februari 2016 at 12:38

  Een prachtig portret van een bijzondere man!

 • Reply Netty Roberts 7 mei 2020 at 16:44

  I lived in Australia from 1954, I was 2 jears of age, until 1963, with my parents, then we came back to The Netherlands, where it’s a hole different lifestyle, I treasure my years in Australia for ever ❤️👍

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.