Een van de leukste manieren om de leuke stad Kyoto te ontdekken is op de fiets! De studentenstad Kyoto mag zeker niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Japan. Ik vond het een hele leuke plaats, met zeer veel te zien en te doen. En dat kan heel goed op de fiets, want Japanners fietsen zelf ook heel veel. In dit artikel laat ik zien hoe je een mooie route kunt fietsen in Kyoto langs het Filosofenpad, waar je een fiets kunt huren in Kyoto en welke regels er gelden. En natuurlijk krijg je ook veel tips over leuke bezienswaardigheden in Kyoto.
Fietsen langs de Kamo rivier
Een hele leuke fietsroute door Kyoto gaat via het Filosofenpad. Huur hiervoor een fiets dichtbij het station van Kyoto, bijvoorbeeld bij Rent-a-Bike Kyoto Miyabiya of Bicycle rental Raku-chari Nanajo en fiets richting de Kamo rivier. Langs de rivier ligt een lang verhard pad, waar je goed kunt fietsen. Let op, je deelt het pad ook met wandelaars en hardlopers. Langs de kant en in het water zitten veel vogels zoals aalscholvers en ibissoorten. Als je geen haast hebt kan je even in het gras genieten van het uitzicht met een drankje.
IJsjes en koffie
Als we ter hoogte van de Ginkaku-ji tempel komen, verlaten we het pad langs de rivier richting oosten naar de tempel. Hier begint het Filosofenpad. Je kunt hier direct doorrijden, maar ik wil eerst een bezoek brengen aan de tempel. Op het wandelpad richting de Ginkaku-ji tempel mag je niet fietsen en je kunt je fiets ook niet zomaar ergens kwijt. Iets meer naar beneden is een grote (auto) parkeerplaats waar je ook tegen betaling je fiets mag parkeren. Je kan een kaartje kopen voor meerdere parkeerplaatsen bij bezienswaardigheden in Kyoto, dat is handig als je deze ook nog gaat bezoeken. Voordat je naar boven klimt richting de tempel, kom je langs verschillende winkeltjes en kleine koffieshops. Wij drinken een bakje koffie aan het begin bij een kleine koffieshop genaamd Kiharu, waar ook wat bankjes staan. En op de terugweg richting fiets kan ik de verleiding niet weerstaan om ook een ijsje te kopen.
Tempel Ginkaku-ji, ofwel Zilverpaviljoen
Als je de leuke winkeltjes en koffieshops achter je laat kom je bij de ingang van Ginkaku-ji. Het is niet zozeer de tempel die me aanspreekt, ik ben vooral onder de indruk van de tuin. Neem de tijd om het hele pad door de tuin te volgen. Het is hier nog niet zo heel druk en je wordt getrakteerd op watervalletjes, bamboe, bonsai én een mooi uitzicht vanaf het hoogste punt van de wandelroute. Mijn camera maakt overuren en ik geniet van het vele groen om mij heen en het geluid van stromend water.
Fietsen langs het Filosofenpad in Kyoto
Dan is het tijd om mijn fiets weer te pakken en de route langs het Filosofenpad in Kyoto te gaan fietsen. Het Filosofenpad of op z’n Japans: Tetsugaku No Michi (en Philosopher’s Walk op z’n Engels) is een voet- en wandelpad langs een kanaaltje, waar veel kersenbomen langs staan. Heel mooi in de bloesemtijd, maar ook daarbuiten is het fijn om hier te fietsen. Je kunt er ook voor kiezen om langs het Filosofenpad te wandelen. Veelal is de route voor wandelaars en fietsers gesplitst, maar soms wordt het pad gedeeld. Hoewel Kyoto inmiddels erg druk is met toeristen is het langs het Filosofenpad nog verrassend rustig. Heerlijk om hier even de hectiek van bijvoorbeeld het Gion-district te ontlopen.
Filosofenpad: Tetsugaku No Michi
Het pad van Ginkaku-ji in het noorden naar Nanzen-ji in het zuiden heeft zijn naam gekregen van de filosoof Kitaro Nishida. Hij liep dagelijks van zijn huis naar de Universiteit van Kyoto. Voor hem was het een mediterende wandeltocht. Mogelijk kwam hij zo tot zijn filosofische inzichten waar hij bekend om staat. Het Filosofenpad is maar 2 kilometer, maar zeker een must do in Kyoto.
Tempel Nanzen-ji
Ik geniet van het pad langs het kleine kanaal en stap onderweg een paar keer af om foto’s te nemen. Het Filosofenpad eindigt bij de Nanzen-ji tempel, een boeddhistische zentempel opgericht in 1921. Zoals zoveel tempels in Japan, gaat het niet om één gebouw, maar is het een heel complex met meerdere gebouwen en tuinen. In dit geval rotstuinen (Hojo-tuinen), waar weinig groen in staat. De Nanzen-ji behoort samen met de Hojo-tuinen tot het cultureel erfgoed van Japan. Ik bezoek het complex van binnen en schuifel op charmante pantoffels over galerieën en langs de verschillende kamers.
Suirokaku aquaduct
Terwijl we over het tempelcomples van Nanzen-ji wandelen, stuiten we op een waar Romeins aquaduct: het Suirokaka aquaduct. Het brengt water van het Biwako meer naar Kyoto. Zo wordt de stad voorzien van water en elektriciteit. Ik vind het een heel bijzonder gezicht, zo’n westers bouwwerk midden in Japan. Extra mooi doordat er zoveel groen omheen is. We klimmen ook even naar boven om bovenop het aquaduct te kijken, waar het water stroomt.
Gion District
En dan gaat het bij ons fout. Ik wil naar het Chion-in en via het Maruyama park naar de Yasaka Shrine en het Gion district en uiteindelijk naar Kiyomizu-dera tempel. Helaas navigeren we naar Chion-ji (ipv Chion-in), helemaal in het noorden in plaats van naar het zuiden. We zitten ineens in het Universiteitsdistrict. Geen probleem, hier zien we ook van alles, maar we moeten daardoor Chion-in, het park en de Yasaka Shrine skippen. We gaan in volle vaart richting het Gion-district om daar de Kiyomizu-dera tempel te bezoeken. Het is echter zó druk, dat we weer gillend wegfietsen. Wel spot ik nog net even de Yasaka Pagode in de verte.
Kasteel Nijo
We bedenken dat we wel naar Kasteel Nijo willen als alternatief, maar we zijn veel tijd kwijt geraakt en daardoor weten we niet of we de openingstijden van het kasteel nog halen. We trappen ons een ongeluk, maar helaas, net als wij aankomen houden de medewerkers bordjes omhoog dat het kasteel gaat sluiten. Gelukkig hebben we nog meer dagen om andere bezienswaardigheden van Kyoto te bezoeken, dus kasteel Nijo bewaren we voor een andere dag. We vinden het wel mooi geweest zo rond 17.00 uur en fietsen terug naar de fietsverhuurder en leveren onze fiets in.
Higashi hongan-ji
Tegenover de fietsverhuurder ligt de tempel Higashi hongan-ji. Een enorm complex met meerdere gebouwen. En het gekke is, deze is helemaal gratis te bezoeken. We konden nog net even binnenkijken, voordat de deuren sloten. Ook de bouwwerken zelf zijn prachtig. En op het terrein vind je ook nog een wasplaats met draak en een grote bel. Als je nog tijd hebt, is het bezoeken van deze tempel zeker een aanrader.
Fietstocht onder begeleiding van een gids
Liever op pad met een gids, zodat je zelf de route niet hoeft uit te stippelen en meer leert over alle bezienswaardigheden onderweg? Dat kan! Boek dan deze tour met BajaBikes en verken Kyoto een hele dag op de fiets, inclusief oa. bamboebos en de Fushimi Inari-taisha schrijn, lunch en entreekaartjes.
Praktische informatie fietsen in Kyoto
- Fietsverhuur: Er zitten meerdere fietsverhuurders in de buurt van Kyoto Station. Wij huurden onze fietsen bij Rent-a-Bike Kyoto Miyabiya en die hadden ook een fiets die (net) groot genoeg was voor mijn vriend die 1.95 is. Een prima fiets met mandje dus handig voor je spullen.
- Regels rijden: Ze rijden links in Japan, dus dat is wel even wennen. Verder mag je niet overal fietsen, bij de fietsverhuurder zullen ze je daar op wijzen. Je rijdt afwisselend op de weg, op de stoep of op speciale fietspaden. In Japan fietsen ze ook heel veel, zeker ook in studentensteden zoals Kyoto dus automobilisten zijn gewend aan fietsers. Het kan wel erg druk zijn op sommige punten met zowel wandelaars als fietsers, maar als Nederlander die dagelijks fietst zul je daar niet zoveel moeite mee hebben.
- Regels parkeren: Wat wel lastig is in Kyoto is dat je je fiets bijna nergens mag neerzetten. Dat mag eigenlijk alleen maar op speciale betaalde fietsparkeerplaatsen. Die variëren van een vakje op een autoparkeerplaats tot een geautomatiseerde fietsparkeervakken in het centrum. Bij deze laatste hadden wij niet door dat je fiets ‘vast’ gezet wordt. En het is met een automaat alleen in het Japans even uitvogelen hoe het werkt.
- Fietsroute: je kunt natuurlijk zelf een fietsroute uitstippelen of van de ene bezienswaardigheid naar de andere fietsen. Hieronder de route die wij grotendeels hebben gereden (of wilden rijden, een stukje hebben we gemist).
Geen reacties