De kloosters van Meteora

De Meteora kloosters stonden hoog op mijn lijstje van bezienswaardigheden die ik wilde bezoeken tijdens onze roadtrip door Noord-Griekenland. Toen we Griekenland gingen onderzoeken als mogelijke bestemming voor onze roadtrip, kwam ik overal het beeld van deze kloosters tegen. Het is dus zeker geen ongebaand pad. Waarschijnlijk is dit een van de meest bezochte ‘attracties’ in Noord Griekenland. Niet iets waar we dan meteen warm voor lopen, we houden nu eenmaal niet zo van massatoerisme. Verder hebben we ook niet zoveel met het geloof, dus waarom deze kloosters dan toch op mijn must see lijstje terecht kwamen? Dat laat ik je hier onder zien. Lees en kijk vooral mee in deze blogpost.

Kloosters Meteora

Kalambaka: eerste kennismaking en accommodaties

Kalambaka, geen ongebaand pad dus, maar de beelden van de kloosters lieten me niet meer los. Het zag er zo sprookjesachtig uit, dit moest ik met eigen ogen bekijken. De kloosters liggen vlakbij het plaatsje Kalambaka, wat ook wel Kalampaka of Kalabaka genoemd wordt, voor de duidelijkheid. Als we Kalambaka binnenrijden zien we de vreemde rotsen al opdoemen. Wat een mooi gezicht! In Kalambaka gaan we eerst op zoek naar een slaapplek en dat valt nog niet mee, want wij zijn hier tijdens een Griekse feestweekend (het weekend van de dag van de Arbeid). Alle aanbevolen b&b’s / hostels en hotels zitten vol! Reserveer dus van tevoren als je in een van de leuke b&b’s wilt, zoals Alsos House of Elena Guesthouse, deze liggen bij elkaar. De eigenaar van Alsos House blijkt nog in Middelburg gewerkt te hebben en weet alle Griekse restaurants (plus eigenaren) in onze eigen stad zo op te noemen. Nou ja, wat is de wereld weer klein! En wat jammer dat dit guesthouse vol zit. Wat meer buiten de hoofdstraten vinden we alsnog een hotel dus inchecken en alle spullen naar binnen. Naast ons hotel zit een koffiebarretje, maar niemand spreekt Engels (ook al zijn het jongeren) en alles staat alleen in het Grieks… moeilijk bestellen zo. Na de koffie zijn we klaar voor onze eerste tocht naar de kloosters, die allemaal aan dezelfde weg door het rotsgebied liggen.

Kloosters Meteora Kloosters Meteora

Valraam vanaf de toegangsweg naar Megalo Meteora

De kloosters van Meteora

De kloosters staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er waren in Meteora in de hoogtijdagen (14e eeuw) wel 24 kloosters. Ze werden gebouwd als toevluchtsoord voor de monniken, die op de vlucht waren. Daarvoor, al in de elfde eeuw, zochten kluizenaars hun toevlucht tot de natuurlijke zandstenen rotsen voor een leven in afzondering en volledige rust.

Tegenwoordig zijn er nog maar zes kloosters in gebruik: Megalo Meteora, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas. De meeste kloosters zijn tot ruïnes vergaan.

We denken naar het grootste en populairste klooster te kunnen gaan Megalo Meteora. We hadden natuurlijk niet geheel gerekend op de megadrukte van de feestdag. Wel dertig bussen van allerlei nationaliteiten (Grieken, maar ook Bulgaren en Roemenen) blokkeren volledig de route naar boven. Overal staan auto’s langs de kant van de weg en de bussen proberen daar tussendoor te manoeuvreren. Wij parkeren snel de auto op een stuk waar het nog enigszins rustig is en wandelen door de drukte naar boven. We zien daar een enorme file staan bij de kloosters Megalo Meteora en Agios Varlaam. We zijn er snel uit, hier gaan wij niet in de rij staan. We drinken wat en genieten van het uitzicht (tussen de fotograferende chinezen die allerlei vreemde poses aannemen voor selfies) en rijden snel weer verder. We komen een ander klooster tegen, waarvoor je veel trappen moet lopen. Hier is het gelukkig een stuk minder druk.

Kloosters Meteora
Zie hoe druk het is op de trappen naar Megalo Meteora

Kloosters Meteora: Rousanou

Om Rousanou te bezoeken moet je eerst heel wat trappen beklimmen. Het is een klein klooster. Om binnen te komen betaal je een klein bedrag en ik moet een omslagrok omknopen, want vrouwen mogen er niet met een broek naar binnen. De kerk is helemaal versierd met fresco’s. Ze zijn niet allemaal meer in goede staat, maar toch wel mooi. Binnen mag er helaas niet gefotografeerd worden. Dat geldt eigenlijk voor alle kerken in deze kloosters.

Kloosters MeteoraKloosters MeteoraKloosters MeteoraKloosters Meteora

Kloosters Meteora: Agios Stefanos

Dit klooster is een stuk groter en de fresco’s zijn beter gerestaureerd. Er is ook een klein museum, waar hele oude bijbels en boeken liggen, uit 1600(!), ook een boek van Aristoteles. Prachtig om te zien. Ik geef niet veel om religie, maar wel heel veel om papier en handwerk. Het idee dat je naar een boek staat te kijken van ruim 400 jaar oud. Erg bijzonder.

Kloosters MeteoraKloosters MeteoraKloosters Meteora  Kloosters MeteoraKloosters Meteora

We rijden weer verder en komen onderweg nog mooie uitzichtspunten tegen. Wat zijn de rotsen toch bijzonder. We fotograferen er op los.

Kloosters MeteoraKloosters MeteoraKloosters MeteoraKloosters MeteoraKloosters Meteora

Kloosters Meteora: Megalo Meteora

Megalo Meteora bewaren we voor de volgende dag. We staan dan als een van de eerste voor de ingang. Gelukkig zijn er nog geen rijen. We moeten hier ook weer behoorlijk wat trappen beklimmen. In het klooster is een grote kerk, een oude keuken en een museum. Er is mooi houtsnijwerk te zien en ook mooie Byzantijnse mozaïeken. De fresco’s spreken me minder aan, nogal bloederig. Er zijn hier ook veel Roemenen en Bulgaren die zich vol passie op de beelden in de kerk storten, ze kussen en omhelzen. En ook veel orthodoxe monniken in zwarte pijen. Onze dochter kijkt haar ogen uit.

Kloosters Meteora Kloosters Meteora Kloosters Meteora Kloosters Meteora

Na drie kloosters hadden wij het wel gezien. Wil je alle kloosters zien heb je toch wel twee dagen nodig. Je staat toch ook regelmatig in de rij, als je in een drukke periode bent.

Tip: zorg dat je vroeg bij de kloosters bent en begin bij de meest populaire, zoals Megalo Meteora

Na Meteora vervolgen wij onze weg naar Mount Olympus National Park. Heb je meer tijd, bezoek dan ook het ontoeristische Pilion. Hier vind je authentieke dorpjes, mooie natuur waar je prachtig kunt wandelen én ongerepte stranden. Deze regio bewaren wij graag voor een volgende keer. Hou je van bergen en diepe kloven? Bezoek dan ook de Vikoskloof in Zagoria tijdens je roadtrip door Noord-Griekenland.

Ben jij al wel eens bij Meteora geweest? En heb jij alle kloosters bezocht?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Yvonne 13 februari 2016 at 21:38

  Kan me voorstellen dat je niet meteen warm loopt van een plek waar zoveel mensen op af komen, dat heb ik ook altijd. Maar deze plek is zó mooi, ook ik zou daar een uitzondering voor maken en als het er eindelijk van komt naar deze regio te gaan zal ik ook zeker Meteora willen bezoeken!

  • Reply Carolien 15 februari 2016 at 20:00

   Ja Meteora is echt een aanrader, maar dan niet tijdens de dag van de Arbeid 😉

 • Reply ivonne 15 februari 2016 at 21:20

  Echt een prachtig gebied, hoe meer ik er van zie hoe liever ik wil. Ik ga eens kijken of we deze wellicht mee kunnen nemen op onze Europese roadtrip van dit voorjaar/deze zomer!

  • Reply Carolien 4 maart 2016 at 23:35

   Ben benieuwd of je hier inderdaad ook langs gaat, echt een aanrader!

 • Reply Aniek 17 februari 2016 at 09:32

  Aangezien ik alle (of in ieder geval zoveel mogelijk) UNESCO erfgoed wil bezoeken, staat dit ook hoog op mijn wensenlijstje!

  • Reply Carolien 4 maart 2016 at 23:35

   Yes, echt doen, past wel goed bij jouw interesses denk ik!

 • Reply Sanne 1 februari 2017 at 22:56

  Ziet er mooi uit zeg. Heb dit wel eens op tv gezien ook. Mooie plek voor een korte vakantie

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 18:51

   Zeker, je kunt vanaf Athene of Thessaloniki met een huurauto naar Meteora. Met Ryanair is het ook helemaal niet duur!

 • Reply Jenny - IkReis 2 februari 2017 at 21:05

  Dit is echt een plekje in Griekenland waar ik graag naar toe zou willen. Zo mooi die kloosters op de rotsen.

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 18:51

   Ja zeker doen! Maar volgens mij gaat dit inmiddels goedkomen 🙂

 • Reply Judith | Worldwife.nl 4 februari 2017 at 20:16

  Wat bijzonder zijn die kloosters op die rotsen! Als ik in de buurt zou zijn zou ik zeker gaan kijken. Helaas staat Griekenland voorlopig niet op de planning.

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 18:52

   Oh dat is jammer want het is zeker de moeite waard. Als je ooit naar Griekenland gaat, ga dan hier heen 🙂

 • Reply Ana Rita 31 augustus 2017 at 13:12

  Wat super dat je hier heen bent geweest! En echt leuke foto’s! Ik heb veel van Griekenland mogen zien omdat ik een halfjaar in Athene heb gestudeerd, maar Meteora ben ik helaas niet aan toegekomen. Ik ga hier zeker nog een keer heen!

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 18:54

   Wow leuk zeg een half jaar in Athene studeren. Wat zijn je tips voor Athene? Ik heb deze stad alleen in vogelvlucht gezien. Zou graag een keer terug gaan. Meteora was echt heel bijzonder. Ben heel blij dat ik dit gezien heb.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.