Highlights Thessaloníki

Wat zijn de highlights van Thessaloníki?

Thessaloníki is zeker een bezoek waard. Het is de tweede grote stad van Griekenland (na Athene) en heeft goede musea, een mooie boulevard en lekkere restaurants. Helaas hadden wij niet onbeperkt de tijd en moesten we keuzes maken. Ook was het erg warm toen wij er waren dus we hebben de tijd dat we in de Thessaloníki waren ook nog benut om heerlijk te relaxen bij het zwembad van het hotel, mede op verzoek van onze dochter. Lees met ons mee wat wij in zo’n 2 dagen hebben gezien en gedaan in Thessaloníki.

Thessaloníki in 2 dagen

Thessaloníki heeft meerdere interessante musea, dus voor ons was het bezoeken van minstens één museum een must do. Het werden er overigens 2, of 3 als je ook de expositie in de Witte toren meerekent. Naast musea heeft Thessaloníki ook meerdere kerken die te bezichtigen zijn, waarbij wij ons oog lieten vallen op Agia Sofia. Helaas visten we achter het net wat openingstijden betreft, dus we hebben het niet van binnen kunnen bewonderen. Met de hop-on-hop- off bus reden we een rondje door Thessaloníki (zonder uit te stappen) om zo ook het hoge gedeelte (Ano Poli) en de Byzantijnse muren te kunnen bewonderen. De bustour is zeker geen must do, maar voor onze dochter wel even lekker om niet te hoeven lopen. Zelf vond ik het niet zo geslaagd: je staat regelmatig vast, veel getoeter om je heen, uitlaatgassen en er wordt nauwelijks gestopt dus foto’s maken is ook geen doen. Wandelen over de boulevard daarentegen is wel echt een aanrader, heerlijk langs de waterkant struinen en mensen kijken. Vooral ’s avonds is het een levendige sfeer, dan komen alle bewoners van Thessaloníki hun huizen uit waar ze overdag in terugtrekken wegens de hitte. De modiano markt vond ik persoonlijk één van de leukste plekken om rond te struinen, maar ja, ik hou dan ook erg van foodmarkten. We hebben er ook heerlijk gegeten in een van de Ouzeri’s. Tot slot is rondstruinen in de stad op zich al een belevenis, overal zie je restanten van de oudheid, ruik je de bloesems van citrusbomen en kun je genieten van heerlijk eten. En ja, natuurlijk, het is en blijft Griekenland, dus je ziet ook heel veel graffiti en de openbare ruimte is niet overal even strak op orde als in Nederland. Maar daar kijk je na een dagje wel doorheen en dan is Thessaloníki wat mij betreft echt een stad om van te genieten.

De eerste avond:
Struinen over de boulevard, eerste oriënterende wandeling door stad en heerlijk gegeten bij To Elliniko.

Dag 1:
Bezoek aan 2 musea, heerlijk bijgekomen in de musea cafétuinen, wandeling langs Triomfboog van Galerius, de Rotunda en opgravingen van het paleis en na al dat cultuurgeweld, lekker gerelaxed aan het zwembad. ’s Avonds eten we pizza en pasta bij Navona.

Dag 2:
Eerst een rondje met de toeristische bus langs wat bezienswaardigheden, daarna een wandeling langs de Modiano markt, lunchen bij Ouzo Zorba, bezoek aan de Witte Toren. En toen helaas weer tijd om naar het vliegveld te gaan.

Thessaloníki highlights in beeld

Hieronder zie je de highlights vooral in beelden.

1. Archeologisch museum

Een groot museum met heel veel informatie over Thessaloníki in verschillende periodes: prehistorie, Byzantijnse, Romaanse en Ottomaanse periodes. Weet je nog helemaal niks van de geschiedenis van Griekenland en Thessaloníki, begin dan hier je bezoek.

IMG_0463 IMG_0489 IMG_0490

2. Byzantijns museum

Een klein maar mooi onderhouden museum over de Byzantijnse periode in Thessaloníki.

IMG_0439 IMG_0453

3. De Boulevard

Struinen over de boulevard is echt een must-do in Thessaloníki, vooral ’s avonds komt het echt tot leven.

IMG_0436 IMG_0403         IMG_0406 IMG_0407IMG_0408IMG_0434

4. De Witte Toren

Het eerste wat wij tegenkwamen vanuit ons hotel al wandelend over de boulevard is de Witte Toren. Bekijk de toren ook van binnen waar een expositie is over de historie van de stad (gratis Engelse audioguides) en klim helemaal naar boven voor het uitzicht.

IMG_0414       IMG_0571IMG_0573IMG_0577 IMG_0574

5. Triomfboog van Galerius, Rotunda en Paleis van Galerius

Overal in Thessaloníki kom je resten van oudheden tegen. De bekendsten zijn de Triomfboog van Galerius, de Rotunda en de resten van het paleis van Galerius.

IMG_0518
IMG_0509      IMG_0516 IMG_0524

IMG_0530

IMG_0526        IMG_0527

6. Ano Poli & byzantijnse muur

Helaas hadden wij geen tijd om dit stukje van Thessaloníki uitgebreid te bekijken. Als we nog eens naar deze stad gaan staat dit gedeelte als must see op mijn lijstje. Wij hebben het nu alleen kort gezien vanuit de bus.

IMG_0545IMG_0539IMG_0538

7. Algemeen straatbeeld & kerken

Loop door de zijstraten en geniet van het straatbeeld, de muurschilderingen en snuif de zoete geur op van de citrusbomen die overal in de stad staan. En vergeet niet regelmatig even neer te strijken voor een kop koffie of een lekker Grieks hapje.

IMG_0533IMG_0415IMG_0418bIMG_0569

8. Modiano markt

Altijd leuk rondstruinen op een (food) markt. Hierover heb ik een apart blog gemaakt met veel foto’s, zie hiervoor Modiano markt Thessaloníki

IMG_0560

9. Eten & drinken

Eten en drinken kan je in Thessaloníki meer dan goed. Uiteraard vooral Grieks, alhoewel we ook goed Italiaans hebben gegeten. De eetgelegenheden die wij kunnen aanraden zijn To Elliniko & Navona (diner, de laatste wel vrij prijzig), Ouzo Zorba, café’s bij Byzantijns en Archeologisch museum en taverne bij Modianomarkt voor koffie, borrel en lunch. Er heerst een echte koffiecultuur in Thessaloníki. Neem een sterke Griekse koffie of een Fredo (ijskoffie) en je komt de dag zeker goed door.

IMG_0419       IMG_0422
IMG_0425       IMG_0424IMG_0427 IMG_0428

Heerlijk gegeten in To Elliniko!

10. Het hotel

Hotel Makedonia Palace was de uitvalbasis voor onze stedentrip. Dit 5 sterrenhotel is zeker niet de goedkoopste en vast ook niet de leukste in Thessaloníki, maar voldeed voor ons aan drie vereisten: 1. het heeft een fijn buitenzwembad 2. gratis parkeren en 3. op loopafstand van de stad. Vooral het buitenzwembad was voor ons een must omdat we samen met onze (tiener)dochter reisden én het 30 graden was. Het bleek voor ons het perfecte hotel. Prettige bijkomstigheid, de ligging aan de boulevard is heel prettig, het is erg leuk om van het hotel naar de stad te wandelen én we zaten op een van de hoogste verdiepingen mét een heerlijk uitzicht.

IMG_8529IMG_8528IMG_8495IMG_8523

Meer lezen over Thessaloníki?

Ik vond ook nog deze leuke en inspirerende blogs en artikelen over de stad. Wat mij betreft kom ik zeker nog een keer in Thessaloníki, want ik heb nog lang niet alles gezien!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Vetexbart 10 april 2016 at 15:16

  Zeer mooie foto’s van een bijzonder leuke bestemming zo blijkt uit je verslag. Hoop het snel zelf eens te kunnen gaan inspecteren 🙂

  • Reply Carboo 27 april 2016 at 16:51

   Ja Thessaloníki heeft ons positief verrast. We hoorden er wisselende verhalen over, maar wij hebben genoten. Je kunt er ook heerlijk eten 🙂

 • Reply Yvonne 8 mei 2016 at 10:53

  Jeetje, ik had geen idee dat Thessaloniki zo’n grote stad was en er zoveel te doen is. Zag het als een leuk startpunt voor een reis over het vasteland van Griekenland, maar het ziet er leuk uit. Goed om er een paar dagen door te brengen dus.

  • Reply Carolien 9 mei 2016 at 18:54

   Ja, het is echt wel groot. Wij hadden nog (lang) niet alles gezien in de twee dagen dat we er waren. Het is gewoon een citytrip waard, wat mij betreft. Het is overigens geen mooie stad, het heeft een beetje een rauw randje. Griekenland heeft het natuurlijk ook best zwaar nu.

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 8 mei 2016 at 20:26

  Lijkt me een toffe stad. Ik wilde er ooit met interrail naartoe, maar het is er nooit meer van gekomen helaas. Misschien in de toekomst!

  • Reply Carolien 9 mei 2016 at 18:55

   Ja, ik vond het er verrassend leuk. Het is niet echt een mooie stad, maar wel gezellig.

 • Reply Jenny - ikreis.net 8 mei 2016 at 22:37

  Mooie foto’s!

  Mijn reismaatje wil graag weer eens naar Griekenland, maar zelf twijfel ik nog een beetje.

  • Reply Carolien 9 mei 2016 at 18:56

   Waarom twijfel je?

 • Reply Jessica 11 mei 2016 at 13:52

  Veel mensen denken bij Griekenland alleen aan de eilanden, maar vergeten dat het vasteland ook erg mooi is! Op de middelbare school hebben we een reis door Griekenland gemaakt en je ziet daar zo veel prachtige ruïnes en valleien. Thessaloniki is denk ik wel een leuke uitvalsbasis om het binnenland van Griekenland te verkennen én toch ook lekker aan de kust uit te waaien! 🙂

  • Reply Carolien 13 mei 2016 at 18:55

   Ja heerlijke plek. Ik ben alleen nog maar in het Noorden geweest en dat is me goed bevallen. Thessaloníki is een prima uitvalbasis voor dit gebied.

 • Reply Aniek 12 mei 2016 at 20:06

  Wat een leuke combinatie van geschiedenis en lekker eten. Daar ben ik altijd fan van! Vooral de musea zou ik graag bezoeken. En dan de dag afsluiten met de food market. 🙂

  • Reply Carolien 13 mei 2016 at 18:54

   Ja, weer eens iets anders dan Italië, maar zeker de moeite waard. En bomvol geschiedenis, dat moet je toch aanspreken Aniek

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 12 mei 2016 at 20:18

  Wat een mooie foto’s! Ik moet ook echt maar eens naar Griekenland, ben er gewoon nog nooit geweest haha. Thessaloniki lijkt me in ieder geval prachtig 🙂

  • Reply Carolien 13 mei 2016 at 18:53

   Ja, Thessaloníki zeker niet overslaan en dan een roadtrip langs het Noorden, heb je ook nog kans om beren te spotten 😉

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.