Råbjerg Mile en Rubjerg Kude Fyr

Tijdens onze rondreis in Denemarken kon een bezoek aan Noord-Jutland niet ontbreken en één van de hoogtepunten van onze reis door dit gebied was toch wel de zandstuifduinen van Jutland, oa die van Råbjerg Mile, ten zuidwesten van Skagen en iets verderop die bij Rubjerg Kude Fyr (de vuurtoren).

Rabjerg Mile Denemarken (6) Rabjerg Mile Denemarken (2) Rabjerg Mile Denemarken (1)

Rubjerg Kude Fyr

Rubjerg Kude Fyr is een vuurtoren uit 1900. Langzaamaan bezwijkt het bouwwerk door de druk van stuifzand. De bijgebouwen zijn al afgebroken, de toren verdwijnt nu langzaam in het zand. Samen met de ondergestuifde kerk ‘Den Tilsandede Kirke’ en het noordelijkste puntje van Jutland ‘Skagens Gren’ zijn dit de bekendste door de natuur geschapen bezienswaardigheden. Ik vind het echt heel apart om te zien en wat mij betreft is dit een echte must see tijdens jouw bezoek aan Denemarken

 

Rabjerg Mile Denemarken (8) Rabjerg Mile Denemarken (7) Rabjerg Mile Denemarken (3)

Sahara van Denemarken

Råbjerg Mile wordt in sommige wel de Sahara van Denemarken genoemd. In elk geval is het zeker dat Råbjerg Mile een uniek landschap is. Je vindt dit stuifduin in het noorden van Jutland. Als een zandberg een stuifduin genoemd wordt, dan komt dit omdat de wind, in een rustig tempo, het zand met zich meedraagt, in dit geval van west naar oost. Het duin verschuift met ongeveer 15 meter per jaar. Wij waren er in 2007, dus inmiddels zal het er wel al iets meer onder zand liggen dan toen.  Het is overigens prima te bezoeken met kinderen, voor hen is het gewoon één grote zandbak.

Rabjerg Mile Denemarken (4) Rabjerg Mile Denemarken (5)

 Meer informatie

Zie voor meer informatie de website Visit Denmark, bijvoorbeeld de pagina over Noord-Jutland (incl. Rabjerg mile)

http://www.visitdenmark.nl/nl/denemarken/natuur/noord-jutland

 

Dit artikel bevat affiliate links

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Christophe 9 maart 2017 at 07:09

  Mooie foto’s, wat een unieke locatie ook! Goeie tip.

  • Reply Carolien 10 maart 2017 at 17:07

   Dank je Christophe. Ga je binnenkort die kant uit? Ik vond het echt bijzonder om te zien!

 • Reply Piet 2 september 2021 at 08:07

  Het artikel klopt niet helemaal. Je hebt het over de Rabjerg Mile, net onder Skagen in Noord Jutland. Op de foto’s is de Rubjerg Knude Fyr te zien en die ligt niet op die plek.

  • Reply Carolien 3 september 2021 at 13:19

   Je hebt gelijk, we hebben het op één dag bezocht en daardoor in één artikel maar het ligt uit elkaar. Ik ga het aanpassen, dank voor je feedback

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.