Port de Larrau en Ochagavía

We maken niet altijd lange rondreizen, soms zitten we ook langer op één plek. Zo ook deze betreffende zomer, wanneer we op een camping vlakbij Frans Baskenland doorbrengen. En hoewel we dat jaar geen roadtrip maken, maar een vaste verblijfsplek hebben, maken we wel geregeld dagtrips en soms ook een mini roadtrip. De omgeving heeft hele mooie routes en vandaag deel ik deze route met jullie. Tijdens deze dagroutetrip vertrekken we vanuit Salies-de-Béarn, rijden via Col de Larrau verder naar het Spaans Baskische plaatsje Ochagavía. De roadtrip loopt door Frans én Spaans Baskenland,in één dag bezoeken we eigenlijk drie ‘landen’: Frankrijk, Spanje én Baskenland.

Port de Larrau en Ochagavía

Salies-de-Béarn

Salies-de-Béarn is ons vertrekpunt voor deze kleine roadtrip. Hier verblijven we op → camping Domain d’Esperbasque. Het is een leuke plaats om te bezoeken. Lees hier meer over in mijn andere → blogpost over de Béarn streek. We volgen onze weg dwars door het land van de Béarn naar Mauleon en vandaar volgen we de D918 en de nog kleinere D26 naar Port de Larrau. Dat is klimmen geblazen!

Salies de Béarn Frankrijk

Port de Larrau

We moeten behoorlijk klimmen over kleine bergweggetjes. Wat het nog spannender maakt is dat de bewolking heel laag hangt én er overal ‘wild’ op de weg loopt. Zo komen we geiten, koeien en paarden tegen op onze route. Het hoogste punt van de pas door de Pyreneese bergen ligt op 1585 meter. En de pas wordt omringd door onder andere Pic d’Orhi, 2017 meter hoog. Je klimt ongeveer 1200m in 15km, met op het laatst percentages van 13%. Een leuke uitdaging voor wielrenners. Deze pas werd ook gereden tijdens de Tour de France in 2007. Onderweg stoppen we nog even om bij de paarden te kijken en deze te aaien. In Baskenland lopen heel veel wilde (Pottock) paarden rond, tot vreugde van Natalie. Bij elk paard moeten we stoppen. De paarden zijn heel nieuwsgierig en lopen gewoon achter haar aan als ze terug in de auto wil en steken hun hoofden in de auto. Echt grappig. Alhoewel omsingeld worden door meerdere van die grote, sterke paarden is weer wat minder leuk en handig, we komen bijna niet meer weg.

Port de Larrau en Ochagavía Port de Larrau en Ochagavía Port de Larrau en OchagavíaPort de Larrau en OchagavíaIMG_0294 IMG_0298 IMG_0301

Als we eenmaal uit laaghangende bewolking komen, weten we niet wat we zien. Wow wat een uitzicht! We vergapen ons aan de vergezichten. Door de bewolking zie je het minder goed, maar dat maakt het plaatje niet minder mooi. Doordat de pieken van de bergen uit de witte watten lijken te steken, wordt het beeld nog onwerkelijker. We hebben hier echt even een hele tijd van genoten. Kijk en geniet mee met de foto’s!

Port de Larrau en Ochagavía IMG_0290 met naam IMG_0302 Port de Larrau en Ochagavía

Ochagavía in Baskenland

Nadat we uitgekeken zijn bij de Port de Larrau, vervolgen we onze weg door Spanje. De pas ligt precies op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Hoewel je in Spanje bent, zie je hier ongeveer dezelfde huizen als aan de Franse kant en ze doen je niet echt denken aan deze twee landen. Dit komt omdat je in Baskenland bent. Baskenland kent 4 deelprovincies in Spanje en 3 in Frankrijk. Het heeft een eigen taal die voor geschiedschrijvers een raadsel is waar het vanaan komt. Ik kan er geen touw aan vastknopen. De huizen in Baskenland zijn wit met rode of groene luiken, dit zijn ook de kleuren van de Baskische vlag. Na een flinke rit hebben we dorst gekregen en we stuitten op een leuk plaatsje, Ohcagavía. Als wij aankomen is het er erg rustig, blijkbaar is het tijd voor de siësta. We kiezen een leuk terrasje aan het water en bestellen een drankje. We lopen na het terrasje nog even door het plaatsje met z’n leuke huizen. Daarna is het weer tijd om de weg te vervolgen. Ons uiteindelijke doel is Foz de Lumbier (kloof van Lumbier). Hierover lees je meer in depost → Foz de Lumbier- kloof vol gieren.

Port de Larrau en Ochagavía Port de Larrau en Ochagavía Port de Larrau en Ochagavía

Ben je enthousiast over de plaatsen in deze post? Lees dan meer over → de route dagtrip Baskenland.

Kijk ook bij → Top 5 Baskenland en → De leukste steden en dorpen van Frans Baskenland voor meer informatie over Bezienswaardigheden in Baskenland.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 19 maart 2016 at 19:24

  Lijkt me een hele mooie route! Roadtrips zijn altijd leuk 🙂

  • Reply Carolien 21 maart 2016 at 19:11

   Ja hé, en je hoeft niet ver weg voor mooie gebieden!

 • Reply Yvonne 19 maart 2016 at 22:24

  Mooie landschappen en hele gave plaatjes met die mist. Ik kan me voorstellen dat de paarden een succes waren, dat zouden onze meiden, hoe klein ze ook nog zijn, ook geweldig vinden.

  • Reply Carolien 21 maart 2016 at 19:10

   Ja, eerst baalde ik van de mist, maar toen ik het zo laag tussen de bergen zag hangen vond ik het ook wel weer gaaf!

 • Reply Jenny - ikreis.net 19 maart 2016 at 23:02

  Mooie foto’s, deze landschappen zien er zo niet-Europees uit! Dit klinkt echt als een leuke roadtrip.

  • Reply Carolien 21 maart 2016 at 19:10

   Ja Baskenland is een heel eigen gebied, leuk om te bezoeken!

 • Reply ivonne 21 maart 2016 at 22:37

  Prachtige route. Ik ben gek op die berglandschappen en die laaghangende mist geeft zo veel mooie plaatjes! Paarden in de bergen zag ik ook eens in Italië, geweldig als het landschap leeft. Ik ben ook altijd gek op schaapskuddes in de weiden of koeien die oversteken 🙂

  • Reply Carolien 26 maart 2016 at 09:45

   Ja die dieren maken het net nog even meer bijzonder, vind ik ook!

 • Reply antonette 25 maart 2016 at 10:00

  Ik vind het zo heerlijk om door de bergen te rijden en dan ineens boven de wolken uit te komen, een magisch moment waarop je je soms op een andere planeet voelt. Leuk om dit soort bijzondere plekken op relatief korte afstand van Nederland te ontdekken!

  • Reply Carolien 25 maart 2016 at 14:39

   Ja, ik vind het ook erg leuk om die verborgen ‘parels’ te vinden, die je nog echt verrassen, doordat er maar weinig over wordt gepost 😉

 • Reply Marcella 26 maart 2016 at 09:38

  Wat een geweldig gebied, ziet er prachtig uit! *wishlist!*

  • Reply Carolien 26 maart 2016 at 09:51

   Ja, Baskenland heeft me positief verrast!

 • Reply Aniek 26 maart 2016 at 18:44

  Wauw! Dat ziet er inderdaad uit als een perfecte omgeving voor mijn racefiets. 😉

  • Reply Carolien 28 maart 2016 at 15:20

   Ja, lijkt me pittig tochtje mooie uitdaging

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.