Zo ziet mijn werkleven eruit als freelancer

Wat doe je nu hele dagen als freelancer? Hoe verdien je je geld? Wat vind je het leukste en wat het minst leuke aan freelancen? Deze vragen en nog veel meer krijg ik nog steeds dagelijks. Zelfs van mensen direct om mij heen. Mijn leven is natuurlijk niet meer zo duidelijk en overzichtelijk als eerst en op de vraag wat doe je nu als freelancer, daar kan ik niet echt in één zin antwoord op geven. Daarom maar een blog. Voor de nieuwsgierige aagjes en voor andere freelancers, die vast veel herkennen.

NOTE: voor het gemak gebruik ik de term freelancer, dat schrijft en leest makkelijker dan zzp-er, maar er is nauwelijks verschil tussen die twee en ik behoor dan ook tot beiden.

Hoe verdien je je geld?

Om maar meteen met de vraag te beginnen waar velen, vooral andere bloggers, nieuwsgierig naar zijn. Als freelance blogger en fotograaf verdien ik mijn geld met meerdere activiteiten. Zowel mijn werk als fotograaf als mijn blog genereren inkomsten. Ik verdien mijn salaris met:

  • het fotograferen van gezinnen en families in Zeeland
  • fotografie opdrachten voor (toeristische) bedrijven / organisaties en magazines
  • het schrijven van blogartikelen en creëren van social media content voor dreamtheworld.nl in opdracht van toeristische bedrijven / bestemmingen.
  • advertenties, productreviews en affiliatelinks op mijn blog
  • de organisatie van workshops, (foto)wandelingen en andere activiteiten
  • schrijven van teksten voor bedrijven
  • organiseren van blogreizen / perscontacten voor toeristische bedrijven/ bestemmingen

Zo zie je.. er is niet één bron van inkomsten, maar een heleboel. Iedere maand/ seizoen is dan ook weer anders! Meer weten? Bekijk mijn opdrachtgevers.

Blogopdracht Utrecht: wandelen, fietsen, klimmen en fotograferen.
Aan het werk voor mijn blog. Fietsen en fotograferen.

Wat doe je als freelancer? Hoe ziet je werkweek eruit?

Om te laten zien wat ik hele dagen doe als freelancer, pak ik een ‘gemiddelde’ week als freelancer. Nu is dat al lastig want geen enkele week ziet er precies hetzelfde uit. Maar om een indruk te geven kies ik de meest voorkomende activiteiten en wat daarbij komt kijken.

Op een dag dat ik geen opdracht of activiteit buiten de deur heb gepland, start mijn dag na het ontbijt met een bak koffie en de laptop. Ik check mijn statistieken van mijn blog in Google Analytics. Check hoe (nieuwe) artikelen het doen, hoe de concurrenten het doen en of ik iets in de SEO kan aanpassen. Ik bekijk de verschillende social mediakanalen en reageer op vragen en reacties. Iedere maandag plan ik pins in voor de hele week op Pinterest. Dit doe ik door middel van Tailwind app. Bij mijn tweede bakje koffie bekijk ik mijn mail en beantwoord nieuwe aanvragen / verzoeken. Mijn weekplanning houd ik bij in Trello. Iedere dag maak / bekijk ik mijn to do list en bepaal ik wat ik die dag zeker moet doen. In Trello heb ik ook een contentkalender gemaakt en daar bekijk ik welke content ik kan maken, hoe ik kan aanhaken bij actualiteiten en seizoenen en welke blogs ik kan schrijven. Op een dag dat ik geen activiteit buiten de deur heb, werk ik voornamelijk aan mijn administratie, mijn content (blog/ social media), het uitwerken van nieuwe ideeën of aan de voorbereiding van een (nieuwe) opdracht.

Een blogtrip is hard werken maar ook veel genieten.

Afhankelijk van het seizoen heb ik één of meerdere fotoshoots per week buiten de deur. En één of meerdere blogreizen/trips. Fotoshoots vinden veelal plaats in Zeeland en hier ben ik meestal maar een paar uur mee bezig, los van het werk achter de laptop wat daarna nog moet gebeuren. Blogtrips en -reizen betekenen daarentegen vaak lange dagen maken. Meestal start de dag om 6.30 uur en ben ik pas om 21.00 uur klaar. Vaak moet ik ver rijden en ben ik heel de dag in touw. Als ik weet dat ik een paar dagen weg ben, probeer ik de activiteiten zoals hierboven beschreven zoveel mogelijk vooraf en na de reis in te plannen, want dit is nauwelijks te doen tijdens een reis zelf.

Op blogtrip in Duitsland.

Wat er bij een blogtrip, workshop of andere opdrachten allemaal komt kijken, is te veel om hier te omschrijven. Daar kom ik wellicht nog eens op terug.

Wat vind je leuk aan freelancen? En wat niet?

Er zijn een paar dingen die ik heel leuk vind aan freelancen. Het leukste vind ik dat ik alles zelf in eigen hand heb. Dat ik mijn eigen leven / werk kan creëren en dat ik vooral dat kan doen wat ik leuk vind (en waar ik blijkbaar goed in ben). Waar ik niet goed in ben, of wat ik niet leuk vind besteed ik grotendeels uit (zoals de financiële zaken). Wat ik ook heel leuk vind is dat je snel kunt schakelen. Heb ik een nieuw idee? Dan kan ik dat dezelfde dag bij wijze van spreken nog gaan uitvoeren. Ik heb geen toestemming nodig, we hoeven er niet uitgebreid over te brainstormen in een teamoverleg, er hoeft niet 100x over geplast te worden, totdat er niks meer van over blijft. Nee. Als ik een idee heb en enthousiast ben, kan ik in dezelfde energie gelijk aan de slag. En je krijgt veel waardering voor je werk. Dat is ook fijn.

Workshops geven vind ik erg fijn door de positieve reacties die ik terug krijg.

Nog heel fijn: geen week is hetzelfde en ik kan heel veel naar buiten. Op mijn eigen ritme leven is heel fijn. Ik heb niet iedere week dezelfde hoeveelheid energie. Als ik een heel drukke persreis of activiteit heb gehad dan kan ik de dag erna vrij plannen, of alleen maar ‘makkelijke’ activiteiten uitvoeren vanuit de luie stoel.

Ik ontmoet ook veel mensen met gelijke passies die mij weer enthousiasmeren. Ik merk ook dat ik mijn grenzen makkelijker verleg. Aangezien ik alleen mezelf ermee heb als het niet gaat zoals bedacht, durf ik veel meer Pipi te zijn. Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan. Kortom: freelancen is iets wat mij past als een jas.

Op pad voor een bestemming, is een van de manieren waarmee ik geld verdien

Oké dan hier toch ook wat zaken die ik wat minder leuk vind of waar ik moeite voor moet doen. Freelancen is grotendeels een eenzaam bestaan. Althans, als je er zelf geen moeite voor doet. Je bent immers als enige werknemer in je eigen bedrijf. Zeker als je alleen woont en thuis druk aan het werk bent, kan het zomaar zijn dat je niemand spreekt. Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor. Het is belangrijk om gelijkgezinde freelancers te vinden. En om samenwerkingen aan te gaan. Ik heb het geluk om samen te kunnen werken met de outdoorbloggers.nl, waar ik heel veel (online) contact mee heb. En ook met andere freelancers heb ik samengewerkt, waardoor je kennis, onzekerheden en nieuwe ideeën kunt delen en kunt sparren. Zelf ontmoet ik ook veel mensen tijdens mijn opdrachten. Zonder dit alles zou ik het wel moeilijker vinden.

Een ander dingetje waar ik wel aan moest wennen is de fluctuaties in inkomen. Waar ik eerst een vast inkomen had, verschilt dit nu toch per maand. Je bent nooit helemaal zeker wat je verdient en dus stel je daar je uitgaven ook op af. Grotere uitgaven/investeringen vind ik nu wel iets spannender dan in vaste dienst.

En last but not least. Je moet soms veel geduld hebben en blijven geloven in jezelf. Het duurt soms heel lang voordat iets wat je uitgezet hebt, ook daadwerkelijk succesvol wordt. Vaak lukt me dat wel, maar soms heb je van die dagen dat je aan alles twijfelt. Even sparren met gelijkgezinden zorgt er weer voor dat ik vol enthousiasme verder ga.

Workation met de outdoorbloggers in Limburg. Heel fijn om met gelijkgezinden te sparren en op te trekken

En had je dit verwacht? Of had jij een heel ander beeld bij mijn freelance bestaan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.