Weekendje Delft

Delft, een stad vol historie, maar ook een stad met de blik op de toekomst met een Technische Universiteit en diverse onderzoekscentra. Toch word ik vooral getrokken door die historie, ik heb nu eenmaal niet zoveel met techniek. Ik hou erg van steden met een mooi oud centrum, met een verhaal achter iedere gevel. Op school vond ik geschiedenis nooit zo boeiend, maar nu ik wat ouder ben, kan ik het beter waarderen, waarbij ik dan vooral geïnteresseerd ben in het ‘gewone’ leven. Delft lijkt me wel zo’n stad met een verhaal, dus tijd om richting de Randstad te rijden voor een weekendje in eigen land. We kiezen voor de herfstvakantie, zodat het niet te druk én te warm is, maar we nog wel van een terrasje kunnen genieten als het weer een beetje meezit. In deze post lees je in het kort waar Delft om bekend staat inclusief praktische tips. In andere posts komen de bezienswaardigheden en de hotspots aan de orde.

Weekendje Delft

Delft, stad van de grachten, pleinen en oude gebouwen

Voor een eerste indruk vertrekken we met een plattegrond en een boekje met wandelingen in onze hand richting centrum. Ons hotel staat aan de Beestenmarkt en dat blijkt een erg leuk plein te zijn, vol met terrassen. De bomen geven er nog wat meer sfeer aan, lekker voor schaduw in de zomer en nu voor een herfstsfeertje met de verkleurde bladeren, waarvan de meesten inmiddels op de grond liggen. Na een koffie mét appelgebak, zetten we onze wandeling voort en lopen langs verschillende grachten, door steegjes, hofjes en een stadspoort. We komen steeds weer uit bij het grote centrale plein, de Markt. Hier vind je het stadhuis en de Nieuwe Kerk. En uiteraard ook weer veel terrasjes. Wil je in het late najaarszonnetje zitten dan is dit plein een goede plek. Wil je meer sfeer dan kies je voor de Beestenmarkt of voor het Doelenplein, wat meer noordelijk ligt. Je hoeft niet ver om mooie gevels en leuke pleintjes te vinden.

weekendje Delft

De gezellige Beestenmarkt

weekendje Delft

Heerlijk appelgebak bij Kobus Kuch

Delft, stad van de Oranjes

Delft wordt ook wel Prinsenstad genoemd. Het is de stad van de Oranjes en dit vind je terug op verschillende locaties in de stad. Het begon allemaal met Willem van Oranje, die een tijdje in Delft woonde en die hier is vermoord. Je vindt meer over zijn leven in het Prinsenhof Museum, de plek waar hij woonde én waar hij vermoord is. Zijn indrukwekkende praalgraf vind je in de Nieuwe Kerk. Deze kerk heb je waarschijnlijk wel eens op televisie gezien, want hier worden ook alle Oranjes begraven. Zo bevinden zich hier de graven van Koningin Juliana, Prins Bernard en Prins Claus.

weekendje Delft

Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk

Delft, stad van Vermeer

Het jaar 2016 is het jaar van de Delftse schilder Johannes Vermeer. Dit zie je terug op verschillende plekken in Delft. Aanleiding is het schilderij ‘Het Straatje’ dat dit jaar in Delft is teruggekeerd. Het is nu te zien in Museum Prinsenhof. Vorig jaar november is pas ontdekt waar dit schilderij is gemaakt. Je vindt dit straatje, volgens een oud belastingregister, terug in de Vlamingstraat. Vermeer woonde en werkte zijn hele leven in Delft. Meer over zijn werk en leven vind je in het Vermeer Centrum Delft. Hoewel hier alleen replica’s hangen, vond ik het een bezoek meer dan waard. Vooral omdat je er meer leert over de betekenis van zijn schilderijen en zijn toepassing van verschillende soorten licht. Zeer interessant voor fotografen, het is niet voor niks dat oude meesters als voorbeeld gebruikt worden bij huidige fotografieopleidingen. Wil je meer over Vermeer ontdekken tijdens een wandeling door de stad, download dan de app Waar is Vermeer? Helaas hadden wij hier geen tijd meer voor, maar de recensies zijn goed, dus als je tijd hebt zou ik het zeker doen. Verder kan je Vermeer nog terugvinden in de Oude Kerk, hier ligt hij namelijk begraven.

weekendje Delft

Het Vermeer Centrum

956e7abc-b108-49d8-93d2-af942d9a30f9

Download de app Waar is Vermeer en loop de route door Delft

Delft, stad van Delfts Blauw

Wie aan Delft denkt, denkt aan Delfts Blauw. Waarschijnlijk word je hier niet direct warm van, want wij associëren Delfts Blauw toch vaak met ouderwets en vooral met iets voor buitenlandse toeristen. Toch wilde ik er meer over weten. Je kunt niet in Delft zijn zonder dit verhaal te kennen, vind ik. In de stad zelf vind je al verschillende plekken waar Delftsblauwe kunst te vinden is, maar wil je er meer over deze ambacht dan kan je het beste naar de Koninklijke Porceleyne Fles. Dit is de enige overgebleven Delftse aardewerkfabriek uit de 17e eeuw (opgericht in 1653). Waar anders dan op deze plek kan je meer leren over de ontstaansgeschiedenis? Zelf ben ik gek op alles wat met ‘handwerk en oude ambachten’ te maken heeft, dus voor mij een must see!

weekendje Delft

De Porceleyne Fles

Delft, stad van innovatie en techniek

Na al die historie, is het tijd voor vernieuwing. In Delft vind je een Technische Universiteit en veel onderzoekscentra, dus er wordt ook volop gewerkt aan innovaties, o.a. in de ruimtevaart. Zelf ben ik -helaas- niet zo technisch aangelegd en veel is voor mij abracadabra. Aangezien ik met twee techneuten in huis woon, kon een bezoek aan het Science Center echter niet ontbreken. Deze vind je op het Universiteitsterrein, ten zuiden van de binnenstad. In het Science Center kan je kennismaken met allerlei prototypes en ontwerpen gemaakt door studenten en doctoren van de TU. Het idee is leuk, er zijn een aantal innovatieve ideeën te zien en je kunt op verschillende plekken zelf aan de slag. Helaas is niet alles even goed uitgelegd en niet alles werkt naar behoren. Een verbeterpuntje. Leuke onderdelen zijn: het zelf rijden in een simulatie auto, waarbij je echt moet koppelen, schakelen en natuurlijk de verkeersregels moet toepassen én het testen van je eigen bouwsels in het aardbevingslaboratorium. Je vindt er ook meer informatie over radioactiviteit, robots en er zijn voor kinderen verschillende workshops te volgen.

20161030_130656

Praktische informatie

Ook een weekendje naar Delft? Lees dan onderstaande praktische informatie:

 • De binnenstad van Delft is alleen toegankelijk met een ontheffing. Als bezoeker mag je dus de binnenstad niet in met je auto. Je moet je auto buiten het centrum parkeren en dan naar de binnenstad lopen. Je kunt je auto het beste kwijt in één van de parkeergarages. Dit loopt wel aardig in de kosten. Reken op 15 euro per 24 uur parkeerkosten. Natuurlijk kan je ook met de trein komen of kiezen voor een hotel buiten het centrum. Lees meer over autoluwe binnenstad en parkeren
 • De Delft City Shuttle is een tuktuk busje die je voor een paar euro langs een aantal bezienswaardigheden vervoert. Hij komt ook langs een aantal accommodaties buiten het centrum van Delft (richting Delftse Hout) zoals het Westcord hotel Delft. Je kunt dus ook kiezen voor een hotel buiten het centrum waar je je auto gratis kunt parkeren om vervolgens met de de City Shuttle naar de binnenstad te gaan. Lees meer over de City Shuttle
 • Wij kozen voor een hotel midden in het centrum. Niet de goedkoopste optie, maar wel heel fijn dat je ’s avonds na het eten/ uitgaan direct je bedje in kan rollen en zelf vind ik het ook altijd fijn om tussendoor even naar het hotel te gaan om spullen weg te leggen of om even bij te komen van het vele wandelen. Wij sliepen in hotel de Koophandel aan de Beestenmarkt. De inrichting van de kamers is wat ouderwets, maar verder was het een prima hotel, persoonlijk en vrij kleinschalig met aardig personeel. We hebben er heerlijk geslapen.
 • Je kunt bij de VVV verschillende kortingskaarten kopen voor een gecombineerd bezoek. Een aanrader is het boekje De Historische wandelroute Delft, hiermee kan je zelf op pad om Delft te ontdekken en lees je verschillende wetenswaardigheden.
 • Musea zijn niet alle dagen open en ook de winkels zijn niet altijd op zondag geopend. Check de website www.delft.nl/toeristen voordat je op pad gaat.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 2 november 2016 at 10:48

  Museum Prinsenhof zou ik graag eens bezoeken en het lijkt me erg interessant om naar de aardewerk fabriek te gaan. Misschien binnenkort toch een weekendje weg plannen 🙂

 • Reply Jenny - ikreis.net 4 november 2016 at 08:44

  Wat een leuk overzicht! Ik ben een paar keer in Delft geweest, vooral voor werk. Ik ken de Universiteit en het IRI dan ook beter dan de binnenstad 🙂

  Delft heeft een ruim aanbod en kleine unieke winkeltjes. Heerlijk om langs te slenteren.

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:27

   Ja we kwamen ook echt paar leuke shop in shop en conceptstores tegen, erg leuk

 • Reply Wanda 4 november 2016 at 09:56

  Die Vermeer wandeling moet ik eens gaan doen. Eigenlijk ken ik Delft helemaal niet zo goed, maar het lijkt me een heerlijke stad om doorheen te wandelen.

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:27

   Ja, echt wat voor jou Wanda. Wij kwamen er niet aan toe, hebben andere wandelingen door de stad gemaakt. Al met al wel zo’n 22 km door de stad en musea gelopen.

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 4 november 2016 at 12:08

  Ik ben echt jaloers op de appeltaart van Kobus Kuch! Toen ik nog in Nederland woonde ging ik wel elke maand (oeps) langs Kobus Kuch om een heerlijke appeltaart te eten. Erg leuke gids over Delft en ook helemaal compleet! Het blijft toch een heerlijke stad <3

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:24

   Ja heerlijk, we hebben er ook echt van genoten. We hadden ook heerlijk weer. Er volgen nog meer blogs over Delft, dus blijf me volgen 🙂

 • Reply Sanne 5 november 2016 at 15:11

  Superleuk! Zulke herkenbare plekjes voor mij. Ik moet zelf ook meer over deze stad schrijven!

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:23

   Ja, ik las wel jouw Vermeer blog, maar ik kon eigenlijk maar weinig blogs over Delft stad vinden.

 • Reply ivonne 23 december 2016 at 22:30

  Leuk om te lezen. Ik kwam ( en kom op dit moment weer) regelmatig in Delft en we woonden zelfs een half jaartje in het centrum. Heerlijk stadje dat niet genoeg gepromoot kan worden!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.