Menu
Gelderland / Wandelen in Nederland / Wildlife in Nederland / Wildlife spotten

Wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een van de grotere nationale parken van Nederland. Je kunt uitstekend wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe. Vooral de edelhertenbronst is heel bijzonder om mee te maken en dat kan in Nederland het beste op De Hoge Veluwe. Houd wel rekening met grote drukte tijdens deze periode in de avonduren. Wil je meer rust, volg dan door de week een van de uitgezette wandelroutes in het park. Ik kwam op mijn wandeling bijna niemand tegen! Wil je ook wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe? Lees dan mijn onderstaande tips en ervaringen.

Liever fietsen? In mijn artikel over fietsen in het Nationale Park De Hoge Veluwe laat ik de beste fietsroute zien in het Nationale Park. Of stippel je eigen route uit via deze fietskaart met knooppunten.

Wandelen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is 5400 hectare groot. Genoeg ruimte dus om te wandelen op De Hoge Veluwe. Er zijn uitgezette routes die met bordjes worden aangegeven en er lopen etappes van de LAW’s Trekvogelpad en Veluws Zwerfpad door het gebied, maar je kunt ook zelf op de paden rondstruinen. Het is wel handig om bij de entree een wandel-, fiets- en autokaart van het Park te kopen (€2,00, prijspeil 2021). Hier staan de uitgestippelde wandelroutes op. De 13 uitgezette routes zijn allen onder de 10 kilometer. Je kunt wel een aantal routes met elkaar combineren en zo een langere wandeling maken.

Wandelroute Jachthuis St. Hubertus (9 km)

Als eerste ga ik vandaag wandelen op De Hoge Veluwe. In het centrumgebied van Het Nationale Park De Hoge Veluwe vind je bezoekerscentrum Museonder en Restaurant het Parkpaviljoen. Vanaf hier vertrekken 3 wandelroutes: De Fazantenpark (5,7 km), de Landschappenroute (4,1 km) en wandelroute Jachthuis St. Hubertus (8,7 km). Ik besluit de wandelroute Jachthuis St. Hubertus te volgen. Eigenlijk wil ik deze verlengen met de Landschappenroute, maar door de hertenbronst is deze wandelroute afgesloten. De wandelroute blijkt flink te klimmen en door mul zand is dat best even pittig. Gelukkig staat er bovenaan de heuvel een bankje met weids uitzicht over het Otterlose Zand. Ik wandel eerst door dennenbos en later door loofbos. Daar zie ik dat de herfst al langzaam begonnen is, de blaadjes verkleuren al mooi geel.

Buitenverblijf Jachthuis St. Hubertus op De Hoge Veluwe

De route komt langs Jacthuis St. Hubertus met zijn grote vijverpartijen. De route vervolgt terug via het bos en dit stuk loopt een stuk makkelijker dan de mulle zandpaadjes van de heenweg. Ik wijk nog even kort van de route af om bij wildobservatie Millelamel te kijken. Daar zit ik een tijdje rustig op de verhoging om te genieten van het uitzicht. Onderweg heb ik sporen gezien van herten en zwijnen, maar die zie ik hier midden op de dag niet. Mijn route eindigt weer bij het Park Paviljoen, waar ik ook begonnen ben. Ik zie dat de route bij mij in totaal 9,5 km is.

Jachthuis St. Hubertus, het buitenhuis van echtpaar Kröller-Müller en gebouwd door architect Berlage

Wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe

Tijdens mijn wandeling door Het Nationale Park De Hoge Veluwe zie ik veel sporen van wilde dieren die hier leven. Zo zijn heel wat plekken omgewoeld nabij bomen en zie ik sporen van herten. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe kan je heel wat wild spotten: reeën, edelherten, zwijnen, moeflons, eekhoorns, vossen, dassen en sinds kort ook de wolf. De laatste dieren zijn moeilijk te spotten, aangezien ze vooral ’s nachts actief zijn. Maar je hebt wel kans om reeën, herten en zwijnen te zien. Vooral tegen de avondschemer komen ze meer op de velden. Ga bijvoorbeeld wild spotten bij de velden aan de Wildbaan, bij het Reemsterveld of het Bosje van Staf. Er zijn ook verschillende wildobservatieplekken, hierover schreef ik al in een eerder artikel over fietsen op de Veluwe.

Zelf heb ik tijdens het wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe de volgende dieren gezien: edelherten, reeën, zwijnen en moeflons.

Edelhertenbronst op de Hoge Veluwe

Een van de mooiste tijden om wild te spotten op De Hoge Veluwe is eind september, tijdens de bronsttijd van de edelherten. Dit is zo’n bijzonder moment om mee te maken. Mannetjesherten gedragen zich macho en maken een laag geluid (burlen) om te laten weten wie de baas is in het gebied. Soms komt het tot gevechten als een ander hert te dicht in de buurt komt. De hinden lopen in een groep en bepalen waar de bronst plaatsvindt. De mannetjes lopen er achteraan en beschermen hun gebied met de hinden tegen indringers. Vanaf de Wildbaan en op het Reemsterveld kan je dit spektakel goed zien. Het begint ongeveer om 16 uur en duurt tot sluitingstijd van het park. Ook zwijnen laten zich hier goed zien, zeker als de boswachter met appels heeft bijgevoerd. Ideaal om dan met je camera klaar te staan.

Info bronsttijd: Houd rekening met grote drukte bij de Wildbaan tijdens de bronsttijd. De hele weg staat vol auto’s en mensen met verrekijkers en camera’s. Helaas maken sommigen ook veel lawaai, waardoor je het burlen niet erg goed hoort. Je bent dus zeker niet alleen! In de bronsttijd zijn ook delen van het Nationaal Park afgesloten voor publiek. Respecteer dit en zorg dat wild kan rusten. Overtredingen worden beboet!

Wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe edelhertenbronst

Vogelkijkhutten in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Dat je goed wild kunt spotten in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is wel duidelijk. Naast groot wild is het ook een walhalla voor vogelspotters. De spechten, zangvogels en roofvogels vliegen er talrijk. De beste manier om deze vogels te zien én fotograferen is vanuit één van de vogelkijkhutten op De Hoge Veluwe. Zelf kwam ik een vogelkijkhut tegen bij Otterlo, niet ver van de entree. Hier heb ik een tijdje gezeten met mijn fotocamera en zag in ongeveer een half uurtje een middelste bonte specht, boomklever, kuifmees, glanskop, koolmees, merel, winterkoninkje en vinken. Niet slecht voor zo’n korte tijd in de hut. We hoorden ook de zwarte specht, dus die vloog er ook rond. Niet ver van de entree bij Schaarsbergen ligt nog een vogelkijkhut. En er zijn verspreid over Het Nationale Park De Hoge Veluwe nog veel observatieschermen, waar je ook naast groot wild vogels kunt spotten.

Kröller- Müllermuseum en het Museonder

In het Centrum van Nationale Park De Hoge Veluwe vind je het Kröller-Müllermusem en het bezoekerscentrum Museonder. Bij het bezoekerscentrum vind je alle informatie die je nodig hebt om het park te verkennen, zoals bijvoorbeeld een overzicht van de gebieden die tijdens de bronst niet toegankelijk zijn. Ik bezocht tijdens een eerder bezoek het Museonder al uitgebreid. Net als het Kröller-Müllermuseum, waar ik dit keer weer naartoe ging. Vorige keer had ik te weinig tijd voor de beeldentuin, dat heb ik deze keer goedgemaakt. Met het mooie weer was het heerlijk om buiten in de beeldentuin te wandelen. Kies vooral ook het pad bovenlangs, je moet even klimmen maar je wandelt dan wel door prachtige natuur met langs het pad verschillende beeldwerken, waaronder Japanse kunst. Een uitgebreid verslag van het museum vind je in mijn eerdere blogartikel over de Veluwe.

Tips voor accommodatie en horeca

Wil je ook Het Nationale Park De Hoge Veluwe bezoeken? Ik sliep in een luxe vakantiebungalow van Park Berkenrhode. Dit vakantiepark ligt op 5 kilometer afstand van de ingang van het Nationale Park bij Otterlo. Park Berkenrhode heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, veel woningen zijn van het gas af en hebben zonnepanelen en collectoren. Het park grenst aan het bos en Klompenpad Beek- en Bultpad loopt zelfs over het terrein. Genoeg mooie wandelroutes en natuur in de buurt. In de bungalow kan je prima zelf koken. Wil je uit eten? Dan is restaurant de Waldhoorn in Otterlo een goede keuze, met een ruim en gezellig terras en sfeervolle inrichting. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe kan je bij het Park Paviljoen terecht voor een uitgebreide warme lunch, broodjes en koffie met gebak.

Praktische informatie

 • Locatie: Het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt in de provincie Gelderland, in dit artikel wordt vooral het gedeelte aan de kant van Otterlo beschreven.
 • Parkeren: Net buiten de ingangen zijn parkeerplaatsen (betaald parkeren, uitrijkaart te koop bij kassa). In het Park zijn parkeerplaatsen bij het centrum en de musea.
 • Routes: Er zijn heel wat wandelpaden die je lukraak kunt volgen met behulp van de parkplattegrond. Of volg een van de 13 uitgezette wandelroutes, de meeste tussen 3 en 10 kilometer. In dit artikel wandelde ik de St. Hubertus wandelroute van ongeveer 9 kilometer. Er zijn ook twee uitgezette fietsroutes in het park die je deels kunt combineren, fietsroute 1 van 10 kilometer en fietsroute 2 van 26 kilometer.
 • Horeca: Er zijn verschillende horecagelegenheden in het park, zo is er in het centrumgebied het restaurant Park Paviljoen met een uitgebreide menukaart. Bij het Jachthuis kan je drankjes en tussendoortjes halen bij de Theekoepel en bij ingang Schaarsbergen ligt Theehuis Kemperberg
 • Hond: Honden zijn welkom in het Park mits aangelijnd. In het Museonder, het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus zijn honden verboden.
 • Wildlife: Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend om zijn vele wild. In dit artikel was ik er in de edelhertenbronsttijd (eind september). Vanaf ongeveer 16 uur heb je grote kans om edelherten te zien (en horen) bij de Wildbaan en het Reemsterveld. Ook zwijnen laten zich daar zien. Moeflons houden zich vaak op bij het Bosje van Staf.
 • Visit Veluwe: Bekijk voor meer informatie ook de website van Visit Veluwe

Met de OutdoorBloggers op pad in Gelderland

Mijn bezoek aan de Veluwe is onderdeel van de #EstafetteVAN door de OutdoorBloggers. Zes bloggers houden een wandel- en fietsestafette door Gelderland. Ik start de estafette op de Veluwe en geef het stokje door aan Mirre van De Nederlandse Toerist, die de volgende dag op de fiets de natuur en het Militair Erfgoed op de Veluwe verkent.

Wandelen en wild spotten op de Hoge Veluwe
Tijdens de #estafettevan geven de OutdoorBloggers iedere avond het stokje over aan de volgende blogger

Lees alle artikelen van de estafette in Gelderland:

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Veluwe

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en upadetes over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.