Wandelen: challenge 1000km in 2017 de einduitslag

We zijn bijna aan het einde van het jaar en dat betekent terugkijken op afgelopen jaar én vooruitkijken naar komend jaar. Begin dit jaar begon ik aan de challenge om 1000 kilometer te gaan wandelen in een jaar. Ik wilde het alleen uit echte wandelingen halen, dus niet uit dagelijkse wandelingen naar supermarkt en dergelijke. Het was in het begin even lastig om een regelmatig ritme op te bouwen en ook gedurende het jaar kreeg ik met wat tegenslagen te maken, waardoor het niet altijd even makkelijk ging. Of ik het gehaald heb? Lees maar..

Wandelen: challenge 1000km in 2017 de einduitslag

Het eerste kwartaal: de start

Ik neem me bij mijn terugblik op het jaar 2016 voor om in 2017 meer te gaan wandelen en meer te genieten van het buiten zijn. De challenge om 1000 kilometer te wandelen in 2017 leek me een ideale manier én een goede stok achter de rug om het ook daadwerkelijk te gaan doen. De eerste wandelingen maak ik in mijn eigen omgeving, direct vanuit mijn huis. Ik ontdek het Zeeuws wandelknooppuntennetwerk en wandel in mijn eigen omgeving dwars door weilanden en langs paden waarvan ik het bestaan niet wist. Wat is het leuk om in je eigen omgeving zoveel nieuws te ontdekken. Ik wandel veel alleen, maar mijn moeder vergezelt me steeds vaker en dat is wel zo gezellig. We krijgen het wandelvirus echt te pakken!

totaal aantal kilometers: 234,15 km

Mijn blogs over wandelen in deze maand:

Wandelen in Zeeland- van Middelburg naar Sint Laurens
Wandelen in Zeeland- de bolwerken van Middelburg

Leuke routes aan het ontdekken in mijn eigen achtertuin

Wandelen langs het netwerkknooppunt in Zeeland

Het tweede kwartaal: wandelen als uitlaatklep

Het tweede kwartaal liep niet helemaal zoals gepland. Veel gedoe op het werk met veel spanning en stress, met als gevolg dat ik 2 maanden doodmoe thuiszat. Wandelen heeft mij door deze periode heengeholpen. Hoe moe ik me ook voelde, ik dwong mezelf iedere dag een stukje te lopen. Het waren in het begin absoluut geen lange wandelingen, maar iedere dag ging het weer wat beter en na een tijdje kon ik ook het wandelen weer uitbreiden. Ik schreef eerder een artikel over waarom ik zo graag wandel. En voor deze maanden was het extra van toepassing.

√ Totaal aantal kilometers: 197,59 km

Mijn blogs over wandelen in deze maand:

→ Wandelen – Challenge 1000km in 2017 hoe staat het ermee?
Wandelen in Zeeland – van Oostkapelle naar Domburg
4x wandelen in de Maasvallei Limburg

Hoofd leegmaken tijdens wandelen

Wandelen door de Wacherse duinen

Heerlijk rustig wandelen over het Zeeuwse strand buiten het hoogseizoen

Het derde kwartaal: nieuwe paden ontdekken

De eerste maanden van het jaar was ik niet veel op pad, buiten mijn eigen provincie. Ik wandelde vooral in mijn eigen omgeving. Aangezien het reisvirus me weer te pakken kreeg was ik in het tweede helft van het jaar weer wel regelmatig op pad. Zo wandelde ik in verschillende natuurparken van Zuid Engeland, maar ontdekte ik ook wandelgebieden in ons eigen land in Limburg, Friesland en Noord Brabant.

√ Totaal aantal kilometers: 345,23 km

Mijn blogs over wandelen in deze maand:

Foodwalk, wandelen langs de lekkerste adresjes in de Friese Wouden
Wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Wandelroutes ontdekken in Limburgse Maasvallei

Wilde paarden in de Friese Wouden

Wandelen langs de kust van Zuid Engeland, bij Dover

Wandelen en fotograferen in de Loonse en Drunense duinen

Het vierde kwartaal: wild spotten en blessureleed

Ik heb de smaak van het wandelen helemaal te pakken, het liefst ga ik iedere dag op pad. In het laatste kwartaal neem ik mijn camera met telelens vaker mee en fotografeer ik ook meer wild wat ik tegenkom, zoals de herten in Zeeland. Helaas krijg ik last van een blessure en dat beïnvloedt mijn wandelplezier wel enigszins. Ik kan gelukkig nog wel lopen, maar niet meer zo heel veel achter elkaar. De fysio kan er nog weinig aan veranderen. Op de foto van mijn knie is niks te zien. Nu toch even verder het ‘medische circuit’ in om te zien of er wat aan gedaan kan worden. Zou wel lekker zijn, want ik ben nog lang niet klaar met wandelen!

Totaal aantal kilometers: 247,6 (okt en nov)

Mijn blogs over wandelen in deze maand:

Wandelen in Oranjezon de blauwe westroute
Wandelen in Boswachterij Westerschouwen

Met mijn camera op pad bij Boswachterij Westerschouwen

Prachtige damherten spotten én fotograferen in Zeeland

Prachtig duingebied in Westerschouwen

De eindstand en de plannen voor 2018

En, heb je de eindtotalen al bij elkaar opgeteld? Ik wel! Ik was natuurlijk wel benieuwd of ik de 1000km gehaald had, zeker nu ik het laatste kwartaal toch minder heb kunnen wandelen. Halverwege de challenge zat ik nog niet helemaal op het aantal kilometers en wist ik nog niet of het me ging lukken. Maar, het is me gelukt! Ik heb in totaal 1024,57 kilometer gewandeld in 2017!! Yeah!! Champagne haha. Ik heb mezelf nu afgevraagd welk doel ik me voor 2018 stel op wandelvlak. Gezien mijn been wat nog niet helemaal wil meewerken houd ik het voorlopig nog even bij de 1000 kilometer ook voor 2018. Wel hoop ik komend jaar eens een meerdaagse wandeltocht te maken inclusief overnachting. Eens kijken of me dat gaat lukken.

En jullie? Hebben jullie de 1000 kilometer gehaald dit jaar? Of een ander doel bereikt?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Guido 30 december 2017 at 14:40

  Hey proficiat met je mooie jaaroverzicht. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar mijn eigen gelopen kilometers en ik ben aan het tellen geslagen: ik kom uit op 1110 km, niet zo gek veel verschillend van jouw aantal 🙂 Nu, ik ken wandelbloggers waartegen onze score verbleekt maar daar gaat het echt niet om. Ik kan me helemaal vinden in jouw wensen voor 2018 en mocht dat lukken: prachtig! Gelukkig Nieuwjaar gewenst en nog heel veel stapplezier.

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 18:17

   Dank je Guido en jij ook zo te lezen! Tja, ik ben geen wandelblogger die zich alleen met wandelen bezig is. Ik ben een reisblogger die ook erg van wandelen houdt en zichzelf dit jaar een doel heeft gesteld. Ik vergelijk me niet met anderen. maar kijk puur naar mijn eigen prestaties haha. Het ging overigens ook niet om die 1000, dat was slechts een stok achter de deur dat ik doe wat ik leuk vind, ook als ik er even geen zin in denk te hebben 😉 Jij ook een fijn nieuw (wandel) jaar toegewenst.

 • Reply Ann 30 december 2017 at 17:53

  ik ben hierdoor geinspireerd – wou dergelijke challenge al doen, maar ik heb zin om een fitbit or dergelijks aan te schaffen want elke dag stappen tellen daar word ik eerder nerveus van dan gemotiveerd. Zoals jij, zou ik eerder al mijn “geplande” wandeling bijhouden niet de dagelijkse stappen.
  Ik zou een tabel of zo bijhouden met de kilometers er in. Mag ik vragen hoe jij dit hebt aangepakt?
  Alvast proficiat met de prestatie, het geeft me nu helemaal zin om er ook mee door te gaan.
  Ik woon zelf ook vlakbij knooppuntennetwerk (Pajottenland – Belgie) waardoor het allemaal goed te organiseren is.

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 18:19

   Hoi Ann, wat leuk om te lezen dat ik je geïnspireerd heb en dat je ook de challenge aan gaat voor jezelf. Ik heb mijn kilometers bijgehouden met een app op mijn telefoon en direct na elke wandeling de kilometers opgeschreven op een kladblok in mijn telefoon. Per maand telde ik het totaal op. En nu heb ik alle maanden bij elkaar opgeteld 😉 Heel veel wandelplezier komend jaar!

 • Reply Marcella 15 januari 2018 at 21:13

  Wauw, wat goed dat je de 1.000 kilometer wandelen hebt gehaald! Leuk om je terugblik te lezen. Ik wil dit jaar 1.000 kilometer gaan lopen en de 1.500 kilometer fietsen op mijn racefiets. Mooie doelen!

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:52

   Zo, dat zijn ook mooi doelen. 1500 km fietsen in combi met 1000 km wandelen gaat me niet lukken ben ik bang. Ik hou het bij wandelen. Supergoed van je als je het haalt!

 • Reply Eva 22 januari 2018 at 20:02

  To a job well done! Mooie tochten heb je gedurende 2018 gemaakt.

  • Reply Carolien 23 januari 2018 at 08:36

   Dank! En ik denk gedurende 2017 😉 maar in 2018 ook alweer een paar mooie tochten achter de rug.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.