Vraag en antwoord over mijn wandelen: de wandel-tag

Vandaag kwam ik de wandel-tag van Vera Wandelt tegen (ingevuld door Wanda Wandelt) en het lijkt me leuk om deze nu in te vullen. De wandel- wát? De wandel-tag. Dit is een vragenlijst gemaakt door een blogger over een bepaald onderwerp die andere bloggers invullen. Zo leer je meer over de blogger in relatie tot het onderwerp. En in dit geval dus over mij en wandelen. Een klein interviewtje dus over mijn wandelen. Hier gaan we!

Waarom wandel je?

Ik vind het een heerlijke manier om mijn hoofd leeg te maken en om in het nu te zijn. Zeker als ik een route loop die nieuw is. Dan zie ik nieuwe uitzichten en landschapen en moet ik opletten hoe de route loopt. Ik heb dan geen tijd om aan andere dingen te denken. Daarnaast is wandelen een van de beste manieren om actief bezig te zijn. Ik heb al heel wat sporten geprobeerd, maar vaak eindigde het met blessures. Ik deed de laatste tijd vooral aan fitness, maar ik zag steeds meer op tegen het ‘zweten’ in de sportschool, terwijl ik me buiten veel fijner voelde. Ik zag begin dit jaar op social media de challenge om 1000km te wandelen in 2017 en dat was voor mij eigenlijk het echte begin om veel vaker te gaan wandelen en om het abonnement op de sportschool op te zeggen.

Wanneer wandel je?

Ik probeer minstens 1x per week een wandeling te maken van zeker 10 kilometer. In ‘goede’  weken wandel ik wel 3x per week, maar soms lukt het me ook een week niet om te wandelen. Dan mis ik het gelijk. Ik zou ook wel wat langere wandelingen willen gaan maken. Ik ben echter nog in opbouwende fase en moet niet overhaasten. Verder kost het natuurlijk ook veel tijd als je langer gaat wandelen, dat lukt niet altijd in combinatie met werk en gezin.

Waar wandel je het liefst?

Ik wandel het liefst in natuurgebieden. Ik vind het heerlijk om alleen de geluiden van de natuur te horen: het ruizen van de wind, het ritselen van de blaadjes, het gefluit van de vogels. Ik geniet er met volle teugen van. Op dit moment wandel ik voornamelijk in mijn eigen provincie. Dit kost me het minste tijd en het is heel leuk om je eigen omgeving wandelend te leren kennen. Ik gebruik hiervoor het wandelnetwerk van Zeeland en stippel voor de wat langere wandelingen vooraf een wandeling uit. Er staat geen omschrijving bij, dus iedere wandeling is een verrassing. Wat zou ik tegenkomen? Misschien wel een hele familie herten die mijn pad kruist zoals laatst. Daar kan ik echt zo van genieten!

Engeland New Forest hert

Wandel je samen of alleen?

Ik wandel voornamelijk alleen. Dat vind ik heerlijk. Je kunt je eigen tempo bepalen en ook zelf bepalen wanneer je wilt stoppen. Je hoeft met niemand rekening te houden. Als ik alleen ben dan zie ik ook veel meer dan als ik met iemand anders ga. Dan klets je toch veel meer en hoor en zie je de omgeving niet meer. In het begin vond ik het best eng om alleen te lopen, zeker in de bossen. Nu heb ik dat gevoel achter me gelaten. In het begin schrok ik van ieder geluidje of kreeg ik hartkloppingen als ik een man alleen zag. Daarmee ging het doel van ontspannen wandelen en genieten natuurlijk verloren. toen heb ik echt mezelf voor de keuze geplaatst: of je stopt met (alleen) wandelen óf je stopt met die gedachten die het wandelen verpesten. Ik heb voor dat laatste gekozen en ik geniet met volle teugen en ben niet meer bang (wat niet wil zeggen dat ik niet meer alert ben en dat ik me besef dat er best iets kan gebeuren, maar om daar nu van tevoren al zó bang voor te zijn vond ik onrealistisch). Overigens wandel ik wel graag met mijn moeder, zij heeft hetzelfde tempo als ik en dus wandelt dat heel fijn.

Wat is voor jou het perfecte wandelweer?

Het moet vooral niet te warm zijn. Eigenlijk wandel ik het liefst in de winter. Ik kan beter tegen de kou dan tegen de warmte. Ik heb liever een lichte regen dan wandelen in de volle zon. Hoewel wandelen met een zonnetje wel fijn is als je onderweg pauzes wilt houden. Na afloop kan ik dan extra genieten van een koud drankje of een ijsje, als beloning.

Wat neem je mee tijdens jouw wandeling?

Het liefst zo min mogelijk, ik vind het snel ballast. Nu loop ik nog niet echt hele dagen dus dan heb je ook niet zoveel nodig. Ik heb altijd een flesje water en wat te eten bij. Ook mijn telefoon is altijd mee. Hiermee weet ik hoeveel km’s ik heb gelopen, maar ik gebruik ‘m ook als gps als ik even niet weet waar ik ben. Veel meer heb ik eigenlijk niet bij me.

Wat is jouw wandeltempo?

Ongeveer 5-6 km per uur. Als ik met mijn moeder wandel, dan lopen we – al pratende- een behoorlijk tempo. Als ik alleen loop ligt mijn tempo vaak lager. Ik kijk dan veel meer om me heen en stop vaker om foto’s te nemen of om van een uitzicht te genieten. Het aantal kilometers en het tempo is voor mij ondergeschikt aan het genieten.

Op welke schoenen wandel je?

Lange wandelingen en wandelingen over onverhard terrein (zeker bij slecht weer) loop ik op mijn Lowa wandelschoenen. Stedentrips of korte wandelingen over verharde wegen loop ik op mijn sneakers.

Wandel je het liefst verhard of onverhard?

Ik wandel het liefst op onverhard terrein, (ver) weg van auto’s en fietsers. Op mijn wandelkaart met de netwerken van Zeeland kies ik vaak voor de onverharde paden. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om aan de rand van weilanden te lopen. Wel is het lopen via deze paden vermoeiender en blessure gevoeliger. Je moet dus meer opletten waar je je voeten neerzet. Af en toe en stukje verhard tussendoor kan dus wel even lekker zijn.

Wanneer is een wandeling voor jou geslaagd?

Eigenlijk is elk wandeling geslaagd, want mijn doel is bewegen en genieten. Maar een wandeling is extra geslaagd als ik wildlife heb gespot of als ik hele mooie vergezichten tegenkom of iets anders heel moois waar ik blij van word. Zo heb ik in de winter erg genoten van de ijspegels aan de takken, zo mooi, evenals het rijp op de planten, net kleine kunstwerkjes. Als ik iets gezien heb waar mijn hart een sprongetje van maakt, dan is de wandeling zéker geslaagd.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply Vera Wandelt 14 augustus 2017 at 19:25

  Dag Carolien, wat ontzettend leuk dat je de Wandelen-Tag hebt doorgegeven. Leuk om te lezen dat je met jouw moeder wandelt en dat je de sportschool hebt ingeruild voor de challenge om 1000km te wandelen in 2017. In Zeeland ben ik niet zo vaak geweest, maar aan de foto’s te zien is het een prachtig wandelgebied. Groeten Vera

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:43

   Kom maar een keer naar Zeeland dan zie je het zelf! Het is heerlijk om hier over de duinen en het strand ter wandelen. Dank voor de leuke tag.

 • Reply Sanne 15 augustus 2017 at 17:51

  Leuke tag! Ik kan me goed vinden in het alleen wandelen, dat is soms zo lekker! Sneakers wandelen het lekkerst, maar het is inderdaad fijn om bij langere afstanden wandelschoenen te dragen.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:41

   Ja op onverharde stukken kan het ook nog eens modderig worden. Dat vind ik met mijn wandelschoenen niet erg, daar ‘raus’ ik overal doorheen. Op mijn sneakers ben ik zuiniger.

 • Reply Bregje 16 augustus 2017 at 13:09

  Hoi Carolien,
  Super leuk om jouw antwoorden op de Wandel-tag te lezen. Vooral dat de Wandel1oookm challenge je een zetje heeft gegeven vind ik natuurlijk helemaal leuk. Mijn antwoorden staan op: http://www.wandelvrouw.nl/antwoorden-op-wandelen-tag/

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:40

   Ja die challenge was echt het zetje om er meer werk van te maken. Ik hield er altijd al van maar deed het te weinig. Nu heb ik een stimulans. Die van jou heb ik natuurlijk allang gelezen, leuk! ?

 • Reply Diana 16 augustus 2017 at 13:59

  Zelf ben ik het wandelen nog aan het ontdekken. Hiken in het buitenland doe ik zonder moeite maar in eigenland doe ik het te weinig. Regelmatig ga ik met mensen mee die een hond hebben, dan ben ik sneller geneigd om te gaan wandelen.

  Wel leuk dat je via deze tag een kijkje achter jouw motivatie geeft.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:37

   Zo begint het Diana! Ik wandelde eerst ook vooral alleen in buitenland of korte stukken met gezin in het weekend. Ben nog niet zo lang een stuk actiever. Ik moet natuurlijk ook nog de 1000 km halen dit jaar.

 • Reply Marcel 16 augustus 2017 at 19:59

  Erg leuke tag! Mooi om te zien wat wandelen voor je betekent. Naarmate ik ouder wordt, wandel ik veel meer. Het is een aantal jaar geleden begonnen en ben nu verslaafd aan het raken. Heerlijk buiten, hoofd leegmaken en nieuwe ideeën opdoen.

  • Reply Carolien 18 augustus 2017 at 08:24

   Ja hè het werkt best verslavend merk ik. Maar het is een goede én gezonde verslaving haha. Met mijn kantoorbaan zit ik heel veel dus dit mag best als tegenhanger

 • Reply Stien 18 augustus 2017 at 08:02

  Mooi om te lezen. Ik heb nog regelmatig heimwee naar Zeeland. Wandelen over het strand bij Vlissingen of van Domburg naar Oostkapelle.
  Hoe vond je de stadswandeling Amersfoort?

  • Reply Carolien 18 augustus 2017 at 08:27

   Heb je in Zeeland gewoond? En ja het is heerlijk om over strand en door de duinen te wandelen. Ik vond het erg leuk om aan de rand te wandelen van Amersfoort, daar is het erg groen en de stadspoorten zijn mooi okm te zien. Ik hou wel van geschiedenis en oude gebouwen. Zie ook http://www.dreamtheworld.nl/weekendje-amersfoort/

 • Reply Jenny 18 augustus 2017 at 08:07

  Leuk om een kijkje te nemen achter jouw wandel schermen. Wat grappig dat je wandelingen gaat lopen terwijl je geen idee hebt wat je onderweg tegen gaat komen. Ik kies toch vaak op basis van een beschrijving van een paar regels.

  • Reply Carolien 18 augustus 2017 at 08:32

   Ja grappig hé. Ik loop eigenlijk geen uitgestippelde wandelingen, maar stel mijn eigen routes samen aan de hand van het wandelnetwerk met knooppunten. Ik zie wel of iets onverhard is of niet en of er water is bijv. Maar ik heb geen omschrijving. Ik stippel mijn eigen routes uit. Omdat ik in mijn eigen provincie wandel weet ik wel ongeveer wat te verwachten, maar ik kom nog steeds verrassingen tegen, plekken waar je normaalgesproken nooit komt. Ik vind het ook handig omdat je ter plekke nog van plan kan afwijken. Gaat het lekker dan loop je een lang rondje, gaat het niet goed of is het weer niet fijn dan maak je een kortere lus.

 • Reply Denise 18 augustus 2017 at 09:11

  Wat leuk dat je zo vaak wandelt. En goed ook. Mooie challenge!
  Juist in je eentje wandelen vind ik inderdaad ook wel fijn. Anders ga je toch weer over vanalles praten en dan neem je de omgeving minder goed in je op. Vroeger wandelde ik heel vaak in Nederland, nu eigenlijk zelden nog, terwijl ik het in het buitenland juist heel graag doe!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:31

   Tijd om je wandelschoenen weer aan te trekken Denise ?

 • Reply Yvonne 18 augustus 2017 at 13:48

  Leuk om te lezen Carolien en wat goed dat je zo vaak tijd vrij maakt om te wandelen. Ik zou dit echt vaker moeten doen, maar het komt er gewoon niet van… had me voorgenomen in deze laatste vakantieweek met de kinderen te wandelen, maar het weer is zo prut dat ik er tot nu toe vanaf heb gezien. Grappig dat je het liefst in de winter wandelt, dan blijf ik zelf juist liever binnen, haha… koukleum!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:32

   Haha ik ben ook best een koukleum, maar als ik wandel heb ik het snel warm. Bovendien zit je in de winter veel meer binnen dan is het juist extra fijn om een flink stuk te wandelen vind ik

 • Reply Gabriëlle 18 augustus 2017 at 15:08

  Erg leuk om te lezen! Ik vind wandelen soms lekker dan doe ik het 3x per week maar soms doe ik het maanden niet. Ik ben nu weer in een wandel-fase dus ga graag wandelen 🙂

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:33

   Zo gaat dat normaal gesproken bij mij ook, maar nu heb ik de challenge als (regelmatige) stok achter de deur ?

 • Reply Aniek 18 augustus 2017 at 19:30

  Leuk om te lezen! Ik wandel ook het liefst in de winter, maar dat is vooral omdat ik in de zomer altijd fiets. En dan heb ik dit jaar nog een 12.000-kilometer-doel staan. 😉 Maar ik heb ook al een lijstje met wandelingen voor de winter klaar staan.

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:34

   Jij komt wel aan je beweging! Leuk dat je ook graag in de winter wandelt net als ik.

 • Reply Elisa 18 augustus 2017 at 21:30

  Leuk om te lezen! Grappig dat je zegt dat je tijdens stedentrips op sneakers loopt. Doe ik normaal ook, maar ik was in Edinburgh en toen heb ik juist (vanwege het weer) mijn wandelschoenen meegenomen. Was ik toch wel erg blij mee hihi.

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:36

   Oja in Edinburgh kan ik me dat goed voorstellen! Meestal ga ik bij regen in een stad toch eerder naar binnen om te schuilen. In de polder lukt dat vaak niet.

 • Reply Jessica 18 augustus 2017 at 22:42

  Wat een leuke tag en leuk om de antwoorden te lezen! Al zat ik zelf in m’n hoofd de vragen ook te beantwoorden haha ;p Ik probeer tegenwoordig in ieder geval aan m’n 10.000 stappen te komen en ik moet zeggen dat dat hier in Israël wel goed lukt (zat vandaag zelfs op 16.000!). Maar het is inderdaad wel slim om doelen te stellen voor wandelingen, anders komt het er minder snel van 😉

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:37

   Ja bij een stedentrip zit jer er ook snel aan, hoewel he tempo dan meestal niet zo hoog is als bij wandelingen door de natuur. Je stopt meestal meer én langer.

 • Reply Niels 19 augustus 2017 at 14:50

  Wandelen doe ik ook het liefst in de natuur. Heerlijk om tussen de bomen door te wandelen, langs het water of door de weilanden. Even je hoofd leegmaken en de frisse lucht inademen. Er zijn ergere dingen in het leven 😉 Zelf hou ik meer van goed warm weer om te wandelen en wat minder van de koud. Daarin verschillen we wel maar die warme chocomel na een lange wandeling door de sneeuw maakt veel goed.

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:39

   Ja. Sowieso genietik van iets lekkers als beloning. Warme choco, koud biertje, een ijsje of een lunch…het smaakt na paar uur wandelen toch beter ?

 • Reply Martin 20 augustus 2017 at 08:37

  Leuk! Heerlijk in de natuur wandelen is heel rustgevend! Voor wat betreft beweging is een stedentrip ook een uitstekende manier…mits je geen openbaarvervoer gebruikt. Lekker struinen door een stad brengt je ook nog eens op onverwachte plekken!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:40

   Ja stedentrips zijn ook leuk. Daar loop je ook heel wat af, hoewel meestal wel in een minder hoog tempo.

 • Reply Jeanine 20 augustus 2017 at 18:22

  Hoi Carolien.

  Wat leuk om jou kant van het wandelen te lezen. En dapper om 1000 km te lopen dit jaar.
  Ik ben nog nooit in Zeeland geweest. Schandalig hè… Ik heb onlangs nog tegen mijn man gezegt dat ik daar echt eens naar toe wil. Nu ik je foto’s zie weet ik het zeker.

  Fijne avond. Jeanine.

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:41

   Hoi Janine, dat kan natuurlijk niet, nog nooit in Zeeland ? Je kunt hier goed wandelen hoor. Heerlijk over strand, of de duinen.

 • Reply Laura | Travelvibe 21 augustus 2017 at 09:09

  Wat leuk om te lezen! Mooi doel heb je gesteld!
  Ik ben vooral supergoed in wandelen tijdens een citytrip. Onverwacht loop je zo meer dan 15 km op een dag (volgens mijn phone…)

 • Reply Sanne 22 augustus 2017 at 16:36

  Leuke blog! Herkenbaar om je hoofd leeg te maken. Ik doe dat vaak even op het strand, maar echt uren wandelen ben ik niet zo van.

 • Reply Marcella 26 augustus 2017 at 10:43

  Leuk dat jij de tag ook hebt ingevuld! Het maakt me ook wel nieuwsgierig: hoe ver ben je al met je doel om 1000 kilometer te lopen? Ik vind het een erg goed voornemen. Ik ben zelf meer gaan fietsen, en daarom blijft het wandelen er een beetje bij. Eigenlijk wel jammer!

 • Reply anto 28 augustus 2017 at 10:11

  Leuk om te lezen, ik ga hem ook nog even invullen. Jouw tempo haal ik trouwens meestal niet, omdat ik onderweg bijna altijd foto’s maak van mijn hike 🙂

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.