Tips voor cultuur en erfgoed in de Achterhoek

20161120_114947

De Achterhoek is voor mij een nog vrij onbekende streek, waar ik nog niet vaak ben geweest. Die ene keer dat ik er was, zag ik al dat de natuur er erg mooi is. Als je zoekt op de Achterhoek en je bekijkt de afbeeldingen dan zie je vooral veel foto’s van groene landschappen en boerderijen. Hoewel het er aanlokkelijk uit ziet om hier ook actief bezig te zijn, ga ik dit keer echter niet naar deze streek om de natuur te ontdekken. Ik ga op zoek naar de cultuur en het rijke erfgoed . Op zoek naar de verhalen van de Achterhoek.

Villa Mondriaan in Winterswijk

Ik begin in Winterswijk. Denk je aan Piet Mondriaan, dan denk je waarschijnlijk niet aan deze plaats. Toch is die link wel heel logisch. Mondriaan heeft namelijk vanaf zijn achtste tot zijn twintigste in Winterswijk gewoond. Het was de tijd dat hij zijn passie voor schilderen en tekenen ontdekte. Van zijn vader, die leraar was, moest hij wel een gedegen opleiding volgen, dus wijdde hij zijn eerste jaren aan de kunstacademie waar hij werkte aan realistische werken. Gaandeweg werden die werken steeds abstracter. Dat realiseer je je eigenlijk niet echt, dat er voorafgaand aan de beroemde werken eerst een hele ‘zoektocht’ gaat. Het wordt duidelijk verteld in het museum Villa Mondriaan, die gevestigd is in het voormalige woonhuis van Mondriaan. Let op, je vindt hier geen abstracte werken van Mondriaan. Het museum is gericht op de beginperiode en zijn ontwikkeling tot de bekende schilder die hij uiteindelijk is geworden. Naast werken van Mondriaan zelf zijn er ook andere exposities. Waaronder een indrukwekkende portrettenserie van fotograaf Rehaab Al Khazraji, een Irakese vluchteling in Nederland.

274a9396 Tips voor cultuur en erfgoed in de AchterhoekTips voor cultuur en erfgoed in de Achterhoek

Ekoboerderij en bio-tel Arink

Een heel ander verhaal vind ik op een steenworp afstand van Groenlo, in het kleine plaatsje Lievelde. Het is het verhaal van John en Liane van Ekoboerderij en bio-tel Arink. Een verhaal over hun passie en idealen. Zij geloven in het systeem wat de natuur zelf vormt. Al eeuwenlang passen dieren en natuur zich aan, aan de externe omstandigheden. Daar hoeven mensen zich niet tegenaan te bemoeien. Sterker nog, als we als mensen ingrijpen zal het systeem juist kwetsbaarder worden en wordt het teniet gedaan. Bij Ekoboerderij Arink wordt dan ook gewerkt met eigen producten. Het voer voor de koeien wordt geteeld op eigen land, zodat het niet uit verre landen gehaald hoeft te worden (wat het natuurlijk proces en het milieu geweld aan doet). Er worden geen antibiotica en geen chemische middelen gebruikt. Het levert een duurzaam en eerlijk product op. Bij Arink is dat eerlijk vlees en een biologische witschimmelkaas met de naam Zwaluwgekwetter. We genieten ervan tijdens een heerlijke lunch in hun nieuwe biotel.

20161120_120532274a9443274a9449274a9436

Bio-tel Arink

Het bio-tel (een hotel en restaurant) is gemaakt in de voormalige hooischuur. Wie nu denkt dat je primitief tussen het hooi moet slapen heeft het mis, het hotel is van alle comfort voorzien. Er zijn 5 tweepersoonskamers, licht ingericht met een moderne badkamer. Bij de bouw van het biotel is vooral veel materiaal hergebruikt en ook de energievoorziening is zoveel mogelijk neutraal. John en Lianne staan voor het uit de anonimiteit halen van het voedsel, zodat consumenten weer weten wat ze eten. Een mooi principe!

274a9414274a9418 274a9422

Vestingstad Groenlo

Tijd om door te gaan naar een ander gedeelte van de Achterhoek. Ik rijd naar vestingstad Groenlo, ook wel Grol of Grolle genoemd. Ook deze stad heeft een rijke historie en voldoende verhalen te vertellen. Hoewel zelf geen Hanzestad profiteerde Groenlo vroeger wel van de hanzekooplieden door een gunstige ligging. Dit bracht hen veel welvaart. Door deze welvaart werd de stad vaak belaagd. Om zich te verdedigen bouwden ze in 1334 een muur rond de stad en in 1550 werden er wallen en grachten aangelegd in een vijfhoekige versterking, de zo kenmerkende vorm voor een vesting. Veel van de vroegere vestingstad is inmiddels verdwenen. Ik breng een bezoek aan de Calixtusbasiliek en beklim de toren voor een uitzicht over de stad. Verder daal ik af in de crypten onder het stadhuis en bezoek ik een oude stadsboerderij. Hier lijkt de tijd te zijn stilgestaan. Wist je trouwens dat Grolsch uit Groenlo komt?

De kerkers van Groenlo

Nog niet zo lang geleden zijn de kerkers van Groenlo weer toegankelijk voor het publiek. De kerkers werden in 1982 ontdekt, maar jarenlang werd er niks mee gedaan. Met de ontdekking van de kerkers werd ook een lijst met gevangenen gevonden. Blijkbaar werden de kerkers als sinds 1600 als (tijdelijke) gevangenis gebruikt. Ook Lange Aele en haar dochter Anne, beschuldigd van hekserij, werden hier opgesloten. Hoe het verder met ze gaat, kan je zien in de film die afgespeeld wordt bij het bezoek aan de kerkers. Je vindt de kerkers onder het stadhuis.

274a9463274a9458274a9459b

Stadsboerderij Groenlo

Een ander voorbeeld waar de geschiedenis van Groenlo tot leven komt is in de Stadsboerderij Grolle. Hier vind je een 17e eeuwse stadsboerderij, de enige in Groenlo (en omgeving). In de boerderij krijg je een kijkje in het leven van de inwoners van Groenlo in die tijd. Er is een woonkamer met bedstee, een keuken en een weefkamer met een 17e eeuws weefgetouw. Het lijkt wel een beetje op de boerderij van mijn grootouders. Hoewel daar geen bedstee meer was, hingen daar ook de overalls en mattekloppers aan de kapstok en stonden de klompen bij de entree. Een feest van herkenning!

274a9465274a9471274a9469274a9473

Calixtusbasiliek Groenlo

Een van de opvallendste gebouwen van Groenlo is de Calixtusbasiliek. De kathedraal van de Achterhoek, zoals hij door omwonenden wordt genoemd, torent hoog boven de stad uit. De kerk is in 1908 in gebruik genomen en genoemd naar Paus Calixtus I. Pas in 2014 wordt de kerk ook echt een basiliek, een eretitel voor een kerkgebouw met historische of anders noemenswaardige betekenis. De Calixtusbasiliek krijgt deze titel door de grootscheepse restauratie en omdat er geen basiliek meer was in Gelderland. Ik bekijk de kerk even van binnen. Eerlijk gezegd word ik zelf nooit zo enthousiast van kerken. Natuurlijk, het glas in lood is vaak mooi, maar de sfeer die er hangt is niet de mijne. Waar ik vooral naar uitkijk is de beklimming van de toren. Ik vind het wel altijd leuk om een stad vanuit de hoogte te bekijken (ondanks mijn hoogtevrees). Hier wacht echter nog een andere verrassing. Voordat we van het uitzicht kunnen genieten, leidt de gids ons naar een andere ruimte. Via houten loopbruggen komen we boven de gewelven. Wat bijzonder! Dit heb ik nog nooit gezien. Daarna is het niet veel tredens verder dat we door een laag luikje naar het uitkijkpunt kunnen (eerst moeten we over duizenden dode vliegen heen stappen, ieuw). Vooraf de waarschuwing om alles goed vast te houden, want het is windkracht 10. Dat maakt het extra spannend!

274a9478 274a9481274a9487274a9498274a9476

Wild eten in de Achterhoek

Wild eten in de Achterhoek is een traditie. Wil je een verblijf in de Achterhoek afsluiten met een heerlijk wilddiner, dan kan je prima terecht bij Ellen’s restaurant in Zelhem. We worden vriendelijk ontvangen door Ellen zelf. Het restaurant is sfeervol ingericht met winterse hoekjes vol kussens en warme kleedjes. Hier voel je je thuis! En het eten smaakt heerlijk. Echt een fijne afsluiting van mijn bezoek aan de Achterhoek.

20161120_182132 20161120_184649

Praktische tips & winactie!

 • Meer informatie over Villa Monderiaan vind je op villamondriaan.nl. Hier vind je ook de actuele agenda.
 • Wil je meer doen in Winterswijk zelf? Kijk dan eens op 100procentwinterswijk.nl
 • Ook langsgaan bij John en Liane en een overnachting boeken? Meer informatie over hun ekoboerderij Arink, de winkel en hun ideologie vind je op ekoboerderijarink.nl. Een overnachting kan je (ook) boeken via Booking.com
 • Meer doen in Groenlo? Kijk dan eens op groenlo.nl. Ieder jaar wordt de Slag om Grolle uit 1627 opnieuw opgevoerd. Een heel spektakel dat komend jaar plaatsvindt van 20-22 oktober 2017.
 • Wild eten In het najaar serveren veel restaurants een speciaal wildmenu. Kijk op wildetenindeachterhoek.nl/restaurants

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 1 januari 2017 at 10:09

  Wat een leuke trip! Zo leuk om meer van ons eigen landje te ontdekken. Groenlo daar ben ik vroeger een aantal keer op vakantie geweest, met de vouwwagen 🙂 Helaas heb ik jog weinig herinneringen eraan.

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:21

   Tijd om er nog eens naar toe te gaan dan Kirsten! Er is nog zoveel leuks in Nederland te ontdekken 😉

 • Reply Mirre 2 januari 2017 at 11:49

  Mooi he, in de Achterhoek. Het is daar soms net alsof de tijd even is blijven stilstaan… Bio-tel Arink ziet er trouwens ook echt uit als een geniet-plekje. xx

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:20

   Inderdaad, in die oude plaatsjes vol tradities… en Arink is echt een geniet plekje.

 • Reply Yvonne 2 januari 2017 at 16:12

  Wij waren afgelopen jaar ook 2 keer in de Achterhoek. Is een regio met veel leuks, dat had ik eigenlijk helemaal niet zo verwacht. Leuke verzameling tips voor als we nog een keer die kant op gaan!

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:14

   Jij woont er ook iets dichterbij dan ik natuurlijk haha, ik ben wel benieuwd welke tips jij dan nog hebt.

 • Reply Sanne 2 januari 2017 at 23:11

  Jullie hebben een mooie dag gehad. Leuke blog Carolien!

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 19:43

   Dank je Sanne, en ja, ik heb het zeker naar mijn zin gehad!

 • Reply Denise - Follow my footprints 4 januari 2017 at 00:22

  Volgens mij ben ik maar 1x in mijn leven in de Achterhoek geweest… In Doetinchem volgens mij. Maar het ligt dan ook niet echt naast de deur, dus je komt er niet zo snel.
  Maar ja, aan de andere kant: dat liggen Spanje, Frankrijk en Italië ook niet en daar ben ik allemaal wel meer dan 10x geweest… 😉

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 19:42

   ja dat vind ik nou ook altijd, we reizen de hele wereld rond maar in NL willen we niet langer dan 1,5 uur in de auto, hahahaha. Ik herken het wel!

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 4 januari 2017 at 19:45

  Ik ben echt nog nooit in de Achterhoek geweest, maar zo te lezen is er meer dan voldoende te doen. Mij lijkt het zeker de moeite waard de Achterhoek te gaan ontdekken 🙂 .

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 19:42

   Je bent niet de enige die nog nooit in de Achterhoek is geweest, maar er zijn voldoende leuke plekken!

 • Reply Gabrielle ~ GlobeGirl 4 januari 2017 at 19:55

  Ik ben eerlijk gezegd nog nooit in de Achterhoek geweest. Laatst kwam ik ook een lijstje tegen van 10 leukste steden om te bezoeken in Nederland, daar stond Groenlo tussen! Leuk ook dat er nog zulke bedrijven zoals de Bio-tel Arink bestaan, genieten om daar rond te mogen kijken lijkt mij!

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 19:41

   Ja, Groenlo zei mij ook eigenlijk weinig tot niks. En Bio-tel Arink had ik ook nog nooit van gehoord. Echt een aanrader!

 • Reply Jenny - IkReis 5 januari 2017 at 11:28

  Ik ken de Achterhoek ook niet echt. Leuk dat je me even meeneemt in je blog.

  Ik zou heel graag op de ekonoerderij willen overnachten.

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 19:39

   Ja echt een leuke plek en heel aardige eigenaren. Het eten was trouwens ook heerlijk.

 • Reply Jessica 7 januari 2017 at 01:11

  Haha ik moest wel lachen om de reactie van Denise: in eigen land willen we inderdaad niet al te lang onderweg zijn, maar vluchten naar het buitenland zijn geen probleem haha. Al gaan die trips meestal wel naar de zon! Ik ben inmiddels een paar keer in de Achterhoek geweest en was inderdaad erg verrast hoe leuk en lieflijk het daar is. Ik vind dat boerse wel charme hebben. 😉

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 7 januari 2017 at 11:17

  Leuke blog! Het was even reizen (jep, ook ik vond het een lange trip 😉 ) maar erg verrassend. Vooral om eindelijk eens naar de Villa Mondriaan te gaan.

 • Reply Marcella 7 januari 2017 at 16:57

  Leuke afwisselende trip! Ik zou graag willen slapen bij Bio-tel Arink, lijkt me een erg fijne plek! Ik ben nog nooit in de Achterhoek geweest, dus het wordt wel eens tijd om die kant te ontdekken!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.