Review IXXI: collage reisfoto’s

Ik wilde iets leuks doen met de foto’s van onze laatste reis naar Australië. Vaak komen onze vakantiefoto’s niet verder dan een fotolijstje, fotoboek of op dit blog. Nu wilde ik er iets anders mee. Al struinend op internet kwam ik op IXXI design. Met IXXI kan je een persoonlijke wand maken met vierkante kaarten die je aan elkaar klikt met behulp van kruisjes. Je kunt zo heel makkelijk een mooie collage maken van onder andere je reisfoto’s. Dit leek me wel wat.

De bestelsoftware

Je IXXI samenstellen gaat heel makkelijk met de bestelsoftware. Klik op de homepage op Start hier en kies vervolgens de mogelijkheid om met je eigen foto’s een IXXI te maken. Je hebt de keuze uit een collage, een vergroting of een pixel IXXI. Wil je hetzelfde als mijn voorbeeld? Dan kies je voor collage.

Tips voor het maken van je eigen collage:

 • Kies het juiste formaat, je kunt alleen een veelvoud van 20cm kiezen (want de kaarten zijn 20x20cm).
 • Zorg dat de kleuren bij elkaar passen. Je kunt een foto per kaart kiezen (zoals ik heb gedaan), maar je kunt ook een foto over meerdere kaarten verdelen, zo kan je één foto er bijvoorbeeld meer laten uitspringen.
 • Let op dat de kaarten gedrukt worden in CMYK. De meeste foto’s zijn in RGB. Je kan ze in RGB aanleveren, dan zet de drukker ze om in CMYK. Het kan daardoor zijn dat de foto’s er iets anders uitzien dan je ze in je preview ziet. Dit voorkom je door de foto’s zelf al naar CMYK om te zetten en ze dan in de gewenste kleuren te bewerken. Dan is de preview meer waarheidsgetrouw en voorkom je teleurstelling.
 • Je hoeft de foto’s zelf niet op het juiste formaat te maken, je kunt de foto verschuiven en de software maakt hem op maat. Zorg wel dat de foto een resolutie heeft van meer dan 150 dpi, de minimale bestandsgrootte is 500 x 500 px per kaart. Als de kwaliteit niet voldoende is wordt dit ook aangegeven. Zelf heb ik foto’s gebruikt van 20x20cm op 300 dpi. De maximale grootte per beeld is 50MB.

Hierboven zie je de printscreens van de stappen in het softwarepakket. Ik vond het heel makkelijk werken, het wijst zich vanzelf. Foto’s uploaden, op de juiste plaats slepen en bestellen maar!

Het ophangen

Het pakketje werd keurig binnen de drie werkdagen bezorgd. Het zag er goed uit, geen beschadigingen en zodra je het pakketje open doet zie je jouw ontwerp al klaarliggen. Daar werd ik vrolijk van! Je hebt zin om meteen aan de slag te gaan. Het is niet moeilijk maar vergt wel wat precisie. Het is handig als je het ophangen met z’n tweeën doet.

IMG_7309IMG_7311IMG_7313IMG_7314IMG_7317 IMG_7318

Wat ik er van vind

Het ophangen was nog even een precies werkje, want je wilt wel dat het waterpas komt te hangen. Voor de rest vond ik het een heel makkelijk systeem. Het bestellen gaat met de bijbehorende software heel snel en het is heel duidelijk allemaal. Het doosje is mooi en handig ingedeeld. Het kwam heelhuids en compleet bij mij aan, zonder beschadigingen. De afdrukkwaliteit van de foto’s op de kaarten viel me ook erg mee. Het is geen hoogwaardige fotoafdruk, maar de kleuren kwamen wel overeen met wat ik besteld had en in z’n geheel ziet het er mooi uit. Ik moet wel even wennen aan de manier waarop het opgehangen is zo met de kruisjes. Die zie je wel op de foto’s namelijk. Maar in z’n geheel vind ik het er echt mooi uitzien en ik krijg er ook echt een blij gevoel van als ik de foto’s zo bij elkaar zie hangen.

Voordelen: snel en duidelijke bestelsoftware, veel mogelijkheden, je kunt de foto’s weer vervangen en /of de collage aanvullen, het is een heel betaalbaar systeem
Nadelen: ik moet wennen aan de kruisjes, daardoor oogt het wat minder strak, kwaliteit is minder dan fotoafdrukken, ophangen is precisie werkje

Al met al vind ik het een zeer geslaagd systeem en een leuke manier om snel en redelijk betaalbaar mooie wandcollages te maken van je reisfoto’s.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Martin 2 februari 2018 at 20:34

  Wat een leuke manier om iets met je foto’s te doen. Ophangen is altijd een beetje gedoe. Ziet er goed uit!

  • Reply Carolien 3 februari 2018 at 10:44

   Ja, ik vind het echt een heel leuk systeem. Ik geniet zo elke dag van onze reis door Australië. En het ophangen heb ik even aan een prof ovegelaten 😛

 • Reply Diana 2 februari 2018 at 20:34

  Een tijdje geleden wat ik naar dit systeem ook aan het kijken. Vind het echt geweldig! Weet ook al een plekje om het is bevestigen. Ook tof dat je zo elke keer kunt uitbreidden.

  • Reply Carolien 3 februari 2018 at 10:45

   Ja het is echt heel erg leuk, zeker doen. En als je gaat bestellen: de link staat onderaan deze pagina, help je mij ook een beetje 🙂

 • Reply Jenny 2 februari 2018 at 21:38

  Grappig systeem! Ik vind het er echt erg leuk uit zien.

  Misschien moet ik zelf ook eens aan de slag.

  • Reply Carolien 3 februari 2018 at 10:46

   Zeker doen, het is echt heel erg leuk. Bij mij hangt het in de wc en ik geniet er elke dag van 🙂

 • Reply Denise 2 februari 2018 at 22:46

  Leuk! Zelfs aan een fotoboek kom ik al jaren niet meer toe. Dit is nog weer een stapje verder, maar gewoon een kwestie van dóen natuurlijk. Want als het eenmaal hangt is het natuurlijk wel heel leuk!

  • Reply Carolien 3 februari 2018 at 10:46

   Afgezien van het ophangen, is dit veel sneller gedaan dan een fotoalbum. Enne, als ik je overgehaald hebt, de link staat hier onderaan… just saying 😉

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.