Pop-up restaurant in de Timmerfabriek

Ooit heb ik in Vlissingen gewoond, maar ik moet toegeven dat ik niet zo heel veel met Vlissingen heb. Ik ben een geboren en getogen Middelburgse en in Vlissingen kwamen we niet zo heel vaak. Maar daar is verandering in gekomen. Naast de boulevard heeft Vlissingen er namelijk nog een bijzondere locatie bij: het Scheldeterrein.

Werf en fabrieken, bijzondere locaties

De scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) was (en is) een begrip in Vlissingen. Al in 1875 richtte Arie Smit de werf in Vlissingen op.  De KMS leverde vooral schepen aan de Koninklijke Marine. Veel Vlissingers en Walchenaren hebben er gewerkt of kennen mensen die er werkten. Mijn vader werkte voor de gieterij in Middelburg, een dochteronderneming van de Schelde. Zo kwam ik, ook als echte Middelburgse, de naam de Schelde regelmatig tegen tijdens mijn vakantiewerk. Helaas ging het niet zo goed met de scheepsbouw en zowel de werf als de gieterij gingen failliet. Hiermee kwam wel het enorme scheldeterrein vrij. Er werd een plan ontwikkeld voor herstructurering, maar wel met behoud van de oude gebouwen, zoals de Timmer- en de Machinefabriek. Als fotograaf heb ik een keer een fotoshoot gehouden in de oude Machinefabriek. Aan deze fabriek is nog niks gedaan en ligt er verlaten bij en is dus ideaal als locatie voor fotoshoots. De Timmerfabriek is inmiddels gerenoveerd met behoud van de oude elementen.

timmerfabriek
foto van oude Timmerfabriek ca. 1915 bron: canonvanvlissingen.nl

Timmerfabriek

Ook de Timmerfabriek is een prachtig pand. Bij de renovatie is het industriële karakter bewaard gebleven. Ik vind het een schitterend gebouw! Het is nu in gebruik als eventgebouw en er vinden regelmatig feesten plaats. En laat in dit gebouw nu deze zomer een pop-up restaurant neergestreken zijn. Een mooi gebouw en lekker eten, hier moest ik natuurlijk naar toe!

foto 2

Eten bij Michel

Van 18 juni t/m 20 september kun je aan tafel bij Michel Louws. Deze topkok houdt zelf ook wel van een reisje lezen we in de plaatselijke krant. Tot voor kort zwaaide hij de scepter in de keuken van Huka Lodge in Nieuw- Zeeland. Maar een Zeeuw blijft een Zeeuw 😉 , dus hij komt terug naar zijn roots deze zomer en kookt hier de sterren van de hemel op de bijzondere locatie De Timmerfabriek. Een uitgelezen kans om te genieten van heerlijke gerechten in een stoere, no nonsens omgeving tegen een hele redelijke prijs. Een buitenkansje zou ik zo zeggen. Voor mij alle reden om hier naartoe te gaan. De hele week loop ik al uit te kijken naar ons bezoek aan het pop-up restaurant. En dan zal je net zien, wordt manlief opgepiept door zijn werk door een calamiteit. We hadden gereserveerd voor 18.30 uur, maar deze tijd gaat voorbij en het wordt tegen 19.00 uur voordat we kunnen vertrekken. Enigszins gestresst komen we bij het restaurant aan, in de hoop dat ons plekje nu niet vergeven is. Maar wat heerlijk is het dan om zo ontspannen ontvangen te worden door gastvrouw Marianne. Ze wuift onze bezorgdheid over te laat komen weg. Nee joh, geen enkel probleem, ga lekker zitten en geniet van de avond. Zodra we zitten voelen we de stress van ons afvallen. We genieten van het mooie gebouw én van een lekker wijntje en als de menukaart op tafel komt zijn we er helemaal klaar voor. Of we gaan voor de 9 gangen? Ja dacht het wel! 😉

foto 13

Alles zullen we (h)eerlijk delen

We beginnen met de eerste ronde. Er komen vier schaaltjes/plankjes vol lekkers op onze tafel: sushisalade met komkommer en Japanse mierik, Zeeuws-Vlaamse bruinenbonencrème met piccalilly, geplukte kip met kleine augurkjes en radijs en meiknolletje met kerrie en framboos. Daarbij krijgen we nog een heerlijk brood geserveerd. Het fijne van het hele concept is dat de gerechten op tafel worden gezet en dat je alles met elkaar deelt. Echt een verademing om niet te hoeven kiezen, want dat vind ik altijd zo lastig. Zo kan je overal van proeven en hoef je je niet helemaal vol te eten. Ik zeg met nadruk hóef je niet alles op te eten, maar het smaakt allemaal zo goed dat we enthousiast de eerste schaaltjes volledig leegeten. Jammie, wat is dit lekker. Zoveel smaken. Heel eerlijk gezegd hou ik niet zo van bruine bonen, dus ik keek eerst bedenkelijk naar het  bruinebonencrème gerecht op de kaart, maar wat ik hiervan geleerd heb, is dat het wel of niet lekker vinden vooral te maken heeft met de manier waarop het klaargemaakt is. Ook dit bruinebonengerecht ging er met veel smaak in!

foto 17

Kom maar op met de tweede ronde! Ditmaal kregen we spitskoolsalade, tamarinde en gelakt spek en rode poon met milde tomaten “sambal”. Ook hier hebben we van zitten smullen. En ik denk zelfs dat de spitskoolsalade, tamarinde en gelakt spek tot één van onze favorieten van de avond behoorden. Lekker pittig maar door het spek ook weer niet té. Het doet me een beetje denken aan de gerechten die ik in Thailand heb gegeten (maar dan zonder het spek). Ook deze ronde gaat helemaal op. We zijn te enthousiast en vergeten iedere keer dat er nog meer komt. Tijd om even een rondje te lopen en de benen te strekken. Even een frisse neus halen en ruimte maken voor de volgende rondes. Heerlijk dat dit ook gewoon kan.

Diner voor twee

Mijn vriend wijst me erop dat de zanger van Bløf ook aanwezig is. Ik heb dat nog helemaal niet gezien, heb alleen oog voor mijn vriend én het eten. Ondanks dat de ruimte groot en hoog is, blijkt het toch een behoorlijk intieme sfeer te hebben. Dit komt mede door het delen van de gerechten en opsplitsen van de gangen. We zijn helemaal in de ban van het lekkere eten en elkaar. De zorg die ik had of het toch wel geschikt was voor twee personen is hiermee helemaal weg. Ook de goede zorgen door het personeel dragen hieraan bij. Wat een lieve en zorgzame meiden.

Happiness is food

Tijd voor het eigenlijke ‘hoofdgerecht’, zomerschol met bloemkool en gerookte haring, spitskool van de barbecue met pinda en gember en lamsschouder min gekruide kikkererwtenstoof en een citroenschilletje. Stuk voor stuk weer hele mooie gerechten (het oog wil ook wat) en lekker! Weer genieten we volop. Niks snel naar binnen werken, maar van elke hap volop genieten en de smaakpupillen zijn werk laten doen. Mindfullness, ik hou ervan. Even de tijd stil en simpelweg gelukkig zijn met lekker eten 🙂

foto 18foto 19

Desserts en keuzestress

De laatste ronde komt eraan. Jammer, maar eerlijk gezegd, meer dan dit hadden we ook echt niet aangekund. Voor het dessert moeten we van de stoelen en mogen we naar de tafel waar de keuzes staan uitgestald. Michel legt uit wat er allemaal is. En ja… daar komt het probleem alweer om de hoek. We moeten kiezen en dat kunnen we niet. Lieve Michel, wil je de volgende keer de toetjes ook gewoon meenemen in het algehele concept, want kiezen is echt onmogelijk met al dat lekkers. Gelukkig, je komt ons te hulp. We mogen overal wat van. De kaasjes laten we even liggen, want hoewel ik een megakaasfan ben, geloof ik werkelijk dat ik dat niet meer had overleefd. Wat hebben we wel geproefd van het dessert: sinaasappel-maanzaadcake, melktaart met geprakte aardbei en donkere chocomouse met fruit. Hemels! Ik ben een echt toetjesmens en hier maak je me heel erg blij mee.

foto 7

Om het af te sluiten nemen we nog een bakje koffie (we willen gewoon nog niet weg eigenlijk ;)) en krijgen daarbij ook nog eens heerlijke  bonbons met speculaassmaak, gemaakt door het Zeeuws Ministerie van Chocolade en Culinaire zaken. Heerlijk, nog een kadootje op mijn tong. Eindelijk komt dan toch het einde in zicht. We rollen vol, maar zeer voldaan onze auto in. Volgende keer komen we met de fiets of taxi en nemen we ook het wijnarrangement erbij. Dát we nog een keer komen is een feit!

foto 10

Wil je culinair genieten op een unieke locatie kom dan naar de Timmerfabriek. Het is zeer toegankelijk zonder al te veel opsmuk en ook heel betaalbaar. Je voelt de passie in de gerechten, de bediening is meer dan vriendelijk en je kunt gewoon heerlijk jezelf zijn. Tot de volgende keer Michel en team!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Michel de Vaan 17 juli 2019 at 11:46

  Beste Michel,
  Op vrijdag 5 juli hebben we met een klein gezelschap heerlijk gegeten.
  Echt alles was top.
  Indruk op mij maakte het gesmoorde vlees aan het bot.
  Van welk deel van het rund of kalf is dat en hoe heb je dat bereid?
  hoor graag van je
  Michel de Vaan

  • Reply Carolien 26 juli 2019 at 11:14

   Beste Michel,
   deze website is niet van Michel zelf, het is een review van mijn bezoek aan het restaurant, dus ik kan je helaas geen antwoord geven op je vraag. Maar wij hebben zelf ook verschillende keren genoten. Carolien

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.