Oud Pella, Edessa en Vergina

Tijdens onze rondreis door Noord Griekenland stonden Vergina en Oud Pella hoog op ons lijstje (vanwege hun geschiedenis). Edessa lag in de buurt dus die pakten we ook gelijk mee. Deze drie plaatsen in Grieks Macedonië zijn in één dag te bezichtigen, maar wij hebben het over twee dagen verspreid, met een overnachting in Vergina.

Oud Pella

Vanuit Thessaloniki reden we eerst naar Pella. Hier kan je een museum bezoeken, maar deze sloegen we over en we gingen gelijk door naar de opgravingen van Oud Pella. Dit was vroeger de bloeiende hoofdstad van Macedonië gesticht door Archelaos in de vijfde eeuw v. Chr. Het is ook de geboorteplaats van Alexander de Grote. Oud Pella was een grote stad, vooral de Agora (de markt- en werkplaats), was voor die tijd uitzonderlijk groot. Er zijn meerdere mozaïeken opgegraven die dateren van ca. 300 v. Chr. en die nog van zeer goede kwaliteit zijn. Ik kon mijn hart ophalen, want ik hou enorm van mozaïeken. Verder is er een grote openbare badplaats, waar duidelijk te zien was hoe in die tijd al gebruik werd gemaakt van een waterleiding (door terracotta pijpen) en afvoeren. Erg indrukwekkend om te zien dat er zo lang geleden al zoveel kennis was.

Edessa

Na Oud Pella reden we door naar Edessa. Het landschap werd groener en we moesten ook meer klimmen met de auto.  Edessa is gebouwd aan de voet van de berg Vermion. In Edessa is veel water te vinden, de beken stromen door de stad zelf, maar de watervallen vormen de hoofdattractie. De hoogste waterval ‘Karanos’ komt van ca 70m hoogte naar beneden vallen. Er is een pad langs de verschillende watervallen aangelegd en het is een leuke wandeling met mooie uitzichten op de waterval en op het dal. Weer terug bij het beginpunt vind je een café/restaurant, waar we genieten van een koffie én het uitzicht.Vijgen groeien hier gewoon in het wild

Vergina

In 1977 vond de archeoloog Andrónikos bij opgravingen buiten het dorp Vergina de ingang tot een graf. Het bleek het graf van koning Philippus II, de vader van Alexander de Grote. De opgravingen bevestigde dat hier Agai, de eerste hoofdstad van Macedonië, had gelegen. De vondsten uit dit en andere koninklijke graven zijn nu te bewonderen in het museum. De Koninklijke graven staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt de tombes (vier stuks) bezoeken. Aan de buitenkant zie je weinig, het is een heuvel met gras begroeid, maar als je naar binnenloopt weet je niet wat je ziet. Vier verschillende tombes (graven), zoals ze gevonden zijn met hun kostbaarheden en nog met grote toegangsdeuren. Ik begin al te fotograferen, maar helaas, een reprimande.. fotograferen is niet toegestaan. Kijk voor foto’s op oa http://www.aigai.gr/en (royal burial cluster of Philippus II) of google op Royal Tombes Vergina. Naast deze tombes vind je in Vergina nog meer opgravingen, zoals het Paleis (deze konden wij niet bezoeken want er werd aan gewerkt), een theater en andere graven. Eentje ervan lag pal achter ons guesthouse.


Deze tombe vind je direct achter het guesthouse Evridiki (even een heuveltje beklimmen)

In Vergina vind je verschillende Tavernes, waar je ‘simpel’ Grieks kunt eten zoals souvlaki’s, gyro’s, tzatziki en een Griekse salade. Verwacht geen hoogstandjes, maar het eten smaakte ons prima en afgezien van wat tourbussen (voornamelijk met Griekse schoolkinderen) waren er nauwelijks toeristen en zit je tussen de locals.

Lekker eten met uitzicht op een kapelletje (die zie je echt overal in Griekenland)

Guesthouse Evridiki Vergina

Zoek je een leuke overnachtingsplek, kies dan voor Evridiki guesthouse in Vergina. Het guesthouse ligt op een centrale plek vlakbij alle bezienswaardigheden. Het heeft een heerlijk terras en je kijkt uit op boomgaarden, velden en bergen. De kamers zijn simpel ingericht, maar schoon en je hebt overal wifi. De eigenaren, die ook een tijd in Duitsland hebben gewoond en daardoor goed Duits spreken, zijn supervriendelijk en service gericht. Je moet zeker ook het ontbijt proberen. Wij genoten van het ontbijt op het terras in het zonnetje. Het ontbijt wordt aan tafel geserveerd en bestaat uit lekker brood met zelfgemaakte jams, tosti’s en een heerlijke omelet gemaakt van de ’s ochtends geraapte eieren v.d. eigen kippen. Dan smaakt alles toch net even iets beter als het uit eigen ‘productie’ komt.

Boek nu zelf een kamer bij Guesthouse Evridiki  in Vergina

Deze driehoek aan (oude) steden is een echte aanrader om te bezoeken en prima te doen vanuit Thessaloniki. In het voorjaar is het er nog lekker rustig (afgezien van Griekse schoolkinderen en wat tourbussen) en heb je alle tijd om de bezienswaardigheden te bekijken. Probeer de tourbussen voor te zijn en bezoek de Koninklijke graven vroeg. Dit kan makkelijk als je een overnachting boekt in Evridiki Guesthouse, want dan bevinden de koninklijke graven zich op loopafstand. Vooral de koninklijke graven (tombes) hebben indruk op ons gemaakt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 24 mei 2016 at 10:49

  Ziet er prachtig uit! Mooie waterval ook 🙂 .

  • Reply Carolien 25 mei 2016 at 08:49

   Ja het is er echt prachtig!

 • Reply Yvonne 25 mei 2016 at 19:55

  Die mozaïekvloeren die dan eeuwenoud zijn en er nog steeds zo uitzien vind ik altijd zo indrukwekkend. Ik stel me dan voor hoe ze gemaakt zijn… ooit… belachelijk lang geleden. Leuke combi van cultuur en natuur dit tripje!

 • Reply Jenny - ikreis.net 27 mei 2016 at 15:17

  Dat ziet er mooi uit! Vooral de waterval en de mozaïekvloeren spreken me erg aan. Kon je zwemmen in de waterval?

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.