Modiano markt in Thessaloníki

Op pad gaan in een onbekende stad zonder plattegrond en zonder voorbereiding, dat doen we eigenlijk niet vaak, maar de keren dat we het doen is het eigenlijk best leuk. In Thessaloníki was het niet echt onze keuze, maar noodgedwongen. Ik had vooraf wel iets over Thessaloníki gelezen, maar omdat we deze stad pas op het eind van onze reis gingen bezoeken én omdat het nog niet zeker was of we ‘m wel gingen bezoeken had ik me er nog niet echt in verdiept. Misschien kwam het ook omdat ik een aantal minder positieve verhalen had gelezen. Ik dacht, ik zie het ter plekke allemaal wel. Eenmaal in Thessaloníki hadden we eigenlijk geen plattegrond die je makkelijk in je zak kon stoppen en ik had geen zin om een dik boek mee te zeulen, want het was erg warm (30 graden). Dus we liepen zonder plattegrond of reisgids ons hotel uit. We gaan op zoek  naar een toeristeninformatiebureau of iets dergelijks, maar dat kennen ze blijkbaar niet in deze stad. Na een paar keer vragen, waarbij we vooral vragende gezichten terugkregen, besloten we maar op de bonnefooi te gaan wandelen. In het begin liepen we nog in de hoofdwinkelstraten, maar die vond ik niet erg sfeervol. We besluiten daarom maar eens af te slaan. Plotseling lopen we tegen een (overdekte) markt aan. Later lees ik dat dit de Mondiano markt is . Dit is één van de meest traditionele markten van Thessaloniki. Deze markt zit in een prachtig gebouw in het hart van de stad en werd in 1930 ontworpen door de architect Eli Modiano, vandaar de naam. Al meer dan 80 jaar maakt de Modiano markt deel uit van het levendige Thessaloniki.

IMG_0560IMG_0559

Je vindt van alles op de markt, maar toch vooral veel etenswaren. De olijflucht komt je tegemoet! Bij het vleesgedeelte moeten we toch even slikken. Vooral Natalie, die vindt het maar niks. Ook even goed uitkijken waar je loopt daarzo, want het slachtafval ligt nog deels op straat en dat is toch niet zo lekker met je slippers aan.

IMG_0563IMG_0564        IMG_0562

De kruiden en de groente / fruitafdeling is daarentegen weer een lust voor het oog en de neus. Overal wordt de waar met veel bombarie aan de man gebracht. Heerlijk. Ik kan er uren naar kijken.

IMG_0556

We stuiten op een piepklein cafeetje met wat gammele krukjes en stoelen en vleien ons daar neer. Tijd voor een lekkere Ice coffee, freddo, helemaal in hierzo.

IMG_0557IMG_0558        IMG_0566IMG_0565

Na de korte drinkstop struinen we nog verder over de markt, totdat we een paar ouzeri’s tegen komen. We kiezen voor Zorba. Het feit dat de man hier maar één menukaart in  het Engels heeft, zegt genoeg. Hier zitten we in het echte Griekse gedeelte van Thessaloníki. We nemen op aanraden van de ober lamsgehaktballetjes met yoghurt/tomatensaus en een salade en krijgen vooraf heerlijk brood. Het smaakt allemaal super lekker vooral de lamsgehaktballetjes. We likken nog net niet ons bord leeg. Het is heerlijk om zo de middag door te brengen.

IMG_0555        IMG_0554

Ja, deze voor ons onbekende markt is wat mij betreft een echte must see als je in Thessaloníki bent. Vreemd dat je hier niet meer over leest. Als je gaat, drink dan ook wat in de kleine cafeetjes en lunch in één van de tavernes.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Yvonne 29 mei 2016 at 09:46

  Wat leuk! Ik hou echt van zulk soort lokale markten in het buitenland. Vooral omdat je er eventjes het gevoel hebt ook een beetje een local te zijn en te zien hou zij hun boodschappen doen. De producten zijn altijd zo lekker vers en echt. In Nederland vind ik de groente en het fruit er soms een beetje “plastic” uitzien en de kraampjes zo steriel op de 1 of andere manier.

  • Reply Carolien 29 mei 2016 at 19:42

   Ja, in ieder land is het weer anders, maar in het Zuiden smaken veel dingen (oa fruit) tóch lekkerder!

 • Reply Denise - Follow my footprints 29 mei 2016 at 16:58

  Ik hou inderdaad ook van zulke markten, waar ter wereld ook. Heerlijk om te kijken wat voor ‘vreemds’ ze hebben, eindeloos te fotograferen en eventueel wat te proeven. Er staan nog heel wat reeds bezochte markten op mijn denkbeeldige ‘daar wil ik nog over schrijven’-lijst.

  • Reply Denise - Follow my footprints 29 mei 2016 at 16:58

   O ja, en op de bonnefooi lopen en lekker verdwalen is ook leuk!

  • Reply Carolien 29 mei 2016 at 19:39

   Ja markten zijn fotogeniek inderdaad en je leert zo al heel wat over het land.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 1 juni 2016 at 19:55

  Ik ben ook dol op markten. Heerlijk om er rond te struinen en te fotograferen.

 • Reply Jenny - ikreis.net 3 juni 2016 at 09:10

  Ik ben dol op markten! In mooie overdekte hallen als in het zuiden van Europa of met zeiltjes als in Azië. Ik vind het allemaal best.

  De geuren en kleuren maken mijn reis compleet.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.