Het verhaal achter de foto #1 Koppensnellers

Het verhaal achter de foto #1 Koppensnellers

Voor het verhaal achter deze foto moet ik alweer een tijdje terug in mijn geheugen. Ik heb deze foto genomen in Maleisië en wel op Borneo. Tijdens onze rondreis door Maleisië stond ook de ‘Headhunterstrail’ op het programma met een overnachting bij de Iban. De Iban stammen af van de (sea) Dayaks en kennen een roemrucht verleden. Deze stam wordt namelijk ook wel koppensnellers genoemd. Bij ruzie met andere stammen, bijvoorbeeld over jagen op hun terrein, werd zonder pardon de vijand onthoofd. De Iban werden op hun handen getatoeëerd als zij een of meerdere koppen hadden gesneld.

The Chief

Met dit in het achterhoofd startte ik toch ik toch wat gespannen aan de Headhunterstrail. De tocht naar de Iban was trouwens schitterend. Eerst een wandeltocht door de jungle, een overnachting bij camp 5 en vervolgens een tocht met de longtailboat naar de Iban. Helaas had het niet veel geregend de afgelopen dagen dus het was meer lopen naast de boot dan varen. Eindelijk, net voordat een enorme onweersbui losbarstte, kwamen we aan bij de Iban longhouse. Het dorp is eigenlijk één groot huis waar ieder een eigen slaapgedeelte heeft. De Iban wonen in een longhouse. De vrouwen mochten binnen bij the chief en de mannen moesten buiten wachten. De chief, het hoofd van de stam, blijkt een klein pezig mannetje te zijn. Op het eerste gezicht zeer vriendelijk, maar ik blijf toch op mijn hoede. Ik zie hoe hij zonder veel te zeggen of zijn stem te verheffen de jeugd onder controle heeft. Een knikje of blik van zijn kant en ze doen wat hij vraagt. Ik wil niet weten wat de straf is als je niet naar de chief luistert. Ik denk dat ze dat daar wel weten, want iedereen toont respect (of is het angst?). We zijn in ieder geval een ervaring rijker na het bezoek aan deze stam.

Het fotomoment

Bij vertrek wil ik toch graag een foto van the chief, met zijn zoon. Ik knik vriendelijk en houd mijn camera in de lucht, terwijl ondertussen mij  knieën een beetje knikken, want stel je voor dat ze dit zien als jagen op hun terrein. Gelukkig, er komt een glimlach en ik kan deze twee mannen voor eeuwig vastleggen. En toch…iedere keer als ik naar deze foto kijk voel ik de macht van deze chief, want hoewel hij op de foto eruit ziet als een lief oud mannetje had hij ondertussen wel heel de stam onder controle…en zag ik daar nou nog een tatoeage op zijn hand?

 

Het verhaal achter de foto #1 Koppensnellers, ben jij ook wel eens bij de Iban geweest?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply