Flashback Travel #december 2017

In Flashback travel kijk ik elk maand terug op wat ik meegemaakt heb die maand. De nadruk ligt uiteraard op het reizen, maar je krijgt ook een blik in mijn (privé) leven.

Ik dacht even dat ik voor december geen flashback zou schrijven, aangezien ik al zoveel terugblikken heb geschreven afgelopen december. Maar op de valreep toch nog eentje, omdat ik zag dat ik nog niet zoveel over Dream the World heb geschreven. Deze flashback gaat dus vooral over mijn blog in 2017.

Jullie favoriete artikelen in 2017

Het is altijd leuk om te zien welke artikelen het best gelezen worden. Dit verschilt per maand, want nieuwe artikelen scoren net na publicatie altijd wel goed. Toch zijn er artikelen die blijkbaar net even wat beter scoren dan anderen en dit ook langere tijd blijven doen. Zo staan een aantal artikelen al meer dan een jaar in de overall top 10, zoals mijn artikel over kamperen als je met het vliegtuig gaat, het artikel over de eilanden Burano en Murano en de artikelen over noord Griekenland oa de kloosters van Meteora. Ik geef je hieronder niet de overall top 10 van 2017, maar de top 10 van de blogs die in 2017 zijn gepubliceerd. Wat waren jullie favoriete artikelen in 2017?

Wandelen in de Maasvallei

Artikelen over Amersfoort waren populair

Natuurkampeerterrein de Knotwilg op nummer 1!

Top 10 meest gelezen blogs uit 2017:

1. Natuurkampeerterrein de Knotwilg
2. Hotspots Amersfoort
3. Zwemmen met zeekoeien in Florida
4. 4x wandelen in de Maasvallei
5. Wandelen natuurgebied Oranjezon
6. Roadtrip Zuid Engeland 2017 de route
7. Weekendje Amersfoort
8. 5x actief in de nog onontdekte Friese Wouden
9. Wandelen in Zeeland langs het wandelnetwerk
10. Druiven plukken en wijntjes proeven in het Geuldal Zuid Limburg

Sommige blogs verrassen mij (bijvoorbeeld die op nummer 1 staat). Dat er veel blogs over wandelen én over Nederland goed scoren, verrast me niet, afgelopen jaar schreef ik vooral over mijn wandelingen en weekendjes weg in Nederland. Sommige artikelen mis ik ook, omdat ik daar op social media en persoonlijk veel reacties op kreeg, maar blijkbaar scoren ze toch minder goed dan de anderen. Een top 10 is natuurlijk ook maar een kleine selectie van al die honderden artikelen op mijn blog. Wat vinden jullie van deze top 10?

Mijn persoonlijke topartikelen

Natuurlijk lastig om zelf een keuze te maken. Ik vind alle artikelen die ik heb geschreven leuk, anders schrijf ik ze niet.  Toch zijn er een paar waar ik echt een big smile van kreeg. Door de herinneringen die het opriep, door de contacten die ik gelegd heb of door de (persoonlijke, dan wel zakelijke) groei die het teweeg heeft gebracht. Hieronder mijn persoonlijke top, met daarachter de redenen:

1. 1000km wandelen in 2017 de einduitslag
Voor mij was 2017 een jaar met ups en downs. Het heeft mij (nog meer) laten zien wat ik belangrijk vind en waar ik blij van word. Een van de dingen waar ik zeker blij van word is wandelen in de natuur. Het geeft mij rust en tegelijk nieuwe energie. In de natuur ga ik uit mijn hoofd en in mijn gevoel en geniet ik optimaal. Deze post staat voor nieuwe inzichten. Door dit artikel weet ik, hoe ik me ook voel, wandelen en natuur sleept me er doorheen 😉

2. 5x Authentieke ervaringen op reis, weg van het massatoerisme
Dit is echt een artikel naar mijn hart. Toen ik met bloggen begon was ik nog zeer zoekende wat mijn blog nou onderscheidde van de vele andere reisblogs en wat mijn focus zou moeten zijn. Ik denk dat dat inmiddels steeds beter zichtbaar wordt. En dit artikel geeft dat ook goed weer. Authentiek en lokaal, weg van het massatoerisme (als hsp-er krijg ik de kriebels van massa’s). Vooral heel erg genieten van natuur, wildlife, lokale initiatieven en heerlijk eten en drinken. Als het maar kleinschalig en vanuit het hart is.

3. Druiven plukken en wijntjes proeven in het Geuldal Zuid Limburg en 5x actief in de nog onontdekte Friese Wouden
Twee voorbeelden van authentieke ervaringen in combinatie met een op maat gesneden persreis. Dit was zo op mijn lijf geschreven! Heerlijk zen druiven plukken, wandelen & kanoen, mooie foto’s maken, enthousiaste verhalen horen en in goed gezelschap van een paar gezellige en enthousiaste andere bloggers. Dit waren twee topweekenden en wat mij betreft een goed voorbeeld van hoe je persreizen organiseert.

4. Op ontdekking in Authentiek Puglia
Een van de eerste reizen die ik in mijn eentje maakte (los van persreizen). Oké niet helemaal alleen, want ik zat ter plekke wel in een groep, maar toch. Ik was de enige die alleen kwam, de rest was allemaal met iemand anders. En het maakte helemaal geen verschil. Hoewel soms nog wat onwennig, vond ik het helemaal prima om lekker even alleen te zijn. Of alleen reizen echt wat voor mij is? Ik betwijfel het. Ik deel namelijk graag mijn ervaringen met anderen. Toch wil ik dit nog wel een keertje gaan ervaren. Al was het maar om die ervaring te hebben gehad en weer een stukje zelfverzekerder te worden, want daar ontbreekt het soms nog wel eens aan.

5. De mooiste bestemmingen in Europa
Hoewel ik zeker nog verre reizen blijf maken (dit jaar nog naar de USA), gaf dit artikel mij het inzicht dat ons eigen werelddeel zoveel te bieden heeft. Ik heb ook al veel mogen zien, maar ook nog zoveel niet. Er zijn nog een hoop landen waar ik nog niks van weet en andere landen verdienen het om nog meer ontdekt te worden. In 2017 verraste Zuid Engeland me met prachtige uitzichten en natuur, maar ook gezellige oude plaatsjes. Ook dit jaar staat er minstens één reis naar Europa in de planning: roadtrip Italië Abruzzo. Europa én Nederland staan steeds vaker bij mij op de lijst van wat ik wil zien en ontdekken.

Engeland Beachy head

Dream the World op social media

Mijn persoonlijke favoriet van de social media is toch wel Facebook. Je kunt hier veel informatie kwijt inclusief foto’s en je volgers zijn redelijk stabiel. Het algoritme en de wijze waarop de posts verschijnen is soms wel wat lastig. Het lijkt erop dat betalen nog bijna de enige manier is om je artikel zichtbaar te maken. Ik sponsor wel eens een artikel maar wil daar zeker geen gewoonte van maken. Ik heb wel eens het idee hoe meer je dat doet, hoe meer je moet betalen om hetzelfde bereik te hebben. In ieder geval heb ik dit jaar ongeveer 250 nieuwe volgers gekregen (nu ca 465 volgers). Verder heb ik een nieuwe groep gemaakt met de naam Wandelen in Zeeland en deze groep heeft nu zo’n 170 volgers. Instagram vind ik leuk omdat het heel beeldgericht is, maar dit medium is zo grillig én oppervlakkig in mijn ogen, dat ik er verder niet zoveel energie in steek. Gewoon alleen delen wat ik leuk vind. Twitter is een makkelijk en snel medium waar ik ook vooral zakelijke contacten leg, dat geldt ook voor Linkedin.

Mijn bestnineof2017 op Instagram

Activiteiten en acties

De maand december was deze keer een hele relaxte maand, met weinig activiteiten. Wel werd (en wordt) er achter de schermen gewerkt aan nieuwe opdrachten en nieuwe rezien voor 2018. Zo boekte ik tickets naar de Abruzzo in Italië en regelde ik een samenwerking met een B&B in die regio. Ik ging wat opdrachten aan. Zo ben ik bezig met een affiliate met een organisatie van wandelgidsen waarvan ik er een paar mocht ontvangen. Ik wees ook een aantal opdrachten af, wegens niet passend. Het wordt steeds duidelijker wat ik wel en wat ik niet passend vind. Er zitten nog wel wat dingen in de pijplijn, maar die zijn nog niet helemaal zeker. Sinds ik op mijn nieuwe provider over ben inclusief ssl certificaat is mijn blog weer lekker aan het groeien. Bij de vorige provider lag mijn blog er zo vaak uit dat de cijfers ook echt omlaag gingen, erg frustrerend. Met een (vernieuwde) pc gaat alles nu als een speer zo snel dus ik kan ook meer publiceren in kortere tijd. Heel fijn.

En last but not least, we hadden nog even sneeuwpret in december. Natuurlijk moest ik ook nog even naar buiten voor een korte wandeling. Toch ben ik nu wel klaar met de winter, laat de zon (en het licht) maar weer komen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Jenny 5 januari 2018 at 15:16

  Fijn dat de overstap van je blog goed gegaan is! Groei is altijd leuk om te zien 🙂

  Ik ben benieuwd naar je plannen voor 2018.

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:56

   Ja, de groei is er zeker, hopelijk zet het nu ook door 😉 De plannen voor 2018 vind je hier ook ergens online. In ieder geval heel veel wandelen en fotograferen, maar ook naar USA met campers, een roadtrip naar Italië / Abruzzo en citytrip naar Bologna. Er komt vast nog wel meer bij 😉

 • Reply Marcel 5 januari 2018 at 20:08

  Fijn om te lezen dat het wandelen je rust geeft. Wat zal je opgelucht zijn dat de overstap van je blog goed gegaan is. Ik wens je een mooi reisjaar 2018 toe waarin je lekker je eigen ding doet, waar jij je lekker bij voelt.

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:57

   Ja, die overstap is gelukkig goed gegaan en het werpt zijn vruchten af 😉 En 2018 wordt hopelijk een mooi jaar!

 • Reply Martin 6 januari 2018 at 10:19

  Goed dat je blog nu weer helemaal op de rit is! Heel vervelend als hij vaak plat ligt….ik zit volgens mij nog bij jouw vorige hostingpartij en ervaar het hetzelfde als jij. Prachtig reisjaar trouwens! Ik vind de jaaroverzichten echt ontzettend leuk om te lezen. Ik hoop dat 2018 minimaal zo mooi wordt!

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:58

   Ja, ik ben blij dat ik met dit blog weg ben bij de vorige hostingpartij. Mijn fotografiewebsite moet ik nog overzetten, maar dat komt nog wel. En wat reisjaar betreft ben ik heel tevreden. En 2018 ziet er ook al veelbelovend uit 🙂

 • Reply Natasja - Watzijzegt 6 januari 2018 at 16:43

  Mooi dat je blog weer goed loopt, toch altijd jammer als er door technische issues ineens minder bezoekers op je blog komen. En vooral fijn dat je voor jezelf steeds duidelijker hebt wat je wil en waar je gelukkig van wordt 🙂 Op naar een mooi wandel- en blogjaar!

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:58

   Jaaa, hopelijk geldt dat voor jou ook in 2018! Reizen en wandelen maakt me in ieder geval erg gelukkig 🙂

 • Reply Marcella 27 januari 2018 at 16:38

  Leuk om je terugblik alsnog te lezen! Ik vind je terugblik over je wandeluitdaging heel tof, mooi om te lezen hoe eropuit zijn in de natuur je helpt. Bij mij werkt het ook erg goed!

  • Reply Carolien 28 januari 2018 at 18:59

   Ja, zo fijn om alles in de natuur te vergeten. Ik voel me dan zo lekker. Volgens mij moet ik boswachter worden of zo 😛

  Leave a Reply