De Vikoskloof in Zagoria

De Vikoskloof ligt in Zagoria in Noord-Griekenland. In het Pindosgebergte. Als je van bergen, kloven en vergezichten houdt, kan een bezoek aan de Zagoria en de Vikoskloof niet ontbreken tijdens je reis door Noord Griekenland. Je hebt voortdurend uitzicht op de hoge bergen van het Pindosgebergte met permanente sneeuw op de toppen. Er zijn veel leuke dorpjes, waarbij de daken van de huizen bestaan uit platte stenen in plaats van de gebruikelijke dakpannen.

Huis in Zagoria bij Vikoskloof

Vikoskloof in Zagoria Noord-Griekenland

Je kunt ook een bezoek brengen aan de Vikoskloof die in het Vikos – Aoös National Park ligt. Tot slot vind je nog een heleboel oude stenen boogbruggen in de Zagoria vallei. Het is een ontzettend mooi gebied. Wij waren er eind april en je merkt dat het dan nog echt super laagseizoen is. Hier was het wel heel erg stil. Ook culinair gezien was het een lichte teleurstelling in Aristi. We hebben overal heerlijk gegeten, maar hier vonden we het niet echt goed smaken. Behalve dan het ontbijt in het hotel, dat was weer heerlijk. We hebben wel genoten van de mooie natuur en vergezichten. Ik hou van bergen, ik vind ze machtig mooi. Als ik in een berggebied ben voel ik me nietig maar tegelijkertijd ook enorm rustig en zen. Heerlijk om even helemaal los te komen van de drukte en gedachten. Dat kan prima in Zagoria!

Aristi als uitvalsbasis voor de Vikoskloof en Zagoria

Aristi was onze uitvalbasis, hier hadden we een hotelkamer. Het was min of meer toevallig, want we hadden van tevoren geen plan. We reden richting Vikoskloof en kwamen langs dit plaatsje, wat we er wel leuk uit vonden zien. Dus auto aan de kant en zoeken maar naar een hotel. Eigenlijk op weg naar een ander hotel, stuitten we op hotel Arhontiko. Dit hotel is een oud herenhuis uit 1800, helemaal gerenoveerd. De kamers waren prima én het uitzicht op de bergen schitterend. We waren (volgens mij) de enige gasten, want het was super laag seizoen en de eigenaar vond het wel gezellig met ons te praten. We werden goed in de watten gelegd. Dat je iets te eten krijgt bij je drankje dat wisten we inmiddels al, maar hier kwam hij wel een paar keer ‘lokale’ lekkernijen serveren. Lekker. En ook het ontbijt was dik in orde! Omdat het laagseizoen was konden we tegen gereduceerd tarief overnachten. Voor meer informatie zie  www.arhontiko-aristis.gr/en/ Hotel Arhontiko Aristis.

Aristi bij ZagoriaIMG_0114 IMG_0115

Monastry of Panagia Spiliotissa

Dit klooster dateert uit 1665 en is op een heuvel gebouwd. De (korte) wandeling er naartoe voert door mooi bos langs een riviertje. We konden niet echt een toegang tot het klooster vinden dus we hebben het niet van binnen gezien, maar het is een mooie wandeling ernaartoe. En overal zien we mooie paarse bloesem. Steekt echt mooi af tegen de bergen en het groen.
IMG_7963b       IMG_7971IMG_7966
IMG_7973       IMG_7974IMG_7975

Papigko bergdorp Zagoria Griekenland

Dit plaatsje bestaat eigenlijk uit twee dorpen: megalo Papigko (groot) en mikro Papigko (klein). De plaatsjes zelf stellen niet zoveel voor, maar het uitzicht op het Pindosgebergte is supermooi! Je moet er wel wat voor over hebben, want de route van Aristi naar Papigko kent maar liefst 15 haarspeldbochten.

IMG_8008
Zagoria Vikoskloof Pindosgebergte       Zagoria Vikoskloof Pindosgebergte Zagoria Vikoskloof Pindosgebergte

Oxia uitkijkpunt op de Vikoskloof in Zagoria & stone forest

We vervolgen de route naar de Vikoskloof en wel naar het Oxiá uitkijkpunt. Van hieruit heb je een schitterend uitzicht op de Vikoskloof. Deze kloof is door de rivier de Voïdomátis uitgesleten. De kloof doorsnijdt het Nationale Park Vikos- Aóos dat in 1975 is opgericht. De kalstenen rotswanden zijn maar liefst 915 m hoog. Aangezien je vanaf het Oxiá uitkijkpunt van bovenaf in de kloof kijkt, is het dus 915 m. diep. Onderweg naar het uitkijkpunt zien we allemaal vreemde steenhopen langs de kant. Er staat een bordje bij: Stone forest. Een heel apart gezicht en het is een beetje alsof je in een andere wereld bent beland, zou een goed decor zijn voor een sciencefiction film.

Vikoskloof
Vikoskloof        Stoneforest bij Vikoskloof Zagoria

Boogbruggen

Vlakbij het dorp Kípoi zijn verschillende oude stenen boogbruggen te bewonderen. De bruggen zijn vervaardigd om de verbinding tussen de diverse dorpen tot stand te brengen. De meeste bruggen zijn gebouwd met financiële ondersteuning van rijke inwoners en zakenlieden. De bruggen dragen daarom vaak de naam van degenen die de brug betaald hadden. Ik vind ze zeer fotogeniek en kan haast niet stoppen met fotograferen.Zagoria Vikoskloof Pindosgebergte

Zagoria Vikoskloof PindosgebergteZagoria Vikoskloof Pindosgebergte

Nieuwsgierig naar de route die we gereden hebben? Kijk dan eens bij de Roadtriproute Noord-Griekenland.

En, zie jij een reis naar het Noorden van Griekenland zitten?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Yvonne 7 februari 2016 at 12:31

  Wat een gave huisjes idd en schitterende natuur. Ik ben van plan ooit een roadtrip te maken naar o.a. Meteora en Albanië / Macedonië, heb deze erbij gezet als plek die we zeker ook moeten gaan zien. Wordt een lange roadtrip denk ik, er is zoveel moois in die regio. 🙂

  • Reply Carolien 7 februari 2016 at 19:42

   Ja wij hebben nog maar klein gedeelte van Noord Griekenland gezien, er volgen nog meer blogs, oa over Mount Olympus. Albanië en Macedonië klinkt ook niet verkeerd!

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 12 februari 2016 at 08:54

  Geweldige foto’s weer, van een land waar ik nog maar zo weinig van heb gezien. 10 jaar geleden op feestvakantie naar Kreta geweest, maar verder weet ik maar bar weinig van Griekenland!

  • Reply Carolien 12 februari 2016 at 09:46

   Ik tot vorig jaar ook. Op de een of andere manier trok Griekenland ons niet zo, juist vanwege de verhalen over feest-en strandvakanties. Maar vorig jaar tot twee keer toe gezien dat Griekenland erg mooi is, buiten hoog seizoen!

 • Reply Denise 13 februari 2016 at 14:54

  Mooi! En dat eten… mmm! Ja,ik vind de Peloponnessos (en de eilanden) al mooi, maar ik wil op den duur ook zeker nog meer van het vasteland van Griekenland zien.

  • Reply Carolien 15 februari 2016 at 20:06

   De Peloponnessos staat ook nog op mijn lijstje, lijkt me ook mooi!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.