Middelburg, Zeeland

De leukste festivals en evenementen in Middelburg Zeeland

Zodra de zon tevoorschijn komt en de bloembollen hun kopjes uit de grond steken, begint het bij velen al te kriebelen. We willen naar buiten en genieten van de zon! Lekker actief zijn óf genieten van heerlijk eten en drinken en muziek! Het leuke is dat je voor deze activiteiten helemaal niet ver hoeft. In je eigen stad of provincie is vaak al heel veel te beleven. Breng je een bezoek aan Middelburg, kijk voor je je stedentrip plant ook eens naar deze jaarlijks terugkerende evenementen (inclusief mijn persoonlijke ervaringen). Dan is je bezoek extra de moeite waard! Tegelijk geef ik je ook nog wat tips voor festivals elders in Zeeland.

Koningsdag

Ook in Middelburg vieren we de verjaardag van de Koning, met sport en spel in de wijken en een muziekprogramma op de Markt.

locatie: wijken en Markt Middelburg

wanneer: april

meer informatie: www.evenementenmiddelburg.nl

mijn ervaring: helaas ben ik bijna nooit thuis op koningsdag, aangezien het in de meivakantie valt. Ik ben er dus niet recent meer geweest.

Abdijbierfestival

In mei vindt dit bierfestival plaats op een wel heel bijzondere locatie, namelijk in het oude Abdij. Uiteraard veel (Zeeuws) bier proeven, maar er worden ook lezingen gegeven.

waar: Abdij Middelburg

wanneer: mei

meer informatie: www.abdijbierfestival.nl

Mijn ervaring: hier ben ik nog niet geweest. Hoewel ik best van bier hou is het er nog niet van gekomen om hierheen te gaan.

Bluesroute, Jazzfestival en Middelburg Volkoren

Muziekfestivals, zoals Jazzfestival, bluesroute en Vólkoren trekken jaarlijks ook veel bezoekers, vooral het laatste festival, dan treden er honderden koren op in Middelburg.

locatie: binnenstad Middelburg, Jazzfestival in de tuinen van de Kloveniersdoelen

wanneer: goede vrijdag (bluesroute)en  juni (jazzfestival en volkoren)

meer informatie: www.middelburgvolkoren.nl, zeelandjazz.nl en middelburg.weebly.com

Mijn ervaring: deze muzieksoorten zijn niet zo aan mij besteed, dus ik heb ze nog nooit (bewust) bezocht, maar mocht je er wel van houden, dan heeft Middelburg ook genoeg aanbod in deze genres zoals je ziet!

Stadsfeesten Middelburg

Vier dagen lang allerlei straattheater, optredens en lekker eten en drinken in de stad. Ook vindt er een openluchtconcert plaats op een vlot in het Sint Hendrikdok

waar: binnenstad Middelburg

wanneer: juni

meer informatie: www.stadsfeestenmiddelburg.nl

Mijn ervaring: ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn draai niet zo goed kan vinden tijdens de stadsfeesten. Als je het programma ziet gebeurt er best wel veel, maar er is voor mij te weinig samenhang denk ik. Of het is gewoon niet zo mijn ding, je moet het zelf maar gaan bekijken en beleven. Ik ga de volgende keer ook weer kijken, misschien verandert mijn mening nog wel.

Folkloristische dagen

Twee keer per jaar worden de knollen en de sjeesjes van stal gehaald. Wordt de klederdracht aangetrokken om van de dorpen naar Middelburg te komen voor het traditionele ringrijden. Vooral bij de knollen gaat het er fanatiek aan toe en is het best leuk om dit een keer gezien te hebben. Het levert fotogenieke plaatjes op.

locaties: Abdij en Molenwater in Middelburg

wanneer: 2e donderdag in juli en 3e donderdag in augustus

Mijn ervaring: leuk om een keer te zien, vooral het ringrijden op het Molenwater, voor de rest vooral iets voor de buitenlandse toeristen en paardenliefhebbers.

De mooi versierde knollen van de ringrijders, hier tijdens de Burghse dag, ook een leuk evenement in Zeeland

Mosselfeesten

De Vlasmarkt wordt omgetoverd tot festivalterrein. Er zijn kraampjes en veel terrassen waar je van de heerlijke mosselen kunt genieten. Iedere deelnemende ondernemer heeft zijn eigen recept. Ook zijn er straatartiesten en muziekoptredens.

locatie: Vlasmarkt Middelburg

wanneer: eind juli, drie dagen lang

meer informatie: www.mosselfeestmiddelburg.nl

Mijn ervaring: helaas valt dit vaak in onze zomervakantie en kan ik het vaak niet meemaken, maar de keren dat ik er was heb ik heerlijk gegeten en genoten van het straattheater

City of Dance festival

Het grootste dansevent in Zeeland en inmiddels ook een naam buiten Zeeland, want in de FestivalChart zijn ze als tweede geeindigd als Best Dutch Dance Festival en ook in de Benelux staan ze in de top 10. Als je van dance houdt moet je hier zijn!

locatie: festivalterrein aan de rand van Middelburg, streetparade door binnenstad Middelburg

wanneer: meestal derde weekend in juli

meer informatie: www.cityofdancefestival.nl

Mijn ervaring: ook dit festival is vaak tijdens de zomervakantie. De streetparade heb ik wel eens gezien en is echt leuk. Ik ben niet echt een dancefestival fan, dus ik ben hier nog nooit geweest, maar ik hoor enthousiaste verhalen van anderen.

Culikaravaan

Foodtruckfestival in een natuurlijke omgeving op het bolwerk bij de molen. Naast foodtrucks vinden er ook muziekoptredens plaats en kinderen kunnen knutselen met natuurlijke materialen. Er heerst een gemoedelijke sfeer.

locatie: in Middelburg bij de Seismolen

wanneer: begin augustus, drie dagen lang

meer informatie: www.culikaravaan.nl

Mijn ervaring: vorig jaar kon ik er niet bij zijn door mijn vakantie, maar dit jaar staat hij wel al in mijn agenda.  De eerste keer was ik er wel en toen heb ik erg genoten. De locatie en sfeer is top en het eten heerlijk. Je moet wel geduld hebben af en toe en een goed gevulde portemonnee meenemen, maar dat is op elk festival.

Topsfeertje tijdens de Culikaravaan

Zeeland Nazomer Festival

Tijdens het Nazomerfestival vindt je het festivalhart op het Abdijplein in Middelburg. Hier vinden concerten, optredens, theatervoorstellingen en picknicks plaats. Onder het bladerdak omringt door de muren van het Abdij, een mooiere locaties bestaat niet. Ook kan je een aantal openlucht theatervoorstellingen bezoeken op locaties elders in Zeeland.

locatie: Abdijplein in Middelburg en verschillende locaties in Zeeland

wanneer: eind augustus/ begin september

meer informatie: www.theaterzeelandia.nl

mijn ervaring: de concerten en theatervoorstellingen zijn een aanrader, ik ben een aantal keer gegaan. Zelf heb ik ook een paar keer meegedaan met de nazomerpicknick op het plein en dat is ook echt erg leuk met een groep vrienden of familie. Met zo’n 1350 mensen aan picknicktafels op het mooiste plein van Middelburg.  En dan met een paar wijntjes op daarna meeblèren met het nazomer zingen, haha.

Nazomerpicknicken tijdens het Nazomerfestival

Citytrail Middelburg

Een bijzondere wandel- en hardlooproute door de stad. Je loopt bij de Citytrail 10km door onverwachte plekken van de stad dwars door huizen, horeca en andere gebouwen.

locatie: binnenstad Middelburg

wanneer: begin september

meer informatie: citytrailmiddelburg.nl

mijn ervaring: ik heb twee keer een city trail gewandeld, een keer in Middelburg en een keer in Vlissingen. Het is erg leuk om te doen. Wanneer loop je nu dwars door de trouwzaal met een loopwedstrijd?

Nacht van de Nacht

Op de laatste zaterdag van oktober gaat in heel de binnenstad het licht uit ihkv duurzaamheid en verandert Middelburg in een mystieke sfeer. Tafelen in het donker bij kaarslicht, vreemde figuren die je tegen het lijf loopt in de stad, veel vuurkorven, optredens in winkeletalages en straattheater. We vieren met z’n allen het donker.

locatie: binnenstad Middelburg

wanneer: laatste weekend van oktober

meer informatie: nachtvandenachtmiddelburg.nl

mijn ervaring: helaas valt dit evenement ook in de vakantie, dus vaak zijn we er dan niet, maar de keren dat we er wel waren was het een mooi feestje! Echt de moeite waard om voor naar Middelburg te komen. Ook heel leuk voor kinderen en soms ook een beetje spannend ?

N8vdn8 in het donker tafelen

Middelburg Winterstad

Van 1december tot 15 januari verandert Middelburg in Winterstad. Je kunt dan schaatsen op de Markt, struinen op de markt en kerstinkopen doen, heerlijk borrelen op een van de winterterrassen en genieten van muziekoptredens of bier proeven tijdens het winterbierfestival.

locatie: binnenstad Middelburg, voornamelijk rondom de pleinen

wanneer: 1 december tot 15 januari

meer informatie: www.middelburgwinterstad.nl

mijn ervaring: ik vind het erg gezellig in de winter in Middelburg, vooral rondom de ijsbaan en op de winterterrassen. Het bierfestival heb ik ook bezocht, heerlijke biertjes gedronken!

De leukste festivals en evenementen in Middelburg Zeeland

Andere evenementen in Zeeland die ook aan te raden zijn:

Een heleboel leuke evenementen in Middelburg en Zeeland! Welke is jouw favoriet? Mis je nog een belangrijke in dit overzicht?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Grace 5 juli 2017 at 06:43

  Eigenlijk best jammer dat je zo vaak op vakantie bent Carolien, want wat zijn er veel leuke festivals en evenementen in Middelburg!

  Het jazzfestival was “vroeger” ook niet echt mijn ding, maar dit jaar was het evht tof! Ook een beetje poppie en funk ertussen. Dit jaar ga ik voor het eerst naar City of Dance en ben benieuwd. (En aan d’n overkant zijn trouwens ook leuke festivals)

  • Reply Carolien 5 juli 2017 at 18:27

   Ja dat las ik ook ja haha, vaak weg. Ik fietste dit jaar langs de Klooftuin en toen hoorde ik best leuke muziek en het zag er ook echt leuk uit op de foto’s. Volgende keer toch maar eens kijken. Leuk dat je naar City of Dance gaat! Ben benieuwd wat je ervan vindt. Ja aan d’n overkant kom ik niet zo vaak..maar ik hoor iedereen altijd over oa Vestrock.

 • Reply Eva 5 juli 2017 at 09:38

  Mooie lijst, jammer dat een aantal evenementen al geweest zijn, maar dan is er wat om naar uit te kijken in 2018 😉

  • Reply Carolien 5 juli 2017 at 18:29

   Ja het zijn terugkerende festivals dus geen enkel probleem om ervoor in 2018 terug te komen! Er is genoeg te doen, zeker nu Middelburg viert dat ze 800 jaar stadsrechten viert.

 • Reply Kelly 5 juli 2017 at 19:17

  Dat is een mooie lijst! Zo te lezen is er meer dan voldoende te doen in Middelburg. Heerlijk die festivals! Ik was een aantal jaar geleden in Middelburg en vond het een verrassend leuke stad.

 • Reply Sanne 6 juli 2017 at 22:12

  Ik wist niet dat er zoveel evenementen in Middelburg zijn. Die stad toch nog maar meer ontdekken!

 • Reply Marcella 7 juli 2017 at 19:41

  Ik word steeds meer nieuwsgierig naar Middelburg! Ga er graag eens op ontdekking!

 • Reply Martin 7 juli 2017 at 20:06

  Wat een leuk overzicht! Ben vroeger een aantal keer naar Domburg op vakantie geweest…wordt weer eens tijd om een kijkje te gaan nemen in Zeeland ??

 • Reply Gabriëlle 7 juli 2017 at 20:58

  Gave lijst! Ik wist eerlijk gezegd niet dat er zoveel activiteiten waren in Middelburg (oeps). De nacht der nachten “vier” ik ook altijd. Er zijn hier in de omgeving dan mooie wandelingen uitgezet, erg leuk.

 • Reply Diana 8 juli 2017 at 10:18

  Leuk overzicht met leuke evenementen die je tipt. Ben ooit in het verre verleden in Middelburg geweest. Misschien kijken of ik een van deze festivals kan aan doen.

 • Reply Jenny 10 juli 2017 at 07:06

  Mooi overzicht!

  Rennen is niks voor mij, maar bij vrienden op FB heb ik vaak foto’s van de citytrail voorbij zijn komen. Echt een leuk concept.

 • Reply Yvonne 10 juli 2017 at 12:37

  Je bent echt een goeie ambassadeur van je woonplaats en regio. Leuk om te zien dat je er zo enthousiast over bent. En wat is er veel te doen in een jaar. Het winterfestival lijkt me heel sfeervol!

 • Reply Sanne 10 juli 2017 at 15:44

  Klinkt gaaf, het dance festival! Ik hou er erg van, maar kende deze eigenlijk niet en hij zelfs de nummer 2 van de Benelux. Ga meteen even de website checken. Thanks!

 • Reply Kirsten 11 juli 2017 at 03:57

  Wat een hoop feesten. Gezellig! Vooral Middelburg Winterstad lijkt me leuk om eens mee te maken!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.