Actief in de natuur in Utrecht

Utrecht is de meest centrale provincie in Nederland, maar ook de kleinste provincie. Naast groter steden als Utrecht en Amersfoort vind je hier vooral veel kastelen & buitenplaatsen, overblijfselen van de Romeinse Limes en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij de Vinkeveense plassen, op de Kromme Rijn en de Vecht kan je goed varen en kanoën. In het westen is het landschap vlak en zie je veel weilanden met water en rietkragen, een walhalla voor vogels. In het oosten is het heuvelachtiger, hier ligt de Utrechtse Heuvelrug, het enige nationale park in de provincie Utrecht.

ZEKER DOEN: Wandelen rond slot Zeist. Je wandelt afwisselend door parken met mooie rododendrons en over de Utrechtse Heuvelrug, waar je oog in oog staat met de heideschapen. De wandeling is rond slot Zeist is 12 kilometer en heel afwisselend.

Nationale parken in Utrecht

 • Utrechtse Heuvelrug: de Utrechtse Heuvelrug is een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. Het zuidelijk deel is sinds 2003 een nationaal park. In 2013 is het nog eens flink uitgebreid. Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is 10.000 hectare groot. Op de Veluwe na is dit het grootste bos van Nederland, verder vind je er heidevelden en uiterwaarden. Hier leven heel veel verschillende soorten dieren, waaronder de adder, boommarters, dassen en reeën.

Andere natuurgebieden in Utrecht

 • Botshol: Dit plassen- en moerasgebied ligt ten noordwesten van de Vinkeveense plassen. Het is een walhalla voor vogelaars. De fietsroute de Ronde Venen komt langs dit natuurgebied en je kunt er ook een mooie wandeling maken.
 • Kromme Rijn: Niet echt een natuurgebied, maar wel mooie natuur langs het water. De Kromme Rijn is een rivier die door Utrecht kronkelt. Ideaal voor een boot- of kanotocht, maar er loopt ook een wandelpad langs het water, het Kromme Rijnpad van 29 kilometer lang.

FIETS TIP: Fiets de Fortenroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze route van ongeveer 23 kilometer start in hartje Utrecht en komt langs verschillende forten en het waterliniemuseum. Als je net als ik in het voorjaar gaat, geniet je van de bloesem de lammetjes in de wei.


Lees de nieuwste artikelen over Utrecht

 • Wandelen over Klompenpad Daatselaarsepad in provincie Utrecht (11 km)
  Op een mooie nazomerdag vertrek ik met de auto naar Renswoude om te wandelen over Klompenpad Daatselaarsepad in de provincie Utrecht. Na zo’n 3 uur in de auto (ochtendspits en files), ben ik blij dat ik de afslag naar TOP De Dennen zie. Hier parkeer ik makkelijk en […]
 • Wandelroute Hoogtepunten Utrechtse Heuvelrug door Kaapse Bossen
  Wandelroute Hoogtepunten in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug gaat door de Kaapse Bossen. De wandelroute heet niet voor niks Hoogtepunten, het leid je door de mooiste plekken van de Kaapse Bossen en laat je vanaf uitkijktoren De Kaap genieten van het weidse uitzicht op de groene toppen van […]
 • Wandelroute Leemkuil | wandelen Utrechtse Heuvelrug
  De wandelroute Leemkuil start bij TOP Amerongen en leid je door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De route is ongeveer 8 kilometer lang (vanaf de parkeerplaats) en goed te doen voor iedereen die goed ter been is. Er zitten wel een paar stukken tussen waar je flink […]

Tips voor een weekendje Utrecht

Wil je binnenkort er even tussenuit en lijkt Utrecht je een mooie regio? Bekijk dan mijn onderstaande tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden in de natuur, outdooractiviteiten en wildlife & natuurtips.Utrecht in beeld

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.