Actief in de natuur in Utrecht

Utrecht is de meest centrale provincie in Nederland, maar ook de kleinste provincie. Naast groter steden als Utrecht en Amersfoort vind je hier vooral veel kastelen & buitenplaatsen, overblijfselen van de Romeinse Limes en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij de Vinkeveense plassen, op de Kromme Rijn en de Vecht kan je goed varen en kanoën. In het westen is het landschap vlak en zie je veel weilanden met water en rietkragen, een walhalla voor vogels. In het oosten is het heuvelachtiger, hier ligt de Utrechtse Heuvelrug, het enige nationale park in Utrecht.

ZEKER DOEN: Wandelen rond slot Zeist. Je wandelt afwisselend door parken met mooie rododendrons en over de Utrechtse Heuvelrug, waar je oog in oog staat met de heideschapen. De wandeling is rond slot Zeist is 12 kilometer en heel afwisselend.

Nationale parken in Utrecht

 • Utrechtse Heuvelrug: de Utrechtse Heuvelrug is een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. Het zuidelijk deel is sinds 2003 een nationaal park. In 2013 is het nog eens flink uitgebreid. Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is 10.000 hectare groot. Op de Veluwe na is dit het grootste bos van Nederland, verder vind je er heidevelden en uiterwaarden. Hier leven heel veel verschillende soorten dieren, waaronder de adder, boommarters, dassen en reeën.

Andere natuurgebieden in Utrecht

 • Botshol: Dit plassen- en moerasgebied ligt ten noordwesten van de Vinkeveense plassen. Het is een walhalla voor vogelaars. De fietsroute de Ronde Venen komt langs dit natuurgebied en je kunt er ook een mooie wandeling maken.
 • Kromme Rijn: Niet echt een natuurgebied, maar wel mooie natuur langs het water. De Kromme Rijn is een rivier die door Utrecht kronkelt. Ideaal voor een boot- of kanotocht, maar er loopt ook een wandelpad langs het water, het Kromme Rijnpad van 29 kilometer lang.

FIETS TIP: Fiets de Fortenroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze route van ongeveer 23 kilometer start in hartje Utrecht en komt langs verschillende forten en het waterliniemuseum. Als je net als ik in het voorjaar gaat, geniet je van de bloesem de lammetjes in de wei.


Lees de nieuwste artikelen over Utrecht

 • Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist
  Het Internationaal Lichtkunstfestival in Slot Zeist is een prachtig kunstfestival in de open lucht. Op vrijdag 10 januari was ik bij de officiële opening en wandelde ik als een van de eerste langs de lichtkunstwerken in het park van Slot Zeist. In één woord wauw! Kijk maar naar […]
 • Wandelen langs de Kromme Rijn, inclusief tips voor leuke adressen
  Wandelen langs de rivier de Kromme Rijn leid je naar allerlei leuke (en lekkere) adressen en bezienswaardigheden. De wandelroute Het Kromme Rijnpad volgt 29 kilometer lang de loop van de rivier, van Utrecht naar Wijk bij Duurstede (of andersom). Je wandelt vooral over smalle jaagpaden met veel groen […]
 • Utrechtse Fietsvierdaagse | fietsen in omgeving Zeist
  De Utrechtse Fietsvierdaagse werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. En wat een succes is het! Gelijk zijn er al 1200 deelnemers en dat voor een eerste editie. Zelf stap ik zaterdag op de fiets. Deze derde fietsdag staat in het teken van Militair Erfgoed en voert […]

Tips voor een weekendje Utrecht

Wil je binnenkort er even tussenuit en lijkt Utrecht je een mooie regio? Bekijk dan mijn onderstaande tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden in de natuur, outdooractiviteiten en wildlife & natuurtips.Utrecht in beeld

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.