Actief in de natuur in Limburg

Groene, glooiende heuvels met vakwerkhuizen, wijngaarden én aspergevelden. Dat komt bij me op als ik aan Limburg denk. Maar de provincie heeft nog veel meer afwisselende natuur. Van bossen tot heidevelden en van heuvels tot kabbelende beekjes. In Limburg heb ik altijd een vakantiegevoel. Er zijn 3 nationale parken in deze zuidelijke provincie en nog heel veel andere natuurgebieden. Ideaal voor een weekendje midden in de natuur. Wie weet sta je oog in oog met edelherten, reeën, vossen, wilde zwijnen, de adder of een wilde kat. Er struint genoeg wild rond op Limburgs grondgebied. Ik help je op weg om de natuur in Limburg te ontdekken en geef tips voor een weekendje weg in Limburg.

ZEKER DOEN: druiven plukken in het najaar bij Wijngaard Sint Martinus en / of een wijnproeverij in het proeflokaal. Leer alles over deze Limburgse wijn en geniet van het uitzicht met een lekker wijntje in je hand.

Nationale parken in Limburg

 • De Meinweg: dit nationale park ligt in het midden van Limburg, ter hoogte van Roermond en op de grens met Duitsland. Het maakt onderdeel uit van het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette. Het park is 1800 hectare en bestaat uit een voor Nederland uniek terrassenlandschap met veel hoogteverschil. Je kunt er oog in oog staan met zwijnen, reeën, vossen én de adder. Het is een vogelrijk gebied en ook kraanvogels worden hier regelmatig gezien.
 • De Maasduinen: dit park ligt in Noord-Limburg op een zandstrook tussen de Maas en Duitsland. Het is 4500 hectare en deze rivierduinen bestaan grotendeels uit heide en bos. Bijzondere dieren die je hier kunt tegenkomen zijn de nachtzwaluw, de gladde slang en zandhagedis. Ook de kraanvogel strijkt hier regelmatig neer. En de bever voelt zich inmiddels ook thuis in De Maasduinen.
 • De Groote Peel : Ligt op de grens met Noord-Brabant, vlakbij Nederweert. Het is het kleinste park van Limburg, met ruim 1300 hectare en is sinds 1993 een nationaal park. Het is een hoogveengebied, ooit afgegraven voor de turf. Nu kun je er wandelen, via bruggetjes overbrug je de natte delen. Rondom is een fietspad. Het is een zeer vogelrijk gebied, ideaal voor vogelaars. Bijzondere gast: de kraanvogel.

Andere natuurgebieden in Limburg

 • Vijlenerbos
  Groot bosgebied vlakbij het plaatsje Vijlen
 • Sint Pietersberg
  Heuvel bij Maastricht met oud fort en mergelhoeve, spot hier de Oehoe
 • Maasvallei
  Gebied rond de Maas, tussen Maastricht en Thorn, wandelen, fietsen en watersportmogelijkheden

TIP: Verken de heuvels van Limburg met de step. Een pittige tocht heuvelop door het Gerendal, met prachtige uitzichten. Liever een minder inspannende tocht? Start dan bovenop de heuvel en ga vooral downhill.


GENIETMOMENT: MET EEN WIJNTJE IN DE HAND UITKIJKEN OVER DE GROENE HEUVELS

Lees de nieuwste artikelen over Limburg

 • De mooiste wandelroutes van De Maasduinen
  Nationaal Park De Maasduinen spreekt me in eerste instantie niet zo erg aan. Ik kan me niet goed voorstellen hoe leuk of gevarieerd een natuurgebied is dat uit rivierduinen bestaat. Het is dan ook niet het eerste nationale park dat in me opkomt om te gaan wandelen. Maar […]
 • De mooiste wandelroutes van De Meinweg
  Eind januari vorig jaar ging ik op pad om de mooiste wandelroutes van De Meinweg te ontdekken. Nationaal Park De Meinweg is een natuurgebied in Midden-Limburg en sinds 1990 een van de 20 nationale parken van Nederland. En wat een geluk had ik, het sneeuwde die week in […]
 • Wandelen bij Vaals | 3 mooie routes met uitzicht
  Zuid-Limburg is voor mij één van de provincies waar ik direct het gevoel krijg dat ik in het buitenland ben. Ik kom hier graag, vooral om te wandelen. De on-Nederlandse heuvels, het vele groen, de vakwerkhuisjes en het dialect zorgen voor een instant geluksgevoel. De lokale bieren, wijnen […]

Tips voor een weekendje Limburg

Wil je binnenkort er even tussenuit en lijkt Limburg je een mooie regio? Bekijk dan mijn onderstaande tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden in de natuur, outdooractiviteiten en wildlife & natuurtips.


Limburg in beeld

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.