Actief in de natuur in Gelderland

Gelderland is de grootste provincie in Nederland en heeft ook heel wat mooie natuurplekken. De bekendste nationale parken in Nederland liggen in deze provincie: Nationaal Park De Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Hier loopt heel wat wild rond: zwijnen, edelherten, marterachtigen en sinds een tijdje ook weer de wolven en goudjakhalzen. Ik kom er graag, vooral in de herfst en in de winter. In de herfst zijn de bossen prachtig verkleurd en kan je het burlen meemaken en in de winter is het er heerlijk rustig. Ik help je op weg om de natuur in Gelderland te ontdekken én geef tips voor een weekendje weg in Gelderland.

ZEKER DOEN: Naar het wildobservatiepunt de Elsberg voor een mooi weids uitzicht en om heel veel wild te spotten. Ga rond zonsopkomst of zonsondergang en spot net als ik met een beetje geluk wilde zwijnen en herten. Neem wel je verrekijker en telelens mee, want ze staan soms nog best ver weg.

Nationale parken in Gelderland

 • De Hoge Veluwe: een van de bekendste nationale parken in Nederland. Dit 3500 hectare grote park is sinds 1935 een nationaal park. Je vindt hier naast heel veel natuur en routes ook het Kröller-Müller museum. Maak een fietstocht met de gratis witte fietsen of speur naar wild tijdens een wandeling. Wie weet zie je wel een wolf die sinds kort hier ook gesignaleerd wordt.
 • De Veluwezoom: dit 5000 hectare grote park werd in 1930 het eerste nationale park van Nederland. Het heuvelachtige gebied bestaat uit bos, heide en zandverstuivingen. Er wonen heel wat dieren in dit park, waarvan het edelhert het imposantste is, vooral tijdens de bronsttijd. Ook de wolf is hier waargenomen.

Andere natuurgebieden in Gelderland

 • De Achterhoek: coulisselandschappen, beekjes en kastelen.
 • Uiterwaarden van de Rijn / Doorwerth: bos en water met kans om bosuilen en ijsvogels te spotten
 • De Ooijpolder: natuurgebied langs de Waal met veel waterplassen, waaronder de Bizonbaai, hier leven bevers

Tip: bezoek de Veluwezoom in de winter. Het is er dan heerlijk rustig en doordat de bomen geen bladeren hebben is de kans ook groter dat je wild ziet.


Lees de nieuwste artikelen over Gelderland

 • Wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe
  Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een van de grotere nationale parken van Nederland. Je kunt uitstekend wandelen en wild spotten op De Hoge Veluwe. Vooral de edelhertenbronst is heel bijzonder om mee te maken en dat kan in Nederland het beste op De Hoge Veluwe. Houd […]
 • Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe
  Tijdens mijn bezoek aan de Veluwe maakte ik vele mooie wandelroutes door de natuur, maar ik ging ook fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Op de fiets is de beste manier om dit Nationale Park te verkennen, want het is behoorlijk groot. Onderweg maak je kans op […]
 • Wandelroute Planken Wambuis op de Veluwe
  Tijdens mijn verblijf in Hoenderloo maakte ik een aantal mooie wandel- en fietsroutes op de Veluwe, zoals deze wandelroute bij Planken Wambuis op de Veluwe. Deze afwisselende wandeling van ongeveer 8 kilometer loopt door bos, over heide en langs graslanden. Als je vroeg komt heb je misschien geluk […]

Gelderland in beeld

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.