Actief in de natuur in Gelderland

Gelderland is de grootste provincie in Nederland en heeft ook heel wat mooie natuurplekken. De bekendste nationale parken in Nederland liggen in deze provincie: Nationaal Park De Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Hier loopt heel wat wild rond: zwijnen, edelherten, marterachtigen en sinds een tijdje ook weer de wolven en goudjakhalzen. Ik kom er graag, vooral in de herfst en in de winter. In de herfst zijn de bossen prachtig verkleurd en kan je het burlen meemaken en in de winter is het er heerlijk rustig. Ik help je op weg om de natuur in Gelderland te ontdekken én geef tips voor een weekendje weg in Gelderland.

ZEKER DOEN: Naar het wildobservatiepunt de Elsberg voor een mooi weids uitzicht en om heel veel wild te spotten. Ga rond zonsopkomst of zonsondergang en spot net als ik met een beetje geluk wilde zwijnen en herten. Neem wel je verrekijker en telelens mee, want ze staan soms nog best ver weg.

Nationale parken in Gelderland

 • De Hoge Veluwe: een van de bekendste nationale parken in Nederland. Dit 3500 hectare grote park is sinds 1935 een nationaal park. Je vindt hier naast heel veel natuur en routes ook het Kröller-Müller museum. Maak een fietstocht met de gratis witte fietsen of speur naar wild tijdens een wandeling. Wie weet zie je wel een wolf die sinds kort hier ook gesignaleerd wordt.
 • De Veluwezoom: dit 5000 hectare grote park werd in 1930 het eerste nationale park van Nederland. Het heuvelachtige gebied bestaat uit bos, heide en zandverstuivingen. Er wonen heel wat dieren in dit park, waarvan het edelhert het imposantste is, vooral tijdens de bronsttijd. Ook de wolf is hier waargenomen.

Andere natuurgebieden in Gelderland

Tip: bezoek de Veluwezoom in de winter. Het is er dan heerlijk rustig en doordat de bomen geen bladeren hebben is de kans ook groter dat je wild ziet.


GENIETMOMENT: WANDELEN OP DE VELUWEZOOM IN DE WINTER

Lees de nieuwste artikelen over Gelderland

 • 3x mooie wandelroutes in Nijmegen e.o.
  Nijmegen en omgeving is ideaal voor het maken van mooie wandelingen. Wie deze omgeving niet kent zal zich verbazen over de heuvels en grote hoogteverschillen in het landschap. Niet alleen ons zuidelijke provincie Limburg kent een glooiend landschap. In Nijmegen en omgeving ligt een grote stuwwal en veel […]
 • N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen
  Het is alweer even geleden dat ik in het Rijk van Nijmegen was. Jaren terug heb ik hier mijn studie gevolgd en woonde ik in hartje centrum van Nijmegen. Ook toen bezocht ik al de mooie natuur in de omgeving en beklom ik de Duivelsberg, waarbij ik steevast […]
 • Wandelen Veluwezoom | Sprengenroute
  Wandelen op de Veluwezoom staat hoog op mijn lijstje en dus besluit ik een paar dagen weg te gaan en een huisje te boeken aan de rand van de Veluwe. Hier vandaan maak ik verschillende wandelroutes. Zoals deze 6 kilometer lange Sprengenroute op de Veluwezoom, die met paaltjes […]

Gelderland in beeld

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.